keskiviikko 21. toukokuuta 2025

Kasvien talvenkestävyys

 

Näin keväällä taimiostoksilla on hyvä muistaa kasvien talvenkestävyys. Siihen nimittäin vaikuttaa yllättävän moni asia. Varsinkin pensasaitojen kasvivalinnassa harmittaa, jos valittu kasvilaji ei talvehdikaan hyvin. Toki harmittaahan se aina, kun keväällä talven jäljiltä huomaa osan uusista kasveista kuolleen. Sen takia kannattaakin muistaa nämä kasvien talvenkestävyyteen vaikuttavat asiat.


Menestymisvyöhykkeet suuntaa antavia...

Puille, pensaille ja köynnöksille on annettu menestymisvyöhykkeet, jotka on suuntaa antavia. Esimerkiksi ruusuherukan menestymisvyöhyke on I-II. Meillä II-vyöhykkeellä, suojaisalla paikalla, siitä paleltui versoja joka talvi alkuvuosina. Sen sijaan tutullani I-vyöhykkeellä ruusuherukka paleltui jo ekana talvena. Tänä keväänä ruusuherukkamme kukki ekan kerran upeasti ja siitä lisää Ruusuherukka - näyttävä keväinen koristepensas -postauksessa.

Onneksi on myös todella talvenkestäviä pensaita, kuten tämä perinteinen juhannusruusu. Sen menestymisvyöhyke on I-VIII eli se menestyy Suomen ihan pohjoisimmissakin osissa. Kasvuvyöhykkeitä on siis 8. Menestymisvyöhykkeet merkitään yleensä roomalaisilla numeroilla, koska kukintakuukaudet on tavallisilla numeroilla. Näin tiedot eivät mene sekaisin.
Mikäli puun, pensaan tai köynnöksen tiedoissa ei ole menestymisvyöhykettä, se saattaa olla täysin talvenarka ja se on säilytettävä talven yli kellarissa. Tai se on yhden kesän kasvi.

Talvenarkoja kasveja on nykyään paljon myynnissä. Meillä upeat syyssyrikät on tällaisia, kellarissa talvetettavia kaunottaria.
Tämän postauksen ekassa kuvassa on kukkiva pensas, alppiruusu. Niitä on myynnissä eri lajikkeita, joista osa menestyy jopa V-vyöhykkeellä ja osa ei edes I-vyöhykkeellä. 

Voit tarkistaa oman alueesi kasvuvyöhykkeen Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta, vanhan kuntajaon mukaan.

Perennoille ei ole menestymisvyöhykkeitä...

Monivuotisille kukkapenkkikasveille eli perennoille ei ole menestymisvyöhykkeitä, vaikka jotkut näyttävät niitä käyttävän.

Puuvartisten eli puiden, pensaiden ja köynnösten menestymisvyöhykkeet perustuvat käytännön havaintoihin koeistutuksissa ympäri Suomea. Siinä mielessä ne on luotettavia ja havaintoja tehdään jatkuvasti, joiden pohjalta päivitetään kasvien menestymisvyöhyketietoja. Tämä on siis puuvartisilla, ei perennoilla.

Kuvassa on hybridi pioni availemassa kukkiaan aiemmalta kesältä.


Paras kasvien talvenkestävyys oikeanlaisella kasvupaikalla...

Kasville oikeanlainen kasvupaikka on paras tae kasvin talvenkestävyyteen. Kasvi saattaa kestää hyvin pakkasta, mutta kuolee talvella vääränlaisessa maassa, kuten kävi tutun ruusuherukalle. Eli kasvupaikka vaikuttaa todella paljon kasvin menestymiseen.

Tämä koskee myös perennoja. Kuvan punahattu, joka on siis perenna, ei talvehdi märässä maassa eli kuolee. Sen sijaan punahattu viihtyy läpäisevässä maassa ja talvehtii hyvin. 
Meillä on paljon punahattuja kasviryhmissä ja kaikki näyttävät jälleen talvehtineen hyvin. Niiden maa onkin läpäisevää.
Olen opettanut pitkään puutarhakursseilla sekä puutarhaverkkokursseilla, niin tämä kasvien valinta kasvupaikan mukaan on yksi tärkeimmistä aiheista. 
Sillä olen huomannut, että monella on vaikea hahmottaa oman piha olosuhteita, koska se on niin uusi asia itselle. Onneksi sen kyllä oppii nopeasti. 
Oman pihan kasvien talvenkestävyys paranee heti, kun osaa valita niille pihalta sopivat paikat.


Kärsivä kasvi kuolee helposti talvella...

Kun kasvi on vioittunut pahasti, se saattaa kuolla talvella, jolloin keväällä se ei enää lähdekään kasvuun. Eli kasvien talvenkestävyys heikkenee, kun kasvi on kärsinyt ja kituu.

Joten älä vioita kasvejasi väärällä hoidolla tai liian rajuilla hoitotoimilla. Jopa norjanangervo voi kuolla, jos sen leikkaa alas sille sopimattomaan aikaan. Voi käydä myös niin, että kasvi selvästi jää kärsimään ja kitumaan, muttei kuole heti, vaan vasta tosi kovana pakkastalvena. Oikeastaan se ei liity kasvin talvenkestävyyteen, vaan kasvin väärään hoitoon!


Näin varmistat kasvin selviämisen talvien yli...

Tässä vielä tiivistetysti listauksena, mitä kannattaa huomioida, kun tavoitteena on hyvä kasvien talvenkestävyys ja pitkä ikä.

  • Valitse kasvi paikan olosuhteiden mukaan. Eli kuivalle paikalle kuivanpaikan kasvit jne. sekä aurinkoiselle paikalle auringossa viihtyvät kasvit jne.
  • Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet on syytä aina tarkistaa ennen taimien hankkimista. Ne osoittavat, mikä on niiden kasvien talvenkestävyys meillä Suomessa.
  • Muista istuttaa taimet oikein, älä fuskaa istuttamisessa.
  • Muista hoitaa kasveja alkuvuosina oikein.
  • Älä vioita kasvia väärällä hoidolla eli lannoita ja leikkaa kasvilajia juuri sille sopivalla tavalla.
  • Älä vioita kasvia väärään aikaan hoitamalla eli älä lannoita kasvia typpipitoisella lannoitteella loppukesällä tai leikkaa kasvia huonoimpaan aikaan.
  • Suojaa talvenarat kasvit ainakin ekat vuodet, jos tiedät kasvin olevan alueellasi talvenarka. Näin kasvien talvenkestävyys paranee, talvisuojausten avulla.


Olisi kiva kuulla, onko sinulla jokin tällainen talvenarka kasvi, jonka suojaat joka syksy tai viet kellariin?


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Kyllä tosiaan harmittaa, kun kasvit kuolevat! Meillä meni kaksi päärynäpuuta, vaikka piti olla ihan talvenkestäviä laatuja. Tuosta kirjoituksestasi tuli mieleeni, että saattaa hyvin olla niin, että niiden kohta oli päärynäpuille liian märkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, miten päärynäpuillesi kävi. Ne sekä muutkin hedelmäpuut viihtyvät läpäisevässä multamaassa. Liian märässä maassa ne eivät viihdy, vaan tosiaankin voivat saada talvivaurioita tai jopa kuolla.
      Toivottavasti löydät uudelle päärynäpuulle paremman kohdan pihaltanne.

      Poista
  2. Minä kokeilen useinkin kasveja, joita ei suositella näin pohjoiseen:) Osa selviää, osa ei.
    Katsura on selvinnyt ainakin 3 edellistä talvea suojaamatta. Toki talo suojaa sitä pohjoistuulilta. Viime kesänä istutin japaninvaahteran ulos, ja suojasin sen kokonaan talvisuojaturpeella, kun on niin pieni. Näyttää tekevän lehtiä! Suurin osa meidän kasveista on toki vyöhykkeen mukaisia ja kutakuinkin oikeilla kasvupaikolla:) Siksi voi välillä vähän hullutellakin arempien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa välillä hullutella ja kokeilla erikoisuuksia :)
      Juuri se on tärkeää, että suurin osa kasveista ja näkösuojaa antavat kasvit ovat varmasti talvenkestäviä ja oikeanlaisilla paikoilla.
      Katsura onkin upea kasvi ja sen suojaisa paikka varmastikin auttaa sitä talvehtimaan. Toivottavasti saat myös japaninvaahterastasi pitkäikäisen ja kauniinmuotoisen pensaan. Ne on tosi upeita :)

      Poista