lauantai 30. heinäkuuta 2022

Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii pitkään

Nämä ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii nyt parhaimmillaan ja niiden kukinta tulee jatkumaan pitkään syksylle asti. Meillä on hieman erilaisempi ryhmäruusupenkki, sillä siihen on istutettu eri ruusuja. Ryhmäruusupenkki on ollut tässä ainakin 30 vuotta. Se kuuluukin tärkeänä osana meidän pihaa ja hoidamme sitä suurella innolla. Ja onhan ne tosi upeita täydessä kukassa!


Ryhmäruusuja ja maanpeittoruusuja sekaisin...

Itse katsomme tätä ryhmäruusupenkkiä eniten sivusta päin eli näemme ensimmäisen kuvan näkymän. Se viehättää minua tosi paljon, sillä valo siinä suunnassa luo ruusuihin lisäkauneutta.

Ruusujen kukat ovat aurinkoon päin kääntyneet ja siltä suunnalta kuvattuna ryhmäruusupenkki näyttää tältä tänään. Siellä kasvaa sekaisin eri lajikkeita, niin vaaleanpunaisia kuin tummanpunaisia. Vanhimpia ryhmäruusuja on taustalla olevat tummanpunaiset `Nina Weibull` ruusut. Ne ovat jo niin vanhoja, että niiden kasvu on heikkoa. 

Osalla kukka on tavallisen kokoinen ja seassa on myös pienikukallisia maanpeiteruusuja. Tämä tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisemman näköisen. 

Maanpeittoruusu `Fairy Dance` eli `Red Fairy`...

Viime vuonna istutimme tähän pienikukallista maanpeittoruusua `Fairy Dance`. Sen kukkatertussa on paljon pieniä kukkia. Yhdestä taimesta kasvaa monta versoa, joiden päissä on nämä kukkatertut. Tämän `Fairy Dance` lajikkeen kukkia näkyy edellisessäkin kuvassa. Lajike oli tosi hyvä ostos, vaikka ensin sitä vähän emmin.

Maanpeittoruusu `Mirato` paras meillä...

Kun ryhmästä kuolee talvella ruusu, ostamme siihen kohtaan jonkin uuden ryhmäruusun. Näyttää siltä, että maanpeittoruusu `Mirato` on meillä selvästi kestävin ja runsaskukkaisin. Pihamme on siis Nurmijärvellä eli  II-vyöhykkeellä. 
Maanpeittoruusujen tavoin `Mirato` ruusun versot kaartuvat usein lähes vaakatasoon. Se tekeekin siitä hyvän maata peittävän ruusun.

Vaaleanpunainen ryhmäruusu `Bonica`...

Ryhmäruusujen versot ovat enemmän pystyasennossa ja verson päihin tulee niillekin kukkatertut. Tämän tyyppisiä kutsutaan myös tertturuusuiksi. Lajike `Bonica` on vaaleanpunakukkainen, jonka kukat haalistuvat vanhetessaan. Se tuo tähän ryhmään lisäväriä. Tällä lajikkeella versot kaartuvat kauniisti eli se ei ole niin pystyversoinen kuin yleensä tertturuusut. Osa nimeää tämän maanpeittoruusuksi.

Pienikukallinen maanpeittoruusu`The Fairy`...

Punakukallisen `Fairy Dance` lajikkeen lisäksi ruusuryhmässä on myös maanpeiteruusu `The Fairy`, jolla on pienet vaaleanpunaiset kukat. Sen lehdetkin ovat pienehköt.

Ryhmäruusupenkissämme on kasvanut myös isokukallisia lajikkeita, kuten jaloruusut `Hanne` ja 'Queen Elisabeth'`, mutta ne ovat olleet lyhytikäisiä. 

Nämä jaloruusut kukkivat pitkään...

Nämä kaikki maanpeittoruusut, ryhmäruusut ja tertturuusut ovat pitkälle jalostettuja jaloruusuja. Näillä on siis monta nimeä, oleellisin on aina se tieteellinen lajikenimi, kuten `Bonica`.
Näitä on siis jalostettu kauniiksi ja kukkimaan läpi kesän talven tuloon asti. Jos näitä hoitaa hyvin, niin ne jaksavat meillä Suomessakin kukkia lähes lumen tuloon asti. Toki ne vaativat ekstrahoitoa ja talvenarkoina niille laitetaan talvisuojaukset.
Vielä viime kesänä saimme nauttia vanhojen laventelien kukista ruusuryhmässä. Ehkäpä joku teistä muistaakin nämä. Viime talvi palellutti laventelien versot, joten tänä kesänä niiden uudet versot eivät vielä kuki. Lisää kuvia niistä Laventelit leviää ruusupenkissä -postauksessa.

Ryhmäruusupenkissä kasvaa myös se marskinlilja. Sen kukka on jo lakastunut ja näyttäisi, että se kehittää kukkavarteen siemeniä. Tältä se näytti tänään ja Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa näkyy marskinlilja kukkivana. Siinä vaiheessa ryhmäruusut eivät vielä kukkineet.


Ruusujen hoito ajoitetaan kuun mukaan...

Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut vaativat siis paljon hoitoa, jotta ne jaksavat kukkia läpi kesän. Hoidan niitä tarkasti kuun mukaan ajoittaen. Multaan olemme lisänneet ladattua biohiiltä, jos se vain on onnistunut.

Lannoitteena käytämme luomulannoitteita, koska ne pitävät maan pieneliötoiminnan hyvässä kunnossa. Näillä meidän ryhmäruusuilla ei ole näkynyt jalostettujen ruusujen tauteja eli lehdet ovat tosi hyvässä kunnossa. Nämä myös kukkivat hyvin.

Yksi tärkeä hoitotoimenpide näillä ruusuilla on lakastuneiden kukkien leikkaaminen. Tietysti lannoitus, kastelu ja talvisuojaus ovat myös tärkeitä.  

Ei myöskään kannata unohtaa ruusupistiäisten ja kirvojen poistamista heti, kun ne ilmestyvät versojen kärkiin.

Jalommat ruusut ovat siis täysin ekstrahoidon kasveja😊


Olisi kiva kuulla, onko teille kellään enää näitä hoitoa vaativia ryhmäruusuja? Vai onkohan ne jo täysin jääneet pois "muodista"?

Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Kauniita ruusuja. Myös meillä laventeli paleltui viime talvena, mutta uusia taimia on nyt kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ruusut onkin tänä vuonna upean reheviä heinäkuun sateista :)
      Taisi aika monelta pihalta paleltua laventelit viime talvena, siltä ainakin vaikuttaa. Toivotaan, että ensi talvi on helpompi ja uusi kasvu sekä pienet taimet talvehtii hyvin.

      Poista
  2. Istutin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ruusuja, kaksi on ruukuissa mökillä ja siirrän ne syksyllä kotiin ruusupenkkiin. Tarkoitus on maanpeittoruusu istuttaa kunhan saan päätettyä että mikä on lajike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut on tosiaan upeita niin ruukuissa kun maahan istutettuna :)
      Maanpeittoruusuja on yllättävän montaa erilaista lajiketta. Itse asiassa paras valikoima myymälöissä on aina keväällä. Ja muutekin ne kannattaa istuttaa keväällä ja alkukesällä.

      Poista
  3. Minulla on ollut vuosia erilaisia ruusuja, olen hurahtanut niihin , kukkivat pitäköön runsaasti 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä erilaiset ryhmäruusut on juuri siitä upeita, että kukkivat monta kuukautta, kunhan vähän hoitaa niitä. Monet pensasruusutkin kukkivat pitkään. Ja kun ruusuja on erilaisia, niin kukintaa on kesäkuun alusta talven tuloon asti. Siis ruusut on tosi ihania!

      Poista