maanantai 6. tammikuuta 2020

Suunnitelmia tälle vuodelle - omavaraisuus kotipihalla

Suunnitelmia tälle vuodelle on jo pitkä lista ja seuraavaksi onkin töiden ajoittaminen kuun mukaan. Tässä nyt siis niitä suunnitelmia, ja ajoitusta joskus myöhemmin. Tuleva kevät ja kesä näyttää minulla poikkeuksellisen työn täyteiseltä, joten se huomioidaan tietysti suunnitelmissa. Jos olet uusi lukija, niin esittelin itseni viime vuonna Minä SariW - omavaraisuus kotipihalla postauksessa.
Tämä postaus kuuluu siis Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Kasvimaalle tuttuja kasveja...

Kasvimaallamme kasvit kasvavat hyvin, vaikka olisi taas rutikuiva kesä, sen biohiilen ansiosta. Joten kasvatamme taas siellä tuttuja kasveja, joita ei saa kaupasta. Se onkin yksi syy, miksi kasvatamme juuri niitä. Eli listalla on vahapapua, mangoldia, herneitä, kruunutilliä ja ehkä jokin uusi pieni kokeilu. 

Sen sijaan perunalajike taidetaan vaihtaa, sillä sato oli viime vuonna pieni. Syynä oli todennäköisesti kuivuus, mutta siitä huolimatta olisi kiva kokeilla jotain toista lajiketta. Kuva on perunamaan kosteimmasta kohdasta. Kuivimmalla paikalla perunan varret jäivät lyhyiksi ja lehdet eivät edes peittäneet multaa. Meillä oli siis ennätyksellisen vähän sateita, kun ukkoskuurotkin kiersivät tämän alueen.

Kastelualtaisiin keltaista tomaattia...

Kastelualtaissa kasvatamme taas salaatin ja persiljan. Viime vuonna niissä oli myös lilakukkaisia minimunakoisoja, mutta tänä vuonna laitan keltaista tomaattia. Sitä kun voi kaikki syödä. Ja reunaan istutetaan hyväksi todettua samettikukkaa 😊
Kastelualtaat on tosi loistavia seinän vierustan sepelin päälle. Tulee sekin tila hyvin hyödynnettyä.

Taimikasvatus pientä...

Työn takia en tänä keväänä esikasvata kuin muutaman taimen. Tomaatin ja persiljan taimet ostan meidän lähipuutarhalta. Heillä on niin hyvä valikoima ja taimet on isoja. Pääsen siis sillä tavalla helpommalla, ja sadon määrä on todennäköisesti paljon suurempi.
Samettikukat aion esikasvattaa, koska ne voi kylvää myöhemmin keväällä ja kasvatus on nopeaa.

Marjapensaiden leikkaaminen keväällä...

Yleensä "puutarha-apulainen" on leikannut marjapensaat. Nyt pensaat kaipaavat jo rohkeampaa leikkaamista, joten keväällä se homma on meillä edessä. Ja siihen aion varata omasta kalenteristani vapaapäivän jo nyt, jotta olen paikalla päiväsaikaan, kun on marjapensaiden paras leikkausaika. Se katsotaan tietysti kuun mukaan.
Tämä on vähän masentava kuva viime kesältä... kun ei satanut, eikä kaivovesi riitä marjapensaiden kasteluun.

Puutarhavadelmille uudet tuet...

Puutarhavadelmien tuet alkavat olla jo aika lahoja, joten ensi vuonna ne pitää uusia. Se tehdään joko keväällä tai viimeistään syksyllä. Sen sitten näkee keväällä paremmin. Tämäkin kuva oli viime kesältä ja kuivuus näkyy siitäkin.

Pensasmustikoille uusi verkko...

Suunnitelmia tälle vuodelle oli myös pensasmustikoiden verkon uusiminen ja mahdollisesti niiden maan parantaminen. Verkolla on jo kiire, kuten kuvasta näkyy. Pensaiden oksat nimittäin kasvavat verkon aukoista ulos ja silloin verkosta ei ole mitään hyötyä.
Kanaverkko on siis kesällä harakkalauman takia ja talviaikana rusakoiden sekä metsäkauriiden takia. Verkkoa ei oteta pois välillä, vaan verkko on pensaiden ympärillä koko ajan.

Ylläpito nyt tärkeämpää kuin uudet istutukset...

Ajan puutteen vuoksi keskitymme tänä vuonna ylläpitoon. Se on tosi tärkeää ja se usein unohtuu monelta. Eli kannattaa laittaa uutta vain, jos pystyy samalla pitämään vanhatkin istutukset hyvässä kunnossa.

Puutarhatöiden suunnittelu etukäteen...

Suunnittelen ja merkitsen kalenteriini etukäteen tärkeimmät puutarhatyöt. Näin ne tulee tehtyä ja ajoitus on täydellinen myös kuun mukaan.
Mikä mielenkiintoista, niin samalla säästyy aikaa 😊
Lisätietoa kuun mukaan tehtävästä puutarhanhoidosta Puutarha Studion nettisivuilla.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1 

Kasvuvyöhyke 2

Kasvuvyöhyke 3

Kasvuvyöhyke 4

Kasvuvyöhyke 5

Vuoden 2019 omat Suuntana omavaraisuus -postaukseni alla... 

marraskuu - Mitä opimme tästä vuodesta - omavaraisuus kotipihalla
lokakuu - Syksyn kuulumisia hyötytarhasta - omavaraisuus kotipihalla
syyskuu - Satoa ja kierrätystä - omavaraisuus kotipihalla
elokuu - Sään vaikutus hyötytarhaan - omavaraisuus kotipihalla
heinäkuu - Hyötytarhan kuulumiset - omavaraisuus kotipihalla
kesäkuu - Vanhat vadelmapensaat ja muut marjat - omavaraisuus kotipihalla
toukokuu - Maanparannus - omavaraisuus kotipihalla
huhtikuu - Hyötytarhan suunnittelu - omavaraisuus kotipihalla
maaliskuu - Minä SariW - omavaraisuus kotipihalla

Ahkeraa ja tuottoisaa vuotta 2020!

Puutarhaterkuin Sari

17 kommenttia:

  1. Hyvä muistutus tuokin, että jo olemassa olevan ylläpito on tärkeätä! Ei joka vuosi tarvitse hankkia ja raivata jotain uutta, vaan huolehtia vanhoistakin asioista!

    Mukavaa tulevaa kasvukautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa se on tosi tärkeää. Monelle käy niin, että innostuksissaan joka vuosi tekee pihalla jonkin ison uuden projektin. Se vie paljon aikaa, ja olemassa olevien ylläpito jää heikolle. Seurauksena on se, että kaikki on vähän huonosti hoidettua ja siksi mikään ei näytäkään siltä, mitä oli toivonut. Siinä vaiheessa osa luovuttaa ja osa aloittaa useamman vuoden kestävän kunnostuksen.
      Eli ylläpito on huippu tärkeää ja "järki-ihmisen valinta" :)
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
    2. Todellakin ylläpito on tärkeää ja myös sitä työtä voisi kirjata itsekin listalle, eikä vain uusia asioita ��

      Poista
  2. Minunkin tekisi mieli kokeilla noita allasviljelylaatikoita, aiemmin olen tehnyt vaan niin että laitan multasäkkejä riviin laastipaljuun ja säkkiin reikä tomaatintaimea varten. Samettikukat olisivat hienoja, mutta jostain syystä en tule toimeen niiden kanssa. Pitäisi olla yksi helpoimpia kasvatettavia kukkia mutta en ole koskaan onnistunut niiden kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvan kastelualtaat on tosi käteviä etenkin tomaatilla, jolla multa ei saisi kuivahtaa. Säiliössä riittää vesi pitkään, tietysti säästä ja kasveista riippuen.
      Onpa jännää, samettikukka on nimittäin tosi helppo kasvattaa :) Esikasvatuskylvöjä ei kannata tehdä liian aikaisin, sillä taimet viihtyvät paremmin ulkona kuin sisällä.

      Poista
  3. Meilläkin olisi edessä herukoiden ja karviaisten leikkaaminen tänä keväänä. Mikä olisi sun mielestä se paras leikkausaika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjapensaiden leikkausaika on keväällä maalis-huhtikuussa, kevään tulosta ja lumitilanteesta riippuen :) Kuun mukaan valittavaan leikkauspäivään vaikuttaa se, missä kunnossa pensaat ovat. En ole vielä itse ehtinyt katsoa tarkempaa päivää.

      Poista
  4. Meilläkin on ylläpidon vuosi. Viime vuonna istutimme 40 puuta joista yksi ei lähtenyt kasvuun ja yksi katkesi. Loput 38 toivottavasti talvehtivat hyvin ja antavat meille mahdollisuuden oppia elämään niiden kanssa :)

    Ylläpidon lisäksi meillä suunnitellaan pihaa uusiksi ja tulen kurkkimaan täältä vinkkejä siihen. Meillä piha siis suunniteltiin 2 aikuiselle ja nyt kuvioissa on 2 pientä lasta, joita ei alkuperäisessä suunnitelmassa osattu huomioida lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on ihan hyvä keskittyä pihan ylläpitoon. Silloin yleensä saa myös hyviä uusia ideoita tuleville vuosille toteutettavaksi ;)
      Pidetään peukkuja, että puunne lähtevät tosi hyvään kasvuun ja että niistä tulee vahvoja ja hyvän mallisia.
      Tule vaan kurkkimaan vinkkejä! Itse asiassa pihasuunnittelusta tulee enemmän https://.pihallajaterassilla.fi blogiin. Siellä on menossa sarja vanhan pihan kunnostuksesta, ja se alkaa tietysti ensin suunnittelusta.
      Välillä käy noin, että suunnitelmat menevät vähän uusiksi... :)

      Poista
  5. Mikä perunalajike teillä oli viime vuonna? Meillä on välillä ollut viittäkin lajiketta samalla pellolla. Miten käytätte vahapapuja ja kuinka paljon niistä tulee satoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli Carrera lajiketta, joka on ollut erittäin hyvä aiempina vuosina. Siis kaunis ja satoisa. Teilläpä on sitten ollut mielenkiintoista verrata eri lajikkeita. Vai onko niissä ollut eroja?
      Vahapapuja käytämme kuten tavallisia vihreitä papuja, mitä myydään pakasteina ruokakaupassa. Siis lisukkeena tai keitossa yms. Vahapavut ovat satoisia ja lajikkeissa näyttäisi olevan vain pieniä eroja. En osaa sen enempää sanoa sadon määrästä, kuin että sitä tulee paljon :)

      Poista
  6. Tuo "ylläpito on nyt tärkeämpää kuin uuden istutus" osui ja upposi. Minulla on aiemmat kesät mennyt hötkeltäessä uusien penkkien laitossa ja sitten paikoitellen on rikkaruohot jo päässeet valtaamaan elintilaa. Toisaalta tämä keskittyminen uuteen on ollut harkittuakin, koska suurimman osan kasveista olen saanut pieninä alkuina ja perennat on aina parhaillaan vasta muutaman vuoden päästä. Olen halunnut päästä äkkiä vauhtiin! Tänä kesänä yritän keskittyä enemmän ylläpitoon minäkin. Mielenkiinnolla seuraan blogiasi ja puuhiasi!

    VastaaPoista
  7. Täälläkin on edessä ensimmäinen vuosi "pelkkää" ylläpitoa kaiken raivaamisen ja rakentamisen jälkeen, vaikka yleensä sitä kesän mittaan vielä innostuu puuhastelemaan jotain uutta..:D Kuun vaiheiden merkitys puutarhanhoidossa on minunkin mielestäni todella kiehtovaa ja tänä vuonna ajattelin hankkia ihan fyysisen kuupuutarhakalenterin ettei tarvitse jatkuvasti käydä netissä kyttäämässä. ;)

    PS. Nuo kastelualtaat ovat kyllä käteviä tomaattien kanssa, meiltäkin löytyy kolme kappaletta.

    VastaaPoista
  8. Aika monella tuntuu olevan iisimpi kausi suunnitteilla. Saas nähdä syksyllä kuinka moni malttoi himmailla.

    VastaaPoista
  9. Muut ottaa hiukan rennommin kun meillä "lyödään lämä tiskiin". Kenties ensi vuonna voin minäkin kirjoitella että otetaan rauhallisemmin.

    Mitä vadelmaa teillä kasvaa?

    VastaaPoista
  10. Ihana muistutus myös tuo osto taimien käyttö. Kaikkea ei vaan ehdi tehdä ja antaa luvan itselleen keskittyä johonkin muuhun johon riittää aikaa.Kiitos anteeksi antavasta kirjoitus tyylistä.

    VastaaPoista
  11. Itselläni on myös nuo samat kastelualtaat ja kauan kauan sitten kaikki tomaattini oli niissä kasvusäkeissä. Toimi kyllä hyvin, kun vesisäiliö riitti pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista