torstai 24. marraskuuta 2016

Ensi keväälle huikeita uutuuksia

Sain tiistaina olla mukana lehdistötilaisuudessa, jossa Biolan esitteli ensi kevään uutuustuotteet. Täytyy kyllä todeta, että Biolan on edelläkävijä ekologisissa puutarhamullissa. Aivan huippu uudistus heillä tulee Kesäkukkamultaan.

Biohiili korvaa kastelukiteet, jee!

Kastelukiteet ovat ihan järkyttävän epäekologisia. Ne ovat polymeerejä eli muovintapasia petrokemian jalosteita. Niiden maatumiseen menee vähintään 3 vuotta ja maatuvako ne edes koskaan kokonaan. Joten eivät kuuluu puutarhaan!
Biohiilen tiedetään sitovan vettä kasvien käyttöön kastelukiteiden tapaan. Biohiilellä on myös muita maata ja kasveja parantavia ominaisuuksia. Aiheesta on paljon tutkimuksia. Siksi onkin ihan huippua, että Biolan vaihtoi kastelukiteet biohiileen. Toivottavasti muutkin mullanvalmistajat tulevat perässä.

Biohiilen ansiosta Biolanin uusi Kesäkukkamulta soveltuu nyt luomuviljelyyn. (kastelukiteet eivät kuulu luomuviljelyyn!) Kerron myöhemmin lisää biohiilestä. Se on kuuminta hottia!
Kesäkukkamullan koostumusta on myös muutenkin uusittu. Se on nyt kevyempää ja ilmavampaa.

Rahkasammalta myös harrastelijoiden multaan:

Ammattiviljelijöiden multaseoksissa on pitkään ollut rahkasammalta, joka tuo mm. ilmavuutta multaan. Sammal on selvästi parantanut kasvien juurten kasvua. Nyt Biolan tuo rahkasammalen myös kuluttajien multaan eli uusittuun Yrttimaa -kasvusäkkiin.
Siinä käytetty rahkasammal kerätään soilta, ja tietenkin Suomesta. Näimme kuvasarjan alueesta, josta sammalta oli kerätty. Jo muutaman vuoden jälkeen sammal oli kasvanut takaisin ja vettä ei juurikaan ollut näkyvissä. Sammal onkin nopeasti uusiutuva luonnonmateriaali.
Toivottavasti saan tätä testaukseen, sillä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta uutuudelta. Nimittäin jos ammattiviljelijät suosivat sammalta, siinä täytyy olla paljon hyviä ominaisuuksia.
Yrttimaa -kasvusäkki sopisi hyvin meidän salaattiviljelmään, sen kastelualtaan päälle, tai niille itse kylvetyille pelargoneille.

Uusi Nurmikon Sammalsyöppö onkin lannoite?!?

Tämä Nurmikon Sammalsyöppö on ihan uusi tuote Biolanilla, ja kuulemma asiakkaiden pyynnöstä. Tuote on lannoite, jonka ravinteet tuhoavat sammalen nurmikosta. Kuulostaa ihan uskomattomalta! Siinä on myös hyötymikrobeja ja orgaanista ainesta, mitkä edesauttavat kuivuneen sammalen maatumista. Ja kuulemma ei värjää yhtään betonikiveystä, eikä vioita nurmikkoa.
Tämä ei olekaan luomutuote, mutta kylläkin ekologinen, sillä sisältää kiertoravinteita. Se tarkoittaa sitä, että ravinteet ovat jotain teollisuuden sivutuotetta (ennen sitä olisi sanottu teollisuuden jätteeksi).

Mitä kuuluu jouluruusuille:

Vanha jouluruusu pihalla on tehnyt jo pienet nuput. Taitavat kuitenkin kukkia vasta huhtikuussa :)

Parvekkeen jouluruusu kukkii edelleen. Pakkasjaksona peitin sen vanukankaalla. Tämä on niin super ihana!
Sain tänään kotimaisia jouluruusuja... niillä on tosi isot kukat, jotka oikein loistavat paperitähden valossa. Laitan niistä joulublogin puolelle, kunhan saan kuvattua ne päivänvalossa.
Huomaan, että jouluruusut ovat selvästi lemppareitani :)
Lisää jouluruusuista Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.

Ihanaa loppuviikkoa!

Terkuin Sari


4 kommenttia:

 1. Onko toi biohiili samaa kun takkatulesta tuhkaan jääneet hiilenpalat? Niitä tulee meillä paljon. On monta kertaa pitänyt ostaa noita kastelukiteitä, mutta aina on unhtunut. Tiedätkö, onko niistä oikeasti jotain hyötyy kasveille? Ainakin viime keväänä niistä puhuttiin paljon naamakirjassa.Terkuin Liisukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biohiili on ihan eri juttu. Takasta tulee tavallisia hiilenpaloja, koska palamisessa on paljon ilmaa. Sen sijaan biohiiltä saadaan polttamalla hapettomassa tilassa esim. puuta, jolloin hiilen rakenne muuttuu erilaiseksi. Kerron tästä vielä lisää vähän myöhemmin.
   Biohiili (ja kastelukiteet)imevät vettä itseensä ja luovuttavat sitä kasveille, kun multa alkaa kuivua. Eli kastelujen väli pitenee, etenkin biohiilellä. Se on selvä hyöty! Biohiilessä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Niistä myöhemmin lisää :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisia uutuuksia.
  Minunkin jouluruusussani on pienet nupun alut näkyvissä pihalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse ihan innoissani, etenkin siitä rahkasammalta sisältävästä Yrttimaa -kasvusäkistä. Sammalissa kun on antiseptisiä ominaisuuksia, mistä taas on etua tietyissä kasvatuksissa.
   Saas nähdä, millainen on loppuvuoden sää... ehtiikö jouluruusut kukkia vai peittääkö lumi ne :)

   Poista