keskiviikko 11. elokuuta 2021

Kokemuksia - biohiili kasvien mullassa

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy 

Tässä meidän kokemuksiamme, miten biohiili on vaikuttanut kasvien kasvuun. Kokosin niitä nyt tähän postaukseen, sillä olemme testailleet biohiiltä yli neljä vuotta pihallamme. Viimeiset kolme kesää, ja etenkin tämä kesä, ovat olleet vähäsateisia, joten nyt on hyvin nähnyt biohiilen edut. Ja myös sen, milloin siitä ei ole apua.

Hiekkamoreenimaalla biohiili takaa hyvän sadon...

Isoin ja näkyvin hyöty biohiilestä on ollut kasvimaalla. Meillä maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli hyvin hiekkapitoista ja pintakuivaa. 
Kun kasvimaahan on kylvetty keväällä siemenet, maata kastellaan kerran päivässä sateettomina päivinä. Eli nyt alkukesällä joka päivä. Kun taimet ovat jo aika isoja, kastelemme joka toinen päivä, koska kuivana kesänä kaivosta uhkaa loppua vesi. Näin elokuun puolen välin tietämillä olemme jo lopettaneet kastelun kokonaan. 
Tänä kesänä kasvimaalla kasvit ovat matalia kuuman ja sateettoman kesän takia, mutta tuottavat satoa runsaasti. Kuten kuvan vahapapu, mikä onkin aina varma ja runsassatoinen.

Ennen biohiiltä kuivana kesänä satoa tuli vähemmän ja esim. herne ja kruunutilli ei onnistunut lainkaan. Nyt  ne onnistuu. Lisää tästä vanhemmassa Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa. Biohiili säilyy maassa vuosikymmeniä, ellei jopa satoja vuosia eli sitä ei tarvitse lisätä maahan enää.

Mihin tämä biohiilen tuoma etu sitten perustuu... 

Biohiili sitoo kasvien käyttöön vettä ja ravinteita, joita kasvit ottavat siitä helposti. 

Toinen tärkeä ominaisuus biohiilessä on se, että se lisää maan mikrobitoimintaa, etenkin kun käyttää vain luomulannoitteita. Eli nytkin kannattaa antaa luomu syyslannoitetta, ei muita syyslannoitteita.

Maan hyvä mikrobitoiminta, kuten esim. mykorritsat eli sienijuuret,  auttavat kasveja saamaan vettä laajemmalta alueelta. Muutenkin ne vahvistavat kasvien kuivuuden ja muiden stressitekijöiden sietokykyä. Se selittää, miksi meillä daaliat viihtyvät niin hyvin ilman kastelua ja kasvimaa tuottaa hyvän sadon. Varma sato biohiilellä -postauksessa lisää.

Vanhalle viinikärhölle biohiiltä...

Viime vuonna kokeilumielessä lisäsimme keinun vieressä kasvavalle viinikärhölle biohiiltä, sen yhdelle puolelle, maahan sekoittaen. Siis todella pienelle juuristoalueelle.
Talvella sen versot olivat menneet poikki alhaalta, ehkä rusakoiden tai metsäkauriiden jäljiltä. Joten köynnös kasvatti uudet versot maasta ihan ylös asti, kuivan kesän aikana. Sen kasvupyrähdystä ihmettelemme edelleen, sillä aiemmin se oli kitukasvuinen ja versot olivat vuosien aikana kasvaneet yhtä korkealle kuin nyt yhden vuoden aikana. Tätäkään emme tietenkään ole kastelleet.

Isoon perennapenkkiin olemme laittaneet vain näille syreenileimuille biohiiltä, koska ne eivät ole kuivan paikan kasveja. Ja näin komeiksi ne kasvoivat tänäkin kesänä.


Vuosi sitten tehty biohiilellä parannettu daaliapenkki...

Viime keväänä teimme tämän perennapenkin siemenistä kasvatetuille daalioille. Sekoitimme silloin multaan ohjeen mukaan luomulannoitteella ja vedellä ladattua biohiiltä 10 litraa/m2. Daaliat kasvoivat hyvin ja syksyllä nostimme ne kellariin.
Nyt tänä keväänä tähän samaan biohiilipitoiseen multaan istutimme leikkokärsämön taimet ja pienet daalian juurakot. Tätä kohtaa on kasteltu vain silloin keväällä muutaman kerran istutuksen jälkeen. 

Ihan hurjan rehevää ja hyvän vihreää kasvua, ilman kastelua! Meilläpäin ei siis kesällä satanut ja nyt nämä muutamat sateet eivät vieläkään ole kastelleet maata kunnolla. 

Tänä keväänä tehty kuunliljapenkki...

Enpä olisi uskonut, että nämä kuunliljan taimet pysyvät näin kauniin värisinä ja terhakoina ilman kastelua. Nämä on kaivettu toisesta kohtaa pihaa keväällä ja istutettu tähän uuteen paikkaa, jossa maata parannettiin ladatulla biohiilellä ja kompostimullalla. Tämä kohta on aika kuuma, vaikkakin puolivarjossa. Sitkeitä kuunliljoja.

Biohiili tehostaa kompostointia...

Puutarhajätekompostissa on menossa mielenkiintoinen testi. Eli olemme lisänneet vedellä ladattua biohiiltä keväästä alkaen puutarhajätekompostiin. Sitä jatkamme niin kauan, kun pihalta tulee puutarhajätettä. Siitä enemmän Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa.
Hieman jo kaivelin kasan kyljestä ja ainakin paljon kaikenlaisia hyönteisiä siellä näytti olevan. Se on tietysti hyvä merkki😊
Biohiilen pitäisi parantaa jätteen maatumista lisäämällä kompostin mikrobitoimintaa sekä tasaamalla kosteutta. Kompostia pitää kastella kesällä, mutta tänä kesänä se ei onnistunut, sillä kaivosta loppui vesi. Nyt onkin jännä nähdä ensi vuoden syksynä tai seuraavana keväänä, miten biohiili on muuttanut kompostimullan rakennetta. 

Biojäte- eli keittiöjätekompostorissa olemmekin käyttäneet biohiilipitoista kompostikuiviketta ja myös lisänneet sinne biohiiltä. Siellä biohiili selvästi sitoo ylimääräisen kosteuden sekä vähentää hajua, mitkä ovat hyviä asioita. 
Selvästikin biohiili myös lisää biojätteen mikrobitoimintaa ja pitää sen toimivana, koska biokompostori ei jäädy enää kovallakaan pakkasella. Se on tosi mahtavaa!

Vanhoja daalioita ei kasteltu tänäkään kesänä...

Meidän oranssit daaliat on tänä vuonna kasvattamassa uusia juurakoita, viime syksyn myyrätuhon jäljiltä. Eli kukinta on aika vaisua, mikä johtuu myös kesän kuumuudesta.
Niissä on nyt todella paljon nuppuja, joten jännä nähdä, aloittavatko näyttävän ja runsaan kukinnan vielä elokuussa. Näitä daalioita emme siis taaskaan kastelleet,  kuten emme ole tehneet biohiilen lisäämisen jälkeen.

Seuraava kokeilu - biohiiltä taponlehtien multaan...

Ehkäpä vielä tällä viikolla teen uuden kokeilun näillä taponlehdillä. Tämä kesä on ollut niille niin rankka, että iso osa menetti lehtensä. Tämä kohta on täysin varjossa.
Nyt siis kaivan nämä taponlehdet ylös maasta ja sekoitan niiden multaan vähän kompostimultaa ja ladattua biohiiltä. Lopuksi istutan ne takaisin ja kastelen. Jännä nähdä, miten toipuvat.
Nämä ovat siis aina ennen olleet isolehtisiä ja hyvin peittäviä, paitsi nyt.
Syksy on nimittäin paras aika parantaa biohiilellä maata, koska biohiili hitaasti lisää maan mikrobitoimintaa. Nyt syksyllä kun lisää multaan biohiilen, niin keväällä sen hyvät ominaisuudet on kunnolla kasvien käytössä.

Jos pintajuuriset perennat istuttaa keväällä multaan, johon samaa aikaa on lisätty ladattu biohiili, ja ensimmäinen kesä on kuiva, eikä pystykään kastelemaan... kasvit voivat kuivua.
Jos taasen kasvit istuttaa syksyllä, niin ne ehtivät kasvattaa isommat juuret ennen kesän kuivaa jaksoa... kasvit pysyvät hengissä ja jopa tosi komeina ilman kastelua.

Carbons biohiili tarjouksessa...

Näissä kaikissa kokeiluissamme on käytetty Carbons Finland Oy:n biohiiltä. Se on valmistettu puusta, jota poltetaan ilmattomassa ja hyvin korkeassa lämpötilassa. Biohiili on siis ihan eri asia mitä takasta ja kiukaasta tulevat hiilenpalat. Carbons biohiili sopii siis myös luomuviljelyyn.

Carbons Finland Oy:n verkkokaupassa on tällä hetkellä tarjouksessa nämä pienet 4 ja 10 litran biohiilipussit. Toki siellä on myös myynnissä isompiakin eriä, jos haluaa vaikka parantaa biohiilellä nurmikkoa tai isompaa hyötytarhaa.


Olisi kiva kuulla teidän muidenkin kokemuksia biohiilestä kasveilla, tai kompostissa? Vai onko se ihan uusi asia vielä?


Puutarhaterveisin Sari



Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä pienen rahallisen korvauksen.


4 kommenttia:

  1. Biohiili kuulostaa kiinnostavalta ja tarpeelliselta. En ole sitä vielä kokeillut. Taponlehdet näyttävät täällä samalta, ja moni muukin kasvi on ruskistunut erityisen kuivana ja kuumana kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiili on kyllä tosi tarpeellinen hyötytarhassa, kasvimaan lisäksi meillä on sitä mansikkamaalla ja uusilla marjapensailla. Sen hyödyn näkee selvästi sadon määränä ja laatuna, näin kuivanakin kesänä. Vaikka herneet jäivät mataliksi tänä vuonna, niin herneet ja palot olivat normaalikokoisia ja makeita. Eli kokeile ihmeessä biohiiltä!

      Poista
  2. Minulla on isoissa pelakuu ruukuissa biohiilimultaa ja on kyllä pitänyt pelakuut kesän helteilläkin komeina. Olen todella tyytyväinen biohiileen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksiasi :) Tällainen aurinkoinen ja paahteinen kesä osoittaa hyvin, miten biohiili auttaa kukkia kestämään kuivuutta.
      Itse olen huomannut sen, ettei ole enää niin kiire kastelemaan kukkia töitten jälkeen, vaikka multa on jo aika kuivaa. Kesäkukat kestävät hyvin, vaikka kastelisi ne vasta illalla. Ennen ne olisivat jo lurpattaneet lehtiä iltapäivän paahteessa, mutta ei siis enää :)

      Poista