maanantai 26. heinäkuuta 2010

Vihdoinkin The Bride, siis valkea Endless Summer hortensia

`The Bride` hortensia

Nyt viimeinkin sain hankittua tämän ihanaakin ihanamman `The Bride` jalohortensian Kuupuutarhaani! Nämä kuvat ei ihan anna oikeutta tälle kaunottarelle.
Paikka on puoliaurinkoinen ja alkukesällä se on täynnä ukkolaukkoja eli siihen mahtui vain yksi pensas. Kuunliljoja siirretään hieman, kun helteet ja sateeton kausi on ohi ; )
Laitan ihan varmasti tästä vielä monta kuvaa... ja kuvia kokonaisuudesta, jolloin tämän `The Bride`hortensian upeus tulee parhaiten esiin. Se kukkii muuten koko kesän !!!
Olen aivan innoissani tästä : )


Voit klikata kuvia suuremmaksi....

Kukissa on hento sininen vivahde.

`Endless Summer` hortensia

No, sitten välillä pitää "harrastaa". Ajattelin kokeilla, miten tavallisen Endless Summer hortensian kukan värin voi muuttumaan vaaleanpunaiseksi.
Tämä sen sinisen sävy on niin erikoinen, ettei se sovi meidän puutarhaan.... mutta yllätyin täysin !
Se onkin niin kaunis kuunliljojen kukkien luona !!!!!

Oih, mikä ihanuus..... nyt en raaskisikaan tehdä kokeiluja tällä ; )
Muutos vaaleanpunaiseksi vaatisi maan pH olevan 6 - 6,5. Kun taas kukka on sininen jos pH on 5,2 - 5,5. Tarkkaa puuhaa ; )

Endless Summer hortensioiden hoito:

Viihtyvät puoliauringossa eli auringon paistetta tulisi olla ainakin 6-8 tuntia päivässä. Kärsii liian paahteessa, etenkin tällaisenä kesänä ; )
Vaatii maalta kosteutta kuten kaikki hortensiat eli tarvittaessa kastellaan. On parempi antaa kerralla paljon vettä ja pitää kasteluissa pitkät välit. Lannoitetaan keväällä sekä kesällä ehkä kerran ennen elokuun puolta väliä, niin jaksaa kukkia koko kesän.
Ja tietysti huonon näköiset kukat yms. leikataan pois.
Saattaa tarvita kevyen talvisuojauksen. Suojaisin myös keväthallalta kasvuun lähteneet silmut. Sen voi tehdä kasvimaaharsolla.
Keväisin leikataan vain kuolleet verson osat pois.
.
Terassihortensian hoito-ohjeet, klik 

Muistutan tässä vielä, että Kuuputarha päivä lähestyy ja sinne kannattaa jo ilmoittautua.
Tarkemman ohjelman ja muut tiedot löydät ottamalla minuun yhteyttä : )

22 kommenttia:

 1. Minulla on jo vuosia kasvanut keittiön ikkunan alla kaksi Endless Summeria. Alkuun kukkivat komeasti, mutta nyt on mennyt jo vuosia, että kasvattavat vain rehevästi lehdistöä. Täytyy kai laittaa paikka vaihtoon.. Tuo Endless Summer kuulostaa niin ihanalta. Tosin tämän kesän jälkeen osaan jo arvostaa muitakin vuodenaikoja ja saapuva syksykin tuntuu oikein ihanalta!

  VastaaPoista
 2. Minulla eräs asiakas oli istuttanut koko terassin reunan täydeltä Endless Summer -hortensiaa, joka ei ensimmäisen kesän jälkeen ole oikein kukkinut. Asiakas totesikin sen olevan "No Summer". Se on varmaan talvisuojaamisesta kiinni, useimmat kasveista näyttivät ihan paleltuneen.
  Ooh tuota sinistä, kyllä kasvien kukat yllättävänkin hyvin sointuvat toisiinsa, varmaankin, koska mukana on myös vihreää ja yhdessäkin kukassa on oikeastaan monta sävyä.
  Yksi rouva, kenen pihalla kerran kävin, oli muuttanut vaaleanpunaisen hortensian siniseksi hautaamalla maahan vanhan rautalapion. Se toimi!

  VastaaPoista
 3. Helteinen tervehdys Sari,
  sinulla näitä ihanuuksia riittää.

  Uskonpa, että ensi kevättä suunnitellessa tulee käytyä täällä blogissa monta kertaa :)

  Kyllä tuollaiselle kauneudelle löytyisi paikka myös meidän pihalta <3

  VastaaPoista
 4. Joana - nämä Endless Summer hortensiat vaativat enemmän aurinkoa kuin muut hortensiat. Liian vähässä auringossa ne eivät jaksa kukkia. Niin ja vaativat ehdottomasti lannoittamista. Toivottavasti saat omasi vielä kukkimaan : )
  Minä myös pidän kaikista vuodenajoista. Niissä on aina oma hohtonsa... : )

  Saila - minäkin emmin ensin tämän hankintaa, mutta muutama kurssilaiseni on saanut sen menestymään ongelmitta. Tosin heillä näytti olevan paikanvalinta onnistunut. Talvisuojauksen olen kyllä ajatellut tehdä, ihan varmuuden vuoksi : )
  Hauska tuo rautalapio juttu ; ) Miten ihmiset ovatkaan kekseliäitä !

  Ainosofia - olen niin täpinöissäni tuosta `The Bride` hortensiasta ; ) Se kävisi myös ruukkupuutarhaan..., tosin meillä on jo ne ihanat vaaleat verenpisarat.
  Minulla on töitteni kanssa kevät aika ruuhkainen, joten pääsen laittamaan uutta omaan pihaan vasta näin vähän myöhemmin ; )
  Helteistä viikon jatkoa sinulle Ainosofia !

  VastaaPoista
 5. Valtavan kauniita ja näyttäviä ovat! Ja voi miten ihanan värisiä!

  VastaaPoista
 6. Ei ihme, että olet innoissasinssia niin ihana valkeine pitseineen. Tuosta kukan värin muuttamisesta ph:n avulla oli pitkät jutut taannoin jossain englantilaisessa lehdessä ja silloin kiinnostuin itsekkin aiheesta. Kokeiluja vaan en ole tehnyt. Mutta jos kuitenkin päädyt kokeilemaan jotain kutkuttavaa niin postailevan niistä=)

  VastaaPoista
 7. Onpa se ihana! Olisipa minulla isompi puutarha, minne voisi laittaa...huoks...

  VastaaPoista
 8. Mulla Endless Summer talvehti vain yhden talven, eikä edes kukkinut sitten seuraavana kesänä. Nyt kyllä huomasin sun tekstiä lukiessani, että paikka oli sille varmasti aivan liian varjoisa ja kuivakin.
  Voisinpa koittaa uudestaan...

  VastaaPoista
 9. Susanne - eikös vain olekin : ) Voisin vain istua niiden viereen ja ihailla. Nyt kyllä täytyy kastella niitä .... toivottavasti sateita tulisi jo, vaikka yöaikaan ; )

  jori - kerron ilman muuta, jos koekeiluja lähden tekemään. Nyt aikankin vielä nautin tuosta sinisestä ihan sellaisenaan. Vai pitäisiköhän hankkia sittenkin toinen, jolla lähtisi kokeilemaan.... ; )

  Sussi - pihan koko on kieltämättä välillä rajoittava tekijä ; ) Tuohon piharakennuksen päätyyn mahtui vain yksi pieni pensas, sillä ne ukkolaukat ovat niin upeita alkukesällä. Nythän ne ovat täysin lakastuneet ja siivottu pois. Tuo The Bride kasvaa onneksi vain noin metrin mittaiseksi : )

  pioni - voi harmi, miten hortensiallesi kävi. Minä pähkäilin pitkään, tuleeko The Bride hortensialle riittävästi aurinkotunteja. Muutenhan se ei jaksa kukkia. Eíkä kukkia tule, jos kärsii kuivuudesta tai ravinteiden puutteesta. Nytkin aion kastella sitä ravinneliuoksella.
  Ja monesti hieman talvenarka kasvi kuolee jopa, jos on liian kuivalla paikalla, etenkin alkuvuosina. Tämä kuiva kesä tulee muuten näkymään keväällä joillakin kasveilla ...

  VastaaPoista
 10. Kauniita ovat kumpikin, itse en ole koskaan kokeillut, ystävälläni on ja kukkii hienosti (sininen)

  VastaaPoista
 11. Piti tulla vielä ihan erikseen kiittämään vinkistä jonka avulla löysin oikean nimen kasvilleni. Koiruoho, Mali, Artemisia sukua kuten vinkkasitkin. Olen varmaan 3 vuotta etsinyt nimeä, kaunis kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 12. tia - ole hyvä : ) Koiruohoa on harvemmin perennakirjoissa, vaikka onkin tosi yleinen kasvi.
  The Bride on niin ihana tuossa Kuupuutarhassani, että aioin kyllä hoitaa sitä huolellisesti, että jaksaa kukkia koko kesän : )

  Terhi - eikös vain olekin : ) Kaikenlaisia uutuuksia ja harvinaisempia kasveja on välillä vaikea löytää pikkumyymälöistä. Onneksi he kuitenkin tilaavat niitä aika mielellään...

  VastaaPoista
 13. Oletko ikinä törmännyt näiden hortensioiden kohdalla siihen, että jokunen kukka niistä nuupahtaa niin että ihan kuin siihen iskisi jonkunlainen tyvimätä. Se iskee siis ainoastaan siihen kukkaan, ei oksaan tai lehteen. Mulla on noita Endlessejä 3 kpl ruukussa ja osaan tätä tapahtui. Lannoitan niitä hyvin, johtuuko liiasta siitä vai kosteasta, kuivasta...mistään en löydä vastausta. Bridesi on kyllä ihana ja se Twist and Shoutkin siel kaupassa ja Jenkeissä jo mainostetaan seuraavaa Bella Anna...voih!
  Terv.Päivi

  VastaaPoista
 14. Jännä tosiaan miten maan ph arvo vaikuttaa kukan väriin.. :) Kaunis on olipa sininen tai vaaleanpunainen!
  Minunkin tekisi mieleni ostaa hortensia..joskus.Se on niin kaunis!<3

  Lämmintä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 15. Ihanat hortensiat!! Valkoisia olen miettinyt omalle pihallenikin, mutta sain jo punaisen ruukkuhortensiankin pilattua, näyttää tällä hetkellä yhtä aikaa sekä mädäntyneeltä että kuivuneelta.. joten en taidakaan hankkia :) Tuota sinistä hortensiaa olen ihaillut aina, siinä on sitä jotain ja sopii sinulla tosi hyvin vaalean liilojen kuunliljojen kaveriksi!

  VastaaPoista
 16. Aa, minulla tuo ei ole kukkinut. Kiitos ohjeistasi. Ensi vuonna siis lannoittamaan ja kastelemaan paremmin. aurinko-olosuhteet ovat kunnossa.

  Otin vapauden mainostaa Kuupuutarha-päivääsi yhdistyksen sivulla Puutarhatapahtumaosiossa. Sano vain, jos et halua sen siellä näkyvän. Tuntuu, että puutarhatapahtumia ei loppukesästä ole ollenkaan missään :)

  VastaaPoista
 17. Anonyymi Päivi - vastaan tarkemmin sinulle ensi viikon aikana... Koetan saada vähän lisää tietoa asiasta...
  Bella Anna näytti tosiaan aikas hienolta : )

  sarppa - se oli minusta yllättävää, miten tarkat nuo pH arvot ovat eri väreille : )
  Hortensiat ovat ihania. Laitan myöhemmin postauksen tavallisimmista hortensioista...

  Hilda - no voi kurja, miten hortensiallesi on käynyt. Se ei pidä kuivasta eikä myöskään litimärästä mullasta. Kun kastelun oppii, ovat aika helppoja : )
  Jotkut värit ovat niin ihanan herkullisia...

  Sanni - ilman muuta voi laittaa Kuupuutarha-päivän tapahtumalistalle. Loppukesällä on tosiaan yllättävän vähän puutarhatapahtumia harrastelijoille. Ammattilaisille niitä kylläkin on ; )
  Kannattaa muuten kastella vielä nytkin Endless Summer hortensioita. Tässä on kesää jäljellä yli kuukausi, toivottavasti : )

  VastaaPoista
 18. Ostin Endless Summerin kukkivana sinisenä viime kesänä elokuussa. Tietämättäni leikkasin vanhat versot kesäkuussa n. 10 cm pitkiksi, koska niissä ei näkynyt eloa eikä silmun alkuja.Tuli viisi uutta versoa joista kolmessa on nyt upeat kukat, mutta violetit, ei siniset. Maa ei ole siis tarpeeksi hapanta. Tilasin täältä saamani vihjeen perusteella alumiinisulfaattia Aqua Novasta 1 ltr pullon tänään. Olen jo aiemmin liruttanut piimää pari litraa, mutta ei se oikein tarpeeksi tehoa. Nyt sitten kokeilen tällä alum.sulf. kun saan sen. Ostin myös uuden ES tänä keväänä ja istutin sen saman kiven viereen kun edellisen. Siinä on vanhoihin versoihin tullut uudet versot. mutta ei yhtään kukkanuppua vielä ainakaan. Kasvini ovat Suomenlahden itäisessä saaristossa ja lähellä on paljon rhodoja, jotka voivat hyvin, osa siemenista itse kylvettyjä osa ostettuja. Itse kylvetyt kukkivat tänä keväänä eka kerran kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen. Kaikki kolme olivat valkoisia vähän eri sävyisiä aavistuksen vaaleanpunaisia ja yksi kidastaan limen vihreä. Ihania. Ostetut ovat punaisia ja violetti. Atsaleani ovat lohenpunaisia. Hoidan hortensioitani suurella hellyydellä, ne ovat niin ihania. Ostan jos saan vielä tuon Twist-n- Sho... jotakin

  VastaaPoista
 19. Hortensia on lempparini. Minulla on ollu nyt kahtena kesänä ulkona ruukussa valkoinen pensashortensia. Miten ihmeessä saisin sen säilyttämään kauniin valkoisen värin?? Kukkii kyllä, mutta punaisin kukin ja haluaisin juuri valkoisena säilyvän. Onko vinkkejä seuraavaa kesää ajatellen, jos saan taas äitienpäivänä perinteisesti valkoisen hortensian:-)?

  VastaaPoista
 20. Ihania hortensioita. Meillä oli syyshortensia, mutta eräänä talvena se kuoli, enkä sen jälkeen ole hortensioita hankkinut. Tuo The Bride on ihana ja jos se kukkii koko kesän, sille pitäisi löytyä paikka.
  Muistan mummollani olleen vaaleanpunainen hortensia aina kesällä pirtinpöydällä. Äidilläni, siitä otetusta oksasta kasvatettu hortensia, oli sininen. Sitä kaikki ihmetteli, miksi on niin, mutta nyt se selvisi. Maan laatua hekin silloin taisivat epäillä, mutta tuskin tiesivät happamuuksista.

  VastaaPoista
 21. Anonyymi Päivi - hortensioiden viljelyn asiantuntijat sanoivat, että kukkaterttuun on saattanut jäädä kosteutta, joka mädättää kukan. Tai kastelussa on ollut jotain häikkää...

  Anonyymi - kiitos kun kerroit kokemuksistasi. Noiden rhodojen sekä joidenkin muidenkin kasvien kasvatus siemenestä vaatii pitkää pinnaa ; ) Vaalea ja vähän limenvärinen rhodo kuulostaa niin ihanalta !
  Toivottavasti löydät `Twist´n Shout` hortensian. Se on veikeä ; )

  Anonyymi - oletko mitannut mullan pH:n ja kasteluveden pH:n ? Niiden avulla on helpompi saada oikeaa väriä. Ja voihan se olla lajikekysymyskin, jos kukka vanhetessaan punertuu. Tällöin kuitenkin uudet kukat tulisi olla valkeita.

  Seija - olivatpa he fiksuja päätelmissään. Moni unohtaa, että kasteluvesissäkin pH vaihtelee : )
  Minusta on nyt niin mielenkiintoista nähdä, miten saan nuo Endless Summer hortensiat talvehtimaan ja kukkimaan ensi kesänä.

  VastaaPoista