tiistai 26. lokakuuta 2010

Reilun kaupan ruusut, nyyh : (

Minua niin surettaa reilun kaupan ruusut : (
Miksi ihmeessä reilun kaupan organisaatio on valinnut juuri ruusun ? Ne viljellään Keniassa, Itä-Afrikassa ja Ecuadorissa, Etelä-Amerikassa. Ruusun viljely vaatii paljon vettä ja ravinteita, sekä koko ajan kasvinsuojelua eli myrkytyksiä. Reilun kaupan ruusut ovat kaukana luomusta !!!!!! Reilu kauppahan ei ole muutenkaan luomua !

Kasvinsuojeluaineet ovat myrkkyjä !
Näissä maissa on käytössä sellaisia kasvinsuojeluaineita eli torjunta-aineita, jotka Euroopassa on kielletty niiden vaarallisuuden takia. Kaikki kasvinsuoleluaineet ovat myrkyllisiä ja niiden käyttöön on tarkat määräykset. Myrkyttäjä joutuu käyttämään täyttä suojavarustusta, Suomessa, mutta näissä maissa se usein tehdään ilman suojavarustusta, samassa tilassa jossa muut työntekijät tekevät muita töitä. Ja nämähän eivät aiheuta kuin syöpää, keskenmenoja, hedelmättömyyttä sekä erilaisia epämuodostumia ja sairauksia !

Suomessa kasvinsuojeluaineet ovat ongelmajätettä ! Herää kysymys, mihin menee ylimääräiset kasvinsuojeluaineet ja laitteiden pesuvedet, siis Keniassa ja Ecuadorissa... Kuinka paljon näitä kasvinsuojeluaineita pääsee siellä vesistöön, pohjaveteen ja maahan. Reilun kaupan ja muutkin ruusuviljelmät laajenevat siellä isommiksi ja isommiksi, ja ruusua joudutaan myrkyttämään vähän väliä, etenkin juuri näissä lämpimissä maissa. Niin ja entä lannoitteiden pääsy vesistöön...
Tämä on minusta niin surullista : (


Ostin tässä kerran Pirkan Reilun kaupan ruusukimpun. Se oli kaunis. Mutta sain ruusuista jotain ihmeellistä kutinaa käsiini... todennäköisesti torjunta-ainejäämiä : (

Pitkä kuljetusmatka vähentää ruusun kestoa !
Reilun kaupan ruusut ja muutkin ulkomaiset ruusut nykyään siis viljellään Afrikassa tai Etelä-Amerikassa. Sieltä ne kuljetetaan rekoilla lentokentälle ja lentokoneella Hollantiin tukkuun, josta ne kuljetetaan rekoilla Suomeen tukkuun. Sieltä ne edelleen kuljetetaan kauppoihin... eli ovat olleet matkalla jo todella monta päivää.
Suomessa kasvatettu ruusu voi olla kaupassa jo seuraavana päivänä. Siis kukkien maljakkokestävyyteen vaikuttaa mm. tuo kukan ikä eli kauanko on kulunut aikaa kukan kasvihuoneesta otosta.

No, ostamastani Reilun kaupan ruusuista yhdestä katkesi varsi jo heti ja muutamassa muussa oli varressa musta laikku, joten leikkasin niiden varret lyhyeksi ja laiton vesimaljaan. Kauniita näinkin : )

Loput sitten alkoivat nuukahtaa kolmen päivän päästä...

Käärin ne heti tiukkaan sanomalehteen...

Laiton niille uutta lämmintä vettä ja viilsin niille uudet imupinnat varteen. Eli samalla lyhensin niitä hieman...
Pidin niitä näin yön yli, mutta valitettavasti se ei auttanut. Lyhensin loputkin ja laitoin ne maljaan...
.
Vasta jälkeen päin kuulin, miten Euroopassa on käynyt, eli ruusut tuodaan nykyään Afrikasta tai Etelä-Amerikasta...... surullista : (
Reilun kaupan periaatteisiin kuluu, etteivät tuotteet kilpaile kotimaisen tuotannon kanssa, mutta tässä ruusunviljelyssä ne kyllä kilpailevat : ( ( Tätä periaatetta ei enää näy heidän nettisivuillaan... )
Kotimaisen ruusun viljely on vähentynyt, koska me kuluttajat ostamme ulkomaista siis Afrikassa ja Etelä-Amerikasssa viljeltyä ruusua. Ja Reilun kaupan ruusun myynti on kasvanut hurjiin lukemiin...
.
Arvaatte varmaan... aioin ostaa tästä lähtien vain kotimaista ruusua : ) Ja tarvittaessa tilaan sen kukkakaupastamme viikkoa aiemmin, jotta saan sen varmasti ja tuoreena !!!!!
.
Ps. minun ei pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta ollenkaan... mutta kun itse järkytyin, kuullessani leikkoruusujen tulevan Afrikasta asti ja kotimaisen leikkoruusujen viljelyn vähentyneen rajusti....
Miksei kaupoissa ole näkyvillä myös leikkokukkien viljelymaa !!!!!

20 kommenttia:

  1. Tähän nyt ei saa varmasti mitään kivaa kommenttia, kun aihe on tuollainen... Mutta suurkiitokset, että toit sen esille, oli kiinnostavaa ja tärkeää tietoa!
    En kyllä osta ikinä ruusuja, mutta nyt en osta ainakaan ulkomaalaisia....

    VastaaPoista
  2. Oot oikiassa. Olen sortunut tähän reilun kaupan ruusuun viime aikoina. En useasti, mutta kuitenkin. Joka kerta pisto sydämessä. Kukkakaupat on meillä vähän hakusessa täällä syrjäkylillä, joten niin helppo on ollut napata ruusukimppu ruokakaupasta mukaan. Paikallisessa kukkakaupassa kun on tilausten takana kukat, paitsi krysantteemit´, jotka säilyy kauan.
    Korjaamisen paikka siis!

    VastaaPoista
  3. Jenni - oli ihan pakko kirjoittaa tästä, etenkin kun on Reilun kaupan viikko.
    Suurin osa ihmisistä ei tiedä mistä ruusut tulevat, eivätkä tiedä näistä viljely ongelmista... ja kun minä kuulin niistä, pakkohan ne on kertoa eteenpäin : )

    Eve - meilläkin noissa kukkakaupoissa myydään etupäässä ulkolaista ruusua... valmisnippuina löytyy onneksi kotimaista : )
    Eli muut saa sitten tilaamalla ajoissa...
    Niin ja ruokakaupassa näytti olevan Reilun kaupan ruusuja ja neilikiota ; )

    VastaaPoista
  4. Tärkeitä asioita toit esille. Nykyään monesti katsotaan asioita vain kapean putken läpi ja uutisoidaan niistä näyttävästi. En ole nähnyt yhtään hyvää esimerkiksi ruokaan liittyvää lehtiartikkelia, jossa otettaisiin vertailuun koko paketti: luomu, lähiruoka, hiilijalanjälki, reilu kauppa, terveellisyys, kauden tarjonta...

    VastaaPoista
  5. Minäkin katselin kaupassa noita ruusuja, mutta en ostanut. Pihalla on vielä pieniä syysastereita ja kerään niistä kimppuja edellisten mentyä.
    Ruusut ovat kauniita, kotimaiset hinnakkaampia, mutta kesto ja muut edut puoltavat paikkansa hintavertailussa.

    VastaaPoista
  6. Hienoa että otat esille tällaisiakin asioita, ei monikaan tule ajatelleeksi sitä nurjaa puolta.

    VastaaPoista
  7. Olen ihan samaa mieltä, hyvä, että toit asian esille!
    Itse ostan tosi harvoin ruusuja, tulppaaneja ja neilikoita enemmänkin. Ja olisihan se kiva tietää mistä kaukaa ostamansa kukat on tuotu!

    VastaaPoista
  8. Tärkeää tietoa otit esille. Hyvä, että tietoisuus lisääntyy. Itsekään en moisesta tiennyt, vaikka jotai olenkin kuullut kehitysmaissa tapahtuvasta kukkien viljelystä.
    Ja viime aikoina olen kyllä huomannut ruusujen huonon kestävyyden. Aiemmin muistan, että ruusut ovat kestäneet jopa 1-2 viikkoa, kun niitä on välillä elvyttänyt. Viimeksi ostamani ruusut luupahtivat jo kahdessa päivässä.
    Olisi kyllä hyvä tietää kukkien alkuperämaa!

    VastaaPoista
  9. Hyvä että kuitenkin kirjoitit aiheesta!! Enpä ole tuollaistakaan tullut ajatelleeksi. Ja juuri suunnittelin ruusujen ostoa, nyt ainakin tiedän, mitä en osta. Niin paljon olisi korjattavaa niin monella sektorilla. Myrkkyjä on ruoassa, kukissa, vaatteissa, huonekaluissa ja ihan, lista on kovin pitkä :( Muutenkin on niin järjetöntä raahata kukkia toiselta puolelta maapalloa.

    VastaaPoista
  10. Tärkeästä asiasta kirjoitat. Myrkkyjen vaikutukset luontoon ja ihmiseen ovat todella huolestuttavia.

    VastaaPoista
  11. Kiitos mielenkiintoisesta blogikirjoituksestasi. Tuot esiin erittäin tärkeitä asioita kukkien tuotannosta.

    EU:hun liittyminen oli varsinainen shokki suomalaiselle kukkatuotannolle, ja tuotannon kannattavuus laski jo silloin. Lisäksi leikkokukkien pääsy markettien valikoimiin vaikutti hintakilpailuun. Tilanne oli Reilun kaupan ruusujen tullessa Suomen markkinoille kesällä 2006 se, että suuri osa Suomessa ostetuista leikkokukista oli ulkomailta tuotuja. Esimerkiksi ruusujen alkuperä oli usein täysin tuntematon, ja vaikka edellinen maa ketjussa olikin usein Hollanti, ei ruusuja siellä kasvatettu vaan ne tuotiin kehitysmaista. Suomalainen tuotanto ei siis riittänyt kattamaan kysyntää enen Reilun kaupan kukkiakaan.

    Kehitysmaista tuotavien tuotteiden kohdalla on usein suuret riskit siihen, että tuotantoa harjoitetaan niin ihmisten kuin ympäristönkin kustannuksella. Näin myös kukkateollisuudessa. Leikkokukkien tuotannossa todella käytetään paljon torjunta-aineita, ja niitä käsitellään erityisesti kehitysmaissa usein holtittomasti. Juuri siksi Reilua kauppaa tarvitaan sielläkin. Reilun kaupan tuotannossa kiinnitetään huomiota niin ihmisoikeuksiin, työelämän oikeuksiin kuin ympäristöseikkoihinkin, eikä käytettyjä torjunta-aineita esimerkiksi missään nimessä valuteta ympäristön vesistöhin / maaperään sellaisenaan. (Aiheesta lisää täällä: http://www.reilukauppa.fi/index.php?275)

    Leikkokukkien tuotanto vaatii tiettyja torjunta-aineita ja kemikaaleja, mutta niitäkin voidaan käyttää vastuullisesti ihmisiä ja ympäristöä suojellen. Näin tapahtuu Reilun kaupan kukkien tuotannossa. Kiellettyjen kemikaalien lista on kattava, siihen voi tutustua täällä http://www.fairtrade.net/fileadmin/user_upload/content/FLO_Prohibited_Materials_List_Dec_2007_EN.pdf

    Leikkokukkien tuotannon ilmastovaikutuksista on tehty paljon tutkimuksia ja lentorahti huomioiden esimerkiksi kenialaisten ruusujen hiilidioksisipäästöt ovat 2,5 kertaiset hollannissa kasvatettuihin verrattuna. Suomalainen kasvihuone vaatii vielä enemmän keinotekoista lämpöä ja valoa kuin hollantilainen. Ilmastonmuutoksesta huolestuneen kannattaakin miettiä haluaako ostaa leikkokukkia ensinkään.

    Ostaessaan leikkokukkia on tärkeää tietää mistä kukat tulevat, sellaisten kukkien (ja muiden tuotteiden), joiden alkuperästä ei ole mitään tietoa, kohdalla kannattaa miettiä kaksi kertaa. Kotimainen ruusu ja Reilun kaupan ruusu ovat hyviä valintoja!

    ystävällisin terveisin

    Pirjo Virtaintorppa
    Toiminnanjohtaja
    Reilun kaupan edistämisyhdistys

    VastaaPoista
  12. Pirjo Virtaintorppa27. lokakuuta 2010 klo 10.25

    No nyt tuli virhe krijoitukseeni, piti tietysti kirjoittaa, että hollantilaisten kukkien hiilidioksipäästöt ovat 2,5 kertaiset kenialaisiin verrattuna!

    VastaaPoista
  13. Kiitos taas ihanista kommenteistanne ja ajatuksistanne : )
    Näitä asioita on hyvä välillä miettiä... vaikka luotettavan ja kokonaisuuden huomioivan tiedon saanti onkin kiven alla.

    Edelleen olen sitä mieltä, että ruusun ostan kotimaisena, jo ihan sen kestävyyden takia : ) Niin ja kotimaassaame kasvien myrkytysten tarve on aina vähäisempi kuin noissa lämpimissä maissa.

    Sen sijaan neilikat tulevat ulkomailta, ja jos on valittavana afrikkalainen tai Reilun kaupan afrikkalainen neilikka, valitsen ilman muuta Reilun !!!!
    Reilun kaupan tuotevalikoimissa suurin osa on niitä, joita ei viljellä/kasvateta Suomessa, paitsi hunaja ja leikkoruusut.

    Pirjo Virtaintorppa - olisi kiva, jos pystyisit kertomaan, käytetäänkö Reilun kaupan neilikan viljelyssä vähemmän torjunta-aineita kuin Reilun kaupan ruusun viljelyssä.
    Kiitos tuosta kommentistasi : )

    VastaaPoista
  14. Pirjo Virtaintorppa27. lokakuuta 2010 klo 14.26

    Valitettavasti en tiedä neilikoiden ja ruusujen tuotannon yksityiskohtaisista eroista. En myöskään tiedä onko lämpimissä maissa torjunta-aineiden tarve välttämättä suurempi, aiheesta on vaikea löytää tutkittua tietoa.

    Kysyit myös toisaalla miksei Reilun kaupan tuotteissa näy selvemmin mikä on luomua ja mikä ei. Luomusertifiointi on Reilusta kaupasta täysin erillinen järjestelmä, ja yritykset valitsevat kukin tarpeensa mukaan mikä sertifiointi heille on paras. Monet valitsevat sekä että, ja tuotepakkauksien suunnittelu ja teko on yritysten omalla vastuulla. Me emme siis aseta pakkauksiin muita vaatimuksia kuin ne, jotka liittyvät rekisteröidyn tavaramerkkimme käyttöön.

    Suomessakin myydyistä 1500 Reilun kaupan tuotteesta noin 50 % on myös luomusertifioituja, joten valinnanvaraa kyllä löytyy. Ja missä ei löydy, on hyvä antaa palautetta. Kaupat ovat kuitenkin olemassa meitä varten, eikä päinvastoin!

    VastaaPoista
  15. Oho, enpä tiennyt tuollaista :(

    VastaaPoista
  16. Onneksi Pirjo Virtaintorppa nosti esille tuon Suomessa tuotetun ruusujen, kukkien ja elintarvikkeiden hiilijalanjäljen! Jos hän ei olisi, niin minä kyllä.

    Miten paljon viekin energiaa pitää kasvihuone lämpöisenä ja valaistuna läpi Suomen pitkän talven! Silti ostan usein kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa, mutta harmittaa hullun lailla :(

    VastaaPoista
  17. Kiitos taas kommenteistanne : )

    Tämä juttuni kysyi, miksi juuri leikkoruusu, eikä jotain muuta leikkokukkaa.
    On todella surullista, jos Reilun kaupan organisaatiolla ei ole käsitystä myrkytyksistä : (
    Näissä maissa kun sairastuu, perheeltä loppuu ruoka, sillä siellä ei ole sosiaaliturvaa. Tai jos juomavesi pilaantuu, ei ole juomavettä. Ja se ei koske silloin yhtä työntekijää, vaan kaikkia.
    En uskokaan, että kallista torjunta-ainetta kaadettaisiin maahan, mutta sen runsas ja pitkäaikainen käyttö sekä välineiden yms puhdistusvesi vaikuttavat maahan ja vesistöihin.

    Olisi reilumpaa valita sellaiset leikkokukat, jotka vaatisivat vähemmän myrkytyksiä. Tämä tieto löytyy helposti, viljelmiltä. Se ei vaadi suuren tutkimuksen tekoa, vaan on ihan käytännön kokemusta : )
    Niin ja olisihan se kiva, jos Etelä-Amerikasta lennätetyt kukat kestäisivät enemmän kuin kolme päivää, oli ne Reilua tai ei ...

    Olisi todella mielenkiintoista tietää, miten nuo hiilijalanjäljet ja ekologiset jalanjäljet lasketaan eli mitä niihin on huomioitu... ja kuka maksaa tutkimukset ; )

    Rakastan kukkia ja aion niitä edelleenkin ostaa runsaasti, mutta valintani teen nyt tietoisemmin.
    Ja ruusut ostan kotimaisina : )

    VastaaPoista
  18. Juu juu suosin kotimaisia ruusuja jotka ilokseni vielä kukkivat pihassani, olen ostanut kerran Reilunkaupan neilikoita, kukkivat kauan!
    Kirjoitukseni samoin kuin Pirjo Virtaintorpankin oli hyvä, kiitokset!
    Mukavaa illanjatkoa tai oikeastaan kelloon vilkaistuani toivotankin kauniita unia kotimaista ruusuista!:)

    VastaaPoista
  19. hih, siis Sinun kirjoituksesi oli hyvä!:) eikä minun:)

    VastaaPoista
  20. Sirkka - hauskastipa kirjoitit, hih ; ) Kyllä minua nauratti.... ehkäpä olen vähän väsynyt, hih ; )
    Neilikka onkin pitkäkestoinen leikkokukka ! Siksi yksi suosikeistani.
    Mukavaa viikonloppua Sirkka !

    VastaaPoista