sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Ensimmäinen daalia kukkii jo

Niistä siemenistä kasvatetuista daalioista ensimmäinen on jo aloittanut kukkimisen, jee! Kukan väri on hienon tummanpunainen. Terälehdet ovat ikään kuin tummaa samettia. Jännä nähdä, mitä muita värejä tulee, sillä taimia on noin kolmekymmentä. Taitaa tulla pieni tilanpuute kohtapuoliin 😀

Tuuheat taimet auringonvalossa...

Mustissa ruukuissa kasvavat taimet on kylvetty helmikuun alkupuolella. Ne on koko ajan kasvaneet aurinkoisella ikkunalla, ilman lisävaloja. Niitä ei ole edes tarvinnut latvoa, vaan ovat hyvin haaroittuneet ihan valon ansioista.

Kirjavalehtinen pieni daalian taimi...

Ensimmäisestä kylvöstä tuli tällainen pieni kirjavalehtinen daalia. Kuva on otettu tänään. Se on vain 15 cm korkea ja lehdet on tosi kitukasvuiset. Saas nähdä, millainen tästä tulee. Ja kukkiikohan se ollenkaan.


Lisää erikoisia taimia...

Myöhemmistä kylvöksistä tuli yksi vaalealehtinen, jolla on hassu kasvutapa. Ja vähän samanlainen kasvutapa on yhdellä tummavartisella.
Siemenpussi on Mignon mixed, joten näistä voi tulla eri värisiä yksinkertaiskukkaisia... tosi jännää.

Tosi karhealehtinen daalia...

Yhdellä taimella on järkyn karheat lehdet.  Niissä on karkeita karvoja ja siksi se on niin karhean tuntuinen. Tällä on muuten juuretkin tosi voimakaskasvuiset. Olisi pitänyt huomata viime viikolla laittaa sille isompi ruukku. Seuraava istutusaika kun on melkein vasta kahden viikon päästä, kuun mukaan.

Daalian kasvatus siemenistä on näköjään helppoa...

Ensimmäiset daalian siemenet kylvin siis helmikuun alkupuolella sammalnappeihin. Lisää daalioiden kylvöstä Daalian kasvatus siemenestä -postauksessa. Koska testaan näiden kylvöissä kuun vaiheita, niin kylvin vielä kahtena muunakin päivänä maaliskuussa. Niissä taimissa ei ole vielä nuppuja.

Reilun kuukauden kuluttua kylvöstä istutin taimet ruukkuihin, 100% sammaleeseen. Lannoituksen olin aloittanut jo sammalnapeissa.

Taimet isompiin ruukkuihin...

Huhtikuun lopulla olikin jo aika vaihtaa ensimmäisille taimille isommat ruukut. Tein niille oman multaseoksen, jossa on 100% sammalta sekä biohiiltä, jonka latasin luomulannoitteella. Daaliat lähtivät hyvään kasvuun ja kasviperäisestä lannoitteesta ei tullut hajuja sisälle. Nämä on siis edelleen ikkunalaudalla.

Aurinkoisina päiviä näitä on saanut kastella lähes päivittäin. Onneksi tuli lisättyä biohiiltä sammaleeseen, niin kasteluväli on hieman pidentynyt. Daalia kun on aika kova juomaan vettä, eikä menesty kuivalla paikalla pihallakaan.

Daaliat pölyttäjille ja perhosille...

Nämä daaliat, joilla on yksinkertainen kukka eli keskustan heteet ja emit näkyvät, ovat loistavia kukkia pölyttäjille. Ne kukkivat yleensä monta kuukautta pakkasiin asti, mikä myös tekee niistä loistavia pölyttäjäkasveja. Lisää kukkia pölyttäjille löytyy Yksinkertaiset daaliat hyviä pölyttäjille ja perhosille -postauksesta.

Kevätterkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Ohhoh, onpahan nopeaa! Jotenkin en osaa edes kuvitella, että daalia voisi kukkia kylvövuonna, puhumattakaan, että muutamassa kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin täysin, miten nopeasti tämä ensimmäinen alkoi tehdä nuppuja. Muissakin on jo nuppuja, mutta vielä pieniä. Se vielä jännittää, jaksavatko kasvattaa kunnon juurakon. Kuulemma vain sellaiset saa säilymään talven yli kellarissa.

   Poista
 2. No jopas on huima tahti daalialla. Minä kyttään kasvihuoneen ruukkuarmeijaa, vielä ei näy pilkahdustakaan daalioista. Komeat juurakot tuli eurobulbilta joten ehkä ne vaan etsii reittiään pintaan ja valoon vielä. Ekaa kertaa kun olen asialla, kaikki on niin uutta. Tähän asti jorriinin juurakoiden hoitelu on ollut mummon hommia mutta kun hän unohti viime syksynä juurakot maahan, piti lähestyä tilauksella eurobulbia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat on kyllä ihanan helppoja kasvatettavia :) Etenkin viileässä menee oma aikansa, ennen kuin juurakoista kasvaa alkuja. Kun ne alkavat kasvaa, niin kasvavat kyllä vauhdilla, kuten tämä minun siemenestä kasvatettu daalia.
   Meidän vanhat daaliat jo pihalla maahan istutettuna harson alla. Niissäkään ei vielä näy verson alkuja, se on ihan normaalia. Tsemppiä uusille daalioillesi :)

   Poista
 3. Todella kaunis daalia ja hyvin ovat lähteneet kasvuun siemenistä.Olin tänä keväänä hiukan myöhässä juurakon ostossa ,niin yksinkertaiskukkaiset oli jo myyty puutarhamyymälästä.Näin ollen meille on tulossa kaktusdaalia täksi kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaktusdaalia onkin aika veikeä :) Yksinkertaiskukkaisia on yleensä vain muutamia tarjolla, sen sijaan kerrottuja isokukallisia on hurjan paljon. Saas nähdä, mitä on ensi vuonna... toivottavasti niitä yksinkertaisia paljon enemmän!

   Poista
 4. Onpas kaunis kukka! :)

  Kylvin viime vuonna daalioita, ihan noin hyvin se ei onnistunut. Eivät ehtinee kukkia viime kesänä, mutta keräsin mukulat syksyllä talteen ja sieltä näkyvät uutta kasvua nyt pukkaavan. Josko tänä kesänä pääsisivät jo kukkimaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvinkin olla, että ne daaliat, jotka ei heti kuki, keskittyvät kasvattamaan kunnon juurakkoa. Ja siten talvehtivat hyvin kellarissa. Onkin jännä nähdä, millaiset juuret näillä on syksyllä.
   Pidetään peukkuja, että daaliasi kukkii nyt tänä kesänä, ja todella komeasti!

   Poista