perjantai 19. kesäkuuta 2020

Kultasade juhlistaa juhannusta

Tänä kesänä meidän pihan kultasade kukkii ennätyksellisen runsaasti. Se on ihan täynnä kukkia. Joten tuoksu on hurmaava. Tekisi mieli vain istuskella keinussa ja nauttia sen tuoksusta. Niin kyllä voisikin tehdä, onhan juhannus. Vaikka tänään ja huomenna on vielä hyvät kitkemispäivät iltapäivästä, niin taidanpa vain laiskotella ja nauttia juhannuksesta.

Kultasade tuoksuva ja niin näyttävä...

Kukkiessaan kultasade on todella näyttävä. Sen kukkatertut on pitkät ja isona pensaana kukkia on paljon. Tosin joka vuosi se ei kuki yhtä runsaasti. Joten silloin kun se kukkii, näky on huikean kaunis.

Kultasateen kukissa kävi surina, etenkin pensaan latvassa. Siellä näytti olevan kimalaisia ja kukkakärpäsiä työssään.

Kultasade vaatii tilaa ympärilleen...

Koska kultasade voi kasvaa 4 metriä korkeaksi ja ainakin 3 metriä leväksi, sen paikka kannattaa miettiä huolella. Se voi olla ostettaessa pensastaimi tai yksirunkoinen puu. Tämä meidän kultasade on pensas, ja ainakin jo 20 vuotta vanha.

Hauskasti tänä vuonna istutin keltaisia samettikukkia kastelualtaiden multasäkkien reunalle. Ne sointuvat nyt kivasti kultasateen kukkiin... niin juhlavan näköistä 😊

Kultasateen paikka ja hoito...

Kultasade (Laburnum alpinum) on viralliselta nimeltään kaljukultasade. Nimittäin on olemassa muitakin kultasateita, mutta tätä on eniten myynnissä.
Kaljukultasade on hieman talvenarka etelässäkin. Sen menestymisvyöhyke on (I-II),  mikä tarkoittaa, että menestyy vain hyvillä paikoilla I ja II vyöhykkeillä.

Kaljukultasade viihtyy auringossa kuivassa tai tuoreessa maassa. Ehdottomasti maassa on oltava läpäisevyyttä. Se on myös kalkinsuosija eli ei viihdy happamassa maassa. 
Eli kun sille löytää hyvän paikan, niin se on aika hoitovapaa. Mitä nyt välillä siitä saa leikata muutaman kuvan oksan.

Kun kultasade on vielä nuori, se täytyy suojata rusakoilta ja jäniksiltä. Se on nimittäin niiden suurta herkkua talvella. Meidänkin kultasadetta on syöty useana vuotena ja niistä muistona on rungossa jälkiä edelleen. Viime vuosina rusakot ovatkin onneksi jättäneet sen rauhaan.

Älä syö kultasadetta...

Tärkeää on myös muistaa, että kultasateet ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä ihmisille!
"Kasvi voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle oireita" - Myrkytystietokeskus.

Eli ei booliin, kakun päälle koristeeksi eikä salattiin 😉

Niin upea tämä on, että sitä kannattaa suosia pihalla. Jos meidän pihapiirissä olisi pieniä lapsia, niin kuvan alimmat kukkatertut oltaisi leikattu pois heti, kun ne tuli näkyviin. Nyt ne saavat kukkia rauhassa, sillä meillä kaikki tietävät, ettei tätä saa syödä. 

Tunnelmallista ja rentouttavaa juhannusta!

Kesäterkuin Sari


Kuvassa keltaruusu, joka aloittaa kukintaa. Sekin on hauskasti keltainen... keltainen taitaakin olla meillä juhannuksen väri tänä vuonna 😊

10 kommenttia:

  1. Ihana keltainen juhannus!
    Kultasade on niin kaunis. Oma puskani on vasta metrinen, mutta näen jo silmissäni sen tuollaisena komeana isona puskana. Paikka on kuiva, ja edellinen kuoli siinä kuivuuteen (!) mutta nyt olen yrittänyt muistaa kastella tätä seuraavaa kappaletta. Onhan se niin, että läpäisevä maa ei tarkoita sitä, että nuori taimi ihan rutikuivassa pärjäisi :-D
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä pirtsakan keltainen juhannus :) Kultasadettasi voisi auttaa biohiili. Eli ladattua biohiiltä voi kaivaa maahan juuriston ympärille. Me ollaan tehty niin ryhmäruusuille, ja ruusut kukkivat viime kesänä vaikka ei voitu kastella. Ja nyt ollaan tekemässä samoin yhdelle kärhölle, kun se selvästikin kärsii kuivuudesta. Nämä kuivat kesät on kyllä aika rasitus uusille taimille, ja puutarhurille ;)

      Poista