sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Alstromeria lasikuvussa

Lasikupu on niin orvon näköinen tyhjänä, jotenka käväisin kukkakaupassa... ja ostin yhden alstromerian oksan. 


Alstromerian kukassa on jänniä tummia pilkkuja ja tummat heteet.

Alstromeriat leikkkokukkana:

Alstromeria eli inkaliljaa on myös eri punaisen, keltaisen ja oranssin sävyisinä. Se on todella pitkäikäinen leikkokukka eli voi kestää maljakossa jopa 3 viikkoa. Tosin auringonvalossa tai kuumassa paikassa kukka vanhenee nopeasti, kuten kaikki leikkokukat.
Maljakkoon laitettaessa, sen varteen viilletään uusi imupinta. Maljakkovedessä kannattaa käyttää kukkavirkisteitä ja tarvittaessa vesi on hyvä vaihtaa.
Alstoromeria on lievästi myrkyllinen syötynä eli ei sovi kakun koristeeksi eikä salaattiin ; )
Edit - alstromeria kesti maljakossa 2 viikkoa 


Hain muitakin sipulikukkaruukkuja kellarista parvekkeelle, niiden lumikurjenmiekkojen jälkeen.. Näissä helmililjoissa näkyy jo suloiset pienet nuput. Lehdet ovat edelleen kellertävät... kohta ne onneksi vihertyvät : )




Leppoisaa sunnuntaita teille kaikille !

19 kommenttia:

  1. Oi miten kaunis kukka! Ihanalle näyttää tuolla kauniissa lasikuvussa.

    Sinun helmililjoissa on niin suloiset nuput. Ihanaa kun kevät tulee ja saa taas laittaa kukkia parvekkeelle, kuistille ja ulos.

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis ja erikoinen inkalilja! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  3. Oioi, ei mene kauaan kun alkaa sini jo tuoltaa loistaan.

    VastaaPoista
  4. Mukavaa sunnuntaita Sari. Alstomeria on taas uusi tuttavuus, pitkäikäiset ovat aina tervetulleita vinkkejä. Minäkin toin kellarissta jo yhden narsissiruukun sisälle, kohta meilläkin kukkii.

    VastaaPoista
  5. Nyyyh, en saanut vieläkään muscareita, sillä ne olivat isossa marketissa täysin ylikukkineita. Ensi viikolla uusi reissu Viherlandiaan.

    Lasikupu sorastaan paljoo tuota liljakaunotarta!

    VastaaPoista
  6. Ovatpa ne kauniita! Ihan uusi tuttavuus minulle.

    VastaaPoista
  7. Tämä on ihanaa aikaa, kun ensin saamme nauttia kukista ruukuissa ja ihan pian, ennen kuin huomaammekaan, myös pihalla! Tästä se lähtee :-)

    VastaaPoista
  8. Kaunis tuo lasikupu. Ja ihana nähdä nuo pienet nuppuset helmililjassa, ne antavat lupauksia.

    VastaaPoista
  9. Kaunista - niin kuin Sari sinun blogissasi aina! Tuo lasikupu oikein vaatii keskittymään tuon kasvin olemukseen ja herkkyyteen. Ah.

    Miten kasvit muuten pärjäävät tuon kuvun alla, kaipaavatko välillä happi-/hiilidioksidihyppyä, vai voiko kupu olla jatkuvasti paikallaan, mikä on kokemuksesi?

    VastaaPoista
  10. Ihmettelin, että mikä ihmeen ulkomaan kasvi tuo alstromeria oikein on. Sitten paljastui tutuksi inkaliljaksi.
    Kaunis on ja silmiä hivelevä tuossa lasikellossa.

    VastaaPoista
  11. Onkohan tämä imkalilja sama kuin prinsessalilja? Siinä on niin samanlaiset kukat. Kasvattelin sitä vuodesta toiseen, kunnes vaihdoin ruukkua. Otti nokkiinsa ja kuoli :(.

    VastaaPoista
  12. Susanne - kukkakaupassa oli tätä isokukallista ja toista valkeaa pienempikukallista. Kummatkin olivat kauniita : )
    Odotan niin sitä aikaa, että yöksi uskaltaa jättää nuo sipulikukat parvekkeelle. Nyt täytyy kiikuttaa ne takaisin kellariin muutamaksi pakkaspäiväksi...

    Intianminttu - kiitos : ) Joitakin vuosia sitten, näitä näkyi paljon enemmän myynnissä.

    Henrietta Hassinen - heti kun tulee niin lämpimiä päiviä, että on kunnolla plussan puolella, nämä helmililjat vihertyvät. Ja nuput sinistyvät enemmän : )

    Cheri - kiitos : ) Minusta sellaiset kukat on kivoja "arkikukkia", joista on pitkä ilo. Suureen juhlaan voi laittaa sitten kukkia, jotka sulostuttavat vain hetken ; )
    Ekat omat sipulikukat on aina superhyper ihania kevään tuojia !

    Leena Lumi - no voihan harmi... toivottavasti löydät pian niitä muscareita. Maaliskuussahan alkaa olla kaupoissa aina runsaasti sipulikukkaruukkuja... oikein odotan innolla, tuleeko niihin jotain uutta jännää.
    Tuo lasikupu oli kyllä hyvä hankinta. Siitä on suurta iloa ympäri vuoden, eikä vain joulun hyasinttiaikana : )

    Sussi - alstomeria on kyllä pitkään ollut leikkokukkana. Tosin viime vuosina ehkä vähemmän. Se on hieman hentoinen, eli jää helposti huomaamatta muiden värikkäiden kukkien joukosta ; )

    Saila - kävin eilen jo kurkkaamassa seinän vierustoja, josko lumikasat olisivat sulaneet ihan seinustalta. Siellä oli jo pieni rako, mutta siinä kohti kasvaa vain nurmikko. Ehkäpä loppuviikolla, kun lämpiää ja maaliskuu alkaa, tulevat lumikellon alut jo näkyviin... tämä on tätä toiveikasta kevään odotusta, hih ; )

    elämäni matkat - kevät on ihan kohta ! Saa nähdä millainen se kevät tulee olemaan ja milloin lumet lähtevät sulamaan... Pihalla kun odottelee satoja sipulikukkia kasvuunlähtöä : )

    Geranium - kiitos kauniista sanoistasi : )
    Laitan aina lasikuvun ja sen aluslautasen väliin pienet oksan palat.
    Otin tuon kuvan nopeasti, ja vasta jälkeen päin laitoin kuvun alle pienet alstromerian varrenpätkät... ne kun oli tuossa tiskipöydän kulmalla odottamassa pääsyä kompostiastiaan ; )
    Näin lasikupu ei huurru kosteudesta ja muutenkin ilma vaihtuu.

    Irene - "rakkaalla lapsella on monta nimeä" kuten tällä alstromerialla : )
    Lasikupu on aivan ihana erilaisiin asetelmiin, siis myös näihin kukkajuttuihin...

    Multasormi - ymmärtääkseni vain ruukussa kasvavaa alstromeriaa kutsutaan prinsessaliljaksi.
    Kasvatitko sitä ulkona taivas alla vai katetulla kuistilla... ? Olen meinaan pitkään harkinnut sitä, mutta epäilen, että ainakin parvekkeella se saisi helposti vihannespunkkia. Ja pihalla taitaa olla sateenarka, vai olenkohan väärässä ?

    VastaaPoista
  13. Eipä ole koskaan tullut ostettua inkaliljaa, mutta taidan kyllä ostaa, kun kestää kerta niin kauan maljakossa:) Kaunis, varsinkin lasikuvun alla.

    VastaaPoista
  14. Kaunis kuin Prinsessa valkeassa mekossaan, kerrassaan viehkeä!

    Minulla on ollut Inkalilja ruukussa, mutta punaisena ja kukki muutamia vuosia kesät aina ulkona, kunnes...
    se oli valtavan iso loppujen lopuksi mitä oli alkujen alussa:)

    Sinun pienet helmet sieltä puskevat kohti valoa...ihanaa!
    Eilen päivällä pidin omiani muutaman tunnin ulkona, kun oli plussan puolella aurinko paistoi:)
    Sitten vein ne kasvihuoneeseen sielläkin on plussaa, lukuisten tuikkujen ansiosta.
    Samalla kurkistin niitä esikoita...jotka olivat peiton alla näky oli lörps lörps kukkineen, mutta ei paha luulen kuitenkin kasvin selvinneen ja istutan sen myöhemmin maahan.

    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!:)

    VastaaPoista
  15. Tykkään tuosta kukasta ja sitä olen useammankin kerran ostellut kotiin, mutta en ennen tätä päivää tiennyt kukan nimeä, eli alstromeria :-) Voi kun se on kaunis tuolla tavalla lasikuvun sisällä.

    Hyvää viikon jatkoa!
    t. Katja

    VastaaPoista
  16. pioni - alstromeria taitaa kestää hyvänä 3 viikkoa vähän viileähkössä huoneessa tai kohdassa, mikäli kukka on tuore ostettaessa ; )
    Saa nähdä kuinka pitkään se kestää tuolla lasikuvussa...

    Hannah - se on minustakin niin suloisen herkkä : )

    Sirkka - onpa kiva kuulla, että se kestää hyvin ulkona, eli sade ei sitä vioita. Jospa minäkin rohkenisin kokeilemaan sitä ensi kesänä...
    Tuo kasvihuoneesi on kyllä kätevä ! Sinnehän saa turvaan näin kevättalvella monet kukat, kun yöpakkaset kiristyvät. Minä jouduin kiikuttamaan sipulikukkaruukut takaisin kellariin... ja huomenna takaisin parvekkeelle... siinä kunto kasvaa ; )
    Hauskaa viikon jatkoa sinullekin !

    Katja - Bag End - alstormeria on siitänkin kiva, että se yleensä jaksaa availla noita nuppujaankin. Eli saattaa kukkia tosi pitkään...
    Pääsiäiseksi ajattelin etsiä sitä keltaisena... tai oranssina.
    Mukavaa viikkoa sinullekin !

    VastaaPoista
  17. Kevään ihme löytyy kellarista :)Samaa olen itsekin joskus kokeillut, mutta hiukan hankalaa ilman lasitettua partsia tms.

    VastaaPoista
  18. Elsbet - kyllä lasitettu parveke tai terassi on kätevä näin keväällä. Tosin joudun ehkä taas kerran roudaamaan ruukut kellariin, jos yöpakkaset lähentelevät -10. Nuo kaikki kun eivät mahdu jääkaappiin yöksi ; )

    VastaaPoista