lauantai 27. helmikuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 6 - Piirtäminen

Puutarhasuunnitelma kannattaa aina piirtää johonkin mittakaavaan, niin näkee parhaiten, miten kaikki mahtuvat ja kuinka lähekkäin asioita voi sijoittaa.
Työkseni kun teen pihasuunnitelmia, tämä mittakaavaan piirtäminen on kaiken a ja o. Se varmistaa toimivan ja helppohoitoisen lopputuloksen.
Hyviä mittakaavoja ovat koko pihalle 1:100 ja yksityiskohtiin 1:50 tai 1:20.
Ensiksi siis luonnostellaan ....

Ja sen jälkeen voi piirtää luonnostelut puhtaaksi ja käyttää vaikka värejä. Mittatarkasta suunnitelmasta on helppo katsoa, mihin kohti mitäkin istutetaan ja kuinka lähekkäin. Mistä sitten tietää, kuinka leveitä kasvit ovat? Hyvissä kirjoissa on usein kasvien korkeudet, mutta onneksi viime aikoina on tuotu esille myös leveystietoja 😊
Ja tietenkin hiekkalaatikot, pihapolut, muurikiveykset piirretään oikeaan mittakaavaan, oikean kokoisina.
Samalla tavalla myös fengshui pihasuunnitelmissa kaikki on mitoitettu ja piirretty tarkasti mittakaavaan.


Tähän on lopuksi pakko laittaa muutama kuva viime vuodelta. Maaliskuun 16. päivä lumikellot jo pilkistivät havujen alta....
... ja huhtikuun 1. päivä kukkivat myös krookukset...
Mitenköhän tänä vuonna 😊

16 kommenttia:

 1. Minusta olisi kivaa piirtää koko oma piha paperille ja just tuo mittakaava on vähän ongelmallinen. Kun lumet sulavat, menen mittanauhan kanssa ulos...

  VastaaPoista
 2. Tuo piirtely pelastaisi monelta töpeksinnältä ja harmilta puutarhassa ja pihassa.
  Lumikellot saavat varmaan vielä uinua kaikessa rauhassa : )

  VastaaPoista
 3. Tuo olisi kyllä hyvä juttu tehdä ihan paperille suunnitelma. Minä kun istutan ja sitten huomaan että eikä ku... :)
  Meillä on todella paksun lumikerroksen alla vielä sipulukukat...

  VastaaPoista
 4. Olisihan se tietenkin järkevää piirtää, mutta ei vaan ole tullut sitä tehtyä.
  Saa nähdä koska joku pilkistelee lumen seasta, sillä niin paksulti sitä nyt on.

  VastaaPoista
 5. pioni - kun kerran mittaa tärkeimmät ja oleellisimmat asiat pihalta ja piirtää ne mittakaavaan paperille, on se pohjana aina myöhemmillekin suunnitelmille. Kätevää siis, kun pihan pohjan piirtää kerran kunnolla ; )

  Taru - nimen omaan ! Moni istuttaa aivan liian suureksi kasvavia kasveja lähelle taloa tai pihapolkuja... tosin kantapään kauttahan siinä sitten oppii : )
  Ei taida kahdessa viikossa lumi sulaa seinän viereltä ; )

  Mari - eikö sitä sanotakin, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty... : )
  Meilläkin on lunta yli puoli metriä ja tuulen kinostamana vielä enemmän. Mutta kyllä se aurinko ne lumet kohta sulattaa ; )

  tia - meillä on noiden kuvan sipulikukkien kohdalla todella paljon lunta. Osittain siihen on vielä kolattu kasaakin. Mutta siinä on seinä sen verran lähellä, että lumi sulaa siitä kohdin hyvin aikaisin... ellei sitten koko ajan sada lisää lunta ; )

  VastaaPoista
 6. Tämä asia koituikin pihasuunnittelukurssin kompastuskiveksi.Meidän tontista ei nimittäin löydy minkäänsortin kaavapiirroksia,joista mittoja löytyisi eikä nyt viitsi lähteä kahlaamaan liki metriseen lumikinokseen. Olenkin siis tehnyt vasta alustavaa luonnosta ja vielä vähän väriä piirustukseen,niin saan tehdä postausta. Lumien sulamisen jälkeen mittanauhaa aion käyttää ahkerasti. Dokumenttia suunnitelmista täytyy olla,vaikka tunnustettakoon,että omassa pihassa (ja harrastelijana) menen suuntaa-antavasti.
  P.S. Oli muuten tärkeä huomautus tuo edellisen postauksen "muista karistaa lumet"-komento. Kasvihuoneen katto oli jo paikon notkollaan... Kerkesin pelastaa :)

  VastaaPoista
 7. Olisi kyllä kiva piirtää omasta pihasta kuva ja näin olisi helpompi katsoa sinne tulevia uusia juttuja. Piirrän kyllä usein suunnitelman, jos teen vaikka uutta kukkapenkkiä tai jotain rakennelmia. Lumet on karisttu katolta...kuvaamisen jälkeen. ;) Oli siinä miehellä melkoinen urakka.

  VastaaPoista
 8. Olisinpa itsekin vuosia sitten käsittänyt aloittaa suunnittelemalla. Silloin yli-innokkaana ryntäsin vain toimeen ja sitten onkin saanut korjailla jälkikäteen...

  VastaaPoista
 9. Voi kun olisin lukenut tämän ennenkuin aloin istuttelemaan sinnetänne kaikenlaista.
  Mutta voisin kyllä piirtää sen nyt kun on vielä keskeneräinen piha niin vielä nytkin olisi hyötyä tuosta suunnitelmasta.
  Meillä on vielä valtavasti lunta, mutta noita alimpien kuviesi näkymää kohti kuitenkin mennään, ihanaa!:)

  VastaaPoista
 10. Liikuttava kuvasi lumikelloista, niin suloisia! Minäkin laitoin niitä syksyllä ensi kertaa, saa nähdä pukkaako yhtään kukkaa. Ja ihastuttava tuo bannerisi (juhannus?)ruusu-kuva! Voin oikein kuvitella sen tuoksun...

  VastaaPoista
 11. Onpa mielenkiintoista lukea, se on tarkkaa puuhaa.

  Pianhan se on (kait) kevät, ja suunnitelmat on hyvä olla valmiina.

  VastaaPoista
 12. Vuokko - olipa hyvä, että huomasit ajoissa tyhjentää katon. Kyllä olisi harmittanut, jos kasvihuone olisi mennyt kasaan...
  Vanhoilla pihoilla ja haja-asutusalueilla joutuu yleensä mittailemaan paljon kasvien ja rakennuksienkin paikkoja. Se kyllä kannattaa tehdä, sillä siitä on sitten hyötyä lopun ikää...

  sanna - nyt tuntuu olevan mielettömiä lumikasoja vähän joka pihalla ; )
  Piirtäminen auttaa paljon suunnittelussa. Siitä on esimerkiksi helppo laskea tarvittava taimimäärä.

  Sussi - puutarhaharrastuksessa oppii niin paljon kantapään kautta ; )
  Monet toista taloa rakentavat, teettävät pihasuunnitelman ajoissa. Siinä kun säästyy turhalta työltä ja kasvien siirtelyltä. Sekä kokonaiskustannuksessa se tuo selvää säästöä : )

  Susanne - pihasuunnitelman piirtäminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Siihen voi sitten suunnitella niitä tulevia muutoksia : )
  Laitoin lauantaina sipulikukkaruukut parvekkeelle, sinne ei tule pakkanen. Täytyy kyllä tarkasti seurata sääennustetta...ja kiikuttaa ne takaisin vaikka kellariin yöksi.

  Olivieno - lumikello on herkkä kukka : ) Toivottavasti istutuksesi kukkii hienosti keväällä.
  Bannerin ruusut ovat jaloruusuja, lajikkeen nimeä en enää muista. Niissä on kyllä vieno tuoksu : )

  Elsa - pihasuunnitelman teko on aika tarkkaa puuhaa. Tosin, kun sitä tekee itselle, voi ottaa vähän rennommin ja piirtää suurpiirteisemmin ; )
  Suunnitelma on hyvä olla ajoissa valmis, niin pääsee varamaan koneita ja tilaamaan multaa yms riittävän aikaisin.

  VastaaPoista
 13. Ai että ihana blogi sulla Sari! ...ja niin ajankohtainen mulle. Tulen paremmalla ajalla visiitille tänne oikein kunnolla!

  VastaaPoista
 14. Ihanat kuvat lumikelloista ja krookuksista. Näinköhän tänä keväänä kuinka pian kevään ensimmäiset kukkijat pääsevät esille, kun lunta on niin paljon.

  Valmis pihasuunnitelma väreineen kaikkineen on mielenkiintoista katseltavaa.

  VastaaPoista
 15. Mirtzi - kiitos : ) Tervetuloa uudelleen.... !

  Nina - väritetyt pihasuunnitelmat ovat välillä todella kauniita, oikeita taideteoksia : )
  Mielenkiinnolla seuraan, miten nuo ensimmäiset sipulikukat alkavat pilkistää mullasta, kunhan nyt kohta lumet sulaa ; )

  VastaaPoista
 16. En osaa piirtää, ideat syntyvät ryömien nelinkontin..

  VastaaPoista