lauantai 3. heinäkuuta 2010

Puutarhan kastelu...

Ihanaa viilentävää vettä !
Tosin näin sadettamalla, auringossa, ei kannata kastella puutarhaa ; ) Suurin osa vedestä haihtuu taivaan tuuliin, eikä ehdi kasveille asti...

Puutarhassa ei ole järkeä kastella yhtään turhaa !
Kesäkukat yleensä vaativat säännöllistä kastelua. Kuvan marketta esimerkiksi kuivattaa nuput, jos multa pääsee liikaa kuivumaan.

Ja taas näitä loistokärhöjä eli jalokärhöjä on syytä kastella, jotta ne jaksavat kasvattaa paljon nuppuja. Kerralla annetaan tooooosi paljon vettä : )

Sama juttu ryhmäruusuilla, jaloruusuilla sekä köynnösruusuilla...

Vanhoja pensaita tai vanhaa perinteistä nurmikkoa ei onneksi tarvitse kastella ; )
Kastelussa on omat niksinsä, jotta härmä ei leviä tai kasvi ei saa kylmäshokkia tai ylipäätänsä kasvi saa tarpeeksi vettä. Toisaalta kasveja ei ole hyvä kastella joka päivä, sillä kasvin juuristo ei pidä siitä. On myös kasveja, joita ei kastella koskaan ja on niitäkin, joita ei saa päästää kuivumaan, kuten pensasmustikka ja jaloangervo.

Edit - juurikastelija (Esvi Oy) on tosi hyvä väline kasteluun, sillä vesi saadaan sillä suoraan juuristoalueelle 
Kokeilin juurikastelijaa syyskasteluissa, klik.
.
Meillä on vanhat kaivot säilytetty ja niistä saa pumpulla veden puutarhaan. Se on iso etu, sillä vettä voi huoletta lorotella : )
Ja lasitetulla parvekkeellani pelargonit kukoistavat... niitä ei pieni kuivahtaminen haittaa yhtään näilläkään helteillä. Melkein kaikki muut kasvit olenkin jo siirtänyt ulos pihalle, viileämpiin oloihin ; )

Kuun vaiheiden mukaan kastelu vähentää kirvoja yms. Hyvät kasteluajankohdat näet tuosta sivupalkista...

15 kommenttia:

 1. Juu-itsekkin juuri äsken kastelin kukkasia kun tuntuivat olevan nuukahtamispisteessä, minulla on ekaa vuotta enkelipasuuna ja sehän se vasta vettä tarvitseekin, siirsin sen nyt suojaisalle seinustalle, mihin ei aurinko juuri paista, odottelen ihanaa kukintaa. Sääliksi käy välillä puutarhaa tämmöiset helteet,kun ei ole luonnon vettä luvassa, mutta onneksi ne kyllä selviävät aika hyvin.Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Sadetta kaipaillaan täällä Vantaan perukoilla. Tuntuu että kuivan paikan kasvitkin ovat nääntyneitä kun vedestä ei ole tietoakaan. Tänään kannoin kastelukannulla vettä janoisimmille kasveille ..Tuntuu vaan että tuo kastelukannulla kasteleminen on kukille määrältään kuin "pisara meressä" - sadettaminen olisi paljon tehokkaampaa.

  VastaaPoista
 3. Kastelussa on tosiaan omat juttunsa ja iso etu teillä on tuo oma kaivo. Eikös kaivovesi olekin hiukan "pehmeämpää" vettä, kuin suoraan hanasta.

  VastaaPoista
 4. Ihanat helteet ja kukkien kastelu kuuluvat yhteen kuin nenä päähän.

  Ja silloin se onkin mukavaa puuhastelua pihalla :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kun kirjoitit tästä. Meillä on myös pihakaivo mistä otan kasteluveden. Olen joskus miettinyt onko vesi suoraan kaivosta laskettuna liian kylmää vai pitääkö vettä seisottaa esimerkiksi tynnyrissä ennenkuin antaa kasveille?

  VastaaPoista
 6. Meilläkin on kastelukaivo. Eilen juuri mies ilmoitti että kaivossa on enää yksi rengas vettä. Pitäisi saada sadetta!!!!

  Minä kyllä olen surutta antanut kasveille kaivokylmää vettä, eivät ole onneksi valittaneet siitä....

  VastaaPoista
 7. Olen myös odotellut sadetta. Pihan multa näyttää ihan kuivalta tuhkalta, joten aika usein on saanut kastella ja siinä rittää työtä.

  VastaaPoista
 8. Viime vuonna tehtiin kaivo, mutta se sininen käsipumppu on vieläkin hakusessa eli jos joku tietää, kiitos, minuun yhteys.

  Kaivosta on riittänyt ämpärillä nostamalla saaveihin vettä eiliseen asti, mutta nyt vesi loppuu ellei sadetta. Jyväskylän seuru ei sitä saane, sillä huomiseksi lupaillaan +30 astetta.

  3000 neliön puutarha ja mielettömästi uusia, ei vielä kunnon juuria omaavia puita, pensaita ja perennoja. Tämä käy nyt työstä, mutta tuleepahan askelia. Ja työ tekijäänsä kiittää ja lumoava puutarha kaksin verroin!

  Siirtyisin yhden itävaltalaisen puutarhurin suosituksen mukaiseen varhaisaamukasteluun, mutta kun en ole aamuihmisiä...

  VastaaPoista
 9. Paljon on ollut hyötyä noista tynnyreihin keräämistä vesistä, siinä on vaan se kantamisen ihanuus. Hyvin ovat uudessa kukkapenkissäni kukat viihtyneet eivätkä vettäkään niin paljoa vaatineet. Voi kun olisikin oma kaivo.

  VastaaPoista
 10. Tuija - pasuunakukkaa saa tosiaan kastella usein : )
  Onneksi pihan kasveista suurin osa kestää pienen nuukahtamisen....
  Mukavaa sunnuntain jatoka sinullekin !

  arleena - ole hyvä : ) Ajattelin laittaa tämän postauksen ihan vaan "muistutukseksi" kastella noita loistokärhöjä ja jaloruusuja...

  Erjuska - katselin juuri pihalla kasveja ja aika lurpallaan ovat. Silti en viitsi kastella kuin tosi hädässä, sillä kestävät kuivan jakson hyvin. Sadetus tuntitolkulla olisikin tehokasta, kukonlaulun aikaan : ) Vielä tehokkaampaa olisi juurikastelijalla kastelu...

  Nina - meidän kaivot ovat vanhanaikaisa rengaskaivoja. Eli vesi on ihan samaa, mitä kasvit muutenkin ottavat maasta. Luulen, että siksi parasta niille ; )

  Ainosofia - lapset rakastavat vesileikkejä helteellä, ja aikuiset puutarhan kastelua ; ) Kummatkin ovat niin ihanan virkistävää puuhaa...

  Susanne - jos vesi tuntuu käteen tosi kylmältä, ei sitä kannata antaa kuumimpaan päiväsaikaa kasveillekkaan. Me kastelemme yleensä illemmalla, kun puiden varjot osuvat pihaan.
  Jos vesi on liian kylmää, sen huomaa kyllä kasveista lähipäivinä. Ja siitä tietää tehdä sitten toisin : )
  Kuuman kasvihuoneen kasveja, kastellaan usein tynnyrissä lämmenneellä vedellä....

  keijukainen - mekin aina kastelemme suoraan kaivosta, ja ongelmia ei ole ollut. Porakaivon vesi on usein tosi kylmää ja se voi aiheuttaa ongelmia... Mutta sen kyllä sitten huomaa lähipäivinä...
  Toivotaan, että sateita tulisi, niin kaivoissakin pysyisi vesi : )

  Sussi - meillä kun on isohko piha, ei voi ajatellakkaan kaikkien kasvien tai nurmikon kastelua. Ja olen todennut, että kasvit kestävät kuivan kesän. Ne vaan näyttävät niin surkeilta. On tietysti kasveja, jotka kuolevat nopeasti kuivuuteen kuten jaloanagervot...
  Niin ja kasvithan on aina valittu kyseisen paikan valoisuuden ja maan kosteuden mukaan, hih ; )

  Leena Lumi - järkevä ihminen tosiaan kastelisi heti kukonlaulun aikaan aamulla... ; )
  Oletko kysellyt käsipumppua ihan rautakaupoista. Puutarhamessuilla on niitä näkynyt useallakin osastolla, tosin ei sinisenä ; )
  Toivotaan sateiden saapuvan lähiöinä !

  tia - moni on tuhonnut vanhat pihakaivot, ymmärtämättä niiden suurta etua. Toinen hyvä kasteluvesi on tosiaan nuo tynnyrit rännin alla. Niissä kun vaan muistaa, ettei pienet lapset pääse sinne putoamaan. Ja että oravat pääsevät vedestä pois, jos sinne tipahtavat...
  Olet näköjään hyvin osaanut valita kasvit uuteen penkkiisi : )

  VastaaPoista
 11. Juu totta puhut olen myös kuullut, että illalla ei olisi hyvä kastella, etanoiden vuoksi, koska pitävät kosteudesta, ennen sanottiin aina, että illalla tai aamulla vettä kukille.
  Minä otan yleensä vettä tuosta meidän pikkualtaasta ja sitten taas täytän sen, niin pysyypähän puhtaampana, koska linnut kylpevät ja onhan se mukava puhtaassa vedessä räpytellä.
  Joitain ruukku kasveja ei voi näillä helteillä jättää kastelematta, siis niitä pienempiä, suuremmat ruukut istutuksineen kyllä pärjäävät.
  Kauniit ovat kaikki sinun kuvasi, kukat antavat paljon hyvää mieltä ja puuhastelu on mukavaa niiden kanssa.

  Hymyilevää heinäkuun jatkoa Sarille!

  VastaaPoista
 12. Sirkka - altaanne vesi taitaa olla juuri ihanteellisen lämpoistä kasveille : )
  Tälläinen hellejakso taas palauttaa mieleen sen, että pienissä ruukuissa kasvavat kukat vaativat päivittäistä kastelua ja isommilla ruukuilla pääsee itse paljon helpommalla. Minullakin nuo pelakuut olivat omissa suht pienissä ruukuissa... istutin ne nyt hieman isompiin ja heti kastelun tarve väheni.
  Toisaalta kastelu on juuri sitä kivaa puuhaa helteillä...: )
  Suloista kesän jatkoa sinullekin Sirkka !

  VastaaPoista
 13. Minä olen ollut todella tyytyväinen pelargoni valintaan kesäkukaksi tuohon paahteiselle takapihalle.Se viihtyy siinä niin hyvin,vaikka on kauhea kuumuuus!:) Kun taas viimekesänä marketta oli hätää kärsimässä paahteessa..

  Vettä kyllä menee paljon kun illalla kastelukierrokselle menee..

  Mukavaa viikkoa!:)

  VastaaPoista
 14. sarppa - marketta on tosiaan tarkka kastelusta. Jos multa kuivaa liikaa, niin heti nuput kuivuvat... ja sitten niitä pitää leikata pois...
  Pelakuut taas ovat niin helppoja paahteessa : )
  Toivotaan, että sateet tulisivat piakkoin...
  Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista