keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Kannattiko vanha isokirjopeippi säilyttää

 
Vielä jokin aika sitten mietin, kannattiko tämä vanha isokirjopeippi säilyttää vai olisiko parempi heittää se jo kompostiin. Se nimittäin pudotteli lehtiä joulu-tammikuun pimeimpään aikaa ja oli muutenkin aika ruman näköinen. Nyt olen kyllä tosi tyytyväinen, että säilytin sen. Siitä saa nimittäin hyviä pistokkaita, heti kun kuun mukaan on taas hyvä aika ottaa niitä.


Vanha ruskehtavalehtinen isokirjopeippi... 

Miksi yleensäkin säilytin tämän muhkeaksi kasvaneen vanhan isokirjopeipin, niin syy on sen upeat ruskehtavat lehdet. Se on tosi näyttävän näköinen piharuukussa puolivarjoisalla paikalla. Lisäksi se on helppohoitoinen. Näitä isokirjopeippejä kutsutaan myös värinokkosiksi.

Löysin tämän taimen Helsingin Kevätessuilta 2022 ja muistan, miten ihastuin heti sen väritykseen. Enkä ole vieläkään kyllästynyt 😊


Upea väritys tulee lehtiin vain hyvin valoisalla paikalla. Koska tämä vanha isokirjopeippi on niin isokokoinen, talvella sen paikka on ollut kauempana ikkunoista. Sen takia se on vieläkin vaaleanvihreä, kuten tämän postauksen ekassa kuvassa näkyy.

Se oli näin muhkea ja leveä vielä marraskuussa, kunnes sitä piti siirrellä ja siinä yhteydessä katkesi monta oksaa. Toisaalta se oli kyllä hyvä, sillä näin leveänä se vei ihan hurjasti tilaa.

Kaksi tilaa vievää kasvia odottaa oikeaa kuun vaihetta...

Onhan minulla tämä toinenkin upea isokirjopeippi, jolla on erikoiset lehdet eli kuvassa oikeanpuoleinen. Nämä vievät nyt niin paljon tilaa, että leikkaan ne heti, kun on kuun mukaan hyvä aika. 
Kummallakin on altakasteluruukku, sillä muuten niitä saisi kastella vähän väliä.

Siemenistä kylvetty erikoinen isokirjopeippi...

Tämä on siis se upean värinen, josta kirjoitin Jännät värinokkoset siemenistä kasvatettu -postauksessa. Lehtien reunat on erikoisen aaltoilevat ja väritys vahva kesällä. Nyt vielä se on haalean värinen.

Näin värikkäät lehdet sillä oli kesällä, kun se sai valoa riittävästi. Upean värikäs vai mitä?

Siis kannattiko vanha isokirjopeippi säilyttää talven yli...

Ehdottomasti kannatti, sillä nyt saan otettua siitä ja tästä toisestakin paljon pistokkaita. Helmi-maaliskuun vaihteessa niissä on jo kivasti vahvaa uutta kasvua, joista tulee tanakoita pistokkaita.

Tietysti otan pistokkaat juurtumaan kuun mukaan hyvään aikaan. Todennäköisesti laitan ne taas suoraan sammalnappeihin, niin saan ne kätevästi pieneen tilaan ikkunalle.

Olisin myös voinut ottaa jo syksyllä pistokkaat ja säilyttää ne ruukkukasveina talven yli sekä heittää vanhat kirjopeipit kompostiin. Jotenkin minua viehättää nämä "pienen puun" kaltaiset huonekasvit, joten säilytinkin ne. Ja otan pistokkaat vasta nyt keväällä.


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Minäkin harrastan värinokkosia. Se nimi on tutumpi minulle. Ovat erittäin helppohoitoisia ja kauniita. Niiden kanssa myös onnistun aina 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tosiaan kutsutaan myös värinokkosiksi :) Olen samaa mieltä kanssasi, värinokkosten kanssa onnistuu aina, niin piharuukuissa kuin huonekasvinakin. Ja niitä on paljon erilaisia lajikkeita, joiden lehdistön väritys ja lehden muoto vaihtelee.

      Poista