sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Pelargonit tammikuussa ja kuun mukaan hoitoa

Näin tammikuussa pelargonit aloittavat vähitellen kasvattamaan uusia lehtiä, näin ikkunalla talvehtiessaan. Niitä hoidetaan nyt eri tavalla, mitä viileässä ja pimeässä talvehtivia pelakuita. Meillä on kellarissa isot pelargoniruukut ja ne elävät siellä ihan eri vaihetta, mitä nämä rungolliset pelakuut ikkunalla. Mutta niitäkin käydään välillä hoitamassa.

Ikkunalla talvehtiva rungollinen pelargoni tammikuussa...

Minulla on kolme rungollista pelargonia talvehtimassa ikkunalla. Ne on leikattu syksyllä litteiksi, jotta ne mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Ne on siis leveitä, mutta litteitä. Siitä enemmän kuvia Pelargonin leikkaaminen talvisäilytykseen -postauksessa.
Näin ikkunalla, ilman kasvivaloja, talvettaminen on ekologista. Samoin on viileässä kellarissa, ilman kasvivaloja. Ikkunasta tuleva valo ja auringonpaiste saa lehdet pysymään vihreinä. 
Pimeässä kellarissa lehdet lakastuvat ja se on ihan normaalia.

Uutta terhakkaa kasvua ja mietoa lannoitusta...

Luonnon valon lisääntyessä, pelargonit aloittavat uusien lehtien kasvun. Siksi välillä lannoitan niitä jo miedolla lannoitevedellä. Muuten kastelen niitä merilevävedellä. Ja tietysti kuun mukaan Kastelupäivinä.
Sen sijaan kellarin viileydessä olevia pelargoneja ei yleensä vielä tarvitse kastella. Käymme kuitenkin välillä katsomassa niitä, jotta multa ei pääse täysin kuivumaan. Tarvittaessa niille annetaan vain hieman merilevävettä. Pelargonit eivät nimittäin pidä viileässä kellarissa siitä, että multa on märkää. Ne kestävät paremmin kuivuutta.
 

Pelargonien leikkaaminen kuun mukaan...

Ikkunalla talvehtivat pelargonit leikkaan helmi-maaliskuussa valon lisäännyttyä, kuun mukaan hyvänä päivänä ja yleensä kasvavalla kuulla. Sen takia se on hieman eri aikaan eri vuosina.

Talven aikana pelargoneista yleensä kuivuu muutama vanhin oksa. Huonot osat leikkaan pois jo aiemmin. Sakset kannattaa puhdistaa leikkaamisen jälkeen, jotta ei levitä mahdollisia tauteja muihin pelargoneihin. Se on rutiininomainen varotoimi.
Sen sijaan kellarissa talvehtivat pelargonit leikataan vasta sitten, kun ne otetaan kellarista valoon. Ajankohta riippuu paljon siitä, missä niitä tullaan säilyttämään sekä milloin saa siirrettyä ne ulos. Tästä enemmän kokemuksiamme Pelargonit valoon ja lämpöön - mutta milloin? -postauksessa.

Rungollinen pelargoni syksyllä...

Tältä rungollinen pelargoni näytti syyskuun puolessa välissä. Kuva on otettu pelargonin toiselta puolelta. Tämä oli kesän kuumalla parvekkeella. Se ja runkomaisuus selittää sen, miksi tällä on pienehköt lehdet ja kukkatertut. Multana sillä on kasvusammal, mikä toimii loistavasti saviruukuissa.

Rungollisilla pelargoneilla on menossa nyt viides vuosi. Olen kasvattanut ne siemenistä, minkä takia niistä sai helpolla kasvatettua rungolliset pelargonit.

Kaikki kylvöt, istuttamiset, mullanvaihdot, lannoitukset, kastelut ja leikkaamiset on aina ajoitettu kuun mukaan. Jos kiinnostaa, niin siitä löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.



Puutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

  1. Minulla on vielä pelargonit autotallin ikkunalla. Otan ne sisälle sitten vasta huhtikuussa. Anteeksi tyhmä kysymys, mutta miksi nuo pelargonisi on tuollaiset yksirunkoiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei lainkaan tyhmä kysymys :) Olen tarkoituksella kasvattanut niistä yksirunkoisia, koska minua viehättää tällaiset erilaiset rungolliset "pikkupuut". Siis ruukussa kasvavat. Olen suunnitellut kokeilevani tehdä myös värinokkosesta rungollista pikkupuuta :)

      Poista
  2. Minäkin nappasin syksyllä tuoksupelargonin mökin kuistilta kotiin ikkunalle, kun se oli vielä niin hyvän näköinen. Kuinkahan paljon kastelua on tarpeeksi? Onko normaalia, että pelargoni talvella hieman kuivahtaa? Aina jos kastelen reilummin, lehdet alkavat kellastua. Ruukku on aika pieni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä helpointa on kastella pienehköllä vesimäärällä ja siten, ettei multa pääse täysin kuivumaan kastelujen välillä. Jos multa on kuivunut ja sitten kastelee sen läpimäräksi, niin herkkäjuuriset usein kärsii siitä. Mullan pinta pitää ehdottomasti kuivahtaa ainakin kevyesti ennen kastelua.
      Paljonko pitää kastella, niin siihen vaikutta monta tekijää eli on monen tekijän summa. Yleensä iso kasvi pienessä ruukussa vaatii useammin kastelua.

      Poista
  3. Hei! Minulla ovat pelargonit aina sisällä talvet valossa ikkunalla. Mutta ne ovat laiskoja kukkimaan. Leikkaan ne aina maaliskuussa ja juurrutan mullassa vaan ei ne kuki. Mikä neuvoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Pidätkö niitä kesän aurinkoisella paikalla? Ymmärsinkö oikein, että ne pistokkaista juurruttamasi taimet eivät kuki?

      Poista
  4. Niin juuri. Ne ei kuki. Mutta jos vien kasvihuoneeseen ne pistokkaat niin kyllä ne siellä kukkivat. Pirtin ikkuna on kyllä valoisa. Lannoitan ne sillä punaisella jauheella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että valo ei ikkunalla riitä kukkimiseen. Auringon olisi hyvä paistaa taimiin useamman tunnin ajan ja sen jälkeenkin pitäisi olla valoisaa. Toisaalta on hyvä, että taimet eivät kuki heti, koska silloin ne juurtuvat paremmin.
      Jos lannoitat ohjeen mukaan, niin mullan ravinteet on kunnossa :)

      Poista