tiistai 18. huhtikuuta 2017

Juuresten kylvö, ja musta orvokki

Kävin tänään meidän Nurmijärven kirkonkylän torilla kukkamyyjän kojulla, ja en voinut vastustaa näitä mustia orvokkeja. Ne sopivat niin hyvin taustalla näkyvän loistokevätesikon kaveriksi kuin olla ja voi. Vielä en istuttanut näitä samaan ruukkuun, sillä kuun vaihe sopii nyt paremmin juuresten kylvöön.

Juuresten kylvö ja perunan istutus:

Vähenevän eli laskevan kuun eka viikko on hyvää aikaa kylvää juuresten siemenet ja istuttaa perunan alut maahan. Kuukalenterin mukaan tänään ja huomenna on juuripäivät, mitkä ovat erityisen hyviä juuresten kylvöön.
Koska ulkona on järkyn kylmä ja kastelualtaat multasäkkeineen vielä odottavat varastossa, päätin kokeeksi kylvää retiisejä ja pyöreitä porkkanoita lasitetulle parvekkeelle. Sehän on melkein kuin kasvihuone.
Porkkanalla on tosi pienet siemenet. Onneksi siitä löytyy myös kylvönauhaa, jos porkkanan harventaminen ei ole mielipuuhia 😋

 Etsin kätköistä matalaa ja leveää ruukkua, mutta sellaista ei ollut vapaana. Joten altakasteluruukku saa nyt ajaa saman asian. Siinä on juuri sopivasti multatilaa, sillä retiisi ja pyöreä porkkana ovat aika pieniä palleroita. Ja ruukkuun jäi vielä varaa lisätä multaa.
HUOM! käytän ruukkua näille ihan normaalin ruukun tapaan eli kastelen aina multaan.
Tässä onkin jännä multa testauksessa. Saas nähdä, lähteekö siemenet kasvuun.
Ruukun vasemmalla puolella on tumman liila orvokki, mitkä näkyvät paremmin Parveke kukkii jo -postauksessa. Nuo muut ovat niitä mustia orvokkeja.

Mustat orvokit:

 Nämä mustat orvokit ovat niin super kauniita! Kävi kyllä tuuri, kun huomasin ne torimyyjän kojussa.

Oikeastaan ei taida olla täysin mustaa kukkaa olemassakaan, vaan ne ovat hyvin tumman liiloja tai tumman viininpunaisia. Sen huomaa yleensä vasta auringonpaisteessa.
Kuvissa vilahtava loistokevätesikko on myös mustakukkainen, tai oikeastaan hyvin tummanpunertava. Super kaunis sekin!

Aurinkoisin terkuin,
Sari
P.S. seuraavaksi postaankin sitten kuulumisia Mikkelin asuntomessualueelta ja Tampereen puutarhamessuilta.
P.P.S. jos huomaatte minut, niin nykäiskäähän hihasta. Blogin lukijoita on aina kiva tavata kasvotustekin 😊

10 kommenttia:

 1. Minä valitsen usein tummia orvokkeja joko lilaa tai sinistä.Kyllä on loistoesikko myös upea. Ostin messuilta niitä kolmea eri väriä. Yksi oli myös tumma. Mulla on paljon esikoita mökillä, mutta tämä esikko on minulle uusi tuttavuus. Saa nähdä onko ensivuonna hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistokevätesikkoja näkyi kivasti olevan messuilla, eli on nyt tosi trendikäs kukka :)
   Minäkin koetan saada tämän esikkoni viihtymään pihalla. Nyt vaan vähän jännään, löydänkö sille sopivaa paikkaa, jossa se talvehtisi.
   Meillä on siemenistä levinnyt esikkoja, ja muutama taimista on tosi tummakukkaista. Saas nähdä, onko ne vielä hengissä. Ne erottuvat muiden joukosta vasta kukkivina ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin minustakin, ja nyt Tampereelta löysin mustaa pienikukallisempaa orvokkia :)

   Poista
 3. Musta orvokki on upean näköinen, erottuu joukosta. Joskus onnistuin kasvattamaan sellaisia, niin upeita! Odotankin jo messu raporttiasi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin aamupäivällä messupostauksen, ja kohta lisään tekstiin pari juttua. Tässä välissä kun piti tehdä vähän töitä :)
   Mietin messuilla, mikä väri sopisi noiden mustien kanssa yhteen. Oikeastaan kaikki sopii, joten saas nähdä, mihin päädyn sitten taimimyymälässä ;)

   Poista
 4. Melkein mustat kukat on niin hienoja! Mä en oo vielä mustia orvokkeja bongannu, mutta täytyy pitää silmät auki. Mäkin oon lähdössä Tampereen puutarhamessuille, olishan se kiva nähdä puutarhabloggareita siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, mustat on upeita. Löysin muuten Tampereen puutarhamessuilta mustia petunioita. Ja tietysti niitä piti ostaa pari ;)
   Olispas ollut kiva nähdä. Toivottavasti jokin toinen kerta :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Eikös olekin! Ja nyt minulla on myös mustia pienempikukallisia orvokkeja. Orvokeissa on niin laaja värivalikoima, ettei taida olla toista vastaavaa kasvilajia :)

   Poista