perjantai 13. elokuuta 2021

Ruostekukka kukkii elokuussa

Ruostekukka kukkii aina elo-syyskuussa ja jonain kesänä se aloittaa kukkimisen heinäkuun lopulla. Se on helppo sipulikukka eikä vaadi esikasvatusta, ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Nämä meidän ruostekukat kukkivat jo viidettä kesää ja tämä hellekesä on selvästikin ollut niiden mieleen.

Ruostekukka kaunis elokuunkukkija...

Kuvassa ruostekukan edessä kasvaa rusopäivänlilja, joka kukki heinäkuussa. Sen lehdet ovat vaaleamman vihreät ja heinämäiset. Ruostekukat ovat siis kiva lisä pidentämään tämän kohdan kukintaa. Tähän paistaa aurinko koko päivän.

Kuva ryhmän takaa eli toiselta puolelta. Ruostekukat kasvavat tällä hetkellä kahdessa ruukussa. Tämä kuva on otettu elokuun alussa.


Kukkavarteen useampi kukkaterttu...

Olemme lannoittaneet näitä keväällä ja kerran kesällä raemaisella luomulannoitteella. Näyttäisi siltä, että ne jaksavat kukkia paremmin, kun multa on ravinteikasta. Nytkin kukkavarsiin tulee ainakin kolme kukkaterttua, mikä tietää pitkää kukinta-aikaa 😊


Ruostekukka kaunis myös lehtikasvina...

Monella kasvilla lehdistö on myös erittäin kaunis, eikä siis pelkästään kukat. Niin on myös ruostekukalla. Alla kuva siitä ennen kukkavarsia, kesä-heinäkuulta. Ruostekukan lehdet ovat kivan jämäkästi pystyssä ja siten tuovat ryhtiä pihaan. Tästä onkin enemmän Sarin pihasuunnittelukurssilla.

Kukkimisen jälkeen ruostekukan lehdet taipuvat kauniisti, joten se toimii syksyllä pihalla kauniina lehtikasvina. Tämä kuva on syys-lokakuulta, kun pähkinäpuusta putoaa jo keltaiset lehdet. Eli nämä meidän ruostekukat ovat kestäneet näin pensaiden suojissa pienet yöpakkasetkin.

Keväällä ruostekukan ruukut pihalle...

Säilytämme nämä ruostekukkaruukut talven yli kellarissa ja ihan ruukuissaan. Keväällä, kun yöpakkaset ovat ohi, siirrämme ruukut pihalle. Tähän meidän yläpihalle ei tule herkästi keväthallaa, lisäksi nämä ovat pensaan oksiston suojassa. Toki jos on luvattu kovempaa yöpakkasta, suojaamme nämä ruostekukat harsolla. Tämä kuva on toukokuun puolesta välistä.

Ruostekukat talvehtivat kellarissa...

Syksyllä siis siirrämme ruostekukkaruukut vähitellen kohti kellaria. Eli kuivana ja lämpimänä syksynä ruukut ovat pihalla kauniine lehtineen. Ja ennen pakkasten saapumista viemme ruukut kellariin, odottamaan kevättä. Ruukuissa mullan ei ole hyvä olla liian märkää, kuten on kaikilla talvisäilytettävillä kukilla.

Tarharuostekukan hoito-ohjeet...

Puna-, oranssi- tai keltakukkainen tarharuostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) viihtyy parhaiten auringossa lämpimällä paikalla. Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja ilmavaa. 

Meillä noissa ruukuissa on istutusmultaa, jossa on mykorritsaa ja biohiiltä, mitkä pitävät mullan hyvässä kunnossa ja multaa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi. Mykorritsan takia käytämme lannoitteena näille luomulannoitteita, myös luomu syyslannoitetta..

Ruostekukka on talvenarka eli se ei talvehdi ulkona, paitsi erittäin lämpimällä ja suotuisalla paikalla. Siksi sen mukulat otetaan talteen syksyllä ennen pakkasia. Mukulat suositellaan säilytettävän kuivana pakkaselta suojatussa paikassa. Tarvittaessa mukuloita voi jakaa.
Talvisäilytyspaikka voi olla viileä varasto tai autotalli, johon ei pääse pakkanen ja lämpötila on alle 10(tai 15) astetta.

Lisää kesäkukkien talvisäilytyksestä...

  • Pelargoneilla on tärkeää se, ettei multa ole märkää, kun ne viedään viileään säilytystilaan. Ne voi säilyttää aurinkoisella asuinhuoneen ikkunallakin ekologisesti tai ne voi viedä viileään kellariin. Erikoiset pelargonit eivät aina talvehdi, etenkin jos multa on vähänkään liian kosteaa.
  • Syyssyrikkä kestää pienen pakkasen syksyllä loistavasti. Etelässä se saattaa jopa talvehtia maassa kasvaessaan. Varminta on säilytää syyssyrikät kellarissa.
  • Verenpisarat voi myös säilyttää talven yli. Ehkä paras paikka niille olisi viileä ja valoisa tila. Meillä verenpisarat talvehtivat hämärässä kellaritilassa, jossa lämpötila laskee lähelle nollaa pakkasjaksoina. Verenpisarat eivät kestä pakkasta, joten meillä on tilassa pieni patteri.
  • Daaliat ovat siitä poikkeuksellisia, että niiden varret saa pakkanen palelluttaa, ennen kuin ne viedään kellariin talvisäilöön. Olen testannut daalian talvisäilytystä Daalian istutus ja talvisäilytystesti.
  • Ruostekukat, onnenapilat, suklaakosmos, kriinumit yms talvehtivat hyvin ruukuissaan kellarissa, ainakin meillä.

Vaikka vielä on kesä, niin on hyvä jo etukäteen suunnitella, miten aikoo säilyttää kesäkukat. Ja ajoissa viedä osa, etenkin pelargonit, syksyn sateilta suojaan. 

Mukavaa viikonloppua!


Kesäterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Hieno kukka! Olen ihastellut sitä kaupungin istutuksessa. Enpäs arvannut, että se on noin helppo kasvattaa kotonakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan yllättävän helppo ja kukkii varmasti aurinkoisella paikalla. Jotkut on jopa saaneet sen menestymään ihan ulkona pihalla, myös talvet.

      Poista
    2. Minulla ollut monta vuotta penkissä, eikä koskaan paleltunut, en ole mitenkään peitellyt.

      Poista
    3. Onpa mielenkiintoista, että olet saanut sen noin viihtymään. Missä päin Suomea pihasi on? Siitä sanotaan, että se talvehtisi vain hyvällä lämpimällä paikalla ihan eteläisessä Suomessa.

      Poista
  2. Pitääkö lehdet leikata talveksi pois ruostekukasta

    VastaaPoista
  3. Hei. Minulla ruostekukka oli kukkapenkissä ja siinä se talvehti vallan hyvin. Peitin sen kyllä havuolla ennen talven tuloa. Nyt kukkii tosi kauniisti. Näin aion jatkaa tämän kasvin kanssa.

    VastaaPoista