lauantai 2. helmikuuta 2019

Sian vuosi ja puutarhurin kasvukausi alkaa

Fenghsuissa alkaa maanantain iltana 4.2.2019 klo 23.04 uusi vuosi, joka on sian vuosi. Samalla alkaa puutarhurin kasvukausi eli siementen kylvöjen ja sisäkukkien mullanvaihdon aika. Silloin on nimittäin tarkalleen uudenkuun hetki.

Fengshuin sian vuosi 2019...

Tarkemmin vuoden 2019 eläin on maa-sika. Mitä se sitten tarkoittaa, niin sitä voi tarkastella monelta kantilta. Yleensä ottaen maa-sikaa pidetään hyvin kilttinä ja ystävällisenä. Se on myös tuottelias ja aikaansaava. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä maa-sian vuosi tulee näkymään maailmalla ja omassa elämässä.
Fengshui astrologiassa eli kiinalaisessa astrologiassa maa-sian elementtejä verrattaisiin omaan astrologiseen karttaan ja nähtäisiin paremmin, miten vuosi saattaa näkyä omassa elämässä.

Uuteen vuoteen valmistautuminen...

Koti tietenkin siivotaan ja viedään roskapussit jäteastiaan. Tärkeää on myös tuulettaa, jotta ilma vaihtuu ja raikastuu. Koska fengshuissa moni asia katsotaan symboliikan kautta, niin jääkaappi ja kuiva-ainekaapit puhdistetaan ja "täytetään" ruualla. Tässä tietysti järki mukana 😀
Tuoreet ja kauniit kukat kuuluvat myös aina uuden vuoden juhlintaan. Oli ne sitten leikkokukkia tai kauniita ruukkukukkia, kuten orkidea. Tässäkin voi lisäksi miettiä symboliikkaa.


Puutarhurin kasvukausi alkaa...

Tiistaista 5.2.2019 alkaa hyvä ajankohta vaihtaa niihin kukkiin mullat, jotka jo ovat aloittaneet kasvun. Itse taidan vaihtaa mullan siihen kultaimarteeseen, koska sen multa kuivuu nykyään parissa päivässä. Todennäköisesti multa on täynnä juuria ja siksi sille pitääkin etsiä vähän isompi ruukku.
Myös kukkien, chilien ja vastaavien kylvöaika alkaa.
Tämä on siis kuun mukaan ajoittamista, josta enemmän kasvikohtaista tietoa löytyy verkkokurssilta.

Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...

Näin kylvät siemenet sisällä
Milloin pitää kylvää siemeniä, apua!
Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla!
Siementen kylmäkäsittely
Taimien kouliminen omiin ruukkuihin
Taimien ruukutus
Taimien latvominen
Miten jatkokasvatus eli miten hoitaa pieniä taimia
Taimien kasvatuspaikka ja daalian juurakoiden istutus
Taimien jatkohoito
Tammikuun ekat kylvöt, jee!
Helmikuun kylvöjä
Maaliskuun kylvöjä
Huhtikuun kylvöjä
Toukokuun kylvöt
Jättiverbena kylvetty
Porkkanan syyskylvö tehty!
Syyskylvöjen aika

  Onnellista ja tuotteliasta Sian vuotta 2019!

  Terveisin Sari

  6 kommenttia:

  1. Ai kivaa kun kirjoitat näistä Fengshui- ja muista jutuista! Pitääkin muistaa ostaa multaa ja tullata ruukkuja kevään huoltotoimia varten. Siemenkylvöt jätän osaavimmille. Minä en siinä puuhassa onnistu. Tyrin aina jonkin asian, ja lopputulos on kuolleet tai kituvat kylvökset. Onneksi taimia saa kaupoista!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kirjoittelen tässä aina välillä myös fegshuista. Ja jos vaan ehdin, niin ensi viikolla on tulossa postaus puutarhafengshuista. Nyt on niin työntäyteiset viikot, että aika on kyllä kortilla. Onneksi tätä työsumaa kestää enää viikko :)
    Kasveja ei tosiaankaan kannata kylvää siemenistä, jos se ei tunnu omalta jutulta. Ainakaan näin aikaisin kylvettäviä esikasvatettavia, sillä niiden hoito sitoo ja niitä täytyy seurata, ettei multa pääse kuivahtamaan. Puutarhamyymälästä saa kuitenkin niin hyviä taimia, jopa parempia kuin itse kasvatetut :)

    Poista
  2. Äh, tämä postaus sai monta siivousta vaativaa kaappia ja nurkkaa hyppäämään suoraan silmille. Ehkä myös vierashuoneessa hidasta kuolemaa tekevä anopinhammas joutaisi jo kompostiin :D Orkidea on sentään kauniisti kukassa ja toinen tekee uutta kukkavanaa.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Jos aika loppuu siivouksessa kesken, niin kannattaa käydä sisäkukat läpi ja heittää tosiaan ne kuolemaa tekevät kasvit kompostiin :)
    Ja jos jää aikaa, niin siivota kodin ne "tärkeimmät kohdat", mikäli ne on tiedossa. Muut ehtii sitten ensi viikonloppuna tai myöhemmin.
    Orkidea on niin hieno kukka symboliikaltaan, että se auttaa aina :)

    Poista
  3. Kappas olipa hyvä etten vielä ole kylvänyt ja eilen ostin orkideankin😊

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Olitpas sopivasti ajoittanut orkideaostoksen :) Ja tosiaan kylvöjen aika on vasta ensi viikolla. Silloin pitäisivät lähteä nopeaan kasvuun.

    Poista