perjantai 12. helmikuuta 2021

Biohiili pitää kompostorin toiminnassa pakkasellakin

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Biohiili pitää kompostorin toiminnassa näinkin pitkällä pakkasjaksolla. Ihan uskomatonta! Minua alkoi jo epäilyttää, että kompostorin mittari on rikki tai jäätynyt paikalleen. Se on ollut 50 asteessa ja nyt laski vähän alle sen kovilla yöpakkasilla. Eli toimii se sittenkin. Yleensä tähän aikaan mittari lähentelee jo 10 astetta, vaikka ei olisi kovia pakkasia. Siksi tämä niin ihmetyttää.


Carbons Biohiili testissä kesästä asti...

Ollaan muisteltu Teräsleidin kanssa, mitä eroa kompostorin hoidossa on ollut tänä talvena verrattuna viime talveen. Ei keksitty mitään erityistä eroa ja nyt ei ole ollut edes koirien luista tulleita rasvojakaan kiihdyttämässä kompostorin toimintaa.
Ainoa ero edellisiin vuosiin on se, että olemme lisänneet biojätteen sekaan biohiiltä kesästä alkaen. Etenkin kesäkautena, kun kompostoriin käytettiin tavallista kompostikuiviketta. Nyt talvella biohiiltä ollaan laitettu harvemmin, koska käytämme biohiiltä sisältävää tehokuiviketta talvikauden. 
Meillä siis on ollut testissä sitä tavallista Carbons Biohiiltä 10 litran pussissa, jota on myynnissä puutarhamyymälöissä ja esim. Hankkijalla. Sitä voi myös tilata suoraan Carbons Finlandin verkkokaupasta.



Biohiili edistää kompostoitumista...

Tämä Carbons biohiili on hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa poltettua puuta.  Se ei siis ole takkatulen jäljiltä jäänyttä hiiltä. 
Biohiilen rakenne on erilainen, sillä siinä on pintaa, missä hajottajamikrobit viihtyvät , todella paljon. Sen takia se lisää kompostorissa mikrobitoimintaa, mikä taas pitää kompostimassa lämpimänä ja maatumisprosessin käynnissä.
Biohiili myös imee liikaa kosteutta biojätteistä ja sitoo ravinteita.

Biohiilikompostimulta arvokkainta multaa kasveille...

Mielenkiinnolla odotan sitä hetkeä, kun saadaan tyhjennettyä kompostorista viime kesän jätteistä muodostunutta massaa. Siitä tulee huippu arvokasta multaa, kunhan se vielä kypsyy lisää. Sillä biohiili ei häviä siitä, vaan sen hyvät ominaisuudet toimivat edelleen vuosia. 

Biohiiltä sisältävä kompostimulta on ravinteikkaampaa kuin tavallinen kompostimulta, koska biohiili varastoi ravinteet. Ne on siten valmiina kasvien käyttöön. Meillähän on testattu biohiiltä kasvimaalla, siitä lisää Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla. Sen tuoman kokemuksen perusteella, odotan tämän biohiilikompostimullan olevan oikea puutarhan "kultakaivos".

Meillä on myös puutarhakompostissa biohiilikokeilu menossa. Siitä lisää Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa viime kesältä. Sen tulos nähdään syksyllä tai viimeistään ensi vuoden keväällä. Vielä syksyllä se kompostikasa oli selvästi lämmin, sillä lumi suli sen päältä hieman.


Näin hoidamme biojätekompostoria...

Talvella keittiöstä tuleva biojäte viedään kompostoriin noin kaksi kertaa viikossa. Kovilla pakkasilla väliä pyritään pidentämään ja nytkään ei avattu kompostorin kantta, jotta lämpö ei karkaa sieltä.
Joka kerta jätteet peitetään tehokuivikkeella. Välillä ollaan heitetty kourallinen biohiiltä, ennen kuiviketta.
Nyt on ollut niin kivasti pakkaslunta, että ollaan lapioitu sitä kompostorin alaosan viereen. Pakkaslumi kun on hyvä lämpöeriste.

Kun kompostorin lämpömittari näyttää reilusti laskevan, on aika tyhjentää kompostorin alaluukusta kompostimassaa. Se on ollut usein näin helmikuussa. Joten sitä tässä edelleen odotellaan, siis kompostorin viilentymistä 😊


Taas oli kottikärrykoira mukana...

Eilen yksi blogin seuraaja kyseli kuulumisia kottikärrykoirista. Joten tässä nyt kuva yhdestä niistä, joka oli mukana kun kuvattiin nämä kuvat. Siinä se silmätarkkana seurasi meitä ja nautti auringon ensimmäisistä lämpimistä hetkistä. Olettekos muuten huomanneet, että aurinko lämmittää jo kasvoja pakkasellakin.



Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä pienen rahallisen korvauksen.


Aurinkoista viikonloppua!

Terveisin Sari 

8 kommenttia:

  1. Työkaveri juuri valitteli kompostorin olevan jäässä. Täytyypäs vinkata tämä juttu hänelle. Olen ymmärtänyt, että biohiili pitää ladata ensin, eikö vain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostiin biohiili laitetaan ihan ilman lataamista eli suoraan pussista. Ideana onkin, että biohiili siellä kompostissa imee ylimääräistä kosteutta keittiöjätteestä.
      Sen sijaan jos laittaa biohiiltä multaan, niin silloin biohiili ensin ladataan.
      Kerro ihmeessä työkaverillesi, sillä niin ällistyttävän iso apu biohiilestä on kompostorissa. Vieläkin ihmetellään sitä korkeaa lämpötilaa :)

      Poista
  2. Meidän kompostori jäätyi, enkä saa sitä millään ilveellä heräämään. Täytyykin käydä metsästämässä biohiiltä, jos siitä olisi apua. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Biohiiltä kannattaa sekoittaa biojätteeseen vaikka jo sisällä, niin teho on vielä parempi. Toivotaan, että sää alkaa jo kohta lämpenemään, niin jäätyneen kompostimassan saa sulamaan helpommin.

      Poista
  3. Täytyy laittaa muistiin tuo Carbons Biohiili vastaisen varalle. Toistaiseksi meillä komposti on pysynyt lämpimänä. Siitä saa luultavasti kiittää kalanperkeitä, joita meidän kompostiin laitetaan runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kalanperkeet pitävät kompostorin sulana ja hyvin toimivana, kun niitä tulee säännöllisesti pitkin talvea :)
      Biohiili vähentää myös hajuja, sitä en tuossa tekstissä maininnut. Meillä biohiilen käytön myötä kompostimassa on selvästi "paremman hajuista" minun nenääni. Se on yksi sen hyvä ominaisuus "kaupunkipihalla".

      Poista
  4. Minäkin nyt kommentoin pitkästä aikaa kun aihe osui niin lähelle 😊 Mä aloin lisäämään biohiiltä jo syksyllä kompostoriin koska se haisi hieman ja se häiritsi minua. Olin aiemmin lukenut jostain että biohiili poistaa hajuja kompostorissa. Aloin samaan aikaan myös käyttämään kompostiherätettä. Molempia laitan joka kerta kun vien biojätettä kompostoriin, eli noin 3 kertaa viikossa. Laitan molempia noin ½ dl. Lisäksi pieni möyhennys ja kuiviketta päälle. Biohiili auttoi selvästi hajuun aika pian jo loppusyksyllä ja herätteellä olen saanut kompostoriin hyvän lämpötilan. Mun kompostorissa normaali lämpötila on ollut noin 20-30 astetta ja aina välillä se pompsahtaa 40 asteeseen kun on oikein hyvät pöhinät ja poltto menossa 😁 No sitten talvella mulla on yleensä 10-20 astetta kompostorissa, eikä se oo koskaan jäätynyt koska ruokin sitä niin usein. Mutta nyt yllätyin kun kompostorissa oli kovilla-20 asteen pakkasilla sisällä 30-34 astetta! Ei ole koskaan ennen ollut noin korkeat lämmöt talvella. Ja varsinkin kun miettii että ulkopuolella oli tosi kova pakkanen. Nyt en kyllä tiedä kummasta tämä ero johtuu, biohiilestä vai herätteestä vai molemmista. Kuivike on mulla tavallista. Biohiiltä olen lisännyt joka paikkaan puutarhassa koska olen ihan hurahtanut siihen! ❤ Varsinkin hyötyviljelyssä käytän sitä. Tälläisiä kokemuksia mulla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, kun kerroit kokemuksiasi! Todennäköisesti biohiilellä on iso osuus siinä, että kompostori pysyy toimivana eli lämpimänä. Etenkin kun aloitit sen lisäämisen jo syksyllä.
      Meillä on jo pari vuotta ollut talvella käytössä Biolanin Tehokuivike, jossa on biohiiltä, mutta kesällä käytetään tavallista kuiviketta. Talvisin kompostori on pysynyt sulana. Mitään muuta ei olla muutettu kuin nyt kesästä asti lisätty biohiiltä kompostoriin. Eli siksi epäilen, että sinullakin suurin tekijä noin lämpimään kompostiin on se biohiili.
      Sama täällä, mekin olemme ihan hurahtaneet biohiileen. Pihalla on menossa monta kokeilua ja onkin jännä nähdä, miten nyt tulevana kesänä kokeilujen kasvit käyttäytyvät :)

      Poista