sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Uuden perennapenkin teko - osa 2


... kahvitauon jälkeen kaivoimme valeistutuksessa olleet syyleimut ylös. Ne oli jäänyt ylimääräisiksi syysleimujen jaosta, klik. Istutimme ne heti saman tien tähän uuteen kukkapenkkiin, jotteivät juuret päässeet kuivumaan. Samoin teimme punakukkaisille päivänliljoille, jotka taasen olivat "väärän värisiä" toisessa perennapenkissä. Kuvassa näkyvissä ruukuissa oli keväällä niihin istutetut kuunliljojen ja päivänliljojen juurakkojen alut, jotka nyt siis pääsivät myös tähän uuteen perennapenkkiin. Suunnitelmajuttu, klik.
Kaikki kustannukset tähän ryhmään oli yhteensä noin 20 euroa + vesipumpun viemä sähkö ; )


Kuvaa klikkamalla suuremmaksi näkee paremmin, miten taimet on laitettu. Päivänliljojen takana on lehmuksen kanto ja kannon takana matala oja, jossa kasvaa keltakukkaisia rentukoita. Viininpunalehtinen pensas on happomarja.
Lapion vieressä on vanhan vuorimännyn oksia. Poistin niiden alla kasvavat rikkaruohot juurineen lapion avulla. Se onnistui helposti, koska siinä kasvoi vain suikeroalpia,voikukkaa ja rönsyleinikkiä. En siis kaivanut pintamaata pois, se olisi ollut ihan turhaa.


Syyleimut lurpattavat aika pahan näköisesti ; ) Niiden edessä on pienet kuunliljan alut. Ne ovat noin pieniä, koska taimet olivat super edullisia juurakoita, siis kooltaan pieniä. Kastelimme istutukset muuten heti, koska sää oli lämmin ja aurinkoinen, siis viime viikolla.

Tämän kuvan otin perjantaina ja siitä näkee miten terhakoita syysleimut ovat nyt. Ja kuunliljatkin ovat jo paljon isompia. Vielä tätä ryhmää ei uskalla kastella juurikastelijalla, mutta ehkäpä jo kuukauden kuluttua.

Ne esikasvattamani jättiverbenat näyttävät nyt tältä. Laitan niistä muutaman taimen tuohon uuteen perennapenkkiin mutta en ihan vielä, sillä saattaa tulla yöpakkasia. Näin laatikossa ne on helpompi suojata yöpakkasilta, jos sellaisia tulee.... toivottavasti kuitenkaan ei tule. 
Jutun jättiverbenan kylvöstä näet tästä klik.


Uuden perennapenkin teko - osa 1 ,klik.

12 kommenttia:

 1. Kääk, itse istutin jättiverbenat jo pari viikkoa sitten, mutta onneksi yöpakkasia ei ole tullut. Enpä edes miettinyt tuota asiaa :-D
  Hienon näköinen istutus, vastikään juttelimme ystäväni kanssa ja mietin, miten happomarja on kaunis, juuri tuollainen punalehtinen. Ystäväni ei ole samaa mieltä, happomarja tuntuu jakavan mielipiteet.

  VastaaPoista
 2. Minä sain jättiverbenan siemenet vasta huhtikuussa, joten jätin kylvöt ensi vuoteen. Toivottavasti kestävät vuoden säilytyksen.

  Ja yhtään perennapenkkiä en ole tehnyt lisää tänä vuonna enkä edes isontanut vanhoja, keskityn niiden kunnossapitoon toisinsanoen rikkaruohojen poistoon;)

  VastaaPoista
 3. Upealta tulee näyttämään! =) Nyt kun sateet ovat lakanneet tältä erään (toivottavasti) pääsee itsekin tuonne ulos taas myllertämään.

  VastaaPoista
 4. Saila - sinulla selvästikin toimii "puutarhurin vaisto" ; )
  Olen huomannut saman, että happomarja jakaa mielipiteitä. Meillä on myös sitä ihan pientä viininpunalehtistä lajiketta. Se on aika söpö. Harmi vain, että joka talvi 30% niistä palelluttaa versonsa. En tajua kyllä missä vaiheessa, sillä nytkin lunta oli aika paljon. Onneksi näyttävät kuitenkin olevan elossa, vaikkakin kasvu lähtee nyt ihan maan rajasta.

  pioni - siemenpusseissa lukee "viimeinen käyttövuosi" eli mihin asti itävyys on hyvä. Tutkin oman jättiverbena siemenpussini ja siinä oli 2014 : )
  Näissä uusissa istutuksissa menee aina pari vuotta, että saa kitkeä niitä usein. Eli mekin todennäköisesti keskitymme nyt lähivuosina vain kunnossapitoon ; )

  Fae - meillä paistaa tällä hetkellä aurinko niin ihansti ja kuivattaa kivasti kasveja.
  Sadekuuroja on luvattu... toivottavasti ne tulevat öisin ; )

  VastaaPoista
 5. Uusien penkkien teko on ihanaa. Niissä on aina lupaus jostain upeasta ja hienosta, ainakin ajatuksen tasolla. Taimet ovat pieniä, mutta silmä näkee jo kukkarunsauden ja hienot värit. :)

  VastaaPoista
 6. Kaunis tulee sinun kukkapenkkisi
  Minä istutin tänään kurpitsat
  Toivotaan ettei tule enää pakkaista

  VastaaPoista
 7. Scilla - uudessa penkissä on myös paljon jännitystä... tuleeko siitä sellainen kun on ajatellut. Eli sopivatko kasvit keskenään ja miten niiden kukinta osuu yhteen ; )
  Senhän näkee vasta kun kasvit kasvavat, sillä tuossakin on uusia päivänliljoja, joiden korkeutta ei tiedä...

  Irma - pidetään peukkuja ! Kurpitsat on tosi herkkiä pakkaselle. Meillä ne jo kasvavat kompostin päällä : )

  VastaaPoista
 8. Hienoja jättiverbenan taimia! Omat kylvökseni menivät ihan mönkään, ei noussut mullasta ketään, heh.

  Mutta kiva katsella niiden kukintaa sitten täällä ja yrittää ensi vuonna uudestaan. Eihän yksi lisävuosi ole yhtään mitään ;)

  VastaaPoista
 9. Geranium - no voi harmi, miten kylvöksellesi kävi.
  Minun toinen kylvökseni onnistui ja eka ei. Sen toisen laitoin jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Se näyttää olevan jättiverbenan siemenille ihan ehdoton niksi ; )
  Tosiaankin, yksi vuosi sinne tai tänne... puutarhan näkökulmasta se on niin lyhyt aika, ettei se ole oikeastaan mitään ; )

  VastaaPoista
 10. Minkäs takia juurikastelijaa ei kannata käyttää pienillä taimilla? Herätti mielenkiintoni :)

  VastaaPoista
 11. Kaikkkein ihaninta koko maailmassa on uuden kukkapenkin tekeminen!
  Sinulla on tuo hurmaava puuha meneillään.
  Jättiverbenat tuohon penkkiin vielä varmistavat sen lumovoiman. Kuvaa tuota penkkiä pitkin kesää!!!
  Minusta tuo punainen happomarja piristää tosi mukavasti penkkiä! Täytyyhän penkissä olla vastakohtaisuuksia - ärtsy happomarja ryyditää penkkiä mukavasti.

  VastaaPoista
 12. Leena Craftinsane - en ole kylläkään kokeillut, mutta epäilen... että vesivirta on sen verran voimakas, että se nostaa pieniä taimia. Haluan antaa niille täyden juurtumisrauhan ja kastelen mullan pintaa vesisuihkulla ; )

  Irene - olen ajatellutkin kuvata sitä blogiini aina, kun jotain näkyvää muutosta tapahtuu... eli kun kukat alkavat kukkia : )
  Aamupäivällä auringon paistaessa happomarjaan, näky on kuulemma silmiä hivelevän kaunis. Taustan heleänvihreys ja happomarjan viininpunaiset oksat yhdessä.... voin vain kuvitella kauneuden. Harmikseni en koskaan ole silloin paikalla.... näitä kevään työkiireitä kun riittää vieläkin ; )

  VastaaPoista