Kesämuisto... riippaorvokki klik.
Säilytin viimekesäiset riippaorvokit, toisen kellarissa ja toisen viileän huoneen ikkunalla.
Ikkunalla säilytetty näitti taas tältä. Aiemmin talvella unohdin kastella sen, kun podin flunssaa. Se kuivui aika pahasti ja menetti lehtensä. Onneksi sitkeänä kasvina se on nyt tehnyt uusia lehtiä.
Sipulikukkaruukuissa on hyvät alut. Iirikset olivat jo niin pitkällä kasvussa, että niissä on nuput kasvamassa. Kuvassa nuppu kuultaa tummempana suojalehden läpi. Nämä oli siis pakko kiikuttaa jo ikkunalle vihertymään. Tässä kuva viime keväältä.
Pelakuutkin pääsivät kellarista pois. Niiltä on kaikki lehdet kuivuneet ja ovat aika rotiskoja. Latvojen päissä on onneksi pientä vaaleaa kasvua, eli ovat hengissä : )
Kaikki nämä kellarista otetut siirsin ensin viileään huoneeseen niin, ettei aurinko paista niihin. Saavat totutella muutokseen vähitellen. Samalla kastelin niitä hieman. Kannattaa varoa, ettei anna kerralla liikaa vettä.
Kaikki nämä kellarista otetut siirsin ensin viileään huoneeseen niin, ettei aurinko paista niihin. Saavat totutella muutokseen vähitellen. Samalla kastelin niitä hieman. Kannattaa varoa, ettei anna kerralla liikaa vettä.
Mullanvaihto ja leikkaus tehdään vasta sitten, kun ne ovat kasvattaneet uusia vihreitä lehtiä eli maaliskuussa.
Iirikset siirsin ikkunalle, missä nyt on vain 16 astetta lämmintä. Ja siihenkään ei aurinko paista.
Ai, että nyt harmittaa, kun heitin riippaorvokin syksyllä kompostiin. Plääh...olis pitänyt säästää...
VastaaPoistaEläköön sitkeät kasvikaverit! Tuo riippaorvokki on uskomattoman suloinen.
VastaaPoistaPitää itsekin käydä taas perjantaina kellarissa katsomassa mikä on tilanne :)
VastaaPoistaTuija - ostin tuon taimen suoraan viljelijältä Puutarhamarkkinoilta. Myyjä kertoi, että se säilyy talven kellarissa tai viherhuoneessa. Ennen minäkin heitin sen kompostiin syksyllä ; )
VastaaPoistaSaila - sanos muuta, tällaiset kamut ovat sitten ihania ! Ja vielä niin kauniitakin : )
Kukkahattuneiti - kasvit ovat näköjään jo huomanneet kevään saapuvan ja lähteneet kasvuun, myös kellarissa ; )
Minulla on yksi pelakuu talvehtimassa. Näyttää että olisi selvinnyt talven yli:) Nostin sen viileään huoneeseen pari päivää sitten ja neuvojesi mukaan vaihdan mullan ja leikkaan maaliskuussa.
VastaaPoistaKiitos taas hyvistä neuvoista!
Sari, muistan miten paljon pidit juuri näistä riippaorvokeista.
VastaaPoistaTänään viimeinen pelakuu, jonka otin kellarista 5.2. pääsee uuteen multaan. Muut versovat jo.
Jotaki löytyy sinulle blogistani!
VastaaPoistaLeppoisaa keskiviikkoa sinulle!
Löysinpä mukavat sivut! Kerrassaan innostavaa. Riippaorvokki on uusi tuttavuus, pitää hankkiutua semmoisen kaveriksi tänä keväänä. Mulla on yksi ainoa Mårbacka(?) talvehtimassa ikkunalla, kohta on aika leikata se ja istuttaa uuteen multaan.
VastaaPoistaSuloinen on tuo riippaorvokki.
VastaaPoistaTyöpaikallani taimistossa sitä on ollut myynnissä parina kesänä.
Se on niin pieni ja herkkä ja jotenkin vaatimaton siellä loistokkaiden ja "röyhkeiden" miljoonakello- ja pelakuuamppeleitten joukossa, että vain todellinen kukkien ystävä sen edes huomaa.....
Minullakaan sitä ei ole ollut, ei ole oikein sopivaa paikkaa....
Suloinen tuo orvokki. Hyviä vinkkejä jälleen, kiitos niistä.
VastaaPoistaMinulla on puksi ja muratteja varastossa talvisuojassa ja ne ovat alkaneet versoamaan, selvästi ovat jo kevätmielellä:)
Hui, mun on riennettävä heti katsomaan miten mun iirikseni voivat.
VastaaPoistaMinäkin otin pelakuut lämpimään, putsailin ne ja laitoin hyvään valoon itäikkunalle. 20 hengissä, yksi keltainen (hankin niitä viike keväänä 3) ja kaikki kolme tuoksupelakuuta (sain lahjaksi viime keväänä) menehtyivät, sekä yksi enkelinsilmä (huiskulan palkinto).
VastaaPoistaNäyttää siltä että jos selviävät ekasta talvestaan niin sitten ne pysyvät kyllä hengissä.
Hulluruohot eivät talvehtineet yksikään. :(
Susanne - ole hyvä : ) Pelakuut talvehtivat yleensä tosi hyvin, vaikkakin kellarissa olleet näyttävät hurjilta ; )
VastaaPoistaLeena Lumi - olen niin iloinen, kun riippaorvokki säilyi talven yli : ) Sitä on tosi vaikea löytää myymälöistä...
Sinulla on pelakuitten kasvuunlähtö jo hyvällä mallilla : )
Intianminttu - aiemmin, kun minulla itsellä ei ollut kellaria eikä viileähköä huonetta, talvetin kukat sukulaisen kellarissa ; ) Kieltämättä nyt talvetus on paljon kätevämpää, kun paikka on lähellä.
Täytyypä käväistä blogissasi...
Eve - voi kiitos Eve ! Sanasi niin lämmittävät sydäntäni : )
Piu - tervetuloa blogiini ! Mårbackat ovat hyviä vanhoja pelakuita, siis kestäviä ja kauniita. Minulla itselläni on tulppaanikukkainen Mårbacka Tulpan -lajike.
Risusydän - totta, riippaorvokki ei ole myymälässä yhtään "myyvän näköinen". Kun sen kauneuden on kerran huomannut, silmä erottaa sen heti kukkarunsauden keskeltä ; ) Nyt toivon niin, että nämä riippaorvokkini aloittaisivat kukkimisen kohta, niin saisin ne kevätkukkijoiksi parvekkeelle...
Sussi - on se jännä, mistä kasvit huomaavat kevään saapuneen, ihan pimeässä kellarissakin ; )
Ja siitä uudesta kasvusta tulee niin kevätfiilis, oli pakkasta vaikka kuinka paljon : )
pioni - riennä ihmeessä katsomaan. Minulla osa iiriksistä on ihan pieniä ja osa jo melkein kukkii. Samon lumikelloista yhdessä on jo nupun alku.
TuijaR. - vautsi, sait keltaisen pelakuun talvettua. Sitä luulisi hankalaksi talvetettavaksi...
Voi harmi noita hulluruohojasi. Ne oli niin upeita. Kylvin hulluruohon ja vieläkään ei näy yhtään alkua mullan pinnalla...taidan olla vähän kärsimätön. Aion myös keväällä etsiä sen taimia puutarhamyymälöistä... olen siis ihan hullaantunut niihin, hih ; )
Kevättä odotellessa on kiva katsella kuviasi!
VastaaPoistaHei, luen blogiasi melkein päivittäin. Hienosti järjestetty kokonaisuus! Minua ihmetytti tuo riippaorvokki, en ole ennen moista kasvia missään huomannut... kasvatetaanko se siemenistä vai miten? Kysyisin myös onko sinulla kokemuksia chilistä, nimittäin chilin talvettamisesta. Minulla on muutama chili säilynyt viileässä viherhuoneessa hengissä talven yli ja olen miettinyt, koska ne pitäisi ottaa sieltä huoneenlämpöön ja tehdä niille mullan vaihto? Olen lukenut eri chilisivustoja mutta missään ei oikein ole nimenomaan tästä asiasta kerrottu.
VastaaPoistaKiitos vastauksesta etukäteen ja kiitos myös blogistasi.
Kävin tänään kuvaamassa meidän hotellin puistossa ja koko ajan tuli mieleen että Sari tietäis kun mietiskelin mitähän nämäkin ovat. Täällä kun kaikki meidän tuntemat huonekasvit ovat puina ja pensaina. Kun pääsen kotia ja saan purettua miljoona kuvaani laitan yhden puun kukkakuvan blogiin josko tunnistat mikä se vois olla. En muista että olisin nähnyt sitä koskaan ja aivan mahtavan kirkkaan oranssit kukat oli, olin aivan haltioissani siitä.
VastaaPoistaTerkuin Henrietta
Elsa - kiitos : ) Täällä sisällä kasveilla on alkanut jo kevät...
VastaaPoistaTarja - olen ymmärtänyt, että riippaorvokki lisätään yleensä pistokkaista ja se on hidas kasvatettava. Siksi se on myös kalliimpi kuin tavallinen orvokki.
En ole koskaan kasvattanut chiliä. Kasveilla on sellainen yleisohje, että mitä enemmän on valoa, sitä lämpimämpää paikkaa ne sietävät. Kasvatusolojen muutos tehdään vaiheittain kuten tekstin pelakuulle. Pelakuun totuttua uuteen paikkaan ja uusien versojen kasvun alettutua on vasta mullan vaihto.
Henrietta - siellä on varmasti vaikka mitä ihania kasveja ! Voi hitsi... nyt tekisi mieli lähteä jonnekin kuvaamaan kukkia, vaikka Madeiralle : )
Odotan innolla kuvaa puusta....
Riippaorvokki olikin itselle aivan uusi tuttavuus, tuota täytyykin metsästää sitten keväällä jos löytyisi, näin orvokit muutenkin lähellä mieltä kun on sattumoisin toinen nimeni :) Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaParolan asema - ole hyvä : ) Riippaorvokki on suloinen kukkija. Ja sen versot kasvavat pitkiksi... ja niissäkin on kukkia.
VastaaPoistaOlen aivan menettänyt sydämeni tälle kasville : )
Uusi tuttavuus minulle tuo orvokki. Meillä kaikki pelakuut ovat olleet sisällä ikkunan ääressä, katsotaan miten onnistun niitä leikkaamaan ja juurruttamaan, sillä tuntuu ettei raski leikata isoja hyvin kasvavia kukkia.
VastaaPoistatia - minustakin on tavallaan niin sääli leikata versoja lyhemmiksi... mutta pelakuut haaroittuvat paremmin, kun niitä leikkaa. Osalla onkin vain pari pitkää versoa ja yhden sellaisen yksilön jo leikkasin. Sen versot olivat ainakin 50 cm pitkiä ja taipuivat muiden päälle.
VastaaPoista