torstai 8. lokakuuta 2009

Keikarinkukka

Rakastan tuoksuvia kukkia. ... en voinut vastustaa tätä ihanuutta, vaan ostin sen työpöydälleni. Tuoksu on on voimakas ja huumaava : ) Ja vasta yksi kukka auki....


Keikarinkukan eli gardenian lehdistö on upean tummanvihreä ja kiiltävä. Aluksi kukka on valkoinen ja muuttuu myöhemmin kellertäväksi.

Gardenian eli keikarinkukan hoito-ohjeet:

Gardenian (Gardenia augusta) hoito on hieman haastavaa, näin ainakin sanotaan.
Eli se viihtyy valoisalla paikalla, mutta ei kestä suoraa aurinkoa, etenkään kesällä. Itäikkuna olisi paras paikka : )
Se pitää kosteasta ilmasta ja lämpötila saisi olla 16-18 astetta. Tosin nupullisena ostettu kasvi viihtyy huoneenlämmössäkin, mutta uusia nuppuja se ei ehkä kykene tekemään. Kastellaan tasaisesti, eli gardenian multa ei saa kuivua eikä vesi saa jäädä seisomaan lautaselle. Lannoitetaan säännöllisesti. Gardenia on happaman maan kasvi eli ei pidä kalkkisesta vedestä.
Parvekkeella kukkivat vielä pelargonit... Pitkän sääennusteen mukaan ei ole luvassa kuin 3 asteen yöpakkasta eli lasitetulle parvekkeelle ei pakkanen vielä tule.
Se on siinä ja siinä, mahtuuko iso pelargoni kirjastohuoneen ikkunalle. Sitä varmaan täytynee leikata kapeammaksi . No, vielä se saa kukkia leveänä parvekkeella, ainakin viikon ; )

12 kommenttia:

 1. Katsoin eka että tuo on ruusu ;) Kaunis kukka!

  VastaaPoista
 2. Voi, sen tuoksu on ihana. Minulla oli vuosia sitten pieni keikarinkukka, mutta lemmikkichinchilla Hubert (sellainen pieni pörröinen jyrsijä) kiipesi aina ikkunalaudalle ja katkoi kukan paloiksi. Innoissaan juoksi lattialla kukan oksa suussa:)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana keikarinkukka, arastelen ottaa haastavia kukkia kotiini.
  Minulla pulma ison pelargonian kanssa mihin saan sen siirrettyä, kai sen vaan on tuotava olohuoneen lattialle siksi aikaa kun kukkii.

  VastaaPoista
 4. Mari - tuo kukka on nyt muuttunut kellertäväksi, jännästi ; ) En yhtään ihmettele, että luulit äkkiseltään ruusuksi...

  Sussi - ei ole totta, kuulostaa niin hassulta ; ) Mikä ihme sitä Hubertia oikein kiehtoi kukassa... Kyllä eläimet ovat ihmeellisiä : )

  tia - ostin sen nyt kokeiluksi, sillä täytyyhän ainakin kerran elämässä kokeilla gardenian kasvatusta ; )
  Minulla pelargonien kukinta menee aika nopeasti ohi, kun tuon ne syksyllä huoneenlämpöön. Kirjastohuoneessa on viileämpää ja siellä ne jaksavat vielä kukkia ja tehdä uusia nuppujakin : )

  VastaaPoista
 5. Täälläkin kukkivat pelargoniat. Käpypalmu on edelleen hyvinvoipana terassilla.
  Syksy on todella kaunista, jatkuisi vielä pitkään.

  VastaaPoista
 6. Viehättävä kukka. =)

  Minulle tulee mieleen mummola... =)

  VastaaPoista
 7. Kaunis kukka. Itse en ole uskaltanut ottaa mitään erikoisia kukkia sisälle pariin vuoteen. Silloin heitin melkein kaikki kukat pois, kun sain niistä hengitystieoireita. Aluksi en tajunnut että oireiluni johtui juuri kukista- sitten sattumalta luin erään artikkelin netistä ja päätin kokeilla kukkien poisheittoa- ja ihme oli suuri, pystyin taas hengittämään!

  VastaaPoista
 8. TOSI KAUNIITA KUVIA JA KAUNIS KUKKA♥

  VastaaPoista
 9. arleena - toivottavasti viime yön pakkaset eivät palelluttaneet käpypalmuasi. Ulkona on nyt niin kaunista : )

  Una - gardenia onkin varmaan vanhojen salien kukka. Siellä ilma on ollut kosteampaa ja talvella viileämpää. Eli gardeniat ovat viihtyneet : )

  keijukainen - monissa kukissa on siitepölyä ja tuoksua yms. ja kaikki eivät kestä sitä. Minäkin tässä mielenkiinnolla seuraan miten käy, kun gardenian kukkia aukeaa lisää ; ) Sen tuoksu on kyllä ihana ja erittäin voimakas.

  KAHVETTA FINLAND =) Kiitos ! Kukat ovat aina niin kauniita ja niitä on kiva kuvailla : )

  VastaaPoista
 10. Hei taas, blogissani on sinulle jotain, jos haluaisit ottaa vastaan.

  VastaaPoista
 11. KAHVINPOROT GARDENIALLE?
  Sain gardeniani kolmisen vuotta sitten. Ensimmäiset "kotikutoiset" nuput putosivat åaljon ennen aukeamistaan. Kuivuuttaan kai, lämpöpatteri kun ei ole gardenian paras ystävä! Kasvi on nyt sivupöydällä ikkunan lähellä, jonne se näyttää kotiutuneen. Kastelen kevyesti kraanavedellä(!) joka ilta, suihkuttelen välillä kylpyhuoneessa ja jätän sinne yöksi valumaan. Gardeniani on kasvanut isoksi ja alkanut kukkia!
  Tunnustan laittaneeni sen juurelle kerroksen kahvinporoja........... Niistä se kai tykkää kun taas teki paljon nuppuja.
  Tuulantei

  VastaaPoista
 12. keijukainen - kappas vaan, en olekaan kiittänyt sinua täällä...
  Kiitokset, vähän näin jälkikäteen ; )

  Anonyymi Tuulantei - vautsi... olet kyllä taitava kukkien hoitaja ! Ehkäpä ne kahvinporot vähän hapattavat multaa. Ainakin ne toimivat mullan pinnalla katteena : )
  En kyllä yhtään ihmettele, että gardeniasi kukkii... se selvästikin palkitsee hoitajaansa, sillä mikä onkaan ihanampaa kun päästä välillä suihkuun ; )
  Kiitos tästä kommentista ! Se rohkaisee muitakin kasvattamaan gardeniaa : )

  VastaaPoista