perjantai 11. marraskuuta 2011

Puutarhajätteen kompostointi 2. vuosi

Uusi ja päivitetty sarja puutarhajätteen kompostoinnista, sillä nämä jutut ovat jo aika vanhoja. Olemme kehittäneet kompostointitapaamme mahdollisimman helpoksi.


Kompostin teko - kompostointisarjan 1. osa uusi blogipostaus


Puutarhajätteen kompostin toinen vuosi

Puutarhajätteen kompostoinnin 2. vuoden keväällä, edellisenä vuotena kasattu kompostikasa sekoitetaan huolellisesti. Tai siirretään lapiolla ja talikolla kompostikasan/kehikon viereen, "lepääväksi kasaksi". Näin massa sekoittuu ja kompostoituminen lähtee uudelleen käyntiin : )

2-vuoden komposti lepää kesän

Tässä kasan sivustat on peitetty pressulla, jotta rikkaruohot eivät lähde kasvamaan kasassa. Tuossa päällä on kasvanut kurpitsa. Kuva on siis otettu syksyllä.

Aiempina vuosina emme peittäneet kompostin sivuja pressulla ja rikkaruohoja sai kitkeä usein. Eli kuvassa isolehtinen on kurpitsa kasvamassa "lepäävän kompostikasan" päällä. Ja näkyyhän kuvassa ne työläät rikkaruohotkin ; )

Kurpitsat kasvavat muuten hyvin tuossa kompostin päällä. Ja tietysti kasaa kastellaan sateettomana kesänä. Syksyllä pakkasen palelluttama kurpitsakasvusto poistetaan kasan päältä....
toiseen kasaan.

Kesän uusi jäte...

Eli keväällä tyhjennettyyn kompostikehikkoon kerätään uusi jäte keväästä syksyyn, kuten aiemmassa postauksessa kirjoittelin. Lepäävään kasaan ei laiteta koskaan uutta jätettä !

Hoitamaton komposti eli tunkiokasa

Alla kuva "kompostista" jota ei ole hoidettu. Eli siihen on vain kasattu jäte ja jätetty pariksi vuodeksi oman onnensa nojaan. Tässä näkyy vieläkin jätekerrokset ja osa on maatumatonta.

Puutarhajätteen kompostoinnin 1. vuosi, klik.
Puutarhajätteen kompostoinnin 3. vuosi, klik.


Leppoisaa viikonloppua kaikilla !

5 kommenttia:

  1. Kuvittele nyt, että meitä on haastateltu maakunnan päälehteen siitäkin, kun kompostoimme niin ahkerasti. Saamme multaa about 18 täyttä kottikärryllistä, isoa kottikärryllistä vuodessa.

    Biokompostori on päähommissa (Tara Globe) ja sitten on kolme avokompostoria, jonne pääasiassa vain puutarhajätettä, MUTTA kerran vuodessa yhteen kolmesta avokompostorista haudataan biokompostorin tuote. Kaikkea kähjätään usein ja biokompostoria joka viikko kovimmallakin pakkasella, eikä ikinä ole mennyt jäähän. Emme ikinä käytä biokompostorin sisältöä ilman 2. vaiheen kiertoa, sillä se on kasveille liian voimakasta lannoitetta, ei multaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä komposti on mielenkiintoinen asia. Jotkut vievät haravointijätteen säkissä roskikseen, vaikka sehän oikea aarre.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Meillä myös suurin osa taloyhtiön asukkaista vie haravointijätteen suoraan sekäjätelaatikkoon. Täällä olisi järkevää hankkia koko yhtiölle oma kompostori, mutta pelkkä jätteiden lajittelu on useammalle jo mahdoton tehtävä. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa...

    VastaaPoista
  4. Leena Lumi - no, onpa teillä kunnon kompostit muhimassa : )
    En olekaan koskaan laskenut paljonko kompostista tulee lopulta multaa... täytyypä pistää korvan taakse ja koittaa muistaa ensi vuonna ; )

    Cheri - on ihan sääli heittää roskikseen hyvää haravointijätettä... siitä kun tulee multaa niin helpolla. Ja ihan käsittämätöntä on käyttää puuhaan muovisäkkejä !

    Sussi - osa nuorista on onneksi tottunut lajittelemaan päiväkodissa ja koulussa. Toivottavasti he jatkavat sitä sitten aikusenakin : )
    Ja opettavat lajittelun ilon myös vanhemmilleen ; )

    Hannelen paratiisi - ehdottomasti ! Puutarhakompostimultaa parempaa ei ole, eikä sitä ole ostettavissa : )

    VastaaPoista