sunnuntai 15. elokuuta 2021

Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät

Tänään ja huomenna maanantaina on sisäkasvien Kastelupäivät, kuukalenterin mukaan. Edelleen hämmästelen sitä, miten viherkasvit alkavat voida paremmin, kun niitä kastelee näin kuun mukaan. Tästä saan myös paljon palautetta lukijoilta. 

Eli jos haluat sisäkasvien viihtyvän hyvin, niin kastele niitä säännöllisesti kuun mukaan #kastelupäivinä. Se on jopa mullanvaihtoa tärkeämpää, palautteiden ja omankin kokemukseni mukaan.


Kastelupäivät sai alokasian eli juurakkovehkan kasvuun...

Tämä juurakkovehka on ollut minulla toukokuusta alkaen ja se on kasvattanut jo pari uutta lehteä. Ne on kuvassa ylimmät lehdet. Nyt huomasin, että sieltä on taas tulossa lehden alku. Aluksi jopa vähän jännäsin, miten saan tämän viihtymään, kun luin netistä alokasian huonoja kasvatuskokemuksia. Tämähän on aika trendikäs viherkasvi tällä hetkellä.

Olen siis kastellut sitä #katelupäivinä ja kuumimpaan aikaan kesällä myös kerran kastelupäivien välissä.


Orkideat kukkii ja tekee uusia alkuja...

Samoin orkideat kastelen kastelupäivinä, oli sitten kesä tai talvi. Tämä vanha tuoksuva perhosorkidea on kukkinut koko kesän ajan. Sen lähistöllä leijailee niin ihana tuoksu😍

Oikeastaan kaikki orkideat kastelen näin upotuskasteluna, välillä orkidealannoiteveteen ja välillä merileväveteen. Kuvassa upotuskastelun saa parhaillaan venuksenkenkä, joka myös nyt kukkii. Upostuskastelussa pitää muistaa, että vettä ei saa mennä yhtään lehtien tyville. Jos niin kävisi, orkidea voi mädäntyä ja jopa kuolla.

Kastelupäivät saa kasvit voimaan hyvin...

Sopiva kastelurytmi on useimmiten avain kasvien hyvinvointiin ja kukkimiseen. Mielenkiintoisesti monentyyppiset kasvit pitävät tästä noin kerran viikossa tehtävästä kastelusta kuun rytmin mukaan.
Itselläni on aika vähän aikaa sisäkasvien hoitoon, mitä monet ei kylläkään usko. Saan ne silti voimaan hyvin ihan tällä kastelurytmillä. Ja tietysti säännöllisellä lannoittamisella kasteluveden mukana.

Mehikasvien kastelu myös kastelupäivinä...

Se mikä on jännää, niin kastelen myös kaktukset ja mehikasvit #kastelupäivinä. Kuvan oikeassa yläreunassa pilkottava keihäsanopinkieli jopa kukki keväällä. Keskemmällä kuvaa on  eilen ostettu litteä ja viuhkamaisesti kasvava anopinkieli, siis jokin sen lajike. 
Sille pitääkin vaihtaa isompi ruukku, kunhan ensin käyn ostamassa lisää luomu kaktusmultaa.

Älä kastele -päivät syytä muistaa...

Älä kastele -päivät  kannattaa myös huomioida. Silloin ei missään nimessä kannata kastella, koska se altistaa kasvit ötököille. Ihme juttu, mutta näin moni sen on kokenut. Myös itse olen saanut ötököitä kasveihini kesällä, kun kaikessa kiireessä kastelin kasvit Älä kastele -päivinä. Nyt olen kyllä paljon tarkempi kastelussa 😊

Kastelepäivät ja Älä kastele -päivät löytyvät täältä blogista...

Nykyään Pieni kuukalenteri, jossa on viikon Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät, löytyy blogin ylävalikosta Kastelupäivät ja kuu -sivulta. Päivitän sen tiedot sunnuntaina tai  viimeistään maanantaisin.

Puhelimella sen löytää bannerikuvan alla olevasta pienestä kolmiosta painamalla. Silloin aukeaa ylävalikko, josta voi painaa Kastelupäivät ja kuu riviä, niin sivu aukeaa. 


Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne näistä kastelupäivistä. Oletteko huomanneet niistä olevan  hyötyä? Vai onko niiden mukaan kastelu liian vaikeaa?


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Kiitos,erittäin hyödyllinen vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Sussi :) Näillä kastelupäivillä saa yllättävän helpolla kasvit viihtymään. Samalla myös rohkenee kokeilemaan vähän haasteellisempiakin kasveja.

      Poista
  2. Kiitos tästä, jospa näillä ohjeilla saisi kasvit voimaan paremmin ja talven yli kuivassa sisäilmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Moni on saanut kasvit voimaan paljon paremmin tällä kastelurytmillä, myös pimeimmän talven aikaan. Eli kannattaa kokeilla!

      Poista