Harmaamalvikki
Parhaillaan kukkii harmaamalvikki. Vau, mikä sulotar : )Se on noin 150 cm korkea ja sen tunnistaa myös noista lehdistä, sillä myski- ja ruusumalvoilla ne on liuskottuneet. Kukat ovat yleisimmin tämän väriset tai joskus valkoiset.
Nämä kummatkin leviävät hyvin siemenistä, kuten kuvasta näkyy. Harmaamalvikin taimi puskee kivijalan vierestä.... ; )
Myskimalva
Myskimalvalla on liuskaiset lehdet ja sen korkeus on noin 50 cm eli se on polvenkorkuinen.
Yleisimmin sekin on vaaleanpunainen ja vain joskus tulee noita valkoisia taimia. Yksittäinen kasvi on lyhytikäinen, mutta kun se tekee koko ajan uusia taimia, ei sen lyhytikäisyyttä välillä edes huomaa.
.
Harvemmin myynnissä oleva ruusumalva, josta minulla ei nyt ollut kuvaa, on korkeampi eli n. metrin korkuinen. Sillä on myös liuskaiset lehdet.
Korkeus on näillä yksi hyvä tuntomerkki. Muuten malvojen tunnistuksessa tutkitaan niiden hedelmien karvaisuutta, lisäverhiön liuskojen suikeutta tai puikeutta, hih. Minua aina niin hymyilyttää tuo kasvien tunnistuspuuha, vaikka onhan se vakavasti otettavaa ja tärkeää ; )
Harmaamalvikin ja myskimalvan hoito-ohjeet:
Nämä maatias- eli perinnekasvit ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Viihtyvät auringosta kevyeen puolivarjoon ja kestävät loistavasti nämä helteet. Tosin kasvupaikan on hyvä olla multava.
Kukkivat muuten molemmat pitkään : )
Leena Lumi, tässä sinulle tämä postaus. Toivottavasti tarkoitit näitä malvoja : )
Edit - Uusi postaus jossa kuva myös ruusumalvasta ja salkoruususta Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva?
Edit - Uusi postaus jossa kuva myös ruusumalvasta ja salkoruususta Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva?
Miten aina löydätkin näin ihania kukkia ;) Myskimalvaa minulla on ollut aiemmin, ja nyt harmittaa että sitä ei enää ole! Muistan yhden lämpimän syksyn kun se kukki lokakuulle asti..
VastaaPoistaKauniita ja ihanan värisiä. Todellisia sulottaria!
VastaaPoistaTämä harmaamalvikkihan se näköjään meidänkin takapihalla on, olenkin miettinyt sen nimeä. Tosi hyödyllinen tämä sinun blogisi, aina saa uutta tietoa. =)
VastaaPoistaAivan ihania nuo malvat.
VastaaPoistaMinulla oli edellisessä pihassa juuri tuota ruusumalvaa.
Se oli tosi kaunis. Siihenkin sain siemenet työkaverilta ja luulinkin ensin, että se on monivuotinen.
Muistaakseni se oli kaksivuotinen, mutta kun aina vaan uutta pukkasi niin väitin, että minulla on monivuotinen :)
Harmittaa kun sinne se jäi kuten monet muutkin ihanuudet...
Tosi tosi kaunis kukka ja kauan kukkii - yleensä nuo perennat kukkivat harmillisen vähän aikaa.
Saiskos sellaisen postauksen joskus, että esittelisit kukkia, jotka kukkivat pitkääääään :)
Kiitos Sari! Juuri näitä tarkoitin. Muistatkin varmaaan, että sain kirjekuorellisen erilaisia malvojen siemeniä, joissa kaikki lajit sekaisin.
VastaaPoistaOnko nyt Unelman minulle lähettämä hopeamalvikki, katso mun blogi, sama kuin harmaamalvikki?
Nämä ovat ihastuttavia kukkia eivätkä vähiten värinsä ja pitkän kukintansa vuoksi. Malvat ovat yksi laji, jolla minimoin nurmikkoa.
Elisa - meillä tänä keväänä siemenestä lähteneet myskimalvat ovat vielä nupussa ja vanhat jo osittain kukkineet... siis todella pitkään löytyy pihalta kukkivia myskimalvoja : )
VastaaPoistaOn se kumma miten kukat ovatkin kauniita, sitä aina ihmettelen ; )
Susanne - tuo vaaleanpunainen värikin on tosiaan niin suloinen : )
Katariina - kiva kuulla, että tästä blogistani on iloa sinulle. Kun teen näitä juttuja, samalla opin itsekin aina jotain uutta... ; )
Ainosofia - sitä ruusumalvaa, kuten noita muitakin on tosi helppo kylvää siemenestä. Meillä myskimalvan alkuja löytyi tänä keväänä mansikka- ja vattumaasta, ruusuryhmästä ja varmaan kaikista kukkapenkeistä ; )
Tuo kasvien pitkään kukkiminen on varmasti monen toiveissa, tosin ne kauneimmat kukat, joihin ei ikinä kyllästy, ovat vain hetken iloja... kuten pioni : )
Leena Lumi - ole hyvä : ) Nämä ovat vielä niin ihanan helppohoitoisiakin ja kestävät hyvin hellejaksot.
Hopeamalvikkia ei mainita Viljelykasvien nimistössä ja sellaisesta en ole kuullut. Todennäköisesti se on harmaamalvikkia, joka vain on saanut tuon lempinimen. Siis jos sen lehti muistuttaa harmaamalvikkia eli ei ole syvään liuskottunut. Näet sen noista ylemmistä kuvista : )
Malvat ovat kauniita, en tiennykään, että niitä on monta lajia.
VastaaPoistaSuloinen on malva! Olen sitä yleensä kylvänyt kasvimaalle täytteeksi, tänä vuonna ei jäänyt paikkaa. Hassua, vaikka omasta mielestäni en laittanut mitään kummempaa kuin viime vuonnakaan...
VastaaPoistaIhanan värisiä nämä malvat, meilläkin mökillä taas vanhaa kantaa, pitäisi niillekin parempi kasvupaikka tehdä, kuten monelle muullekin.
VastaaPoistaHarmaamalvikki on minun lempikukkani malvoista. Kaikkia omiani en edes tunnista, mutta nyt vihdoinkin harmaamalvikin yrityksen ja erehdyksen tien kautta;-)
VastaaPoistaUnelma on niin romanttinen ja verbaalinen, kuten ehkä monet puutarhaihmiset, että hän on nimennyt harmaamalvikin hopeamalviksi, joka kuulostaa paljon kauniimmalta. Olen muuten myös huomannut, että monilla kukilla on usieta nimiä, kuten rakkailla lapsilla pitääkin. Unikkokin on runoissa ja lyyrisessä kirjallisudessa valmu. Ja sitten kun Suomessa oli vielä ruotsi pääkielenä rahvas kuuli, kuinka 'bättre folket' kutsui yhtä ruusua 'valmo rosaksi' ja siitä syntyi sitten Valamon ruusun nimi, jolla ei todellakaan ole ollut mitään tekemistä ko. luostarin kanssa, vaan he keillä tätä ruusua olivat nimittivät sitä unikkoruusuksi...
Hyvin rehevä ja kaunis postaus on tämä malvajuttu, mutta valkoiset syklaamisi puun juurella jäivät uniini...
Sussi - niitä on monta.. näiden lisäksi on vielä pari harvinaisempaa sekä kaikki yksivuotiset kylvökukka malvikit : ) Kukan malli on kaikilla sama.
VastaaPoistakeijukainen - noin voi käydä, hih ; ) Yksivuotiset kesämalvikit ovat ihania ja niin varmoja kukkijoita. Meillä oli ennen niitä aina kasvimaalla piristyksenä.
tia - onneksi nuo perinnenperennat kestävät vähän huonompiakin oloja. Nuo vanhat kannat ovat juuri niitä sitkeimpiä kasveja : )
Leena Lumi - se on jännä kuulla, mikä kuva (tai pihan kohta) puhuttelee eri ihmisiä. Täytyy sanoa, että syklaamikohta pihalla oli jotenkin erityinen, sillä kaikki vieraat kiinnittivät siihen huomiota, ja pysähtyivät ihailemaan.
Rakkailla lapsilla on monta nimeä, näinhän se on : )
Myskimalvaa mulla onkin pari taimea penkissä jo, mutta ajattelin laittaa näitä siemenistä lisää, myös harmaamalvikkia. Oon ihastunu näihin kasveihin tämän kesän aikana.
VastaaPoistaKiitos ihanasta postauksesta taas!
Eve - ole hyvä : ) Näitä malvoja ja malvikkia on todella helppo kylvää. Ja siemeniäkin on hyvin saatavilla, vaikka omista kasveista ; )
VastaaPoistaNe kukkivat kyllä runsaasti ja pitkään... ihania siis.
Hei,
VastaaPoistaKylvetäänkö harmaamalvikin siemenet suoraan maahan kasvupaikalle? Vai vaatiiko esikasvatuksen?
Upeita kuvia!
Anonyymi - kiitos : )
VastaaPoistaKumpikin käy, tosin mitä aikaisemmin kylvät, sen isommiksi taimet ehtivät yhden kesän aikana kasvaa... jos sillä nyt on jotain merkitystä ; )
Se hyötyy usein kylmäkäsittelystä eli siemenet voi kylvää nyt jääkaappiin ja ottaa kylvöksen huoneenlämpöön vaikka kuukauden kuluttua : )
Kiitos vastauksesta. Olen vasta aloittelemassa puutarhahommia, joten kaipaisin tarkennusta...tarkoittaako siementen "kylväminen jääkaappiin" sitä, että ne istutetaan multaan ja sitten jääkaappiin? Ja sitten sieltä kasvupaikalle?
VastaaPoistaEli K-Raudasta ostetut siemenet ei ole kylmäkäsiteltyjä?
Varmaan simppelejä juttuja ammattilaisille! ;)
Anonyymi - kyllä siemenet varmasti itävät eli lähtevät kasvuun ilman kylmäkäsittelyäkin, ainakin osa ; )
VastaaPoistaKylmäkäsittelyn jälkeen niistä itää todennäköisemmin suurin osa. Eli voi valita itselleen sopivimman tavan : )
Kylmäkäsittely tosiaan tarkoittaa sitä, että siemenet kylvetään normaalisti rasiaan, jossa on multaa ja kastellaan. Rasia laitetaan läpinäkyvään muovipussiin ja jääkaappiin.
Noin kuukauden kuluttua rasia otetaan ikkunalle ja odotetaan siementen itämistä. Myöhemmin taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa.
Tuossa blogin sivupalkissa alempana on Aiheet -luettelo. Sen kohdassa "kylvöt" löytyy koulimisesta ja kylvöistä juttuja : )
Mukavia kylvöpuuhia !
Kauniita ovat, ja kai ne ajan kanssa vertaamalla oppii toisistaan erottamaankin. Nimimerkki: Luulin ostaneeni korkeampaa, mutta matalaa siitä ainakin vielä viime vuonna tuli.
VastaaPoistaKäyn täällä usein lueskelemassa, kun netissä etsiskellessä tämä blogi nousee usein esille. Jätin nyt viestiäkin :)
~ Piia Anneli / annelivia
Piia Anneli - kiva kun jätit kommentin : ) Kirjoitan nykyään uusia juttuja Asuntomessujen sivuilla olevaan Sarin puutarhat -blogiin.
VastaaPoistaUsein ensimmäisenä vuotena perennat ovat vielä aika pieniä ja lehdetkin voivat olla hieman epätyypillisiä. Vuoden tai kahden kuluttua ne ovat jo "normaalin" kokoisia ja silloin niistä on helpompi tunnistaa kasvi : )