perjantai 9. maaliskuuta 2018

Kastelukiteet mikromuovia, oho!

Tämän postauksen kirjoittamista olen miettinyt jo varmaan vuoden verran. Viimeinen sykäys tähän oli se, että näin synteettisiä kastelukiteitä mainostettavan luontoystävällisinä. Näinhän ei ole, sillä ne ovat synteettisiä polymeerejä eli muovia. Monet asiantuntijat toistavat sitä, että muovi ei häviä luonnossa mihinkään, vaan pilkkoutuu yhä pienemmäksi ensin mikromuoviksi ja sen jälkeen nanomuoviksi. 

Kastelukiteet kannattaa korvata biohiilellä...

Kastelukiteissä on se ongelma, että syksyllä multa kipataan kompostiin tai maahan, jolloin kastelukiteet eli polymeerit pääsevät maahan, pohjavesiin, jokiin ja järviin. 
Onkin siis aika outoa käyttää vielä nykyään synteettisiä kastelukiteitä. Ne voisi korvata vettä huokosiinsa varastoivalla biohiilellä, jossa on myös monia muita hyviä ominaisuuksia kasveille. Lisäksi biohiili on hyväksytty luomuviljelyyn, kun taas kastelukiteet ei ole hyväksytty luomuun.
Ja vauvan vaipoissa on myös näitä synteettisiä polymeerejä, sekä muita aineita. Eli niitä ei kannata laittaa puutarhaan.
Edit- Osa pussimullasta sisältää juuri näitä synteettisiä kastelukiteitä! Lue siis pussin teksti.

Tekonurmi on myös muovia ja lisää mikromuovia...

Tekonurmikot eli muovinurmikot kuluvat käytöstä ja harjauksista. Pienet irronneet mikromuovit kulkeutuvat sadeveden mukana viemäriin ja sitä kautta suoraan vesistöön. Vaikka vesi menisi jätepuhdistamon läpi, ei nykyiset puhdistusprosessit pysty poistamaan mikromuovia.
Toki sadevesi voidaan imeyttää myös suoraan maahan tai viheralueille, mutta silloinkin mikromuovit pääsevät luontoon ja pohjavesiin.


Puutarhaharrastaja ja muu mikromuovi?

Näin harrastajana ja ammattilaisenakin haluan itse välttää mikromuovin muodostumista. Esimerkiksi väärin käytetyistä suodatinkankaista ja juuriestematoista tulee heti mikromuovia. Onneksi sitä osaan välttää 😊 
Olen pohtinut tuleeko muovisista kastelukannuista mikromuovia. Ainakin meidän vanhimmat kastelukannut eivät näytä ohenneen ja ne siirretään sisälle syksyllä. Ja jos nyt kastelukannu menisi rikki, heittäisin sen sekajätteeseen, sillä meilläpäin sekajäte menee polttolaitokseen. Vai voisikohan sen laittaa jonkinlaiseen muovin keräykseen... enpäs tiedä. 
Mitähän muuta muovista valmistettua on puutarhassa, siis mikä kuluu käytössä? 
Nyt ei tullut muuta mieleen.


Fengshui ja luontoystävällisyys...

Toinen syy, miksi nyt tästä lähdin kirjottamaan oli se, että fengshuissa kunnioitetaan luontoa ja koetetaan olla vahingoittamatta sitä. Sillä jos luonto voi hyvin, ihmisetkin voivat hyvin... ja toisin päin. Tästä aiheesta onkin ollut mielenkiintoisia keskusteluja viime kursseillani 😊

Upeaa keväistä viikonloppua!

Terkuin Sari

42 kommenttia:

  1. Kyllä tuota muovia löytyy ihan joka puolelta. Mutta hyvä asia on että muovin vähentämiseen on alettu todella panostaa. Meillä päin on onneksi jo vuosia ollut eri keräysastia muoville. Siirryin myös pyykinpesuaineissa nestemäisestä ,joka on muovipullossa, jauheeseen, joka on pahvipakkauksessa. Paljon petrattavaa olisi vielä, mutta pikkuhiljaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan hyvä, että muovin käyttöä on alettu tarkastella ympäristön näkökulmastakin. Ja noita täysin turhia muoveja kuten kastelukiteitä on helppo olla ostamatta.
      Itse en ole ostanut vuosikausiin fleece-vaatteita ja muutenkin pyrin käyttämään luonnonmateriaaleja, jos mahdollista.
      Eli pikkuhiljaa parempia valintoja :)

      Poista
  2. Jatkuvasti tippuu lisää tietoa tuotteista, jotka ovat kokonaan tai ainakin sisältävät muovia. Yllättäen kuulin joidenkin kahvisuodatinpussien sisältävän mikromuovia. Suodatinpussit kompostoidaan monessa taloudessa ja siten muovit menevät luontoon. Eskimo ilmoitti, ettei sen suodatinpusseissa ole laisinkaan muovia. Toivottavasti näihin ilmoituksiin voi luottaa, sillä minä ainakin valitsen mieluummin muovittoman suodatinpussin. En edes ymmärrä, miksi siinä pitäisi olla muovia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika outoa..., luulisi että suodatinpussit ovat paperia! Tuota tietoa en ollut kuullutkaan. Täytyypäs selvitellä, mitä suodatinpusseja meillä on ja onko niissä muovia.
      Tästä tulee myös mieleen, että missäköhän muussa paljon käytetyssä paperituotteessa on muovia. Onneksi on alettu puhua mikromuoveista!

      Poista
  3. Tämä on tärkeää tietoa. Uskon, että kun tietoisuus lisääntyy, ihmiset valitsevat aina viisaammin. Minulle esim shamppoiden muovit tulivat ihan yllätyksenä, en todellakaan ollut moisesta tiennyt. Kastelukiteitä en ole itse käyttänyt, mutta monissa valmiissa taimissa niitä on mukana ollut. Ja varmasti mennyt luontoon, kun en ole tiennyt niiden muovista :(
    Kiitos erittäin hyvästä postauksesta ja ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta! Kun mikromuovien haitat tulevat tietoon, niin ihmiset ja yritykset osaavat valita viisaammin :)
      Itse on olen jo vuosia käyttänyt luomusertifioitua shampoota, jo ihan tavallisen shampoiden kemikaalien takia. Hiukset voivat paljon paremmin. Tuo oli kyllä minullekin uutta, että niissä olisi myös muovia.
      Oletko varma, että taimien mullassa on kastelukiteitä. Itse en ole niitä huomannut. Niissä on kyllä pitkäkestoisia lannoiterakeita, jotka eivät siis liukene vaan ovat näkyvissä.
      Kiva kuulla, että pidit postauksesta! Ja oikein mukavaa viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  4. Tämä postaus lisäsi entisestään kiinnostusta enemmän biohiileen.
    Kiitos tärkeän asian esilletuomisesta ja mukavaa viikonloppua! 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiili on ihan huippu materiaali puutarhamullassa! Jo sen takia, että se pidättää vettä ja ravinteita kasveille sekä sen takia, että se parantaa monella tavalla maan pieneliötoimintaa. Eli kasvit voivat biohiilimullassa hyvin. Sen olen ihan omin silmin todennut, kun olen saanut kokeilla biohiilipitoista multaa. Suosittelen sitä siis lämpimästi :)
      Kiitos, ja ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  5. Hyvä kun kirjoitit tästä! Minulla ei ole ollut kastelukiteet käytössä, mutta kirjoitus lisäsi kyllä kiinnostusta biohiileen. Mikromuovin on yksi syy, miksi rakensin talvikasvihuoneestani kiinteän, sillä joka vuosi purettava kuplamuovihässäkkä olisi meidän perheen käyttötavoilla taatusti raato aika nopeasti. Muoviahan ne kennolevytkin ovat, mutta toivottavasti pitkäikäinen ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiili on loistava apu etenkin kuivilla mailla sekä ruukuissa. Tai jos ei ole hellekesänä käytössä kasteluvettä tai reissaa paljon kesäisin, niin käyttäisin ehdottomasti biohiiltä mullassa tai valmiita biohiilipitoisia multia.
      Muoveilla on hyviä ominaisuuksia ja tuskin vielä vuosiin pääsemme siitä kokonaan. Tärkeää on muistaa laittaa muovit jätekeräykseen, ja eiköhän sekajäte polteta nykyään aina.
      Toivotaan, että kasvihuoneesi on toooosi pitkäikäinen :)

      Poista
  6. Eikös vermikuliittikin sido kosteutta? Ymmärtääkseni se olisi luonnontuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että vermikuliittiä louhitaan kaivoksista eli sen takia se ei ole ympäristöystävällinen. Kaivostoiminta aiheuttaa aina erilaisia rasitteita ympäristölle. Joten vermikuliittiä ei kannata käyttää pihalla, jossa tarvittaisiin isompia määriä. Ja muutenkin biohiili korvaa senkin ja lisäksi saa muita biohiilen hyviä ominaisuuksia kasvien käyttöön :)

      Poista
  7. Hyvä postaus, pistää miettimään. Itse en käytä kastelukiteitä, vermikuliittia kyllä joskus. Kastelukiteitä käytetään ilmeisesti taimitarhoilla myytävissä kasveissa? Ainakin niissä usein on jotain sen näköistä mullan seassa, voi olla lannoiterakeitakin. Meillä myös sekajätteet poltetaan jätteenpolttolaitoksella, joten muovit voi laittaa jäteastiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on minusta todella tärkeä aihe, sillä juomme pohjavettä ja osalle tulee juomavesi järvestä. Joten pistää todellakin miettimään näitä mikro- ja nanomuoveja... ja juommekohan niitä jo.
      En ole huomannut kastelukiteitä taimien mullassa, vaan pitkäkestoisia lannoiterakeita. Mutta aion asian vielä tarkistaa, ja laitan tiedon siitä sitten tänne :)

      Poista
  8. Hyvä postaus! Yllättävä tieto kastelukiteistä - enpä enää harkitse niitä.
    Eilen opin, että kastelukannu kuuluu sekajätteeseen - se kun on kovaa muovia... Eli muovinkeräykseen vain pakkausmuovit...
    Aurinkoista kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelukiteet kannattaa tosiaan jättää ostamatta. Ja jos tarvitsee kastelunvälien "pidentäjää" voi ostaa biohiiltä tai multaa, jossa on valmiiksi lisättynä biohiiltä.
      Kiitos tiedosta! Onneksi kastelukannut ovat vielä hyvässä kunnossa. Mutta yksi pihaämpäri oli melkein halki, joten se siis päätyy sekajätteisiin heti kun halkeaa ;)
      Ihanaa kevään odotusta sinullekin!

      Poista
  9. Vermikuliittikin on vähän ongelmallista, koska sitä joudutaan louhimaan ja on siis uusiutumatonta, vaikka onkin luonnontuote. Biohiili ja kasvusammal ovatkin siis tervetulleita uutuuksia puutarhailuun :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin vermikuliitti on uusiutumatonta, kun taas biohiilen ja kasvusammalen raaka-aineet ovat uusiutuvia. Hyvä pointti :)
      Kasvusammalen olinkin ihan unohtanut. Minulla on edelleen ne kesäbegoniat samassa sammalkasvualustassa, johon ne istutin kesällä. Ja nyt auringonpaisteessa kasvualusta pääsi aika kuivaksi... mutta oli edelleen jännän nihkeää. Ja begoniat näyttivät pärjäävän hyvin :)
      Kasvusammalta täytyykin testailla vielä lisää. Ja mielenkiinnolla odotan sitä, että pääsen vaihtamaan niihin kesäbegonioihin uuden kasvualustan ja näen samalla juurten määrän.

      Poista
  10. Kastelukiteitä en ole käyttänyt, mutta biohiili oli hyvä vinkki. Täytyy pitää silmät auki, jos jostain tulisi vastaan. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt keväällä on ehkä tulossa taas näkyvimmin markkinoille/myyntiin biohiiltä. Ja sitä löytyy myös Biolanin muutamasta multatuotteesta. Eli kannattaa pitää silmät auki, kun pihamyymälät aukeavat ja alkaa istutusaika.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  11. Kiitos tiedosta!
    Pitääpä olla tarkkana kesäkukkamullan suhteen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös niissä joissakin ole jo valmiina kastelukiteitä?

      Poista
    2. Hyvä huomio! Tosiaan osa Kesäkukkamullista sisältää näitä synteettisiä kastelukiteitä. Olinkin ihan unohtanut mainita sen tekstissä. Kiitos kommentistasi, kävin heti lisäämässä tiedon tekstiin :)

      Poista
    3. Kiitos kun postasit asiasta! Osaan miettiä valintojani tarkemmin.

      Poista
  12. Tärkeä aihe, kiitos kun valistat meitä muita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Olen huomannut, että monikaan ei ole ymmärtänyt kastelukiteiden olevan muovia. Ja muovihan ei häviä mihinkään maasta ja vesistöstä... sitä toistaa niin moni asiantuntija, että ihan hirvittää ;)

      Poista
    2. Ja muovien valmistuksessa käytetään kemikaaleja, jotka ovat ihmiselle vaarallisia ja siksi niitä ei saisi päätyä ruokiimme ja juomiimme.

      Poista
    3. Niinpä, ja juuri vesistöön ja maahan lisätyt muoviaineet ovatkin se isoin riski kotipuutarhurille.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Jotenkin surullisinta on se, että niitä synteettisiä kastelukiteitä joku markkinoi luontoystävällisenä. Saa kyllä olla hurjan tarkkana, mitä ostaa ;)

      Poista
  14. Maaseudun tulevaisuudessa oli juttua biomuoveista ja niiden haitoista. Eli tämäkään tie ei tuo autuutta. :/

    "Biohajoava muovi on mainettaan pahempi – asiantuntijat kieltäisivät sen kuluttajakäytön
    Biomuovista muodostuu mikromuoveja, kuten tavallisesta muovista. Lisäksi biomuovin hiilijalanjälki on raskas."

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.227052

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vahvasti näyttää siltä, että muovia ei kannata käyttää kuin todella tarpeellisissa kohteissa, ja joille ei löydy muuta korvaava vaihtoehtoa.
      Kiitos linkistä, tutkin sitä myöhemmin paremmalla ajalla.

      Poista
    2. Näköjään puhtaaksi oletettukkin vesi sisältää muovia.
      Tämän päivän TS:ssä juttua tästä.
      http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3878196/Johtavien+pullovesivalmistajien+vesissa+muovihiukkasia

      Poista
    3. Luin saman uutisen. Tulee vaan entistä enemmän sellainen tunne, että turhaa muovin käyttöä kannattaa välttää, kuten näitä kastelukiteitä. Onneksi ilman niitä pärjää loistavasti, ja onhan se biohiili pidentämään kasteluvälejä sekä parantamaan maata.

      Poista
  15. Hei Sari, Laitoin sinulle sähköpostia liittyen noihin kastelukiteisiin. Terveisin Juha / Kodin Kukat Oy

    VastaaPoista
  16. Tärkeä aihe ja ainakin minulle tuli yllätyksenä nuo kastelukiteiden mikromuovit. Onkohan kotimaisissa puutarhalehdissä ollut milloinkaan aiheesta juttua? Kaikki eivät nimittäin lue blogeja eivätkä minun laillani välttämättä tule ajatelleeksi asiaa muun muovikeskustelun ja uutisoinnin yhteydessä. Nyt minä ja lähipiirini ainakin tiedämme tarkistaa ostamamme mullat tästäkin näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikromuovikeskustelua noin yleensäkin on käyty vasta lähiaikoina. Ehkäpä puutarhalehdet eivät ole ehtineet vielä osallistua siihen.
      Asiantuntijat tuntuvat hokevan yhtenään, että mikään muovi ei häviä päästyään maahan tai vesistöön. Se vain pilkkoutuu pienemmäksi kuten mikromuoviksi. Eli jos kastelukiteet ovat synteettistä polymeeria eli muovia, niistä tulee mikromuovia. Olen ymmärtänyt niin, että helpommin muovi hajoaa palasiksi tai murenee, sen nopeammin siitä tulee mikromuovia.

      Poista
  17. Tämä asia on todella tärkeä ja on mahtavaa kun jaat tietoa blogissasi. Itse en kastelukiteitä ole ikinä käyttänyt mutta nyt kiinnostuin kovasti tuosta biohiilestä. Sen verran on ollut kuiva kesä että kiinnostaisi lisätä biohiiltä koko pihaan! �� Nurmikkokin rapisee rutikuivana ja ruskeana jalkojen alla... Onneksi vaan paahteisimmalla kohdalla pihaa! Ja kerronpa senkin että kun olin töissä yhdessä porilaisessa puutarhassa niin siellä kastelukiteet lisätään jokaikiseen taimeen ja amppeliin. Ja kyllähän ne siellä mullan seassa hyvin näkyykin. Nyt mietin että en osta enää heidän tuotteitaan... kaikki kannattaa varmaan vaan itse kasvattaa niin tietää mitä niissä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas tapa! En ole kuullutkaan, että puutarhoilla lisättäisiin kastelukiteitä multaan. Nyt kun kerroit, niin kyllähän se on mahdollista.
      Biohiili on niin loistava keksintö, onhan sitä käyttäneet muinoin intiaanit ja meillä sitä on tullut kaskiviljelyssä. Teen sitä lähiaikoina taas postauksen tai pari, esim. miten meidän perennapenkille kävi :)

      Poista
  18. Apua! Ostin tänä vuonna vartavasten kastelukiteitä sisältävää multaa kolmeen isoon ruukkuun kun olen laiska kastelija. Täysin tietämättömänä mikromuoveista. Onneksi en ole ennen käyttänyt. Nyt kysymys kuuluu mitä teen tälle mullalle? Ilmeisesti en laita kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Itse en laittaisi omaan kompostiin ehkä maahankaan.
      Jos piha on lähellä järveä, jokea tai ojaa en myöskään laittaisi mihinkään koko tontilla. Sateiden ja pohjaveden mukana kastelukiteet tai niiden pienen pienet osat voivat kulkeutua luonnonvesistöön.
      Mutta mitä noin isolle multamäärälle voi sitten tehdä? Meillä laittaisin ne sekajätteisiin pieninä erinä, sillä sekajäte menee tällä alueella polttolaitokseen.

      Poista