torstai 26. huhtikuuta 2012

Mukulat ja sipulit saapuivat , jee !

Kuten kuvasta näkyy, oli heti avattava kaikki pussit, että pääsi hypistelemään mukuloita ; ) 
Noita muovipusseja en avannut, etteivät liljojen sipulit vain kuivu turhaan..

Minua edelleen viehättää nämä Korpikangas Siemen-Frön käyttämät ruskeat paperipussit. Ne ovat jotenkin niin ihanan perinteisiä.

Jännän kippuraisia näiden sipuleiden alut...

... ja mukuloita oli vähän joka kokoa ; )

Tämä pienin oli kyllä todella pieni. Mielenkiintoista nähdä, mitä tästä tuleekaan. Tai kyllähän tiedän, mutta en usko ennen kuin omin silmin näen ; )

Maaliskuun loppupuolella Helsingin puutarhamessuilta ostetut gladioluksen sipulit ovat olleet kellarissa. Hain ne nyt sieltä kuvauksen ajaksi sisälle. Näyttävät edelleen tosi hyviltä. 
Nyt vaan hartaasti toivon, että niistä tulee kuvan värisiä, edes lähelle sitä ; )

Messuilta ostettu päivänliljan juurakko on myös ollut kellarissa. Taidan istuttaa sen pieneen ruukkuun, sillä kukkapenkki, mihin se istutetaan, valmistunee vasta toukokuun lopulla.

Gladiolukset ja daaliat aion istuttaa suoraan maahan, vähän myöhemmin toukokuussa. Täällä eteläisessä Suomessa niitä ei tarvitse esikasvatella... toki voi jos sitä puuhaa rakastaa ; )

Nyt malttamattomana odotan, että pääsen istutuspuuhiin... vappuna taidan istuttaa osan ruukkupuutarhaan menevistä sipuleista. Toki on syytä varautua mahdollisiin kylmiin öihin...
Eli siihen asti nämä mukulat ja sipulit majailevat taas kellarin viileydessä : )

Vanhempi juttu daalioiden talvisäilytyksestä, klik
Juttu daalioiden esikasvatuksesta, klik.

Esikasvatatteko daaliat ja gladiolukset ? Vai istutatteko ne suoraan maahan pihalle ?  

25 kommenttia:

  1. Heippa!

    Olen istuttanut köynnöskrassia ja se kasvaa ihan hirveää vautia. Mitä minun kannattaa tehdä, ettei se kasva liikaa ennenkun saan sen pihalle (kasvuvyöhyke IV). Miten "koulutan" kuka sitten pihalle?

    Nimim. aika avuton;)

    VastaaPoista
  2. Minä olen tälläviikolla jo istutellut pallotuijia ja laakakatajia,eli saanut hiukan mullanmylläys hinkua taltutettua :)

    Oivan-näköisiä sipuleita ja mukuloita :)

    VastaaPoista
  3. En kasvata mitään, mikä täytyy syksyllä kaivaa maasta pois.

    Köynnös- ja pensaskrassit laitan idätykseen vappuna, nyt en voi, sillä tulossa vieraita, eikä omaa idätyshuonetta eli ruukutushuonetta kunnon valolla.

    Odottelen saavani ensi viikolla tilaamani mesimarjan taimet. Istutan ensin ruukkuun ja sitten toukokuun puolella välissä ulos uuden luumupuun juurelle.

    Mukavaa viikonloppua ja tulevaa vappua sinulle!

    VastaaPoista
  4. Ajattelin kokeilla daalian suoraan maahan istuttamista tällä kertaa, tosin vain yhdellä yksilöllä - menee sitten miten menee. Joskus aiemmin kokeilin sitä ruukussa, mutta se ei pitänyt ruukkuasumisesta, tai sitten sillä oli liian kuivaa tai märkää tai jotakin ;-D
    En ole tähän mennessä oikein ikinä onnistunut daalioiden kanssa, tosi en ole kai kokeillutkaan kuin vain pari kertaa, ei kuulu lempikasveihin, vaikka ne onkin ihania syyskesän ilostuttajia. Mutta nyt kun on englantilainen muotopuutarha, niin täytyyhän siellä daalia olla, sellaisessa ryöppyävässä kukkapenkissä (mielikuvissani se on ainakin sellainen!)

    VastaaPoista
  5. Voi millaisia aarteita! Minulla on daalia esikasvamassa ruukussa ja olen aina esikasvattanut myös gladiolukset, muuten ne eivät ehdi kukkia kunnolla.

    VastaaPoista
  6. Olipa hauska kysymys, tai nuo viimeset kysymykset.
    Ihan tunti sitten pohdin samaa. Tuo onainoa juurakko, mikä minulla tuolla odottaa. Ensimmäistä kertaa. Katsoin kuukalenteria ja tulevaa sääennustetta. Suunnittelin, että jos ensi keskiviikkona veisin sen ruukussa kasvihuoneeseen ja peittelisin harsolla. Ruukussa aion sen joka tapauksessa kasvattaa :). Että eli joo, esikasvatan kasvihuoenessa.
    Jos tekis gladioluksille saman tempun. Ennen olen ostanut sipulit, viime syksynä panin säilöön vanhat sipulit. Olen tehnyt niille aina lyhyen esikasvatuksen.

    VastaaPoista
  7. Pakkaus viimeistelee tuotteen. Ja nostalginen "armas maitokauppa" meininki uppoaa kuluttajiin nyt kuin häkä ;)

    Vasta löysin blogiisi. Houkuttelevalta näyttää, joten päätin klikata itseni myös lukijaksi.

    Terkuin Sally

    VastaaPoista
  8. Minä olen kerran laittanut gladioluksia suoraan maahan ja kukkivat komeasti (Oulun korkeudella)! Nyt innostuin tilaamaan useita daalioita ja ajattelin että esikasvatan niitä ruukussa. Talvisäilytys hieman mietityttää: meillä ei ole mitään puolilämmintä tilaa... menisivätköhän nuo vaatehuoneessa jos sieltä laittais lämpötilää vähemmäksi (no, kuitenkin yli +15)?

    VastaaPoista
  9. En esikasvata minäkään daaliota. Monena vuonna oon laittanut ne toukokuun alkupäivinä maahan ja usein on lumi satanut niiden niskaa, mut hyvin on kukkineet.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi Nimim. aika avuton - köynnöskrassihan kasvaa, se on sen yksi parhaista ominaisuuksista ; )
    Ihanteellisin paikka sisällä sille olisi hyvin valoisa, mutta viileä tila. Ainakin yöksi olisi hyvä lämpötilan laskea alla normaalin huoneenlämmön. Yleensä krassit ja vastaavat kylvetään vasta toukokuun alussa esikasvatukseen, tai täällä etelässä ne voi myös kylvää suoraan ulos... ja yllättäviltä yöpakkasilta ne tulee tietysti suojata ; )

    Katja - oih, kuulostaa niin ihanalta ! Pääsisipä jo kunnon pihahommiin ja istutuspuuhiin... ehkäpä huomenna, etenkin kun aurinko kuivattaa nyt kivasti pihaa : )

    Leena Lumi - haaveilen niin omasta viherhuoneesta... jossa saisi puuhastella mullan kanssa ihan vapaasti. Nyt täytyy koko ajan varoa, ettei multa ja vesi pilaa lattioita ; )
    Mesimarjan lehdistö onkin kaunis, saatika sitten sen suloiset kukat ja herkulliset marjat : )
    Hyvää viikonloppua sinullekin !

    Saila - kuulostaa niin ihanalta tuo englantilainen muotopuutarhasi : )
    Meillä on ollut samat daaliat jo vuosia. Ne on niin helppoja ja varmoja kukkijoita. Ja kun on kellari, niin niiden säilytyskin onnistuu ihan itsekseen ; )
    Kohta pääseekin jo istuttamaan daaliat maahan : )

    Cheri - esikasvatuksen tarpeellisuus riippuu missä päin Suomea piha sijaitsee, ja täällä etelässä vähän paikastakin. Meillä gladiolukset kukkivat tosi hyvin, sillä ne istutetaan lämpimälle ja hyvin aurinkoisella paikalle. Puolivarjossa saattaisi kukkien kehittyminen mennä liian myöhäiseksi...

    Multasormi - kasvihuoneessa ne varmasti aloittavat komean kasvun. Ja mikä ihaninta, sinne ei pääse pienet pakkasetkaan niin helpolla.
    Sen viime vuotisen gladiolus-jutun kommenttien innoittamana aion nyt kokeilla vanhojen gladiolusten sipuleiden "tehokasvatusta"... jännä nähdä vaikuttaako se niiden kukintaan : )

    Sally - tervetuloa uudeksi lukijaksi : )
    Jotenkin tähän puutarhakulttuuriin kuuluu ruskeat paperipussit sekä aito ja ajaton meininki ; )
    Ja ekoilijana minusta muovin käyttö pakkausmateriaalina pitäisi olla perusteltua.... kuten nyt noilla helposti kuivuvilla päivänliljojen juurakoilla.

    Pirttilän Puutarhuri - kuulostaapas mielenkiintoiselta, että siellä asti gladiolukset kukkivat ilman esikasvatusta. Silloin kesä taisi olla lämmin ja aurinkoinen... ja niiden kasvupaikka myös : )
    Daalioiden juurakot talvehtivat parhaiten viileässä ja pimeässä eli kellarissa, kylmiössä, kylmähuoneessa, viileässä autotallissa, jääkaapissa... kuten perunatkin. Toki aina voi kokeilla vähän huonompiakin talvisäilytyspaikkoja. Tai antaa juurakot ystävän kellariin säilytykseen ; )

    Amalia - ihan samoin olen huomannut minäkin : ) Naapuri esikasvatti korkeita daalioitaan aiemmin. Niitä kun vertasi meidän daalioihin, niin ne eivät olleet niin tukevia alhaalta. Nyt hänkin istuttaa ne suoraan ulos maahan, ilman esikasvatteluja : )

    VastaaPoista
  11. Minulla on kurja tarina daalioista...Muutimme pari vuotta sitten vanhaan taloon, jonka puutarhassa oli paljon vanhoja ikiaikaisia kasveja. Edellisen asukkaan ylpeys oli komea monen metrin pituinen daaliapenkki talon eteläseinustalla. Aiemmin en ollut daalioita hoitanut, mutta ex-asukkaan tarkoilla ohjeilla ajattelin selvitä hommasta ja saada daaliat säilymään jatkossakin vuodesta toiseen. Syksyllä nostin mukulat pahvilaatikkoon ja laitoin ne kellariin. Keväällä sitten isäni nosti pahvilaatikon kellarista minua varten pois, jotta saisin istutettua mukulat takaisin maahan. Isä asetti mukulat pihalle kuivaan kohtaan eli koirankopin katolle. Arvatkaas mitä kävi? No villi koiranuorikko tietysti repi laatikon sieltä alas ja silppusi mukulat tuhannen pillun päreiksi. Laitoin isoimpia paloja vielä maahan varmuuden vuoksi, mutta ei niistä mitään enää tullut. Siinä oli monikymmenvuotisen daaliatarhan koiramainen loppu :( Nyt olen alkanut harkita uudestaan, että pitäisiköhän sitten hankkia kuitenkin uudet daaliat ja jatkaa perinnettä....ilman koirien apua tällä kertaa....

    VastaaPoista
  12. Onko gladioluksetkin sellaisia, että ne nostetaan talveksi pois maasta? Viime keväänä laitoin pussillisen maahan, mutta yksikään ei noussut. Ehkä myyrä tykkäsi niistä enemmän. Mokomat elukat, aina sotkemassa asioitani!

    VastaaPoista
  13. Ja vielä yksi kysymys (olen todella innoissasi blogistasi, koska se on AIDOSTI HYÖDYLLINEN): onko sinulla Sari jossain blogissasi juttua kannojen kasvatuksesta? Ihailen niitä ja olisi hauska lukea jostain, josko vaikka itsekin uskaltautuisi moisia hankkimaan!

    VastaaPoista
  14. Minulla on paljon daalioita,talvehtii kellarissa.Nyt olen kaikki laittanut
    esi kasvatukseen,astioihin. loppu kesällä kyllä kukkii kauniisti ja runsasti Kladiukset teen samoin

    VastaaPoista
  15. Minulla ovat daaliat olleet jo jonkin aikaa kasvamassa ja gladiolukset aion laittaa pikapuoliin esikasvatukseen. Viime vuonna laitoin miekkaliljat suoraan multiin ja hyvin ehtivät kukkia niinkin.

    Tuollainen mukulalähetys on kyllä kiva. Itse ostin puutarhamessuilla mukuloita ja juurakoita ja viime viikonloppuna pitikin hetki miettiä mikä mikin on, kun ei tullut joka pussiin nimeä kirjoitettu...

    VastaaPoista
  16. Leena Craftinsane - no voi harmi, miten niille vanhoille daalioille kävi : / Suomessa on muuten daaliaharrastajia, jotka keräävät ja kasvattavat nimen omaan vanhoja daalioita. Meillä on sekä uusia, että muutama vanhakin lajike. Daaliat ovat niin helppoja, että kokeile ihmeessä niitä uudelleen : )
    Kyllä, gladiolukset nostetaan talveksi kellariin, kuten daaliatkin. Ehkäpä myyrä popsi ne suuhunsa... tai sipulit olivat muuten vioittuneita.
    Täällä blogissa ei ole juttua kannoista, eli en ole niitä kasvatellut... ehkäpä ensi kesänä ; )
    Kiitos ihanasta palautteesta ! Ja otan ilolla vastaan toiveita ja vinkkejä blogijuttujeni aiheiksi : )

    Irma - sinulla onkin sitten esikasvattelemista, kun laitat kumpiakin. Minä aion esikasvattaa vähän erikoisempia taimia... saa nähdä miten onnistun. Laitan niistä sitten juttua tännekin : )

    Susanna - olen joskus ostanut sipuleita irtotavarana puutarhamyymälästä... ja kyllä oli miettiminen ja tutkiminen, että selvisi mitä kussakin pussissa oli ; ) Siitä viisastuneena kirjoitan aina heti nimen pussiin... näin sitä oppii kantapään kautta : )

    VastaaPoista
  17. Hei, nyt se taas tapahtui, iik!
    Kevään riemussa minulla on 30 liljan sipulia istutettavana.
    Purple Prince, Red Hot, Rosselini ja Robina, mutta kaikki penkit ovat jo täynnä.
    Mietinkin, että uskaltaisikohan ne istuttaa pionien väleihin?
    Rakastan ruusuja ja pioneja ja liljoja ja tietty keikkea muutakin "pitää olla".
    Toissavuonna Korpikankaalta ostamani lilium "Friso" kasvoi isoksi ja komeaksi, isokokoisten sipuleiden hankinta kannatti.

    Aurinkoista Vappua!

    Paula

    VastaaPoista
  18. Laitoin daalian mukulat pääsiäisen aikaa ruukkuun. Nyt se on jo isoksi kasvanut "rousku" mutta varsin hentoinen. Ihmettelen miten jaksaa kantaa niin isoja kukkia. Ja mietin milloin istutan maahan vai ulos isompaan ruukkuun (Espoossa). Olen joitain päiviä ulkoiluttanut sitä päiväsaikaan terassilla ja aika nuupahtanut on aina ulkoilun jälkeen. Saa nähdä miten kestää hengissä.

    VastaaPoista
  19. Anonyymi Paula - oih, miten ihania liljoja sinulla onkaan ! Minä tilasin varovasti vain muutamaa ; )
    Kyllä pioneidenkin väleihin voi istuttaa liljoja. Jos pionit ovat vanhoja ja ovat kovin lähekkäin, voivat ne kärsiä maan kaivamisesta eli istutusvaiheesta. Eivät pionit kuole, mutta kukinta saattaa hetkellisesti vähetä... näin olen kuullut.
    Ihanaa vappua sinullekin !

    Hanna - näin etelässä ei kannata esikasvattaa daalioita, jos ne aikoo laittaa maahan... mutta ruukkuviljelyyn minäkin olen esikasvattanut. Tuuli vaan helposti katkoo niiden oksia.
    Eli kannattaa pitää daaliat nyt ulkona puolivarjossa. Yöksi ja kylmiksi päiviksi ne kannattaa ottaa sisälle.
    Ihanteellisinta olisi viileä tila öisin esim lasitettu terassi tai viileä varasto. Ja lannoitustakin ne taitavat jo kaivata : )
    Kyllä ne varmaan hengissä säilyvät, mutta minkä näköisinä... se on toinen juttu ; )
    Mielenkiintoista esikasvatusta, ja iloista vappua !

    VastaaPoista
  20. Ostin viime vuoden pihamessuilta gladioluksen sipuleita ja osan laitoin maahan suoraan ja osan esikasvatin. Esikasvatetut kukkivat ja kasvavat tälläkin hetkellä, suoraan maahan istutetut eivät tulleet ollenkaan. Voi myös olla sijainnilla merkitystä. Esikasvatetut ovat melko aurinkoisella ja kasteluystävällisellä alueella ja suoraan maahan tupatut varjoisella ja vaikeasti kasteltavalla alueella.

    VastaaPoista
  21. Anonyymi - gladiolukset kukkivat hyvin aurinkoisella paikalla. Aurinko myös lämmittää maata, ja lämpimässä maassa sipuli lähtee nopeammin kasvuun : )
    Kastelu ja lannoituskin ovat aika tärkeitä näille pitkälle jalostetuille kasveille : )

    VastaaPoista
  22. Vinkki daalioiden talvettamisesta vanhassa kerrostalossa asuville. Onnistuin nyt ensimmäisen kerran (= kolmas kokeilu) daalioiden talvettamisessa. Laitoin ne happaman turpeen (= lannoittamaton luonnonturve) kanssa pahvilaatikkoon. Laatikko sai asua keittiön vanhan tuulikaapin alaosassa, missä lämpötila vaihteli noin +5-12 asteen välillä. Kyse on siis vanhasta, aikoinaan ulkoseinän kupeeseen rakennetusta korkeasta kaapista, jonka yläosassa on tuuletusluukku. Säätelin lämpötilaa luukkua avaamalla ja sulkemalla. Kovimpien pakkasten aikana suljin sen kokonaan mutta pakkasten mentyä se sai olla koko ajan raollaan. Valvoin kahden lämpömittarin avulla, että lämpötila ei mennyt koskaan pakkasen puolelle, koska olin päättänyt vihdoinkin onnistua daalioiden talvettamisessa. Ja onnistuin. Kun huhtikuussa vertasin talvettamiani mukuloita kaupasta ostamiini uusiin mukuloihin, omat mukulani olivat paljon kiinteämpiä ja terveemmän oloisia. Osa on jo esikasvatusruukuissa, osan aion istuttaa suoraan kohopenkkeihin, kunhan ilmat tästä lämpenevät. Uskon tuon happaman turpeen voimaan. Aiempina kertoina mukulat joko homehtuivat ja mätänivät tai kuivuivat koppuroiksi. Käyttämäni pahvilaatikko oli aivan tavallinen Ikean ruskea, kannellinen arkistolaatikko, jonka vuorasin vielä muovipussilla, joka sai olla auki. Ensi syksynä aion talvettaa kaikki muutkin mukulat samassa paikassa, samalla tavalla: kannellisessa pahvilaatikossa, happaman turpeen seassa, +5-12 asteen lämmössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Perusturve eli kalkitsematon ja lannoittamaton turve on mahtava apu mukuloiden säilytykseen, oli sitten ongelmana liian kuiva tai liian kostea säilytyspaikka.
      Sinulla on loistava säilytystila! Harva hoksaa nykyään käyttää noita "vanhoja ruokakaappeja" hyödyksi :)

      Poista
  23. Moi Sari ja kiitos kivasta blogistasi, tästä on todella hyötyä ja silmäniloa :) Osaisitko vastata kysymykseeni; ostin daalian mukuloita. Nyt mietin, esikasvatanko vai laitanko suoraan maahan. Saan kukkapenkin uusittua vasta kesäkuun alussa, ehtivätkö enää sitten kukkia? Paikka on lämmin ja aurinkoinen, suojainenkin ja ollaan etelä-suomessa. Sama kysymys myös miekkaliljoille, ehtivätkö kasvaa jos saan ne maahan vasta kesäkuussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos ihanasta palautteesta :)
      Varmuuden vuoksi kannattaa daalian mukulat istuttaa ruukkuihin vaikka toukokuun alussa. Samoin tekisin myös gladioluksille. Ruukut voi olla ulkona ja jos tulee yöpakkasia, niin ruukut kannattaa suojata tai viedä sisälle. Ruukkujen ei tarvitse olla isoja, sillä taimethan istutetaan kesäkuussa maahan :) Jos tulee viileä tai kovin pilvinen kesä, niin ne ehtivät kukkaan näin varmimmin.

      Poista