perjantai 22. kesäkuuta 2012

Juhannuksena Kuupuutarhassa

Valkea tarhaidänunikko (Papaver `Royal Wedding`) kukkii nyt Kuupuutarhassa. Hankin sen muutama vuosi sitten Särkän Perennataimistolta. Siis matkahuollon kuljettamana, en lähtenyt ihan täältä etelästä asti Raaheen idänunikko-ostoksille ; )

Sen kukat ovat todella isot, kuten kuvasta huomaa.

Kukat näkyvät kauas, myös illan hämärtyessä. Näin valkean tarhaidänunikon kerran tosi isona ja runsaskukkaisena pehkona. Näky hurmasi minut heti ! 
Täytyy vielä maltaa odottaa muutama vuosi, että tämäkin kasvaa isoksi ja muhkeaksi pehkoksi ; )


Kuupuutarhassa kukkii nyt myös koristelaukka ( Allium `Mount Everest` ). Sen valkea kukkapallo nousee  noin 1,5 metrin korkeuteen. Hankin näitä viime syksynä vain yhden, ihan kokeeksi. Näitä voisi ostaa muutaman lisää....

Pallokukat ovat kiehtovia. Tämä kukkii selvästi ukkolaukkojen jälkeen. Ja kuten kaikilla laukoilla, myös tällä lehdet alkavat lakastua kukkimisen aikaan. Niitä ei kuitenkaan saa leikata pois, ennen kuin ne ovat täysin kellastuneet... kuten aina sipulikukilla.

Kuupuutarhassa tuoksuu juuri nyt juhannusruusut.... ja linnut laulavat...
Vanhemmat jutut Kuupuutarhasta löytyvät tästä, klik.


Suloista juhannuksenaikaa teille kaikille !


24 kommenttia:

 1. Kaunis valkoinen unikko! Ihmettelinkin, miksi minun laukkani eivät kuki, nyt ovat nupulla. Minulla taitaakin olla koristelaukka, ehkäpä juuri tuo sama. :)

  Ihanaa juhannusta kuupuutarhassa!

  VastaaPoista
 2. Voi mikä kaunotar! Todella upea kuupuutarhan asukki. Hyvää juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Onpas upea unikko! Täyttypä minunkin käydä Särkällä...
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Oi valkonen idänunikko, kaunis. meillä on kolmen väristä, mutta valkosta ei ole ,pitääpä hankkia
  Oikein iloista Juhannusta teille!.

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihana unikko, tuollainen kaunotar olisi hankittava! Miten hyvä se on leviämään? Iloista Juhannusta!

  VastaaPoista
 6. Minäkin pidän valkoisesta unikosta
  ihana. Minulla on voiton laukka sekin on valkoinen ja ukkolaukka mikä on violetti. Hyyvää Juhanusta.

  VastaaPoista
 7. Sari, nyt pahan pistit: Mistä minä saan NYT noita valkoisen siemeniä? Mainitsemasi puutarha on outo, sitten postituskulut etc. Käyn ma Uuttanan Pirjon 'kimppuun' eikun lähetän tämän linkin nyt hänelle.

  Minulla punaiset nyt auki ja kokeilussa on myös softia lilaa, mutta ne saattavat olla liian varjoisassa.

  Kiitos tästä vinkistä ja kaunista juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 8. Valkoiset unikot sopivatkin erikoisesti just nyt tähän taikayöhön...toki muutenkin:)
  Kuupuutarhasi on kaunis kokonaisuus!
  Meillä kirjosieppo poikanen lensi pesästä ja kun olen seurannut niiden pesän laitoa ja ruokintaa alusta alkaen niin oli se mahtavaa kun näki ensimmäisen poikasen lentävän pesäpöntöstä ulos. Vielä on pöntössä poikasia, joten seurattavaa riittää...
  Sari sinulle hyvää ja valoisaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
 9. Kuupuutarhat ovat kyllä tosi mielenkiintoisia ja kauniita. Kieltämättä houkuttelevat tuo valkoinen unikko! En ole ennen tänne päätynytkään. Opiskelen myös hortonomoksi =)... Tervetuloa piipahtamaan myös Gardeniassa =P

  VastaaPoista
 10. Todella kaunis unikko! Ihanaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 11. Minäkin olen unikkoihin ihastunut:) Puutarha vastaalkajana olen saanut viisi kaunista laukkaa kukkimaan mutta tänävuonna etanat ehtivät syömään lehdet ennenkuin ehdin hätiin.
  Mukavaa juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
 12. Sari, kiitos ihanasta blogista!

  Olen syksyllä muuttanut taloon, jonka puutarha on minun ensimmäiseni ja on antanut minulle hämmästyksen ja ihastuksen aihetta maaliskuusta alkaen. Minulla kukkii nyt kauniisti perinteinen oranssinpunainen idänunikko (ja rakastan sitä väriä!), mutta sen lehdet retkottavat rumasti maassa, kellastuvat ja ovat harmillisesti vielä kukkapenkin reunassa näkyvillä. Onko hyviä neuvoja mitä lehdille tehdä?

  VastaaPoista
 13. Oi miten upea tuo unikko! Pitääkin alkaa metsästää moista:) Ihanaa juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 14. Tuire - Kiitos : ) Kohta näet, minkä näköisiä laukkasi kukat ovat, ja minkä korkuisia. Erilaisia laukkoja on ihan hurjat määrät...
  Meillä kukkii ihan kohta sinilaukat ekaa kertaa : )

  Cheri - kiitos : ) On paljon mykistävän upeita kasveja, jotka eivät ole jostain syystä suosittuja... tämä kuuluu ehdottomasti niihin.
  Ja oikein suurella ilolla esittelin sen teille : )

  Mari - kiitos : ) Olet kyllä etuoikeiutettu, kun asut niin lähellä. Särkällä on aivan huikeat valikoimat perennoja....

  sylvi - kiitos : ) Idänunikot ovat komeita kukkijoita, vaikkakin kukinta kestää hetken. Meillä on kerrottua ja yksinkertaista oranssia, vaaleanpunaista ja vaaleanlilanpunaista. Ihania kaikki : )

  Tarja - kiitos : ) Yleensä unikot leviävät siemenistä hyvin. Tästä valkeasta minulla ei ole kokemusta, sillä olen ottanut siemenkodat heti pois, jotta juuristo vahvistuisi.

  Irma - kiitos : ) Voitonlaukka nättää hienolta... se voisi sopia Kuupuutarhani. Minulla oli libanoninlaukkaa ruukussa keväällä ja nyt ne on istutettuna pihalle. Saa nähdä kukkivatko ensi keväänä. Laukat on tosi kiehtovia : )

  Hannelen paratiisi - kukista löytyy monenlaisia kaunottaria : )

  Leena Lumi - kiitos : ) Jos haluat niitä NYT, tilaa niitä vaikka sieltä tutusta puutarhaliikkeestäsi : )
  Ostettaessa idänunikon taimet ovat yleensä tosi mitättömän näköisiä. Ja menee muutama vuosi enennkuin ne kukkivat runsaasti. Isona mättäänä näky on niin upea, että sitä kyllä jaksaa odottaa sen muutaman vuoden ; )
  Melkeinpä runsaimmin kukkivat täydessä auringossa, tosin kevyessä varjossa kukinta kestää pidempään.

  Sirkka - oih, pääset seuraamaan poikasten pesästä lähtöä... se on aina yhtä kiehtovaa : )
  Kuupuutarha on oikeastaan parhaimmillaan myöhemmin kesällä, kun illanhämy tulee aikaisemmin. Ja tietysti juhannuksena, kun valvotaan niin myöhään ; )
  Kiitos toivotuksesta : )

  GardenianKati - tervetuloa seuraamaan blogiani... ja varmasti pistäydyn myös sinun luonasi ; )
  Olen aivan hullaantunut tuosta Kuupuutarhastani... se on ihan huikea iltaisin : )

  Riitta Sinikka - kiitos : ) Unikko on upea... ja ensi vuonna todennäköisesti vielä upeampi, kun kukkia tulee enemmän : )

  kristina - kiitos : ) No voi harmi... toivottavasti laukkasi toipuu siitä, ja kukkii normaalisti ensi kesänä. Yleensä laukat on tosi sitkeitä kasveja : )

  Tiina Maaniitty - idänunikot kuuluvat niihin kasveihin, jotka lakastuttavat lehdet melkein heti kukinnan loputtua. Se on täysin normaalia : )
  Idänunikoita ei yleensä kannata istuttaa ihan reunaan, lehtien "ruumuden" takia. Lehdet saa poistaa vasta kun ne ovat kellastuneet. Unikoiden edessä voi kasvaa jotain muuta matalaa perennaa, niin unikon lehdet eivät niin häiritse ; )

  Kanelia ja kardemummaa - kiitos : ) Todennäköisesti tähän aikaa sen taimet näyttävät jo aika surkeilta. Idänunikoiden lehdet alkavat lakastua pikku hiljaa jo tähän aikaan... mikä on täysin normaalia ; )

  VastaaPoista
 15. Kaunista valkoista kukkaloistoa.
  Mukavaa juhannuksen jatkoa sinne.

  VastaaPoista
 16. Kaunista on siellä!
  Onpa upea tuo tarhaidänunikko! Minulle uusi tuttavuus on.
  Oikein ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
 17. Kaunista!

  Hyvää juhannuspäivää!

  VastaaPoista
 18. Hei Sari !
  Voi kun sinulla on kauniita kukkia, erikoinen ja tosi isokukkainen tuo valkoinen unikko, en ole aikaisemmin nähnyt.

  VastaaPoista
 19. arleena - kiitos : ) Valkoiset kukat ovat kiehtovia, muunväristen kukkien ohella ; )

  Susanne - kiitos : ) Tarhaidänunikkoja ovat kaikki ne idänunikot, joita on jalostettu. Eli kaikki ne vaaleanpunaiset yms. Näitä valkeita näkee kyllä vähemmän...

  Sussi - kiitos : ) Pihalla on niin paljon kaunista kukkivaa ja mielenkiintoista seurattavaa, ettei malta tulla sieltä pois : )

  Seija - minäkin ihan yllätyin kukan suurta kokoa. Toisaalta tänä vuonna näyttää monessa muussakin idänunikossa olevan tosi isot kukat : )

  VastaaPoista
 20. UPEA unikko, wau! Ja valkoinen koristelaukka on myös huikea näky. Valkoinen ja vihreä, aina tämä klassikkoyhdistelmä maistuu vaan niin hyvältä.

  Valoisaa mittumaarin jatkoa!

  VastaaPoista
 21. Hurmaava valkoinen kaunotar!!!
  Voi, ottaisin suuren punaisemme seuraksi mieluusti:)

  VastaaPoista
 22. Geranium - kiitos : ) Parin vuoden kuluttua tuossa unikossa on todennäköisesti paaaaljon kukkia... Olen kerran nähnyt sellaisen runsaan unikkopehkon, ja se näky oli ihan mykistävän ihana : )

  tinttarus - kaikki nämä eri idänunikot ovat komeita, niin ihanan suurikukallisiakin : ) Meillä on myös vaaleanpunertavia kahta eri sävyä... ihan itse siemenistä kylvettyjä ; )

  VastaaPoista
 23. Voi vitja kun tuo unikko on upea! Kelpaisi minullekkin :)

  VastaaPoista