torstai 4. helmikuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 5 - Hyötykasvit

Haluatko hyötykasveja eli hedelmäpuita, marjapensaita, mansikkaa, vattuja tai kasvimaakasveja puutarhaasi?
Kirsikioita suoraan puusta, vau ....


Hedelmäpuut kasvavat aika isoiksi. Niille onkin hyvä varata riittävästi tilaa. Perinteiset omenapuut kasvavat noin 5 metriä leiveiksi ja korkeiksi, kun taas kääpiöivät eli matalammaksi kasvavat omenapuut jäävät noin 3 metriä leveiksi ja korkeiksi. Kummissakin lajikkeet ovat saman nimiset ja omenat saman kokoisia, puun koossa vain on eroa.

Kaikki nämä hyötykasvit tarvitsevat aurinkoisen paikan. Varjossa ne eivät tuota satoa!
Lisäksi paikka ei saa olla liian märkä, eikä toisaalta kuivakaan.
Ja multaa tulee olla riittävästi.

Osa hyötykasveista on todella kauniita koristekasveinakin. Esimerkiksi tyrnin harmahtavat lehdet luovat kontrastia puutarhan muuhun vihreyteen.

Hyötykasvien ei tarvitse olla samassa paikassa puutarhaa. Vaan niitä voi sijoitella kuten koristekasveja. Toki erillinen hyötypuutarha voi olla hauska : )
Otan mielelläni vastaan toiveita Puutarhasuunnittelu sarjan aiheista...
Nämäkin asiat mietitään myös fengshui puutarhasuunnittelussa.

14 kommenttia:

 1. Viime syksynä pääsin maistamaan tyrniä suoraan puusta, ja olin kyllä heti myyty. Tänä keväänä aionkin istuttaa niitä omalle pihalleni. Ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä sijoittelusta yms.

  Toinen juttu mikä mieltäni mietityttää..viime vuonna omenapuihin ei tullut kuin parit pienet ruttuiset lehdet (toissavuonna istutetut), ja nekin kuihtui oikeastaan heti pois. Mitään ulkoisia merkkejä esim. myyristä ei näkynyt. Taitaa joutaa puut nurin?

  VastaaPoista
 2. Meillä on aika pieni tontti ja oon huomannut viime vuosina, että suuntaus pelkistä koristekasveista on vähän venynyt siihen suuntaan että kasvista pitäis olla jotakin hyötyäkin. Viimeisin hankinta oli vuoristokarviainen Houghton, kun pääsin sitä kaverin puutarhassa maistelemaan. Ensin meinasin siihen kohtaan purppuraheisiangervoa. Samoin ajattelin laittaa pienen riippapuun, mutta taimikaupassa suunnitelmat vaihtui ja ostikin kääpirunkoisen Pirja-omenan. Herkulliset valinnat ;)

  VastaaPoista
 3. Kasvimaa jouti mennä ja sen tilalle tuli hedelmäpuutarha! Paljon viihtyisämpää ja jopa hyödyllisempää.

  VastaaPoista
 4. Haluan, haluan, ehkä joskus haaveeni toteutuu kattavammin, nyt on mökillä 5 iosa omppupuuta ja vadelmapuska, kotona 3 omppup. ja ruusupensaassa mustaviinimarjapensas piilossa ;-)

  VastaaPoista
 5. Omena- ja kirsikkapuita kyllä pitää istuttaa, ja ehkä karviaista ja viinimarjojakin...
  Ihan kukkapenkin suunnitelusta voisi olla juttua jos kerran toivoa saa :)

  VastaaPoista
 6. keijukainen - tyrnissä on erikseen poikapensas ja tyttöpensas. Eli tarvitset ne kummatkin. Tyrnistä tulee korkea, toki sitä voi leikatakin. Pitää aurinkoisesta paikasta : )
  Keväällä näet, onko omppupuunne kuollut vai ei. Ei kyllä hyvältä kuulosta....

  tuuluska - todellakin herkulliset valinnat olet tehnyt : ) Monet hyötykasvit ovat samalla erittäin koristeellisen näköisiä.
  Pirja lajike on vielä siitä kiva, että tekee omenoita jo nuorena, eikä tarvitse odotella kymmentä vuotta.

  Leena Lumi - ja varmasti paljon helppohoitoisempaa ; ) Hedelmäpuutarha kuulostaa aivan ihanalta. Siellä on varmaa sykähdyttää oleilla puiden kukkiessa...

  tia - sinulla on selvästi nyt niin muodikas kerroksellinen istutus, siis tuo marja- ja ruusupensaaan yhteisistutus ; )

  Mari - teillä on niin iso piha, että sinne mahtuukin hyvin hedelmäpuita ja noita pensaita... Kiitos toiveesta, laitan sen muistiin...

  VastaaPoista
 7. Kiva juttu hyötykasveista :)
  Ihanilla kesäisillä kuvilla höystettynä.

  Itsellä on ennen ollut marja- ja omenapuut "samassa" paikassa. Talolaajennuksen myötä se alue katosi ja nyt omenapuita, marjapensaita yms. on myös koristekasvien yhteydessä. Paljon kivomapaa ja monipuolisempaa :)

  Ostin 3 vuotta sitten ekan kääpiöomenapuun ja siitä tuli 3 omenaa heti ekana kesänä.

  VastaaPoista
 8. Voi, taas tuli mieleen, että saisinpa joskus ison puutarhan. Nykyiseen ei mahdu, huoks...

  VastaaPoista
 9. Hei vielä yksi juttu. Kun ostan ne tyrnit, niin voiko niiden lähellä olla omena tai päärynäpuu. Päärynäpuun ostin kanssa toissa kesänä ja viime keväänä se teki jopa yhden kukan, ja muutaman ison lehdenkin:)

  VastaaPoista
 10. Tuli mieleeni tuosta tyrnistä,kun tuttavallani se ei tee marjoja ollenkaan...eli pitikös siinä olla kuin monta niitä tyttöjä ja poikia? :) Ja mistähän erottaa tyttö tyrnin ja poika tyrnin..täällä mietiskelee sarppa!:)

  VastaaPoista
 11. Minä olen aina halunut mökilleni omenapuun, mutta ne ei näytä viihtyvän siellä ollenkaan.. Paikkoja on kokeiltu montakin, samoin laatuja. Taitaa syynä olla kallioinen tontti..paleltuvat talvella kun juuret kasvavat.. no onneksi sentään marjapuskat viihtyvät...

  VastaaPoista
 12. Täällä kävin ihastelemassa kuviasi,
  ne toivat minulle kaipuun kesään:)
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 13. Meillä oli oikein kurpitsaviljelmä viime kesänä, en ollut oikein osannut arvioida kuinka ne kasvavat:) Jossain ohjelmassa näimme syksyllä dinosauruskurpitsan ja nyt tyttäreni täytyisi sellainen saada.Ethän ole törmännyt missään niihin siemeniin? Kiva päivitys taas sinulla:)

  VastaaPoista
 14. Hanna - pihasta tulee tietyllä tavalla jännempi jos sekoittaa hyötykasvit koristekasvien sekaan ; )

  Sussi - hedelmäpuut ja marjapensaat vievät yllättävän ison tilan. Ne eivät mahdu pieneen pihaan, ellei niitä sitten leikkaa paljon...

  keijukainen - tyrni ei häiriinny noista puistasi, kunhan niille kaikille on varattuna riittävästi tilaa, auringossa. Eli eivät lähde varjostamaan toisiaan ; )

  sarppa - yhdelle tyrnipojalle voi laittaa isonkin haaremin ; ) Eli tyttöjä voi olla paljon enemmän kuin poikia. Tytön ja pojan erottaa keväisin niiden kukista, ne ovat erilaiset.

  RANTAPUIKKO - omppupuut eivät viihdy kuivassa paikassa, eivät kostessakaan.... Mukavaa että ainakin marjapensaat ovat lähteneet kasvuun : )

  Wanillan Riitta - kohta se kevät sieltä tulee... ei mene enää kauaa : )
  Mukavaa sunnuntaita sinullekin !

  Willa Rosa - viime kesän säät olivatkin otollisia kurpitsan viljelylle : ) Dinosauruskurpitsasta en ole kuullutkaan. Millainen se on ? Jättikurpitsako ?

  VastaaPoista