sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Kukkiva nurmikko, ihana !

Kukkiva nurmikko ihastuttaa monia, myös minua : ) Tässä kukkiva nurmikko on kuvattu kauemapaa ja sieltä tunnistaa hyvin apilan ja niittyhumalan.


Kävin perjantaina ystäväni Mervin luona ja hänellä oli näin hieno nurmikko ; ) Apilalaikut oli jätetty leikkaamatta jo useamman viikon.
Kun apilan kukat ruskettuvat, leikataan nämä mättäät pois...

Tässä kuva apilanurmikosta. Meilkein kuulee pörriäisten surinan...
Tietysti tällaisessa kohdassa ei kannata kontata eikä kävellä paljoin jaloin ; )

Aivan ihastuttava kasvi kukkivaan nurmikkoon on Bellis eli kaunokainen. Se on kuin minipäivänkakkara : )
Leviää hienosti siemenistä.

Toinen hyvä perenna kukkivaan nurmikkoon on suikeroalpi. Kuvassa näkyy keltakukkaista suikeroalpia ja lilaa niittyhumalaa.

Kukkivaa nurmikkoa leikataan normaalisti ruohonleikkurilla, terät vain nostetaan yläasentoon. Tälläinen nurmikko ei kellastu helteilläkään helposti.
Lähikuva suikeroalpista ja niittyhumalasta.
Kukkivan nurmikon hoito on helppoa. Nurmikko leikataan ehkä kerran viikossa tai jos nurmikko ei kasva, leikataan sitten kun se taas kasvaa.Syksyllä puiden lehdet voidaan silputa ruohonleikkurilla ja vain paksut kerrokset lehtisilppua kerätään pois.Kukkivaa nurmikkoa kannattaa kalkita joko kalkilla tai puuntuhkalla. Lannoitusta ei tarvita.
Siis helppo ja niin kaunis : )

Lopuksi vertailun vuoksi kuva siirtonurmikon tyylisestä nurmikosta. Ei rikkaruohon rikkaruohoa eikä kukkia.Tälläistä nurmikkoa hoidetaan enemmän eli lannoitus keväällä ja pitkin kesää sekä syyslannoitus. Kalkitus. Kastelu sateettomina jaksoina. Leikataan kaksi kertaa viikossa, yleensä toukokuulta marraskuun alkuun. Syksyllä haravoidaan puiden lehdet pois. Ilmastoidaan tarvittaessa. Poistetaan rikkaruohot. Levitetään uutta humusta pintaan tarvittaessa.
Tulikohan siinä nyt kaikki hoitotoimet.....

Taidanpa tästä lähteä ulos, nurmikolle loikoilemaan...
Leppoisaa kesäpäivää teille kaikille !

EDIT - uudempi postaus Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus.

11 kommenttia:

 1. Apilanurmella mahtaa olla upea tuoksu ja kyllä kukkivat nurmikot ovat kauniita.

  Meillä on perusnurmikkoa, koska puutarha on hyvin pieni, mutta sen kanssa saa kyllä tehdä töitä Meni esimerkiksi tosi pitkään, että sain voikukat ja muut rikkaruohot nurmesta pois, edelliset asukkaat eivät selvästi olleet niistä välittäneet.

  VastaaPoista
 2. Minä pidän valkoapilasta nurmikoilla ja annan niiden kukkia. Leikkauksen jälkeenkin ne ennättävät taas uusia kukintansa.
  Suikeroalpia olen istuttanut kirsikkapuun alle pieneen koloon, jonne ei tarvitse leikkurilla mennä.

  VastaaPoista
 3. Kukkiva nurmikko on kaunis, mutta haastava kun ei meillä ainakaan voi sitä moneksi viikoksi jättää kukkimaan. Nyt mies leikkasi mökillä ison nurmikon jossa oli valtavasti nurmikkohumalaa, nyt ne on leikattu pois ja joutui sen ison alan haravoimaan.
  Olen useasti kirjoittanutkin että ensin on keväällä linnunsilmiä iso ala nyt on alkanut kasvamaan nurmikkohumalaa.

  VastaaPoista
 4. Sussi - apilanurmessa on ihanan huumaava tuoksu : )
  Voikukkien yms. poisto kestää tosiaan pitkään. Ja niitä tulee aina lisää siemenistä... Voikukaton nurmikko vaatii siis sinnikkyyttä. Ihailen kyllä ahkeruuttasi : )

  arleena - apilanurmikon voi leikata ruohonleikkurilla myös joka viikko, jos terät pitää yläasennossa. Osa kukista on niin alhaalla, etteivät ne leikkaannu.
  Suikeroalpi on kiva ja vaatimaton kasvi. Auringossa se kukkii vielä aika pitkäänkin.

  tia - yleensä kukkivat nurmikot leikataan kerran viikossa, mutta terät ovat yläasennossa.
  Rehevässä paikassa kasvit kasvavat korkeutta nopeasti eli sieltä on ihan pakko leikata joka viikko. Muuten käy niin kuin mökillänne eli joutuu haravoimaan leikkuujätteen pois.
  Linnunsilmä on kaunis kevätkukkija : )

  VastaaPoista
 5. :). Meillä taitaa olla tuo ylempi. Humalaa ja apilaa. Vahingosa syntyny.Ku kukkaa ei viiti hoitaa sitä. Oottaa vaan pihan perusteellista kunnostusta... Avojalakanen saa olla tarkkana ettei hyppää ampparin tai vastaavan päälle. Joskus pienenä on semmonenki tullu koettua.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin kukkii nurmikossa keväisin ensin lemmikkejä ja nyt parhaillaan tuota humalaa ja apilaa. Kaunokaista olen suunnitellut kylväväni myös joukkoon, se on niin kaunista. Ruotsin puolella kuulemma on yleisesti nurmikolla kaunokaista.

  VastaaPoista
 7. Vekara - joskus ihmettelen joitakin ihmisiä, kun he kävelevät paljain jaloin kukkivalla nurmikolla, sen kummempaa varomatta. Ampiaiset yms. eivät ikinä pistä heitä - ihme juttu. Itse kyllä katson tarkkaan mihin jalkani laitan, ettei vaan jää amppari alle ; )

  Hanna - meilläkin päin kaunokainen on ihan yleinen vanhojen pihojen nurmikoilla. Se kun leviää niin hienosti siemenistä. Osasta tulee valkoisia ja osasta vaaleanpunertavia : ) Olen myös siirtänyt sen alkuja, parempaan paikkaan...

  VastaaPoista
 8. Kauniita ovat vaihtoehtoina kukkivat nurmikot. Minulla on alue, jssa valkoinen bellis on vallannut nurmikkoa, mutta se ei minua haittaa. Annan rauhassa levitä.

  Leppoisia kesäpäiviä myös sinulle itsellesi!:)

  VastaaPoista
 9. Nina - bellisalueesi on varmasti upea : ) Pidän belliksestä, se on niin suloinen...

  VastaaPoista
 10. Meillä on valkoapilaa mansikkarivien reunoilla, houkuttelee pörriäiset myös mansikankukkiin.

  Belliksestä tulee mummola mieleen. Laitoin siemeniä vasta viime viikolla, myös monivärisiä. Odotus palkittanee ensi kesänä.

  VastaaPoista
 11. Annika - apila onkin hyvä houkutuskasvi ; )
  Bellikset ovat ihania. Minulla on kukkapenkissä pari tummanpunaista yksilöä. Ne ovat selvästi arempia ja eivät leviä kuten perinteiset valkoiset.

  VastaaPoista