torstai 23. tammikuuta 2020

Biolan uutuudet keväälle - sammalta ja biohiiltä

Blogiyhteistyö - Biolan
Melkein malttamattomasti odotan joka kevät näitä Biolanin uutuuksia. Siellä on aina tosi mielenkiintoisia ja ekologisia tuotteita. Ja tänä keväänä lisäksi yksi todella odotettu tuote, jonka kehittelyyn meni kuulemma pari vuotta. Toivottavasti pääsen testaamaan sitä heti keväämmällä.

Sammalnapit ja pienoiskasvihuone onkin jo testattuna...

Sammalnapit on tiivistettyä 100% kotimaista rahkasammalta. Napeissa ei ole muovi- tai kangasverkkoa eli taimet on käteviä istuttaa myöhemmin vaikka suoraan kasvimaalle. Napit on tietysti valmiiksi lannoitettu ja kalkittu, siis käyttövalmiita. Ensimmäisessä kuvassa on yksi sammalnappi turvotettu vedellä ja sen keskellä siemen, joka vielä pitää painaa vähän syvemmälle ja peittää. 
Pienoiskasvihuoneessa on siis yhdet sammalnapit valmiina ja nappeja voi ostaa lisää pienissä paketeissa. Pakettien tekstit on monella kielellä, sillä niitä myydään jo ulkomaille. Eikä ihme, sillä nämä sammalnapit on huippu ekologisia!

Ympäri maailmaa etsitään ekologisempia vaihtoehtoja turpeelle ja kookoskuidulle. Hyvä vaihtoehto löytyykin hyvin läheltä eli meidän kitusoilta. Suomalainen rahkasammal on tutkitusti huippu ekologista, koska se kasvaa nopeasti takaisin ja sen kerääminen kitusoilta ei kuormita luontoa.
Tästä muuten kirjoitin jo pari vuotta sitten Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa!.

Taimikasvatuksessa ja pistokkaiden lisäyksessä on toki myös tärkeää se, että kasvit lähtevät hyvään kasvuun. Sammaleessa ei viihdy kanelihome eikä muutkaan taudit tai harsosääsket, joten rahkasammal varmistaa hyvän kasvuun lähdön. Lisäksi siemenet ja kasvit näyttävät kasvavan 100% sammaleessa todella hyvin. Sammalnapeissa kasvatus on lisäksi helppoa aloittelijoillekin.

Biolan Pienoiskasvihuone kätevällä kannella...

Tässä Biolanin Pienoiskasvihuoneessa on läpinäkyvä kansi, jonka voi laittaa paikoilleen kahdella tavalla. Kun siemenet on kylvetty, kansi laitetaan tiiviisti kiinni.

Ja kun taimet ovat tulleet näkyviin, niin kansi laitetaan toisin päin, jolloin kannen alle jää hyvät ilmaraot. Kannattaa siis aina lukea ohjeet 😊

Puutarhan Sammalmulta - odotettu uutuus...

Tämä Puutarhan Sammalmulta on se, mitä monet ovat odottaneet. Eli siinä ei ole lainkaan turvetta! Sen sijaan se on valmistettu kompostoimalla sammaleesta, kompostiseoksesta sekä biohiilestä eli raaka-aineet on kierrätettyjä tai nopeasti uusiutuvia. Tosi ekologinen uutuus tämäkin. Biohiili tuo tähän multaan paljon hyvä ominaisuuksia. Jos siis muistatte sen postauksen Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.
Sammalmulta on tietysti kalkittu ja lannoitettu luonnonmukaisesti eli se on luomua.

Parvekekasvilannoite sisältää myös hivenravinteita...

Tämä jauhemainen Parvekekasvilannoite on kehitetty kukkiville sekä hedelmiä tuottaville kasveille, kuten chilit ja tomaatit. Siinä on useita hivenravinteita, eli vaikuttaa tosi hyvältä kasvien näkökulmasta. Lannoitetta voi laittaa ns. varastolannoituksena multaan istutusvaiheessa ja toisen kerran heinäkuussa, niin voi kastella kasveja pelkällä vedellä.
Parvekekasvilannoite on myös luomua. Ja siinä ei ole kanankakkaa, joten se ei haise 😄

Kasvatusallas kuin altakasteluruukku...

Biolanin Kasvatusallas sopii myös parvekkeelle tai niitä voi laittaa neljä eurolavakaulukseen. Kasvatusaltaiden juju on siinä, että pohjalla on vesisäiliö kuten altakasteluruukuissa. Vesisäiliössä riittää vettä kasveille noin viikoksi, säästä ja kasvien koosta riippuen.
Multatilaan laitetaan multaa ja istutetaan kasvit normaalisti. 
Vesisäiliössä on ylivuotoreiät, kuten ulos tarkoitetuissa altakasteluparvekelaatikoissa.  Eli sateisena kesänä multa ei pääse liian märäksi. 

Meillä on ollut seinän vierustan sepelin päällä Biolanin Kastelualtaita. Ne eroavat tästä siinä, että multasäkki laitetaan Kastelualtaan päälle. Ne on myös isompia kooltaan. 


Tässä jutussa on suorat linkin tuotetietoihin Biolanin sivuille. Niistä löytyy lisää tietoa ja käyttöohjeita.

Pääsin kuulemaan näistä uutuuksista Biolanin tilaisuudessa, jossa oli myös tutkijoiden lyhyet esitykset rahkasammaleesta sekä vastuullisista innovaatioista kestävän kulutuksen mahdollistajina. Mielessäni totesin siinä, että onpa hienoa saada tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka aidosti tähtää ekologisiin tuotteisiin ja on niiden kehittämisessä edelläkävijänä. 


Ensi viikolla alkaakin taas hyvä aika kylvää siemeniä, jee! Ja pääse testaamaan sammalnappeja.

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Nämä tuotteet, etenkin sammalnapit ja sammalmulta, ovat tosi mielenkiintoisia ekologisuuden ja kasvatusominaisuuksien takia. Pääsisipä jo testailemaan :)

   Poista
 2. Pistin juuri kylvöksen mikrovihreitä noihin sammalnappeihin :-) Kiinnostavaa nähdä, miten kasvavat! Myöhemmin meinaan kokeilla vielä taimikasvatusta niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vielä odottelen, sillä nyt on hieman huono kuun vaihe ;) Tänään ihan testimielessä kylvin muutaman siemenen, mutta varsinaiset kylvöt teen vasta ensi viikolla niihin sammalnappeihin.
   Pidetään peukkuja mikrovihreillesi, tosin todennäköisesti lähtevät vauhdikkaaseen kasvuun. Itse kylvän nykyään kaikki sammaleeseen, siis Kasvusammaleeseen tai näihin Sammalnappeihin. Sammaleessa onnistuu niin paljon paremmin kylvöt.

   Poista