perjantai 21. helmikuuta 2025

Kevään kylvöjen suunnittelua

 
[Korpikangas Siemen-Frö mainos] Eilen postilaatikkoon tuli Korpikankaan uusi kuvasto, jossa on kevään mukulat ja taimet sekä tietysti siemeniä. Sitä selaillessa suunnittelin tarkemmin kevään kylvöt. Osan siemenistä olen jo hankkinut ja jopa kylvänyt. Taidan vielä ostaa jotain pientä lisääkin. Kevään kylvöt kun on niin super ihanaa puuhaa.


Pensasmaiset keltaiset tomaatit...

Tomaatin siemenet aion kylvää jo maaliskuussa, sillä saan taimet aurinkoiselle ikkunalle ja myöhemmin keväällä parvekkeelle. Muuten ne kannattaisi kylvää vasta huhtikuun puolella. 
Nämä kummatkin lajikkeet sopivat kasvihuoneeseen ja avomaaviljelyyn. Meillä nämä saa kesällä kasvaa ulkona vattumaan vieressä ja parvekkeella.

Kesäkukkien kylvöt esikasvatukseen huhtikuussa...

Yksivuotisten kesäkukkien, kuten kuvan oranssin kesäasterin ja lämpimän punaisen tsinnian, aion kylvää vasta huhtikuussa, jotta taimet olisivat napakoita toukokuun lopulla. Ne nimittäin pääsee istuttamaan ulos vasta touko-kesäkuun vaihteessa, kun yöpakkaset ovat ohi.

Sinikukallinen amerikanpiispankukka on minulle ihan uusi tuttavuus. Senkin kylvän huhtikuussa esikasvatukseen. Jännä nähdä, millainen siitä kasvaa. 
Onko teillä jollakin kokemusta tästä amerikanpiispankukasta? Olisi kiva kuulla, millainen se on.

Punahattuja lisää perhosille ja pörriäisille...

Punahatut on niin helppoja kasvattaa siemenistä, että niitäkin kylvän taas tänä keväänä, ehkä jo maaliskuussa. Tässä uudessa Korpikankaan kuvastossa oli paljon erilaisten punahattujen siemeniä.
Siellä näytti olevan myös keltapunahattua ja rohtopunahattua näiden tavallisten kaunopunahattujen ohella. Samoin heillä on kaunopunahatun lajikkeita myynnissä myös juurakkona ja taimena. Niillä saa tietysti heti nopeammin näyttävän kasviryhmän.

Toukokuussa esikasvatus ulkona...

Auringonkukan ja tuoksuherneen siemenet aioin kylvää esikasvatukseen ulos ruukutuspöydälle. Eli meillä on tällainen vanha tukeva ruukutuspöytä, jonka päällä on kätevä esikasvattaa taimia ulkona. Etanat ei nouse pöydälle eikä fasaanit ja harakat nypi taimia. Lisäksi tähän kohtaan hyvin harvoin tulee enää yöpakkasia siihen aikaan ja tarvittaessa pöytä on helppo suojata kasvimaaharsolla.
Pöydälle mahtuu hyvin myös osa aiemmin kylvetyistä taimista totuttelemaan ulkoilmaan. Meillä on myös toinenkin pöytä, jos kaikki taimet eivät mahdu tähän.

Siemenpussista vain osa siemeniä kylvöön...

Mietin aina etukäteen, ennen siementen kylvöä, paljonko taimia haluan. Yleensä kylvän vain osan siemenpussin siemenistä. Esimerkiksi sinikukallisen amerikanpiispankukan siemenpussissa on 1000 siementä ja haluan taimia 4-10, joten kylvän vain pienen osan siemenpussin siemenistä 😊

Siemenpusseissa lukee aina, mihin asti siementen itävyys on varmasti hyvä. Eli jäljelle jääneet siemenet voi kylvää sitten seuraavina vuosina.


Kuvien siemenpussit on Korpikangas Siemen-Fröltä. Heidän kevään kuvaston kannessa se keltainen kukka on muuten monivuotinen auringonkukka, mikä on myynnissä perennanjuurakkona. 
Olen ostanut heiltä siemeniä jo kymmeniä vuosia, koska heiltä löytyy aina jotain jännää uutta.


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta...



3 kommenttia:

  1. Näyttää kätevältä ja vakaalta tuo ruukutuspöytäsi. Oletko ostanut sen jostain? Yleensä tuon tyyppiset on olleet aika pieniä ja heppoisia, mitä olen nähnyt myytävänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se meidän puinen ruukutuspöytä on itse tehty joskus kauan aikaa sitten. Se on todellakin kätevä, vaikkakin aika painava. Siitä irtoaa pöytälevy ja sen jalat saa yhteen eli se on helppo säilyttää varastossa, kun sitä ei tarvita. Se on ollut myös aika monikäyttöinen.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä ja tuo ruukkupöytä on kätevä. :) Pitääkin lähteä siemenpussikaupoille :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista