maanantai 4. maaliskuuta 2019

Minä SariW - omavaraisuus kotipihalla


On siis taas kuukauden omavaraisuuspostauksen aika, vaikka kasvatushommat ovat aika vähäistä vielä. Joten kerron tässä nyt vähän itsestänikin. Harvemmin sitä tulee edes tehtyä, kun nämä puutarhajutut ovat kuitenkin se pääasia tässä blogissani.

Fengshui-konsulttina tiedän ympäristön vaikutuksen...

Fengshuissa on kyse luonnon elementtien ja kiertokulun liikkeestä kaikessa, myös ihmisen elämässä. Se on siis osa luonnollista elämäntapaa. Opiskelin vuosia sitten fengshuikonsultiksi koulussa, jossa opettajat olivat eri puolilta maailmaa. Siinä oppi näkemään, mikä on fengshuissa tärkeää ja miten paljon ympäristö voi vaikuttaa meihin ihmisiin.
Joten siksi pihamme on aina "siisti". Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi steriili. Eri asiat on vain laitettu siistin näköisesti tai kaikilla on selkeä oma paikka. Kuten tämä meidän puutarhakompostialue, se on siisti myös naapureille.
Fengshuista on pitänyt kirjoittaa enemmän, mutta jotenkin aiheen päättäminen on haastavaa. Se kun on itselle niin tuttua, ettei oikein osaa valita aihetta, mikä kiinnostaisi lukijoita. Eli vinkkejä ja toiveita otetaan vastaan...

Kauneus ennen kaikkea...

Rakastan kauneutta! Siksi kasvimaallakin on niin paljon kukkia. Ja siksi ei haittaa lainkaan, että nämä maa-artisokat ovat levinneet, koska ne kukkiva syyskesällä niin komeasti. Nyt niitä täytyy kyllä alkaa syömään enemmän, sillä suunnitelmana on kaventaa aluetta, jotta saadaan lisää kasvatustilaa mm. herneelle.

Teen lähes kaiken kuun mukaan...

Kuun mukaan ajoittaminen kuuluu aina luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Koska luonto on ja toimii siinä rytmissä.
Olenkin testaillut paljon, miten kuun vaiheet vaikuttavat kylvöihin, kitkentään ja vaikka mihin. Sitä on tullut tehtyä niin kauan, etten edes muista milloin sen olen aloittanut. Ja joka vuosi otan ainakin yhden uuden asian kokeiluun. Vielä en ole päättänyt ensi kesän testausta, hmm.
On nimittäin paljon sellaisiakin päiviä, joita ei ole mainittu kuukalenterissa tai kirjoissa. Ne on yllättävän tehokkaita, kuten ne "puutarhurintyöpäivät". Kun olen riittävästi testaillut, rohkenen lisätä ne verkkokurssin materiaaleihin. Testailen myös paljon muutakin, koska se on niin jännää ja kivaa. 
Esimerkiksi eilen sain suursiivottua yllättävän paljon, koska oli ns. viimeiset päivät eli hyvät hävityspäivät. Niitä on vielä tänään ja huomenna tiistaina 5.3.2019. Kannattaa siis hyödyntää ne.

Työaikani on hyvin vaihtelevia...

Ikään kuin projektiluontoinen työni tekee sen, että välillä on monta pitkää työpäivää peräkkäin. Se ei ole lainkaan hyvä asia siementen kylvöjen kanssa. Ja niin vain kävi taas, että jättisipuleista osa pääsi kuivumaan liikaa. Kylvin nyt niitä sitten lisää. Pelargonin taimille ei koskaan ole käynyt niin, eli kestävät paremmin kuivuutta.
Kesällä tämä työni aiheuttaa sen, että välillä on pitkiä aikoja, etten ehdi hoitamaan pihaa. Ehkäpä juuri siksi kuun mukaan puutarhuroinnista on ollut niin iso apu. Siinähän hoito rytmittyy siten, että eri töille on eri ajat. Äkkiseltään se ei kuulosta toimivalta, mutta se on erittäin toimivaa... etenkin kun on vähän aikaa puutarhanhoitoon.

Kuvassa pyöreissä ruukuissa olevat heinännäköiset ovat jättisipulin alkuja. Muut ovat pelargonin siementaimia.

Oma kuvakin löytyi kesältä...

Tällainen postaus vaatii aina kuvan itsestä, mutta olipas vaikea löytää kuvaa. Pitääpä taas ottaa uusia kuvia kameralla. Sitä vaan jotenkin tulee kuvattua noita kasveja enemmän kuin itseään.

Maaliskuun kylvöjä...

Tämän viikon perjantaina pääsee taas kylvämään, kun kuu on vaihtunut kasvavaksi. Eli suunnitteilla on kylvää muutama munakoison ja keltaisen kirsikkatomaatin siemen. Saas nähdä, miten saan ne kasvamaan, jos tulee vielä kovia yöpakkasia. Kasvatusikkunalautani on liian viileä niille pakkasjaksolla.
Taidankin tehdä niin, että "ulkoistan" kylvön sukulaiselle, jolla on lämmin kasvatuspaikka. Kaikkea ei siis tarvitse tehdä itse 😊

Helmikuun yhteispostaus - Suunnittelua - omavaraisuus kotipihalla
#miljoonaotokkatekoa yhteispostaus - 5 vinkkiä, joilla autat hyönteisiä 


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistui myös...


Upeaa viikon alkua!

Terkuin Sari


40 kommenttia:

  1. Aivan tulee kesää ikävä, kun katselee näitä kuvia.
    Onneksi ei ole enää pitkä kesään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei tosiaan ole pitää aikaa kesään. Vaikka parhaillaan juuri nyt taivaalta leijaileekin lumihiutaleita ;)

      Poista
  2. Ihana kesäfiilis ja huikean runsas puutarha. Fengshuista kiinnostaisi kuulla lisää, vaikka puutarhan näkökulmasta!
    Kevät / Villa Koira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kesäisiä kuvia on niin super ihana katsella aina. Niistä todellakin tulee kesäfiilis ja iloinen mieli.
      Jotain puutarhan fengshuista on taas tulossa, kunhan tässä vähän mietin :)

      Poista
  3. Sari, fengshui kursseilla tavattiin. Etpä ole näemmä juurikaan muuttunut niistä ajoista. On mukava seurata tätä sinun blogiasi, ja hyödyllistäkin kun itsekin rakastan luontoa ja etenkin kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Ritva! Eipä ollakaan nähty pitkään aikaan. Omasta mielestä, sitä on aika lailla jo vanhentunut, mutta välillä kamera ottaa ihan hassun nuorennäköisiä kuvia. Tuollekaan kuvalle ei ole tehty kuvankäsittelyä ;)
      Ja onpa kiva kuulla, että seuraat tätä blogiani. Ehkäpä tavataan joskus vaikka puutarhamessuilla.

      Poista
  4. Onpa kyllä upeat kompostikasat <3 Jonkinlaisten yleisten normien mukaisen siisteyden ja järjestyksen vaaliminen on itselleni suuri haaste. Yritän luottaa siihen, että puutarha muovautuu ikään kuin omaan tahtiinsa sen näköiseksi kuin se haluaa tulla. Jyrkällä rinnetontilla metsän keskellä on muutenkin paljon haasteita maaston ja mm. maassa olevien suurten kivien suhteen. Asiat eivät kertakaikkiaan vaan aina asetu siihen mihin itse haluaisi niiden menevän :D Mutta ehkä se on sitten tämän paikan omanlaistaan virtaavuutta. Siitä tosin pidän kiinni, että asiakkaiden täytyy olla turvallista liikkua alueen poluilla. Talven aikana onkin tehty useampi päivä hommia kuusten kuivien alaoksien leikkaamisessa, se kun ovat pahin mahdollinen tunnelman pilaaja jos joutuu varomaan silmiään metsässä liikkuessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikan virtaavuus kannattaa ehdottomasti aina huomioida ja kunnioittaa sitä. Fengshuissa sitä pidetään ehdottoman tärkeänä. Sillä saadaan myös kaunista ja persoonallista ympäristöä. Ja kivethän on aina upeita! Niitä tulee ihailtua, kun omalta tontilta ei maasta löydy kiviä vaikka kuinka kaivelisi ;)

      Poista
  5. Harkitsin juuri kylvöjä mutta taidankin venyttää hiukan jos vaikka kokeilisi kuun taikaa. Teoria tasolla kuu on mukana mutta käytännössä se sitten unohtuukin ihan täysin. Joskus se osuu kyllä innostuksen kanssa samaan aikaan mutta harvemmin. Pitäisi joskus malttaa keskittyä touhuihinsa vähän enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa odotella ainakin huomiseen kylvöjen kanssa. Silloin kasvuun lähtö on parempi.
      Tuo on ihan totta, että pitää ensin malttaa hieman keskittyä ja katsoa vaikka tuolta bloigin valikosta Kastelupäivät-sivu. Siellä on merkitty karkeasti sopivat kylvöjaksot kuun mukaan. Ja tietysti ne kastelupäivät :)

      Poista
  6. Kirjoita fengshuista, miten kannattaa aloittaa jne. Olen yrittänyt lukea sitä kirjoista, mutta vaikeasti hahmotettavaa jotenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettele, että fengshui tuntuu vaikealta kirjoista luettuna. Periaatteessa se on tosi yksinkertaista, kun ymmärtää sen idean ja perusperiaatteet. Tulen kyllä jatkossakin kirjoittamaan siitä täällä :)

      Poista
  7. Minulla taisi joskus aikoinaan juuri täältä sinun blogistasi syttyä kipinä seurata kuun vaiheita puutarhatöissä. Esimerkiksi viime keväänä se kuitenkin unohtui, liekö siinä syy taimien onnettomaan menestykseen sitten. Tänä keväänä olen taas ottanut kuun vaiheet seurantaan, ja ensimmäiset taimet ovat itäneet hienosti ja kasvavat kohisten :)

    Feng shuista kiinnostaisi myös minua lukea lisää! Ihan sellainen "for dummies" -versio alkuun olisi huippu, meillä puutarha totisesti kaipaisi feng shuita vähän joka nurkalle, mutta en tiedä, mistä edes aloittaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuun vaiheista puutarhatöiden ajoituksessa on kyllä iso apu! Ilman sitä pihan ja sisäkukkien hoito olisi paljon työläämpää. Sanoitpa osuvasti eli se on juuri noin kun kylvää kuun mukaan... taimet lähtevät kohisten kasvuun :)
      Taidanpa tässä kevään mittaan tehdä jonkinlaisen fengshui postauksen "for dummies". Tuo oli hyvä idea, kiitos siitä!

      Poista
  8. Olen laittanut Suuren kitkentäpäivän 18.6. jo korvan taakse. :) Jos ei vielä tällä viikolla laita tomaatteja kasvamaan niin milloin olisi seuraavan kerran suotuisa hetki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Suuri Kitkemispäivä on tänä vuonna todennäköisesti supersuuri! Oikein jännityksellä odotan sitä :)
      Minulla ei nyt tässä ole kalenteria mukana, mutta teen huomenna postauksen kylvöistä, niin laitan seuraavat hyvät kylvöpäivät siihen mukaan.

      Poista
  9. Mulla on Paungger&Poppe "Kuun vaikutus puutarhassa" - kirja hyllyssä. Uskon siihen vahvasti, vaikka en kuun vaiheita aina muista ottakaa huomioon. Pitää ottaa se taas esille. Siinä muuten puhutaan siitä, että kasvit eivät periaatteessa tarvitsisi juuri ollenkaan lisäkastelua paitsi heti kylvön/istutuksen jälkeen. Uskon siihenkin ja itse en lotraa vedellä, vaan olen enemmänkin sellainen täsmäkastelija, ja se toimii usein hyvin.

    Fengshuista puutarhassa olisi kyllä tosi mielenkiintoista kuulla lisää. Vähän siitä tiedän, ja mietin just, että pitäis yrittää perehtyä tarkemmin, kun nyt saan aloittaa ikäänkuin puhtaalta pöydältä, että menis kerralla oikein. Kirjoita ihmeessä aiheesta enemmän!

    Mielenkiintoinen blogi - tänne palaan oikein ajan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä kirja! Kasvit eivät todellakaan tarvitse kastelua, mikäli ne on istutettu niille sopivaan kasvuympäristöön. Moni vaan tekee sen virheen, että istuttaa kasvit ihan väärään paikkaan. Ja silloin niitä voi joutua kastelemaan lopun ikää. Poikkeuksena on tietysti sisäkukat ja ruukkupuutarhat... niitä pitää kastella säännöllisesti :)
      Fenghsuista on kyllä tulossa postauksia. Tässä vaan mietin miten rajaisin juttua, sillä fenghsui on tosi laaja aihe.
      Kiitos palautteesta ja tervetuloa uudelleen piipahtamaan :)

      Poista
  10. Minulle tuo kuun vaikutus puutarhassa (jos ei muuallakin) on ihan uusi juttu. Mistä siitä löytyisi lisätietoa? Kiinnostaisi perehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuun mukaan ajoittaminen puutarhanhoidossa on todella vanhaa perinnetietoa. Siitä on niin iso apu, että kannattaa ilman muuta perehtyä aiheeseen.
      Siitä on kirjoja, Wanhan ajan Kuukalenteri sekä Puutarha Studion verkkokurssi. Ja täältä blogistakin löytyy jo aika lailla postauksia kuun vaiheet -aihesanan alla.

      Poista
  11. Mielenkiintoisia aspekteja puutarha hommiin. Eniten kiinnostaa nämä kuun vaiheet, koska niistä näyttää moni muukin puhuvan. Minulle ne ei sano mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääset hyvin tutustumaan aiheeseen vanhoista blogipostauksista, kuun vaiheet -aihesanan alla. Monessa on käytännönläheisesti tuotu vinkkejä, miten kuun vaiheita voi hyödyntää puutarhanhoidossa. Sehän on perinnetietoa eli kansanperinnettä, jota myös edelleen testaillaan ja tutkitaan :)

      Poista
  12. Tästä Fengshuista sisareni puhuu, sisustuksen yhteydessä tosin ja kuun vaiheet olivat tärkeitä anoppini kasvimaan hoidossa, ainakin kun oli kyse kylvöistä ja istuttamisista. Täältä blogista olen lukenut aina silloin tällöin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anoppisi oli selvästi viisas nainen, kun käytti kuun vaiheita. Niistä on niin iso apu, että yhä useampi on alkanut ajoittaa niillä puutarhatöitä. Ja siivousta, pyykinpesua, hiusten leikkaamista ja vaikka mitä :)
      Fengshui on itseasiassa tärkeämpi huomioida ulkoympäristössä, mitä sisustuksessa ja sisätiloissa. Koska se ulkoympäristö vaikuttaa meihin enemmän, yllättävää kyllä.

      Poista
  13. Olen tykännyt vinkeistäsi kuun mukaan toimimisesta ja seuraavaksi olisin kiinnostunut lukemaan enemmän puutarhan suunnittelusta feng shuin näkökulmasta. Ihan sellainen for dummies-versio olisi hyvä näin alkuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aivan ihanaa kuulla, että olet pitänyt vinkeistäni :)
      Nyt on useampi toivonut fengshuista jotain, jolla aloittaa fengshuin tuominen puutarhaan eli for dummies -versioita, joten sellaista sitten tulee. Menee kyllä hetki, kun tässä pohdiskelen ja etsin kuvia :)

      Poista
  14. Se on kyllä totta, että vanha kansa osasi lukea kuuta ja luontoakin sillä silmällä, että tiesivät parhaat ajat kaikelle. Minulle on tarttunut se, että suorakylvö tapahtuu silloin, kun takapuoli kestää istua maassa jäätymättä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen oli jotenkin enemmän aikaa seurata ympäristöä, säätä ja eläimiä. Taisi olla vähemmän ajatuksia häiritseviä virikkeitä siihen aikaan ;)
      Takamus maahan -testi on kyllä hyvä :) Tosin se ei päde aikaisin kylvettäviin, eikä myöhään kylvettäviin. Ja hauska muuten naapureillekin... ;)

      Poista
  15. Kuun vaiheiden mukaan istuttaminen onkin aihe, jota olen monesti pohtinut, että pitäisi kokeilla, muttei koskaan tunnu olevan aikaa siihen syventyä... Otankin tästä nyt koppia ja kylvän niin ollen tomaatit tulevana perjantaina - pääsen vihdoin alkuun! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta lähde tutustumaan kuun mukaan ajoittamiseen. Siitä on uskomattoman iso apu myös ajankäyttöön. Tässä blogin sivupalkissa (ja kännykällä katsottaessa ylävalikossa Kastelupäivät-sivulla) on viikon pieni kuukalenteri, johon laitan aina kylvöjakson ja ne kastelupäivät. Siitä on helppo katsoa vaikka pihalla, milloin sitä pitikään kylvää :)

      Poista
  16. Kyllä tulee hyvä mieli kun on niin kesäisiä kuvia. Tuo kuun seuraaminen on kyllä mielenkiintoista, jotain polttopuiden kaatoaikoja mekin on joskus noudatettu ja parturin kanssa sovittu sopivat päivät. Kasvimaalla sen olen ehkä antanut eniten vaikuttaa juuri siinä, että pitäisikö kasvaa maan alle vai päälle. Se myös rytmittää työt aika kivasti, ettei tule sellaista "kohellan kaikkea kaiken aikaa" - oloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, miten osuvasti puitkaan sanoiksi tuon "kohellan kaikkea kaiken aikaa" -olon. Silloin ei tosiaankaan saa mitään kunnolla aikaiseksi. Mutta kun ajoittaa kuun mukaan tekemisensä, niin johan puutarhatyöt sujuvat ja niitä saa tehtyä valmiiksi asti. Ja lopputuloksena kunnon sato ja hyvin kasvavat taimet.
      Muuten, noissa kasvien kylvöissä on poikkeuksia ja superhyviä päiviä, jotka myös kannattaa huomioida.

      Poista
  17. Kuun mukaan puutarhan hoitaminen kuulostaa todella mielenkiintoiselta, olisi mielenkiintoista kuulla lisää kokemuksistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mielenkiintoista! Ja koko ajan oppii uutta, tai itse asiassa vanhoja ajoituksia. Täältä blogista löytyykin jo aika paljon Kuun vaiheet -aihesanan alta.

      Poista
  18. Ihana tuo ensimmäinen kuva palmukaaleista ja kehäkukista! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on minustakin niin ihanan kesäinen kuva. Ja kun tarkasti katsoo palmukaalin keskimmäistä lehteä, niin huomaa se olevan ihan reikäinen. Sen kimppuun oli päässyt yksi siruetana ;)

      Poista
  19. Tykkään niin kovasti kuvistasi niin täällä kuin Instankin puolella! Kiitos kaikinpuolin mielenkiintoisesta postauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Maria :) Sitä tässä itse aina toivoo, että ehtisi opiskelemaan valokuvaamista. Jotenkin vaan sitä aikaa ei ole löytynyt, ainakaan vielä.

      Poista
  20. Sulla on tuolla valikossa kuun vaiheet -aiheisia postauksia jo satakunta, joten käyn uppoutumassa siellä aiheeseen, joka kiinnostaa itseäni paljon. Olen nääs kuuhullu rapunainen ;) Itsellä on ollut ajatuksena kirjoittaa aiheesta, ei siis itsestäni, vaan puutarhasta ja kuusta jonkinlaisen koosteen, jolla kiteyttäisi itselleen sellaisia perusydinasioita.

    Fengshuista sitten! Miten viehättävää! Olin kerran Tanskassa 90-luvun lopussa fengshui-iltamissa ja se oli verrattoman hauskaa, eritoten koska en silloin vielä puhunut tanskaa, mutta kyllä siitä jotain irti sai ja toinen jutustelija oli aussi, joten siitä osuudesta sitten enemmän. No, tuosta on sen verran aikaa, etten sieltä mitään erityistä oikeen muista, paitsi yhden jutun. Sillä dankikielisellä fengshui-ihmisellä oli omassa puutarhasaan sellainen mielentyhjennyspaikka, joka oli toteutettu fengshui-pohjaisesti. Hänellä varmaan ylipäätään kaikki kotona ja puutarhassa oli fengshuita, mutta erityisesti se hänen oma "henkireikänsä" oli sellainen, että jopa ihmiselle, joka ei silloin koskaan ollut fengshuista kuullutkaan,ymmärsi, että tässä on nyt jotain ainutlaatuista meneillään. Ihan pelkistä kuvista aisti, että tuolla on hyvä olla. Nyt kun luin tuon kirjoituksesi, niin muistelin tätä juttua, ja vastatakseni tuohon kysymykseesi, että mikä kiinnostaisi, niin tämä nousi ensimmäisenä mieleen. Miten voisi luoda puutarhaan mielentyhjennyspaikan fengshui-oppien viitoittamalla tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielentyhjennyspaikka kuulostaa super loistavalta idealta! Jäänpäs tässä miettimään sitä oikein rauhassa. Fengshuissa on nimittäin monta menetelmää ja työkalua, joiden avulla sellaisen saisi kyllä helpostikin suunniteltua.
      Kuun vaiheet puutarhanhoidossa on myös tosi mielenkiintoinen aihe, ja laaja. Ja jossa koko ajan oppii uutta :)

      Poista