lauantai 21. lokakuuta 2017

Haravointia ja sipulikukkien istutusta

Jotenkin ihania nämä kunnon yöpakkaset. Niiden jälkeen puista putoaa lehdet rivakammin ja pääsee muihinkin syksyn pihahommiin, kuten noiden sipulikukkien istuttamisiin. Kuvassa on muuten orkidealilja, joka kukkii vasta nyt. Vähän jo jännitin ehtiikö se kukkia lainkaan. Aika hauskasti sillä on jo keltaiset lehdet, vaikka kukinta on parhaimmillaan 😊

Puuliljat yllättivät myös...

Nämä uudet puuliljat kukkivat myös vasta nyt. Aika ihania nuoren magnolian ympärillä. Niiden väliin pitääkin muistaa istuttaa sipulikukkia, vaikka keltaisia narsisseja ja krookuksia.

Lehtisadetta...

Jalopähkinä, siis puu, pudottaa aina lehdet lehtisateena ekan kunnon pakkasyön jälkeen. Niin nytkin. Nämä on onneksi helppo haravoida, kun lehdet ovat niin isoja. Mutta tuosta puun takana olevasta rodosta pitää lehdet noukkia pois.
Nämä lehdet viedään puutarhakompostiin, tai katteeksi alapihan pensaiden alle.

Daaliat kellariin ensi viikolla...

Nyt on sen verran muuta puuhaa, että daaliat ehditään nostaa ylös maasta vasta ensi viikolla. Ei haittaa yhtään, että tässä lähiöinä on yöpakkasia. Päivät ovat kuitenkin vielä plussan puolella.
Tietysti olemme varanneet jo lannoittamatonta ja kalkitsematonta Perusturvetta juurakoiden säilytykseen.
Juttua viime talven talvisäilytystestistä: Daalian istutus, ja talvisäilytystesti.
 Tämä kuva on torstailta, sillä nyt versot ovat kokonaan mustuneet.

Kesäkukat talvisäilytyksessä...

Pihapelargonit ja verenpisarat ovat olleet ruukkuineen päivineen jo kohta viikon talvisäilytyksessä valoisassa "kellarissa". Ja sinne veimme myös kesäkukkalaatikon, jossa kasvaa vanha muratti. Saas nähdä, miten se talvehtii siellä. "Kellarissa" on myös ruostekukat, gladiolukset, jättiverbenat ja apilat.
Ensi viikolla pitäisi vielä syyssyrikät kaivaa maasta "kellariin" talvisäilöön.

Sipulikukkien istutusta...

Perennat ovat vielä niin hyvän näköisiä, ettei niitä raaski leikata alas. Pihamme on siis Etelä-Suomessa Nurmijärvellä. Vielä kun on pari kunnon pakkasyötä, niin eiköhän loputkin perennat ala siirtyä talvilepoon.
Joten pääsin istuttamaan vasta muutaman sipulin uusiin kasviryhmiin. Kuvassa isoin sipuli on keltakukkaisen hyasintin ja sen vieressä on narsissi. Takana on tulppaaneja ja pienimmät sipulit on kasvitieteellisiä krookuksia. Aika iso ero sipuleiden koolla 😉

VINKKI: Jos istutuslapiota ei saa painettua maahan, niin maa on liian tiivistä kukkasipulille. Silloin maata on syytä ensin möyhentää ilmavammaksi.

Onneksi meillä maa on aika kevyttä ja nytkin istutuslapio upposi hyvin multaan. Istutin sen uuden pikkusyreenin viereen punaisia tulppaaneja.
Meillä onkin muutama suunnitelma kevääksi, joilla koetetaan saada kauriit pysymään poissa tulppaanien kimpusta. Ainakin tähän asti ovat jättäneet lehtikaalit rauhaan.

Mukavaa viikonloppua!
Sari

14 kommenttia:

  1. Täällä Lahden pohjoispuolella ei ole vielä ollut pakkasöitä. Pähkinäpuussa on tiukasti lehdet kiinni, kauniin keltaiset. Syreeneissäkin on vielä lehdet. Huomenna yritän ehtiä laittaa loput sipulikukat maahan, oli pakko ostaa lisää kun alennuksessa olivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännää, että teillä on vielä niin lämmintä. Meilläkin vasta nyt on ollut ekat kunnon yöpakkaset.
      Pähkinäpuun syysväritys on kyllä aina huikean keltainen, paitsi jos yöpakkaset tulevat aikaisin syksyllä. Niin kuin yhtenä vuotena lehdet putosivat vihertävinä alas ;)
      Nyt taitaakin olla jo aika hyvät alennukset noissa kukkasipuleissa, ja muissakin pihatuotteissa. Voi kun ehtisi myymäläkierrokselle.

      Poista
  2. Miten ihana onkaan aina keväällä seurata sipulikukkien kasvamista ja odotella kukintaa ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpäs sen sanoit :) Ja kun on istuttanut vähän arempia sipulikukkia, niin on tosi jännää käydä tutkimassa keväällä, nousevatko ne vai ei. Esimerkiksi joka kevät näyttää siltä, että balkaninvuokot ovat kadonneet... mutta sitten yhtäkkiä niiden kukkia ilmestyy kevätkaihonkukan seasta. Silloin melkein hypähtää ilosta :)

      Poista
  3. Meillä myös oli ensimmäiset pakkasyöt.Mietinkin jo miten daalian kanssa kuuluisi toimia,on vain yksi ruukussa joten iso turvesäkki jäänee ostamatta,mutta linkeistäsi löysin kommenttiosuudestä että jyrsijäpurussa voisi säilyttää myös :).Pelargoniat säilyivät hallaharson alla,eilen ehdin siirtää yhden vielä kukkivan uuteen ruukkuun sisälle,kokeilen sen talvisäilytystä asuinhuoneissa.Postauksessa oli paljon hyödyllistä tietoa,kiitoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla, että sait apua postauksesta :)
      Kerrothan sitten, miten daalian talvetus onnistui. Nimittäin olisi tosi kiva kuulla, toimiko se jyrsijäpuru myös sinun daaliallasi. Sitä purua kun en itse pääse nyt testailemaan.

      Poista
  4. Ihania syksyisiä kuvia. Sieltä se talvi pikku hiljaa alkaa hiipimään. Ihana päästä odottelemaan kevään kukkaloistoa :D Mukavaa sunnuntaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se talvi sieltä nyt näyttää lähestyvän. Olisikin tosi ihanaa, jos tulisi kunnon lumitalvi. Saas nähdä, miten käy ;)
      Hyvää viikon alkua sinullekin!

      Poista
  5. Meillä on myös ollut viime öinä pakkasta. Ja minulla kukkasipulien istutus pahasti kesken...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi täällä etelässä kukkasipulien istutuskeli jatkunee vielä pitkään. Pitkä sääennuste lupailee päivälämpötilojen pysyvän plussan puolella. Toki ennustetta kannattaa seurata.
      Meilläkin on vielä suurin osa sipuleista istuttamatta, kun odotellaan perennojen lakastumista.

      Poista
  6. Istutin jo kukkasipulit, mutta taidan kiertää alessa vielä haalimassa lisää. Niitä on hyvä olla myös ruukkuun istutettavaksi eli hyötämiseen. Innostuin tästä viime talvena, kun aika hyvin siinä onnistuin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hassua... minä hankin ensimmäiseksi juuri ruukkuihin istutettavat kukkasipulit. Että varmasti saan niitä, mitä haluan ;)
      Olen jo ehkä kymmenen vuotta hyötänyt niitä kevätkukiksi parvekkeelle. Ne on niin ihania, ja itse hyötämällä saa vähän erikoisempia.

      Poista
  7. Kiitos postauksestasi, oli kiva lukea. Minulla muratti on yleensä säilynyt hyvin mökin peruslämmössä. Upea tuo oranssi daalia, vaativat oman hommansa ja tilansa, mutta varmasti vaivan arvoista. Istutatko koko nipun samaan kohtaan vai jaatko osiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta :) Koko juurakko istutetaan samaan kohtaan, tosin aina siitä lähtee muutama juurimukula irti. Daaliat ovat tosi leveitä pehkoja kesällä varmaankin juuri siksi, että emme jaamme juurakoita :)

      Poista