maanantai 26. lokakuuta 2009

Tuhkaa puutarhaan

Tuhkaämpäriin täytyi tehdä tilaa talven saunomisille, tuhkaa kun tulee puukiukaasta. Tuhka on hyvin kalkitsevaa, nostaen maan pH:ta nopeasti.
Nyt oli siis sopiva aika levitella tuhkat, kun sadekin oli tulossa. Osa perennoista on edelleen vihreitä, kuten kuvan kuunliljat. En viitsinyt mittailla tuhkan määriä, vaan kylvin sitä näppituntumalla ; )
Tuhka sopii mainiosti perennoille eli kukkapenkkikasveille, pensaille, köynnöksille, puille ja nurmikolle. Ainoastaan happaman maan kasveille sitä ei saa laittaa. Joten meilläkin hortensioiden, alppiruusun ja atsalean ympärille en sitä laittanut. Pensasmustikoitakaan ei kalkita eli tuhkaa ei niille anneta. Puuntuhka sisältää paljon kasveille hyviä hivenravinteita sekä kaliumia ja fosforia. Se on myös arvokas aine maan pieneliöille. Luomusti koristepuutarhaansa hoitavat kotipuutarhurit käyttävät aina puuntuhkaa pihan kalkitukseen, jos sitä vain on ; )
Kalkitsetko myös sinä puuntuhkalla ?

Asterit kukkivat vielä täysillä ja pitkään. Tai riippuu nyt siitä, milloin tulee kunnon yöpakkanen...

Tätä komeamaksaruohoa en aio leikata syksyllä, vaan se saa jäädä talventörröttäjäksi : )

Yhtenä päivänä työhuoneeni ikkunasta huomasin tämän rusakon päiväunilla. Siinä se kökötti koko päivän vanhan omenapuun alla. Pakko sanoa, että tuo kohta on naapuritontilla. Meillä ei ole noin paljon vuohenputkea yms. villiintynyttä rikkaruohoa ; )
Siitä tulikin mieleen, että nyt pitää kiireen vilkkaa laittaa nuorille hedelmäpuille runkosuojat. Näihin aikoihin ja aikaisemminkin, rusakot käyvät välillä maistelemassa omppupuiden kuorta. Varsinaiset suojaverkot laitetaan vasta marraskuussa, kun piha on saatu haravoitua kokonaan.
Mukavaa viikkoa !

9 kommenttia:

 1. Pitääpä tosiaan takasta kylvää tuhkat kukkapenkkiin... Koirat vaan tahtoo sotkea... ;)

  VastaaPoista
 2. Tuhkat tulee kyllä leviteltyä ympäri pihaa. Ja sitä riittää, kun saunotaan paljon ja kylmään aikaan takka lämpiää lähes päivittäin.

  VastaaPoista
 3. Mökillä pitääkin levitellä tuhkaa en ole moista taas muistanutkaan. Syysasterit ovat syksyn ihanuuksia.

  VastaaPoista
 4. Jep, tuhkat sirottelen minäkin tätä nykyä puutarhaan! Tuntuu hyvältä laittaa ravinteita sisältävä aines kiertoon omassa pihapiirissään. Talven aikana säästän rahat lämpökompostoria varten. Meidän kotikunnassa biojäte lajitellaan erikseen, mutta miksi antaa arvokas aines pois ja vielä maksaa siitä!?! Omistatko sinä muuten lämpökompostoria? Mietin, onko semmoinen Biolan hintansa väärtti...

  VastaaPoista
 5. Mari - juuri siksi kylvinkin sen sateen alle, niin sade liuottaa tuhkan nopeasti maahan... Näin tuhka ei niin kulkeudu sisälle ; )

  pioni - onneksi tuhkaa voi levitellä pitkin vuotta, niin tuota tuhkaa ei ole kerralla niin suurta määrää levitettävänä. Varsinkin jos sitä tulee noin paljon : )

  tia - tuon tuhkan levityksen muistaa tehdä, kun tuhkaämpäri alkaa täyttyä. Ei pääse homma kokonaan unohtumaan ; )

  Maria - kyllä meillä on biokompostori ja juuri tuo Biolanin pikakompostori. Se on kyllä hintava, mutta helppokäyttöinen. Siinä oleva kiinteä lämpömittari auttaa kompostorin hoitotoimissa todella paljon. Siitä näkee, missä vaiheessa kompostoituminen on. Ja onhan se ollut testivoittajana monessa kompostoritestissäkin.

  VastaaPoista
 6. Harmi, ettei meillä ole takkaa tai vastavaa, tuhka olisi näppärä keino lannoittaa.

  Jotenkin ressukan näköinen tuo rusakko, vaikka onkin aikamoinen puutarhan jyrsijä.

  VastaaPoista
 7. Sussi - tosiaan kaikilla ei ole tuhkaa ja joillakin sitä tulee niin paljon, että osa on pakko heittää roskikseen...
  Tuo rusakko oli minustakin niin surkea. Liekö tihkusadekeli sitäkin vähän väsyttänyt ; )

  VastaaPoista
 8. Täytyypä tunnustaa, että tuhka on meillä joutunut "kuopalle" eli vanhaan navetan lokasäiliöön, joka maatuvalla jätteellä maisemoidaan.En ole edes tajunnut,että sitä voisi lannoitteena käyttää.Muistan kyllä,että äiti levitteli sitä pensaiden alle,mutta en tiennyt,miksi niin teki. Nyt tähän aukkokohtaan tulikin tietoa, joten kiitos kovasti vinkistä. Täytyy kerätä tuhka talteen, sitä tuleekin paljon leivinuunista ja puulämmitteisestä saunankiukaasta.

  VastaaPoista
 9. Vuokko - tuhka on ennenkaikkea kalkitsevaa !!! Jos levittää tuhkaa, ei saa enää levittää kalkkia samalle alueelle. Tietystihän se myös vähän lannoittaa, mutta typpi siitä puuttuu.
  Kyllä äidit ja isät ovat olleet viisaita. Varmaan oppineet hoitoniksinsä omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan... : )

  VastaaPoista