maanantai 1. helmikuuta 2010

Palmuvehkalle mullanvaihto

Tänään minun piti siis vaihtaa mullat pelakuihin ja ottaa niistä pistokkaita... mutta huomasinkin, että ei ole yhtään kukkaruukkuja. Olin käyttänyt ne kaikki sipulikukkiin, silloin syksyllä. Onneksi huomaisin, ennen kuin aloin leikata pistokkaita ; )
Siispä otin käsittelyyn tämän palmuvehkan, joka on kasvanut samassa mullassa jo ehkä noin 6 vuotta. Nyt se ei enää jaksanut kasvattaa uusia lehtiä ja vanhoja kuoli koko ajan : /

Palmuvehkan ruukun ja mullan vaihto:


Oho, ruukunpohjasta näkyi juuria. Taivutin niitä hieman, jotta sain ruukun irti.

Ei mikään ihme, että palmuvehka voi jo huonosti ! Multa oli hävinnyt juurten välistä jonnekin ...vain juurakon pinnalla oli multaa ...
Koska halusin istuttaa sen samaan ruukkuun takaisin, jaon juurakon kahtia. Se lähtikin kahteen osaan tosi helposti.
Isomman osan istutin takaisin ruukkuun. Sen juuria oli pakko vähän lyhentää, jotta multaa sai helpommin juurien väliin. Lopuksi kastelin mullan kunnolla. Toivottavasti se nyt lähtee hyvin uuteen kasvuun : )
Taidan jonkun ajan päästä leikata pois nuo kaksi kaatuilevaa oksaa. Häiritsevät niin...
Keltainen kukka ei kuulu palmuvehkaan, vaan orkidea näköjään halusi päästä myös kuvaan ; )

Kuu ja mullanvaihto

Kuunvaiheiden ja perinnetiedon mukaan, tänään ja huomenna 1.-2.2.2010 on hyvä aika vaihtaa kukkiin mullat ja ottaa samalla niistä pistokkaita juurtumaan. Vastaava ajankohta on myös 1.-2.3.. Muuten hyviä mullanvaihto ja viherkasvien kevätleikkaus aikoja ovat 15.-25.2. ja 16.-28.3. 2010.
Täytyy käydä hakemassa ruukkuja ... ja jatkaa hommaa myöhemmin : )

Kirjastossa olevat pelakuut kasvavat jo kunnolla, eli niille mullanvaihdolla on jo vähän kiire. Samoin sinikohtalonpensas pitäisi leikata lähiviikkoina ja laittaa leikatuista versonpätkistä pistokkaita juurtumaan.... eli ensin ruukkujen metsästykseen ; )

Hyvät mullanvaihtoajat näet tuosta sivupalkista : )

16 kommenttia:

 1. Olipas hauska linssilude tuo orkidea. Kiitos muuten inspiraatiosta. Minun palmuvehkani tuossa mököttää juuret kokonaan yläosastaan paljaina, kun kissat ovat niin monta kertaa kaataneet purkin. Postauksestasi sain vihdoin puhtia mullanvaihtoon :)

  VastaaPoista
 2. Minä jo sirrittelin että no nyt sillä tuokin kasvi kukkaa pukkaa... ei sentään, linssilude siellä vaan. Tosi vahvat juuret tuolla vehkalla, kohta olisi varmaan ruukku poksahtanut halki jos et olis ennättänyt apuun ^^

  VastaaPoista
 3. Minäkin ihastelin kun palmuvehka kukkii sinulla ;D Minä taidan vaihtaa mullat maaliskuussa...

  VastaaPoista
 4. Palmuvehka on kyllä mukava kasvi, vähään tyytyväinen. Kasvaa vähän varjoisemmassakin paikassa eikä tykkää huonoa vaikken kovin usein muista kastella;)
  Mullakin kasvanut jo useamman vuoden samassa ruukussa, nyt olisi aika vaihtaa vähän isompaan. Kunhan ensin ostan ruukun ja multaa;)

  VastaaPoista
 5. Taisin omassa blogissani jo mainita jossain, että täytyy muistaa kastella sisäkukkia aina, kun sun blogissas niin lukee ;) Muuten mulla jää kastelematta :D.
  Tuo on niin kiva, kun kerrot meille muillekki kuun vaikutuksesta kasveihin.
  Tilasin muuten appiukolle kuukalenterin, niin että se saa katella sitä. Se aina enneki on puhunu kuunkierrosta ja sen vaikutuksista.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Sari taas hyvistä kukkienhoitovinkeistä. Täytyy ajoittaa mullanvaihdot tuonne syntymäpäiväni aikoihin. Helppo muistaa.

  Kliivioilta odottelen kukintaa, viime vuonna kukkivat näin keväällä.
  Saa nähdä kuinka nyt käy.

  VastaaPoista
 7. Oho,onpas se pelkkää juurakkoa!:) Mullan vaihto oli kohdallaan!:)

  VastaaPoista
 8. Mielettömät juuret, hyvin olet sitä hoidellut.

  VastaaPoista
 9. Millan - kuulostaa ihan siltä, että sinunkin palmuvehkasi kaipaisi vähän lisää uutta multaa ; )
  Minä innostuin hakemaan lisää ruukkuja, niin saan huomena jatkettua..

  tuuluska - sitä vähän pelkäsinkin, että halkaisee koko ruukun ; ) Mutta onneksi ei vielä sentään..
  Hauska tuo orkidean kukka, sillä en huomannut sitä ollenkaan kun kuvasin tuota palmuvehkaa : )

  Mari - minulla kukkii kaikki kasvit, jollain tavoin ; )
  Jos on vähän valoa, maaliskuu on parempi ajankohta mullanvaihtoon. Meillä on niin isot ikkunat, että valoa piisaa ja moni kasvi on jo lähtenyt hyvään kasvuun ...

  pioni - palmuvehka on tosiaan huoleton hoidettava : ) Pidän tuota yksilöä eteisessä, missä ei ole ikkunaa. Se voi siinä ihan hyvin, ainakin nyt ; )
  Huomasin, että uusia hyviä ruukkuja on vaikea löytää. Täytyisi varmaan lähteä ihan isompaan markettiin.

  Eve - itse haluan aina kokeilla, että pitääkö kuujutut paikkansa. Yllättävän paljon niissä tuntuu olevan perää. Se, että kirvat ovat kaikonneet lankaköynnöksestäni oikean kasteluajankohdan valinnalla, on aivan uskomatonta !
  Tuosta sivupalkista minäkin tarkistan, mitä nyt kannattaa tehdä ; )

  arleena - eikö kliivia ole vähän vaativa hoidettava ? Muistaakseni se ei pidä liian usein tapahtuvasta mullanvaihdosta yms. Olet kyllä taitava, kun saat sen kukkimaan : )

  sarppa - itsekin yllätyin, kun ruukussa ei ollut multaa juurten välissä, vaan vain ihan pinnnalla. Silti oli noinkin vihreä vielä...

  Taru - olen sekoittanut kasteluveteen välillä luomulannoitetta. Siinä varmaan kasvun salaisuus ; ) Seuraan nyt mielenkiinnolla, alkaako tehdä uusia lehtiä.

  VastaaPoista
 10. Minuakin huvitti tuo keltainen kurkistelija. Taitaa jäädä mullan vaihto ensi kuun puolelle sen verran on ollut säpinää, voin kyllä ottaa pistokkaita pelakuista, huom! on mistä ottaa ;-)
  Pojalla ja miniällä on samanlainen palmuvehka, tykkää kasvaa heillä.

  VastaaPoista
 11. Jälleen hyvät vinkit! Olipa hyvä lukea kasvin jakamisesta ja nähdä kuvat.

  VastaaPoista
 12. Minulla ei kovin montaa kukkaa olekaan, enkä muista milloin niihin olisin mullan vaihtanut. Tänä keväänä aion sen kyllä tehdä, kiitos innoituksesta:)

  VastaaPoista
 13. tia - sait siis hyvin säilymään ne pelargonisi : ) Pistokkaita on kiva laittaa, tosin tilaa ikkunalla pitäisi jättää vielä parille siemenkylvöllekin.... ; )

  Sussi - kerrankin muistin kuvata ! Ja nuo juuret olivat aika pötiköitä, itse asiassa tosi kuvauksellisia : )

  keijukainen - ole hyvä : ) Innostuin itsekin, otin pistokkaita ja leikkasin versoja ... Onneksi multaa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, ainakaan kaikille kukille.

  VastaaPoista
 14. No eipä tuolla purkissa paljon muuta ollut kuin juuria :)

  Sinä olet kyllä jo täydessä touhussa ... itse vielä heräilen talviunilta ;)

  VastaaPoista
 15. Sari, huomenna alkaa kevät. Isäni syntymäpäivästä muistan aina nostaa pelakuut ulos kellarista.

  Kiitos Amaryylisvinkeistä, kome kukkii nyt udelleen ja aivan upeina ja sitten yritän ohjeesi mukaan viedä ne jatkoon.

  Vilkaiseppa mun Snow garden postaus.

  Lumikaunista viikonloppua, Sari!

  VastaaPoista
 16. Hanna - minun täytyy aloittaa näin ajoissa, koska myöhemmin keväällä on vähän työkiireitä ; )

  Leena Lumi - kiva kuulla, että olet saanut amarylliksesi kukkimaan uudelleen : ) Täytyypä mennä vilkaisemaan postaustasi...
  Ihanaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista