perjantai 24. helmikuuta 2012

Clematiksen kylvö

Nyt on taas kuun vaiheiden mukaan hyvä aika kylvää niiden kasvien siemeniä, jotka vaativat esikasvatuksen. Sitä jättiverbenaa taidan kylvää taas pienen määrän, sillä vieläkään kylvöksestä ei ole tullut yhtään tainta. Tosin itäminen vaatii sillä jopa 35 vuorokautta ; )


Huom ! Siemeniä ei istuteta, ne kylvetään. Puhutaan siis siementen kylvöajankohdasta... on olemassa kylvötaulukoita, kylvömultaa... jne. Siis taimet istutetaan ja siemenet kylvetään. 
Kun puutarhaharrastuksesta innostuu enemmän, nämä sanatkin alkavat mennä oikein ; )


Kylvän nyt myös pagodikärhöä, jonka tilasin silloin Korpikankaalta. Silläkin itäminen voi kestää tosi kauan, siemenpussin tietojen mukaan 21-42 vuorokautta.
Pagodikärhö (Clematis chiisanensis `Korean Beauty`) on vaaleankeltakukallinen monivuotinen köynnös, siis ulos pihalle. Minulle ihan uusi tuttavuus : )

Sen sijaan meillä on kasvanut tavallinen alppikärhö (Clematis alpina), kunnes se yhtäkkiä kuoli talvella. Mikä on ihan mystinen juttu, sillä alppikärhö menestyy vyöhykkeillä I-V. Se oli ostettu taimena, mutta senkin voisi kylvää siemenestä... jos ei olisi kiire eli  "heti kaikki nyt"-asennetta ; ) 
Sen lisäys onnistuu muuten myös taivukkaista ja pistokkaista.

Sen sijaan isokukalliset kärhöt eli loisto- ja jalokärhöt ostetaan taimista. Kuvassa `Piilu`, joka kasvoi yhden kesän parvekkeella ruukussa. Ja nyt se kasvaa ja kukoistaa pihalla, maahan istutettuna : )

Kellokärhöä meillä ei vielä ole. Se on perennamainen eli syksyllä kaikki versot kuolevat ja keväällä maasta nousee uusi kasvu. Kellokärhöt kasvat korkeutta yleensä alle metrin. Ihania keijumaisia kukkia... Tämä on "hankintalistallani" : )
Senkin voisi myös kylvää siemenestä.


Siementen kylvöohjeita vanhemmasta postauksesta, klik.
Maaliskuussa kylvetttävistä postaus, klik. Myös Puutarha Studion nettisivuilta Puutarhan vuosi löytyy lisää tietoa esikasvatuksen ajankohdista, klik.
Taimien koulinta postaus, klik.
Taimien latvominen kuvineen vanhemmassa postauksessa, klik



15 kommenttia:

  1. Ehdottomasti 'heti-tänne-ja-nyt' minulle, etenkin kun kyse on alppikärhöistä. Istutan tätä hurmaavaa kasvia edelleen joka vuosi yhden yksilön lisää. Yksikään ei ole vielä kuollut...

    Siemenistä istuttaminen on heikkoa vaikka on iso talo, kun ei ole edes kunnon ikkunalautoja. Nytkin ovat kaikki pinnat täynnä uudelleen istutettuja valtaisia pelakuuruukkuja. Pitäis olla ruukutushuone isoilla ikkunoilla.

    VastaaPoista
  2. Leena Lumi - tuo meidän alppikärhön kuoleminen on täysi mysteeri... Kuulostaapa ihanalta ostaa joka vuoksi yksi alppikärhö lisää : )
    Olisipa oma ruukutushuone ! Minullakin on tosi vähän taimien kasvatustilaa... siksi kylvänkin vain muutamaa kasvia ja nekin hajakylvönä astiaan. Siitä on sitten helppo koulia taimia ruukkuihin.
    Haaveilen niin lämmitetystä kasvihuoneesta, ja siitä ruukutushuoneesta ; )

    VastaaPoista
  3. Kellokärhö laitetaan hankintalistalle. Muutamia kärhöjä pihalla kiipeileekin ja pari viettää talvea ruukussa kellarissa. Olen aina haaveillut viherhuoneesta, se toimisi kasvi- ja ruukutushuoneena yms. puutarhapuuhailun tilana. Talvisin istuisin siellä lukemassa ja kannustaisin samalla kasvejani sinnittelemään kevääseen. Laitetaan sekin hankintalistalle :)

    VastaaPoista
  4. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä tuosta kylvöksestä nousee. Ehkä sen jälkeen uskallan kokeilla itsekin...

    VastaaPoista
  5. Minä tilasin myös Korpikankaalta tuota Pagodikärhöä ja tänään kylvin ne multaan. Saa nähdä, kuinka sen kanssa käy.
    Tänään tein myös tilauksen "Isoäidinkasvit"-sivustolta kissankellon siemenistä ja kysyisinkin sinulta, miten minun kannattaa niiden kanssa toimia, jotta saisin ne itämään piankin? Ilmeisesti vaativat kylmäkäsittelyn, mutta nythän on jo kevät, joten laitanko ne jääkaappiin, vai ruukkun ja ruukku pihalle lumkihankeenn, jotta saisin ne itämään nyt keväällä.

    VastaaPoista
  6. Harmi, kun tuota tilaa on niin nitkusti, ettei kaikkia voi itse istuttaa:)

    Kurkkaapas blogiini, siellä on sinulle jotain:)

    VastaaPoista
  7. Minulla kuoli muutama vuoksi sitten kiinan kärhö, tosin epäilen syyksi talvimärkyyttä(eli väärä paikka).

    Alppikärhöjä on kolme ja peittävässä vehreydessään ehdottomia huippuja.

    VastaaPoista
  8. Cheri - oih, viherhuone olisikin upea ! Nytkin siellä voisi istuskella ja bloggailla... kasvien ja viljelysten keskellä. Taidanpa lähteä tästä lottoamaan ; )
    En olekaan koskaan kokeillut säilyttää kärhöä kellarissa. Sitä voisikin vaikka ihan kokeilla ; )

    mustakissa - nämä kasvit, jotka vaativat kylmäkäsittelyä, eivät ole helpoimpia kylvettäviä. Ehkäpä parhaiten ne lähtisivät kasvuun, jos kylvön tekisi myöhään syksyllä ulos.
    Seurataan miten kylvöksilleni käy : )

    Nina - kannattaa katsoa ohjeita siemenpussista. Olen kylvänyt kellokukat aina syksyllä suoraan ulos.
    Voisit vaikka tehdä niin, että puolet siemenistä laitat ulos lumen sisään ja puolet jääkaappiin. Siemenet pitää olla kosteassa joko kylvettynä multaan tai muovipussissa, missä on esim. hienoahiekkaa.
    Ja usein vielä suositellaan, että ennen kylmään laittoa, kylvöstä pidettäisiin joku aika huoneenlämpötilassa.

    Hanne - olisi siinä kyllä aika hommakin, jos kylväisi kaiken itse... ; ) Minulta pääsi kuivahtamaan yksi kylvös, ja nyt jännitän tuhosiko kuivahtaminen sen...eli vaativat säännöllistä hoivaa : )
    Lähdenpäs tästä kurkkaamaan... ; )

    Sussi - pienikukalliset kärhöt ovat kyllä reheviä, hyvinvoidessaan. Meidänkin alppikärhön kuoleminen saattoi johtua talven liikamärkyydestä. Siinä kohti pihaa on kallio mullan alla ja mäestä tulee vettä aina kalliota pitkin...

    VastaaPoista
  9. Ok. Kiitos Sariw vastauksesta! :-)

    VastaaPoista
  10. No niin, just tein postauksen ja kirjoitin siihen että ISTUTIN siemeniä... :)
    Nuo kärhöt on kauniita!

    VastaaPoista
  11. Chilit ja paprikat kylvetty, muiden suhteen maltan vielä.
    Ja tuli muuten tilattua tuota jättiverbenaakin...

    VastaaPoista
  12. Pagodankärhö näyttää suloiselta, en ollutkaan aikaisemmin kuullut moisesta, vaikka kärhöistä kovasti tykkään. Kiva, että toit tällaisen ihanuuden framille :)

    Mullakin ovat jättiverbenakylvökset ihan vaitonaisia, hiukan alkaa jo jännittää, että pitäisikö vielä yrittää kylmäkäsittelyä, että tuleekohan niistä yhden ainoaa tainta...

    VastaaPoista
  13. Nina - ole hyvä : )

    Mari - hih ; ) Kärhöt on kauniita... ajattelin keväällä hankkia myös viinikärhön. Se on suloinen pienikukallinen. Pienikukalliset on siitäkin ihania, että ne ovat tosi talvenkestäviä.

    pioni - on tosiaankin järkevää vielä hillitä itsensä kylvöjen suhteen... paitsi tietysti nuo pitkän kasvatuksen taimet on hyvä kylvää jo nyt : )
    Ihmeellistä, ettei sitä jättiverbenaa näy myytävänä taimista... ehkä ensi vuonna.

    Geranium - harvemmin pagodakärhöä taitaa nähdä taimimyymälöissä, ainakaan minä en ole törmännyt siihen koskaan.
    Pidetään peukkuja, että jättiverbenat lähtevät kasvuun ! Siemenpussissa lukee, että itäminen voi kestää jopa 35 päviää. Sen aion odottaa ja viikon sen päälle. Jos ei vieläkään alkuja näy, siirrän kylvöastian jääkaappiin.

    VastaaPoista
  14. Törmäsin ihanaan blogiisi etsiessäni tietoa kärhöjen hoidosta ja jäänkin heti lukijaksesi!

    Pieni kysymyskin minulla olisi: Ostin elämäni ensimmäisen kärhön ('jackmanii'), istutin sen parvekkeelle suureen ruukkuun ja lisäsin juureen juuristoa suojaavia kasveja. Nyt mietin, voisinko latvoa n. 30 cm korkean taimen saadakseni sen hieman tuuhentumaan. Taimessa on tällä hetkellä 2 versoa...

    Toivotan hyvää puutarhakesää! :)

    VastaaPoista
  15. Kati - tervetuloa lukijaksi !
    Näkemättä versoja on vähän vaikea sanoa varmasti. Yleensä nuo isokukalliset kärhöt leikataan keväällä lyhemmiksi, joten kestää leikkuuta. Mutta jos kärhö voi huonosti, se tekee vähän uusia versoja.
    Minä kyllä leikkaisin versot hieman lyhyemmiksi... elämässä pitää olla pientä riskin ottoa ; )
    Ihanaa ja kukkarunsasta kesää sinullekin !

    VastaaPoista