keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Hehkuvat köynnösruusut

Kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingin Kaisaniemessä hehkuvat nyt köynnösruusut. Kaikki kuvat ovat sieltä. Viime vuonna köynnösruusuja oli enemmän.
Punakukkainen loistoköynnösruusu Flammentanz on upea ja iso.


Vaalea neidonruusu Mme Plantier on laitettu kasvamaan köynnöstukea vasten ja se näyttää ihan köynnösruusulta, vaikka onkin pensas. Sen kukissa on hyvä tuoksu...

Paljon matalampi eli heikkokasvuisempi on vaaleanpunakukkainen loistoköynnösruusu New Dawn. Se aloittelee vasta kukkimistaan. Kauniin hempeä väri.

Tämän tyyppisiä köynnösruusuja tulee hoitaa, niin niistä saa näin upeita 😍

Köynnösruusujen hoito-ohjeet:

Loistoköynnösruusut vaativat paksun multakerroksen eli ainakin 60 cm pitää olla hyvää multaa. Taimi istutetaan niin, että juurenniska (versojen ja juurten yhtymäkohta) tulee noin 15 cm maan pinnan alapuolelle, siis mullan sisään.
Loistoköynnösruusuja lannoitetaan keväällä ja uudelleen alkukesällä. Lisäksi elokuussa syyslannoitteella. Sateettomana kesänä kastellaan, etenkin kun nuput muodostuvat. Mahdolliset kirva- ja toukkalaumat myrkytetään luonnonmukaisesti aineella, jonka tehoaine on luonnon pyretriini.
Versot kannattaa suojata pakkaspeitteellä talven ajan. Keväällä kuivat ja kituvat versot leikataan pois sekä kesällä kuihtuneet kukkatertut, haluttaessa.
Loistoköynnösruusut ovat myös vähän talvenarkoja (I-III).

18 kommenttia:

 1. Oi että miten on kauniit ruusut, vau!!!

  VastaaPoista
 2. On kyllä upeita ja miten paljon kukkia!!Harmi kun tällä vyöhykkeellä köynnösruusut eivät menesty..

  VastaaPoista
 3. On ne vaan upeita. Harmi, ettei voi kuin kuvista ihailla. Tosin kuulin muutama päivä sitten, että eräs lähellä asuva hortonomi harrastaa etelässä menestyvien kasvien kasvattamista ja monet ovat yllättäen menestyneet todella hyvin täällä vitosvyöhykkeelläkin.

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtavia ruusuja, nyt vaan harmi kun vettä tulee niin voimakkaasti voi tärvellä hienoja kukintoja. Meillä naapurissa myös tuollainen punainen köynnösruusu, ei noin paljon kukkia, mutta mitä on niin todella kauniita. Oma ruusupensaani saa kyytiä ja nuput taitavat homehtua sateella, on sateenarka Mustialanruusu.

  VastaaPoista
 5. Upeita. Täytyypä käydä Kaisaniemessä katsomassa.

  VastaaPoista
 6. Olen aina ihaillut köynnösruusuja. Ja minulla onkin yksi, mutta vaikka se näyttää hyvinvoivalta niin kukat ovat kitukasvuisia. Niitä on ollut muutama tosi pieni.

  Kun luin ohjeesi tunsin omatunnon kolkutuksen. Helteillä en ole kastellut, kun se näytti ihan rehevältä. Siis kuivuus on tuhonnut sen.
  Nyt sataa toivottavasti virkoaisi vielä kukkimaan.

  VastaaPoista
 7. planeta verde - : )

  Susanne - ne oli niin upeita, että niitä olisi voinut kuvata tuntitolkulla : )

  sarppa - minulta kuoli köynnösruusu talven aikana, vuosia sitten, vaikka paikka on II-vyöhykkeellä. Minäkin ihailen niitä kuvista ja toisten pihoilta.

  Vuokko - niinhän se on, että kannattaa kokeilla jos piha on suojaisa ja maa läpäisevä. Kasvien talvehtimiseen vaikuttaa niin paljon pienilmasto eli pihan ilmsto.

  tia - ajattelin mennä uudelleen kuvaamaan, mutta todellakin, sade taitaa nyt hakata kukkia vähän pilalle. Siellä on kyllä paljon muutakin kuvattaavaa : )

  Sussi - kun kävin siellä, kiinanpionit kukkivat myös upeasti. Siellä oli muutettu paljon isutuksia ja ne ryhmät näyttivät vielä vaatimattomilta. Ensi vuonna siellä on varmasti enemmän kuvattavaa...

  arleena - kastelu on tosi tärkeää etenkin silloin, kun nuput muodostuvat ja kasvavat. Kannattaa antaa vettä aina paljon kerralla ja pitää pitkät tauot. Tänään ja viime yönä meillä on satanut kunnolla. Nyt ei tarvitse kasteluja ; )

  VastaaPoista
 8. Vaikuttavia kuvia! Itselläni oli jokin köynnösruusu jokin vuosi sitten, mutta en saanut sitä täällä III-vyöhykkeellä menestymään. Tekisi mieli kokeilla mökillä vielä jotain, mutta paikka on vielä pohjoisempana. Ovat vain niin vietävän upeita kukkiessaan!

  VastaaPoista
 9. On on on kauniita!!!

  Minulla on tuo neidonruusu,..vaikka on sanottu, että se olisi kartanoruusu, mutta mielestäni se on neidon..:) niin hempeän vaaleanpunainen ja on myöskin tuo New Dawn, jonka tosin siirsin kuukausi sitten varaston takaa kiipeilemään kaaritukea myöten...jää nähtäväksi, en uskokaan, että näyttäisi nyt kukkivan, voi olla et loukkaantui..no onpahan siirretty.

  Mukavia kuvausretkiä!

  VastaaPoista
 10. Upeita ruusuja <3 minä haaveilen jo "uudesta" vanhasta pihasta, mitä teen sinne ja mitä istutan... Jos siis saamme sen :)

  VastaaPoista
 11. Aivan upeita ruusuja!

  Karita

  VastaaPoista
 12. Voi että mahtavia! Varsinki tuo valakonen. Jostaki syystä tykkään valakosista ruusuista. Tummanpunanenki on kaunis, mutta ehkä liikaa nähty sitä väriä ruusuisa. Tällä hetkellä näin mulla.

  VastaaPoista
 13. No onpas kukkia. Itse kävin viime kesänä juuri oikeaan aikaan Berliinin kasvitieteellisen ruusutarhassa ja mikä tuoksu siellä oli!

  VastaaPoista
 14. Hei!
  Olen sattumalta saanut New Dawn -ruusun kukkimaan ja kasvamaan upeasti. Olen kuitenkin aivan tumpelo puutarhahommissa ja sen vuoksi ihmettelenkin kovasti tuota.
  Kerran viikossa olen lannoittanut ruusulannoitteella ja kastellut runsaasti.

  Viime talvi oli täällä Helsingissä leuto, enkä suojannut ruusua mitenkään, ajattelin, että kuolee kumminkin.. Seinään on nyt kuitenkin viritetty tuki ruusulle ja kysyisin neuvoa tulevan talven varalle. Suojaanko seinälle vai juuriosan? Vai pitäisikö ruusu leikata (keväällä?), en ole sitä leikannut kertaakaan, on nyt noin 2metrin korkeudessa. Kuihtuneet kukat vain poistan.

  Kiitos, jos jaksat neuvoa!

  VastaaPoista
 15. HIIRIEMO - Köynnösruusut ovat upeita kukkiessaan, siis kun voivat hyvin ; ) Itsekin olen välillä ajatellut ostaa sellaisen, mutta kun sille ei ole sopivaa paikkaa ja ...

  Sirkka - neidonruusussa on ihana tuoksu : ) Jo pelkän tuoksun takia voisi hankkia sellaisen. Toivotaan, että New Dawn ei kovin ota nokkiinsa. Sehän voi tehdä kukkia pitkin kesää.

  Mari - tuo suunnittelu ja haaveilu on ihanaa... kaikki on vielä mahdollista : ) Pidän täällä peikkuja, että saatte sen !

  Marianne - ruusut olivat niin upeita, että näihin kuviin palaan talvella uudelleen...

  Karita - ruusut ovat ihania, etenkin jos niissä on vielä tuoksua : )

  Vekara - valkeat ruusut ovatkin kauniita. Aion hankkia Kuupuutarhaani valkoisia pensasruusuja, tuoksuvia sellaisia...

  Hullukaali - oli varmaan tosi ihanan huumaavaa. Pidän ruusuista, joissa on edes vähän tuoksua, mielellään paljon ; )

  Anonyymi - Helsingissä suojaisalla paikalla köynnösruusut talvehtivat ongelmitta - olet onnekas asuessasi siellä suunnalla : )
  Köynnösruususi tyvelle voi ennen maan jäätymistä laittaa multakeon. Sen lisäksi versot kannattaa peittää pakkaspeitteellä talven alkaessa. Peite suojaa myös kuivattavalta alkukevään auringolta. Näin versot varmimmin säilyvät hengissä ja köynnöksestäsi tulee korkea ja leveä.
  Yleensä niistä leikataan keväällä/alkukesällä kuivuneet tai kituvat (lehdet jäävät pienehköiksi) versot pois.
  Suositellaan, että lannoitus lopetetaan heinäkuussa ja annetaan syyslannotetta elokuun alkupuolella. Näin talvehtiminen varmistuu.

  VastaaPoista
 16. Kiitos Sari! Neuvosi mukaan aion tehdä, kun tosiaan näyttääkin viihtyvän meillä. Varmaan rupesi ruusua säälittämään, kun aina kaikki istutukseni menevät mönkään ja ajatteli sen vuoksi pysytellä hengissä..

  VastaaPoista