Kukkaniityltä kitketään rikkaruohot pois...
Kukkaniityiltä, kuten tältä meidän esikkoniityltä pitää kitkeä rikkaruohot pois. Jos ne jäävät kitkemättä, niin voimakkaimmin kasvavat rikkaruohot valtaavat alaa kukkaniityn kukilta.
Tässä esikkoniityllä kasvaa myös lemmikkiä, jota välillä saa kitkeä pois esikkojen seasta. On siellä kyllä muitakin rikkaruohoja, mutta onneksi vähänlaisesti.
Tarkkana rikkaruohojen kitkemisessä...
Kitkemisessä saa olla tarkkana, etenkin näin keväällä. Koska kitkeminen ei ole minusta stressaavaa, niin tulee rauhallisesti katsottua kasvit, ennen kuin kitken ne. Silloin huomaa pienetkin kirjopikarililjan siementaimet, jotka näyttävät ihan heinän aluilta. Kuvassa on nupullinen valkokukkainen kirjopikarililja ja sen alla pieniä siementaimia.
Samoin säästän kaikki esikkojen siementaimet, joita ilmestyy vähän sinne ja tänne.
Maanpeitekasvit vaatii myös kitkemistä...
Upea kevätkaihonkukan alue on helppohoitoinen, koska sinne ei ole päästetty rikkaruohoja kasvamaan. Ne on siis kitketty ajoissa ja tietysti kuun mukaan. Eli maanpeitekasvit eivät aina estä uusien rikkaruohojen kasvua, sillä keväästä syksyyn ilmassa leijailee erilaisten kasvien siemeniä ja maahan päästessään, ne lähtevät kasvuun. Niistä voi siis tulla rikkaruohoja.
Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä...
Viisas kitkijä hyödyntää tietysti kuun mukaan katsotut hyvät Kitkemispäivät. Silloin rikkaruohot usein lähtevät juurineen, jopa ihan käsin vetämällä. Joten ne eivät heti kasva takaisin kitkettyyn kohtaan.
Viisas kitkijä osaa myös eri kitkemistekniikat eli valitsee kitkemistyylin kasvin mukaan. Se nopeuttaa kitkemistä ja parantaa lopputulosta.
Hullu kitkijä sen sijaan kitkee raivopäisenä tai jättää rikkaruohot rehottamaan. Ja vielä jos ei osaa kitkeä oikein, niin tulos voi olla kuten kuvassa. Eli rikkaruohot ovat vallanneet kukkapenkin. Tämä tilanne vaatiikin sitten jo järeämpiä toimia, ja järkevällä tavalla.
Mitä enemmän maata kuokitaan ja möyritään, sitä enemmän mullan mikrobitoiminta eli pieneliötoiminta kärsii. Jos maassa on hyvä mikrobitoiminta kasvit voivat paremmin, ovat vastustuskykyisempiä taudeille ja tuholaisille sekä eivät ole niin herkkiä maan kuivahtamiselle.
Siksi turhaa maan kuokkimista vältetään, ellei ole ihan pakko.
Tehokas kitkeminen kuun mukaan...
Vuosia sitten havahduin siihen, että yllättävän moni ei osaa eri kitkemistekniikoita tai ymmärrä, miten eri rikkaruohot kannattaa kitkeä. Se tuli esiin pihaneuvontakäynneillä ja jopa yhden lähisukulaisen pihalla.
Siitä sain sykäyksen tehdä tehokkaasta kitkemisestä verkkokurssin, nimittäin itse koen rikkaruohojen kitkemisen tosi helpoksi puuhaksi ja suorastaan rakastan kitkemistä. Siinä näkee kättensä jäljen heti😊
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on vuoden parhaat Kitkemispäivät sekä erilaiset kitkemistekniikat eri rikkaruohoille. Kerron siellä myös, miten itse hävitin ruttojuuret nopeasti, lähes yhden kesän aikana. En siis kaivanut niiden juuria maasta!
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.
Seuraavat hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan 29.-30.4.2024
Ilmoittelen näistä hyvistä Kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram -tileillä taas tänäkin kesänä.
Puutarhaterveisin Sari
Mikä sattuma, tänään kitkin aika monta kukkapenkkiä ja päivä siis oli oikea - kitkin varoen ja siistiä tuli!
VastaaPoistaAivan mahtava sattuma, sillä näillä hyvillä Kitkemispäivillä saa kitkettyä paljon paremmin. Itse en enää muulloin suostu edes kitkemään. Itsekin eilen kitkin ja tosiaan aika varovasti sai kitkeä, kun kaikki perennat eivät vielä olleet nousseet näkyviin.
PoistaKiitos taas tästä! Tuo oli hyvä muistutus olla tarkkaana, sillä ite aina vauhdilla kitken ja siinä lähtee kaikki pois. Jäljeen päin vasta muistan, ai niin siinä kohtaa oli ne pienet liljoojen tai lemmikin alut. Jospa nyt muistaisin ;D
VastaaPoistaOle hyvä! Toivottavasti nyt muistat :) Kun pidempään on kitkenyt kuun mukaan, niin rikkaruohojen määrä selvästi vähenee kasviryhmissä. Silloin on paljon helpompi erottaa säilytettävät pienet alut, kun rikkaruohot eivät peitä niitä kokonaan. Pienet alut siis näkee paremmin.
Poista