perjantai 8. heinäkuuta 2022

Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä

Sinisade eli Wisteria kukkii nyt kesä-heinäkuun vaihteessa. Joku jo ehtikin kysellä, mitä tälle sinisateellemme kuuluu, joten tässä siitä kuulumisia. Pihamme on II-vyöhykkeellä ja talvenkestävinkään sinisade ei menesty meillä, kuin erityisen lämpimällä paikalla. Joten siksi tämä sinisade kasvaa ruukussa ja oli talven kellarissa. Viime syksynä hieman jännäsin, miten se talvehtii ja etenkin sitä, saanko sen kukkimaan.

Sinisade Wisteria frutescens kukkii...

Tällä amerikansinisateella kukkaterttu on lyhyempi, mitä tutummilla sinisateilla. Nuppuja oli useita, mutta vain kaksi niistä lopulta muodostui kukkatertuksi. Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että kukkia tuli ylipäänsä näin ensimmäisen talven jälkeen.


Helsingissä, Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, on ollut ainakin aiemmin komea sinisade vanhan kasvihuoneen seinustalla. Se on sellainen kukiltaan tutumpi sinisade. Siitä postaus Erikoisuuksia Helsingin Kaisaniemestä

Sinisade talven jäljiltä lähti hyvään kasvuun...

Tämä siis vietti talven hämärässä kellarissa ja se totutettiin ulkoilmaan vähitellen keväällä. Todennäköisesti sen lehdet eivät kestä pientäkään pakkasta, joten jos vähänkään sääennuste näytti yöpakkasriskiä, ruukku nostettiin yöksi sisälle piharakennukseen.
Toukokuun alussa sillä oli vasta pienet lehtien alut, kuten kuvasta näkyy.

Tältä sinisade näytti kesäkuun puolessa välissä, jolloin se vasta aloitteli uusien versojen kasvua. Nuppuja tuskin erottaa kuvassa.

Wisteria frutescens myyntiruukussaan...

Tässä vielä kuva sinisateesta toukokuun jälkipuoliskolta 2021, jollaisena se oli myynnissä. Istutimme sen saman tien isompaan ruukkuun ja laitoimme korkeammat tukikepit. Syksyllä se vietiin ruukkuineen päivineen kellariin ja edelleen se on samassa mullassa.

Sinisateen nuppu...

Tällaisia nuppuja tällä amerikansinisateella oli kesäkuun alussa. Nuput olivat pitkään tämän näköisiä ja kuin yhtäkkiä ne kasvoivat ja avasivat nuppunsa, siis kesäkuun lopulla.


Amerikansinisateen hoito-ohje...

Amerikansinisade (Wisteria frutescens) viihtyy auringosta kevyeen puolivarjoon, mutta kukkii runsaimmin täydessä auringossa. Sille sopii tavallinen laadukas multa.
Lannoitetta annetaan keväällä ja lannoitteeksi sopii tavalliset lannoitteet, joissa ei ole runsaasti typpeä.
Amerikansinisade viihtyy tasaisen kosteassa mullassa. Multa ei saa päästä kuivumaan liikaa eli hellejaksona saa olla tarkkana kastelun kanssa.

Kaikkia sinisateita leikataan vuosittain jopa kaksi kertaa, jotta ne kukkivat runsaasti. Tämä amerikansinisade voi kuulemma kukkia toisen kerran syyskesällä, mutta tuskinpa meillä Suomessa.
Koska tämä meidän sinisade kasvaa ruukussa, sen leikkaaminen on erityisen tärkeää, jotta se pysyy pienenä. Eli seuraavaksi opettelenkin sen leikkaamista 😊

Olisi kiva kuulla, onko sinulla kokemusta sinisateesta? Vai oletko nähnyt sen huikean upean kukinnan jossain ulkomailla?


Kesäterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Hei Sari. Meillä I-vyöhykkeellä on kasvanut sinisade ulkona terassin kaidetta vastaan n 6-v. Kasvaa rehevästi, mutta ei ole vielä kukkinut. Ekan talven säilytin kellarissa, mutta sen jälkeen ulkona. Eikä sitä enää sisälle saisikaan sahaamatta terassin pylväät poikki🤣. On tavattoman vahvasti kietoutunut pylvään ympäri. En tiedä lajiketta, mutta ostin sen aikoinaan jostain loppusyksyn alesta Honkkarista. En ole luopunut toivosta nähdä siinä vielä joskus kukkaterttuja👍
    T. Elise

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elise! Vau, on varmasti upea, ihan ilman kukkiakin :) Useat sinisateet kukkivat vasta vanhempana eli se voi olla syynä kukkimattomuuteen. Sinisadetta perinteisesti leikataan pari kertaa vuodessa, jotta muodostuisi paljon näyttäviä kukkia. Eli olettehan leikanneet sitä? Itse leikkaan tämän omani ensi viikon lopulla, kuun mukaan tietysti :)

      Poista
    2. Kiitos Sari vastauksesta.
      En ole älynnyt tosiaankaan sitä oksia, mutta nyt aion sen tehdä kuten neuvoit ensi viikon lopulla✂️. Löysin kätköistä myös sen etiketin ja on ”Japanese Wisteria”
      Kiitos vielä ohjeesta.
      T. Elise Paraisilta

      Poista
    3. Ole hyvä :) Ja hyvä kun löysit sen etiketin, niin tiedät nyt sen nimen. Sen suomenkielinen nimi on ryöppysinisade ja tieteellinen nimi Wisteria floribunda.
      Tähän aikaan siitä yleensä lyhennetään sen pitkiä tänä kesänä kasvaneita versoja niin, että jäljelle jätetään versosta noin 5 lehden verran. Toki sitä voi muutenkin leikata.

      Poista
  2. Täällä myös yksi wisteriaan ihastunut. Laitoin omani kasvamaan siemenistä tänä vuonna ja otin viime viikonloppuna näistä taimista yhden sisään talvehtimista varten. Saapa nähdä miten käy kun ulkona olevat eivät ole aiemmin talvesta selvinneet 1 vyöhykkeellä ja sisätiloista ei mitään viileää kellaria löydy. Oletteko te muuten leikanneet wisteriat mihin aikaan vuodesta? Vinkit aiheesta kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Hejsan. Kuvittelin että tämä sinisade olisi niinkuin Englannissa. Onnistuisikohan se täällä Etelä-helsingissä suojaisessa eteläterdellä.

    VastaaPoista