keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Sipulikukkaruukut sisälle ja tuijien suojaus

Muistatte varmaan, kun syksyllä istutin niitä Korpikangas Siemen-Frö:n sipuleita ruukkuihin, juttu löytyy täältä.
Tänään tein sipulikukkaruukuista pienen asetelman.

Tältä ne näyttivät 7.2., kun otin ne kellarista sisälle... Aika kellertäviä vielä. Kellariin jäi ne, mitkä eivät vielä olleet kasvaneet isoiksi. Kellarissa oli 4 astetta lämmintä.

Parissa päivässä sipulikukkien versot vihertyivät kivasti. Nyt jään odottelemaan kukkia : )

Koska pelkät ruukut ovat niin tylsän näköisiä, laitoin vähän sammalta ja muutaman koristeen. Lisää kuvia tiedossa vähän myöhemmin...
Siirrän ruukut yöksi viileään. Toivottavasti pakkaset jo hellittäisivät, niin saisin nämä lasitetulle parvekkeelle. Siellä niiden kukinta säilyy pitkään. No, vielä nuput ovat piilossa lehtien sisällä... ; )

Tuijien suojaus!

Tänään aurinko lämmitti jo niin, että räystäiltä tippui vesi, vaikka oli pakkasta. Se onkin merkki suojata nuoret tuijat kevätauringolta.
Siis jos aurinko porottaa nyt vastaistutettuihin tuijiin, ne kannattaa suojata suojauskankaalla tai säkkikankaalla. Myös kartiovalkokuusi, marjakuuset, mahonia ja alppiruusut voivat vioittua helposti kevätauringossa ja tuulesssa. Suojia pidetään siihen asti, että maa on sulanut.

14 kommenttia:

 1. oi,että kun tuo aika on mennyt nopeaan..vastahan sie ne sipulit istutit ruukkuihin!:)Jännittävää odotella kun ne alkaa kukkimaan!

  VastaaPoista
 2. Ajattele, minä laitan ne suojat vasta huhtikuulla ja otan pois vappuna. Taitaa olla yhdeksän kartiovalkokuusta ja yksikään ei ole ruskettunut. Sulatan myös huhtikuulla niiden juuristoa muutaman päivän ajan ja silloin tällöin huoneenlämpäisellä vedellä.

  Katso mun blogista, mikä ihana pelargonikirja on tullut markkinoille.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sipulikukkaistutukset. Jo ilman kukkiakin ne ovat kauniit. Heleä kasvava vihreys ja kauniit muodot tekevät sen.

  Meillä on vanhat timanttituija ja jo karaistuneet, en ole suojannut niitä. Sama tilanne valkokartiokuusilla.
  Mutta vastaistutetuilla ja nuorilla yksilöillä varmaan tarpeen.

  VastaaPoista
 4. Kauniit vihreät istutukset!

  Meillä on pihalla ja etupihalla lunta yli puolimetriä ja kaikki pienet havupuut ovat lumen alla, samoin alppiruusut. En tiedä pitäisikö ne kaivaa esille ja suojata, nyt olen ajatellut, että lumi toimii pakkas- ja aurinkosuojana.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kun kevät alkaa olla kohta käsillä!
  Vasta tosiaan luettiin sun sipuleitten istuttamisia.Jään odottelemaan, milloin ne kukkii.
  Pitäsköhän munki yrittää ensi syksynä.
  Meillä sen verran lunta vielä kääpiövuorimäntyjen päällä,ettei ihan vielä tarvi alkaa suojailee.

  VastaaPoista
 6. sarppa - aika menee tosiaan kuin siivillä : )
  Odotan malttamattomasti niiden kukintaa... Tässä vaiheessa helposti epäilee taitojaan, ja miettii, että kukkiikohan ne ollenkaan... ; )

  Leena Lumi - katsoin blogiasi ja kirja vaikuttaa upealta.
  Ja sinun omat pelakuuviljelyksesi ovat tosi kunnioitettavat ; )
  Se havujen varjostus riippuukin paljon paikasta, kuinka tuuli käy, paistaako aurinko koko päivän, onko maa ollut kuivaa... Tärkeintä se on tietysti vastaistutetuille.

  arleena - itsekin pidän noista keväisen vihreistä versoista : )
  Tuosta suojauksesta sanotaan, että se on hyvä tehdä ensimmäiset kolme-viisi vuotta täydessä auringon paahtessa oleville tietyille ikivihreille kasveille. Vanhojen kasvien juuret ovat jo syvällä ja pärjäävät siksi hyvin : )

  Sussi - älä ihmeessä kaiva havuja esiin. Lumi on aina paras suoja, niin kevätaurinkoa kuin pakkastakin vastaan. Ja vain täydessä auringossa olevat kaipaavat suojausta... Eli tuosta lumesta on myös paljon hyötyäkin : )

  Eve - tämä "kukkasipuliruukku homma" on niin helppoa ja jännää, että itse taidan istuttaa niitä ensi syksynä vielä enemmän... ; ) Suosittelen, tämä on kivaa !!!
  Harvoin kääpiövuorimäntyjä tarvitsee suojata kevätauringolta, ainakin täällä meilläpäin. Ehkä silloin se on tarpeen, kun ne on istutettu syksyllä.

  VastaaPoista
 7. Mää kävin katsomassa sunnuntaisen hiihtolenkin jälkeen autotallin nurkassa ollutta sipulikukkaämpäriä ja ensimmäiset krookukset olivat jo nupulla. Ja meillä kukkivat nyt krookukset olohuoneessa:)
  Ja jotain muutakin taisin ämpäriin silloin marraskuussa istutaa, katsotaan mitä mullasta pukkaa esiin...

  VastaaPoista
 8. Kukka-astiat ovat ihania, sammal on lempparini! Ennenkuin lumet tuli maahan, hain metsästä vähän sammalta koristeeksi...ja et usko, mutta seuraavana päivänä olohuone vilisi keltiäisiä!!!
  Ps.eilen kävelyllä huomasin kuinka aurinko jopa lämmitti selkämystä, hyvin vähän, mutta lämmitti.

  VastaaPoista
 9. Mä suojasin viimekesänä istutetut tuijat jo syksyllä, sillä meillä tuulee aina ja nyt olisi jo myöhäistä suojata,kun lumikerros on niin paksu siinä tuijien ympärillä. Toivottavasti en tehnyt kovin pahaa virhettä...
  Harmittelin jo syksyllä etten ehtinyt laitella sipulikukkia ruukkuihin,mut onneksi löysin valmiita ruukkuja kodinykkösestä. Kevään eteneminen ei tunnu niin hitaalta,kun on kukkia ainakin sisällä :)

  VastaaPoista
 10. Ihania vihreitä sieltä pilkistelee, aika mennä hurahtaa nopeaan.

  VastaaPoista
 11. Täältä kävin hakemassa kevätmieltä
  kauniista kuvistasi, ihania istutuksia! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 12. Kasvun ihmettä sun ruukuissa. Kaunis lopputulos!

  VastaaPoista
 13. Aivan ihania sipulikukkaruukkuja!

  Kumpa itselläkin olisi jokin kellarintapainen niin kokeilisin ensi vuonna....

  VastaaPoista
 14. pioni - käväisin katsomassa kukkaämpäriäsi ja ne krookukset näyttivät niin suloisilta : )
  Ensi syksynä taidankin laittaa noita kasvitieteellisiä krookuksia...

  keijukainen - sammalen mukana voi tulla noita pikkuötököitä.. Kun otin sammalämpärini autokatoksesta sisälle, toivoin ettei hiiri vain ole tehnyt sinne pesää...ei olisi kiva jos se pääsisi kotiin sisälle ; )
  Aurinko kun paistoi, sisällä oli jo kuuma, siis selvä kevään merkki !

  Vuokko - kerro miten tuijiesi kävi. Suositus on laittaa suojat vasta syksyllä. Tosin esim. kesämökeillä nehän on pakko laittaa jo syksyllä.
  Sipulikukat tuovat kevätmielen ! Ja onhan niitä jännä seurata, milloin ekat nuput tulevat näkyviin... : )

  tia - aika menee tosi nopeasti. Ajattele, kuukauden kuluttua kukkivat lumikellot jo seinustalla ; ) Siis ainakin edellisinä vuosina...

  Wanillan Riitta - auringonvalo ja kevätsipulikukat tuovat varmasti kevätmielen : ) On ne niin ihana yhdistelmä... Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  Taru - kiitos ! Tähän aikaan aina ajattelee, että olisi voinut laittaa noita ruukkuja enemmänkin ja kaikkia mahdollisia lajeja ; )

  Hanna - ekat kokeilin vanhempieni kellarikomerossa. Siis paikka voi olla jokun tutun luona, vaikka jonkun joka ei älyä edes käyttää tilaa ; )

  VastaaPoista