torstai 22. huhtikuuta 2021

Maatuva paperikate testissä

Blogiyhteistyö - Schetelig Oy
Testasimme viime kesänä Maatuva paperikatetta ja tässä nyt kokemuksiamme siitä. Kuten kuvasta näkyy, niin sitä suositellaan viljelykasveille kattamaan mullan pintaa. Koska paperikate on maatuva, se kestää yhden kasvukauden eli kasvin viljelyn ajan. Sen jälkeen katepaperin voi kompostoida tai kääntää kasvimaan mullan sekaan. Se ei sisällä muovia, sillä paperin tapaan se on tehty puukuidusta. Siis ekologinen vaihtoehto muovipohjaisille katekankaille.

Taimien istutus ja katepaperi...

Kun haluaa käyttää paperikatetta esim. kesäkurpitsoille, niin ensimmäiseksi maa laitetaan hyvään kasvukuntoon. Sen jälkeen mullanpinta tasoitetaan ja pinnalle levitetään paperikate, samalla peittäen paperin reunat mullalla. Näin se pysyy hyvin paikallaan. Seuraavaksi paperiin leikataan ristiviillot, kuten kuvassa on tehty. Leikattuihin kohtiin istutetaan taimet ja paperin leikatut kulmat jäävät peittämään mullanpintaa.
Samalla tavalla paperikate toimii perennaryhmissä, kun istutetaan uutta aluetta.

Paperikate perennapenkissä...

Kokeilimme paperikatetta perennapenkin mullan pinnalla, koska perennoille ei suositella kuorikatetta ja muita vaihtoehtoja on vähän. 
Tässä kohdassa kasvaa nauhuksia ja ne on istutettu kauemmas seinänvierustan sepelistä.  Koska on ollut kuivat kesät, niin nauhusten lehdet eivät ole peittäneet multakaistaletta.
Nyt olikin hyvä kokeilla siihen tätä paperikatetta. Ensin kitkettiin mullasta rikkaruohot pois ja sitten levitettiin mullan pinnalle paperikatetta rullasta. 
Jotta tuuli ei vie paperikatetta mennessään, kaivettiin sen toinen reuna sepelin ja reunalaudan väliin. Toinen paperin reuna peitettiin mullalla. 
Alla oleva kuva on otettu elokuussa eli katepaperi kesti hyvänä koko kesän. Se on kivasti mustaa, joten näyttää kauempaa katsottuna ihan mullalta.

Tässä vielä kuva viime keväältä. Paperikatteen päätyjä pitää paikallaan tiilet, jotka nauhuksen lehdet peittivät kesällä.

Paperikate nurmikon päälle...

Paperikatetta suositellaan rikkaruohottomaan maahan. Eli rikkaruohot pitää aina kitkeä pois, ennen paperin levittämistä.
Nyt kuitenkin testimielessä levitettiin paperikate suoraan vanhan nurmikon päälle. Meillä oli nimittäin yksi uusi herukkapensas istutettu aronioiden eteen ja nurmikkoa piti poistaa. Se olikin hyvä kohta testata katepaperin käyttäytymistä.
Eli levittiin paperikate, ohjeiden vastaisesti, suoraan nurmikon päälle. Jotta paperi pysyi paikoillaan, niin painona toimi kivet.

Pensaiden kohtaan käy tuuli hyvin, joten kiviä sai olla monta pitämässä paperia paikallaan. Kuvasta näkyy, että paperi on tosiaan suoraan nurmikon päällä.

Miten kävi nurmikolle paperikatteen alla...

Elokuussa herukka ja paperikate näyttivät tältä. Kivien alta paperi alkoi olla jo maatunutta. Muuten paperikate toimi edelleen. Kesä oli tosiaan vähäsateinen ja tätä herukkaa kasteltiin juurikastelijalla eli vesi työnnettiin metalliputkella maahan. 

Näin hyvin paperikate tukahdutti nurmikon. Enpä olisi uskonut. Heiniä kasvaa ainoastaan pensaiden tyvellä ja nyt keväällä nekin lähtivät pois ihan käsin kitkemällä.
Poistettiin vasta joulukuussa paperikatteen palat, jolloin ne olivat jo aika hapertuneita. 
Maatuva paperikate kesti siis hyvänä keväästä myöhäiseen syksyyn eli vaikuttaa loistavalta katemateriaalilta kasvimaille ja uusille perennoille. 

Paperia jäi vielä, joten nyt mietitään, mihin sitä vielä kokeilisi 😊

Maatuva paperinen viljelykate...

Maatuva paperikate on valmistettu puukuidusta, vesiliukoisesta biohajoavasta sidosaineesta ja väri on luonnosta peräisin olevaa myrkytöntä väriainetta.
Paperikate estää katteiden tapaan uusien rikkaruohojen kasvun ja samalla pitää mullan kosteampana. Musta pinta myös kerää lämpöä, mikä on etenkin kasvimaalla etu. Katepaperin voi jyrsiä tai kääntää maahan tai kompostoida 3 kk käytön jälkeen. Se maatuu yhdessä kasvukaudessa eli 12-14 viikossa. 
Paperirullassa on joko 10 tai 20 metriä, 60 cm leveää katepaperia.

Sain tämän Maatuvan paperikatteen  Schetelig Oy:ltä testaukseen. 

Kevätterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä pitää muistaa tämäkin tuote ja googlettaa vähän hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuote on aika uusi, joten sitä ei ehkä ole vielä joka myymälässä. Tai sitten se on myymälästä hetkellisesti loppu, sillä nythän on alkanut jo kevään hurja puutarhasesonki :)

   Poista
 2. Loistokeksintö! Monessa paikassa neuvotaan sanomalehtikatetta käyttämään, mutta mistä sanomalehteä, jos sellaista ei tilaa ja kaikenlainen paperiposti on muutenkin harvinaistunut ilmaislehtiä myöten. Vaikuttaa tosi hyvältä ja kivasti se tukahdutti nurmikonkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä! Rullassa oleva paperikate on myös kätevä käyttää. Siitä saa leikattua pitkiä paloja, kun taas sanomalehdet on aina pieniä avattunakin. Eli sanomalehtien päälle pitäisi saada paljon kiviä painoksi, jotta tuuli ei vie sivuja mukanaan. Ja toisekseen musta paperikate on paljon siistimmän näköinen, kuin vaaleat sanomalehdet. Siis todellakin loistokeksintö :)

   Poista