keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Perunanarsissi kukkii vieläkin : )

Ostin joskus ennen pääsiäistä tämän perunanarsissin ihan meidän lähi ruokakaupasta. Siinä on vieläkin nuppuja eli kukinta jatkunee pitkään. Ja mikä oli kiva huomata, se on kotimainen eli Suomessa viljelty.
Tästä perunanarsissista lähtee parvekkeelle niin huumaavan ihana tuoksu : )
Ja se ei tunnu yhtään pääsiäiskukalta, kun parvekkeella on noita muitakin sipulikukkia.

Perunanarsissin kukat näyttävät tältä takaa päin katsottuna....

... ja edestä tältä. Perunanarsissi `Brial Crown` on siis kerrottukukkainen, ja voimakkaasti tuoksuva.

Parvekkeella kukkii orvokit. Ostin ne jo maaliskuun lopulla ja ne kestävätkin pari astetta pakkasta. 
Alla olevassa kuvassa on itse kasvattamani helmililjat. Ne ovat niin kauniin vaaleansinisiä. Löysin nämä sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Yhdestä sipulista on tullut jopa 4 kukkavanaa ! Yleensähän niitä on 2-3 per sipuli. Tämä helmililja on nimeltään Muscari aucheri `Ocean Magic`.

Tulppaanit ovat vielä nupussa. Niitä olen kasvattanut kahta eri lajiketta, tässä niistä toista.

Otin ihan kokeeksi Korpikankaalta vähän erikoisemman skillan. Tämä on pienempi kuin perinteinen skilla eli idänsinililja. Sen nimi onkin hyvin kuvaava eli pikkusinililja - Scilla bifolia.


Vanha postaus sipulikukkien kasvatuksesta kevääksi eli hyötämisestä löytyy tästä, klik.

Uusia ja erikoisempia narsisseja pääsiäiskukkina, mitkä voi kukinnan jälkeen istuttaa pihalle.

Perunanarsissin ja muiden sipulikukkien hoito-ohjeet:

Ruukussa kasvavia sipulikukkia kannattaa kastella säännöllisesti, mutta niukasti. Jos multa pääsee kuivumaan liikaa, nuput kuolevat tällöin helposti. Liian märässä mullassa ne eivät myöskään viihdy. Niitä ei tarvitse lannoittaa.
Sipulikukkien kukinta kestää pidempään, jos niitä pitää viileässä paikassa tai viileähköllä ikkunalla. Mikäli sipulikukat ovat sisätiloissa, ne kannattaa siirtää viileään esim. jääkaappiin yöksi.
Jos sipulikukat ovat jo tottuneet ulkoilmaan, ne kestävät muutaman asteen pakkasta. Tete-narsissit kestävät jopa -10 astetta pakkasta.

Kun kukat ovat kuihtuneet, sipulikukkaruukut kannattaa säilyttää ja edelleen hieman kastella niitä. Sipulit voi istuttaa ulos maahan, kun maa on sulanut eli yleensä toukokuun alussa. Riippuu tietysti missä päin Suomea asuu ; )

Ajatella, kohta saa viedä jo pelakuutkin parvekkeelle... ehkäpä jo parin viikon päästä... tai kuukauden kuluttua. Sehän on ihan kohta ; )



19 kommenttia:

  1. Minäkin jo odottelen kovasti että saisin pelakuut ja muut taimeni kasvihuoneeseen. Siellä ne kasvavat paljon paremmin. Taidan kokeilla pienen "muovihuoneen" laittoa sinne. Luulisi että kahden kerroksen läpi ei pakkanen enää pääsisi.

    VastaaPoista
  2. Viime keväänä keräsin kaikki krookukset, helmililjat, narsissit ja muut kevätkukat varastoon ja syksyllä istuttelin niitä takapihan uusiin penkkeihin.
    Nyt näkyy vihreää työntyvän mullasta sieltä sun täältä, ei ne myyrät kaikkia syöneetkään!
    Meilläkin pääsiäisen perunanarsissit kukkivat vielä.
    Lumen tulo saisi lakata, sitä odotellessa haaveillaan puutarhaunelmia!

    VastaaPoista
  3. Olen myös huomannut, että perunanarsissi kestää pitkään sisätiloissa. Meillä se perinteinen tete-a-tete kuihtuu hetkessä sisällä. Nyt on molempia ulkona ruukuissa.

    VastaaPoista
  4. Olen ollut aivan myyty noihin perunanarsisseihin,ovat kauniita ja ihanan tuoksuisia.

    Tete-narsisseja istutin kukinnan jälkeen viime keväänä maahan ja sieltä ne näyttävät nyt puskevan ylös,joten tämän kevään pääsiäiseksi ostetut narsissit pääsevät jälleen jatkokäyttöön :)

    Mahtaakohan tuo perunanarsissi "Bridal Crown"kestää ulos istutusta??

    VastaaPoista
  5. Lezzie - toivotaan, että kovat pakkaset olisivat jo ohi !
    "Tuplakasvihuone" voikin olla hyvä keksintö. On kyllä hyvä muistaa seurata säätiedotusta ; )
    Toisaalta aurinko jo lämmittää päivisin aika kivasti...

    Eeviregina - hyvä, että myyrät eivät löytäneet kaikkia sipuleita : ) Nuo kukkasipulit ovat sitkeitä kasveja. Ja ruukuissa kukkivat sipulikukat kannattaa aina säilyttää... niistä saa pihalle monivuotisen ilon : )
    Viikonlopuksi on taas luvattu lämpimämpää, eli sieltä se kesä lähestyy : )

    Sussi - onpas mielenkiintoista kuulla tuosta narsissien kestävyydestä. Itse en voi pitää perunanarsissia sisällä, kun sen tuoksu vie minulta äänen ; )
    Sipulikukat onkin ihania ulkokukkia nyt, ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa.

    Katja - perunanarsissin pitäisi olla ihan talvenkestäviä, siis normaalisti maahan istutettuna. Olen kuullut muutaman kurssilaisen kokeilleen sitä, ja kuulemma perunanarsissit ovat menestyneet hyvin : )
    Minustakin ne ovat tosi suloisia... jännnä nähdä ensi keväänä, kuinka korkeiksi ne kasvavatkaan pihalla.

    VastaaPoista
  6. Ihania sipulikukkia sinulla! Tuollaisen perunanarsissin ostin juuri minäkin, pääsiäisen rääppiäislaarista :) Se ei ole vielä avannut nuppujaan, joten se saa toimia vappunarsissina...

    Kiva postaus sipulikukkien hyötämisestä, täytyy laittaa vinkit korvan taakse. Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Voi kuinka todella todella kaunis scilla!

    VastaaPoista
  8. Kiitos hoito-ohjeista, kukat kiittävät. Perunanarsissit ja helmililja meilläkin kukkivat kylmällä kuistilla, samoin orvokit. Vaikka aamulla oli taas maa valkoisena niin usko kevääseen on vahva.

    VastaaPoista
  9. Täällä tuoksuttelemassa jo kevään tuoksuja. Pelakuista unelmoiden.
    Ilona

    VastaaPoista
  10. Nyt on ollutkin helppo "kastella" terassin sipulikukkia, olen heittänyt välillä vähän lunta päälle;)

    VastaaPoista
  11. onko perunanarsissi yhtä kuin tasetti, vai eri tapaus?

    VastaaPoista
  12. Sari, istutit pikkunarsissit ja muscarit jo ulos.

    Nyt jouluruusu ei meinaa enää jaksaa. Laitan sen ulos heti kun saan sen yhden upean paikan sulaksi. Tähän asti se on lykännyt uutta koko ajan, mutta ei enää kuin ihan pientä. On annettu valoa ja viileääkin koitin, mutta siitä se ei tykännyt...Olen epätoivoinen!

    Katso nyt mun blogia, koskee sinuakin!

    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  13. Geranium - vappunarsissi, ihana nimi ; ) Sipulikukkien hyötäminen on todella helppoa, tosin kukinnan ajoitus kotioloissa on vähän hankalaa. Nyt jo pohdiskelen tässä ensi talven hyötöjä... tulppaaneja haluan ainakin...

    Cosmos - eikös olekin : ) Ihastuin siihen aivan täysin. Olen huomannut, että monet vaatimattoman näköiset sipulikukat ovat usein niitä kauneimpia ruukussa kasvatettavia : )

    Cheri - totta, lumi- ja räntäsateet eivät haittaa ollenkaan, kun kuistilla tai parvekkeella on näitä ihania keätkukkia ! Kävin tänään ostamassa lisää aivan ihania orvokkeja.. ja nyt parvekkeella tuoksumaailma on aivan hurmaava : )

    Ilona - näin tänään torimyyjällä tosi mielenkiintoisia pelakuita... sain kuitenkin hillittyä itseni ; )
    Muutaman uuden aion kyllä niitä hankkia...

    pioni - tuo onkin loistava konsti ! Ei tarvitse erikseen hakea sisältä vettä... tosi kätevää : )

    sylvi - tasetin kukat ovat yksinkertaiset, kun tällä perunanarsissilla ne ovat kerrotut. Tästä pääset vanhaan juttuun taseteista: http://sarinjoulublogi.blogspot.com/2010/11/tasetin-kukka-on-auennut.html

    Leena Lumi - minunkin jouluruusuni on lopettanut uusien lehtien kasvattamisen. Se on normaalia. Tärkeintä on, että lehdet pysyvät vihreinä. Istutan omani ulos vasta toukokuun puolella, jolloin meillä ei enää tule kovia yöpakkasia... huhtikuussa niitä voi vielä tulla.
    Eli jos jouluruusun lehdet ovat vihreitä, niin kaikki on hyvin : )
    Minulla on ollut tosi vauhdikas viikko... ja jatkuu edelleen. Koetan ehtiä illalla blogiisi : )
    Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista
  14. Minullakin on perunanarsissi istutettu uloson pari vuotta on kestänyt talven
    nyt en tiedä tuleko tänä kevänä on viellä lumen alla Olin eilen Lahden
    pihamessulla ostin sieltä jouluruusun
    nyt odotanlumen sulavan että saan sen ulos

    VastaaPoista
  15. Sari, ne lehdet alkoivat nuokkua ja kuin kuivua yksi toisensa jälkeen, eikä uutta enää tullut.

    Edellispäivänä istutin uuteen multaan, kohtaan, jossa ei enää routaa ja: Se on terhakkana pystyssä, vaikka edellisyönä oli pakkasta! Oli pakko istuttaa ulos, kun se olisi kuollut mun käsiini, enkä nyt muuta halua enempää kuin jouluruusun puutarhaani. Miksi niitä ei voitaisi myydä taimina nyt...

    Kastelen sen huoneenlämpöisellä vedellä, kunnes yökylmät ohi.

    Aurinkoista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  16. Leena Lumi - jouluruusut kestävät hyvin jo ulkona, jos ovat tottuneet viileään. Ja voihan sen aina peittää kasvimaaharsolla, kun on luvattu kunnon yöpakkasia : )
    Jouluruusuja myydään kyllä näin keväälläkin. Onhan se ihan tavallinen perenna. Viime vuosina puutarhamessuilla on ollut todella monenlaisia ja värisiä jouluruusuja. Tutkinkin messuilla aina ensin jouluruusut ; )
    Ihanan keväistä viikkoa sinullekin !

    VastaaPoista
  17. Irma - kiva kuulla perunanarsissin kestävyydestä. Samaa olen kuullut vähän muiltakin.
    Ei onneksi enää mene pitkää aikaa, niin loputkin lumet ovat sulaneet... ja päästään istutuspuuhiin : )

    VastaaPoista
  18. Minäkin ostin lähiruokakaupasta (Lidl) perunanarsissin. On ihan vaan ikkunalaudalla, ja ehkä se on liian lämmin paikka, koska lämpöpatteri on alla. Pieni parveke löytyy, mutta en uskalla sitä sinnekään panna.
    Jännä tuo helmililjasi. Kaunis.
    Sinun perunanarsissi on muhkeampi kuin minun. Nyt sisätiloissa se on auennut enemmän ja näyttää jo upealta sekin. Ikinä ennen ollut kuullutkaan tai nähnytkään tuollasta "pottukukkaa"! Kukat ovat ihania: tulppaanit ovat maljakossa tuomassa silmäniloa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat on tosiaan ihania :) Kiitos, helmililjat oli minustakin tosi kauniita. Nykyään ne kasvaa pihalla ja ovat vähän lisääntyneetkin. Tosin sekaan on tullut tavallisia sinisiä.
      Perunanarsissi, kuten kaikki muutkin sipulikukkaruukut, kannattaa ainakin suojata auringonpaisteelta. Se lämmittää jo tähän aikaan niin paljon, että kukat lakastuisivat nopeammin. Jos ikkunasta falskaa vähän, ikkunalauta voi olla paras paikka niille. Tosiaan kukinta menee nopeasti ohi lämpimässä, pakkasessa voivat taasen vioittua pahasti. Välillä se on tällaista "sopivan paikan" etsimistä ;)

      Poista