torstai 10. helmikuuta 2011

Hyviä puutarhakirjoja...

Ehkä ihanin puutarhakirjoistani on Rea Peltosen ja Vesa Koivun Pionit.
Siinä on huikeita kuvia ja paljon asiaa pioneista : )

Tämän kirjan selaamiseen ja lukemiseen en kyllästy koskaan...
Toinen hyvä puutarhakirja on Suomalainen ruusukirja. Siinä on tekijöinä neljä puutarha-alan ammattilaista eli Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila ja Satu Tegel.
Kirjassa on laajasti tietoa Suomessa menestyvistä pensasruusuista, joita muuten on todella paljon : ) Ja onhan kirjassa myös köynnös- ja ryhmäruusujakin.
Tästä kirjasta on jo tehty monta uudistettua ja täydennettyä painosta. Omani on vuodelta 2002.

Olisi ihanaa kuulla, mitkä ovat sinun lempparisi puutarhakirjoista.
Ja mikä niissä sinua viehättää ?

Laitoin tuohon sivupalkkiin koosteeen Leena Lumen tekemistä puutarhakirja-arvosteluista.
Leena kertoi, että hänelle on keväällä tulossa uusia puutarhakirjoja luettavaksi, mm. Villin niityn sipulikukat, Puutarhan vihreä vuosi, Elinvoimaa mausteista... laitan nekin sitten tuohon listaan.

Kiitos Leena !

17 kommenttia:

 1. Nuo ovatkin ihan parhaita! Suomalaisen ruusukirjan kanssa samaa sarjaa olevat Pihan havupuut ja -pensaat sekä Kukkivat pensaat (muistaakseni) ovat myös tosi hyviä. Pionit -kirjan ainoa vika on se, että se aiheuttaa ihan hirveää, parantumatonta pionihulluutta ja tarvetta hankkia niitä aina vain lisää ;-) Onneksi on Pionien koti ja muut hyvät taimistot.

  VastaaPoista
 2. Mulla on kolme Rea Peltolan kirjaa, mutta tuo Pioni vielä puuttuu.
  Ostin juuri Paula Ritanen-Närhin Paratiisi takapihalla ja siihen olen nyt tykästynyt. Ostin myös kirja-alesta Puutarhan puut ja pensaat ja nyt itelle niin ajankohtaisen Itäisen välimeren kasvit.
  Sitä olen selannut harva se ilta ja suunnitellut siskoni puutarhaa...Tykkään varsinkin sellaisista kirjoista, joissa käytetään jotain kierrätysjuttuja.
  Hauskaa viikonloppua puutarhureille!

  VastaaPoista
 3. Innoittamanasi postasin blogiini omista suosikeistani ja niitähän löytyy ;)

  VastaaPoista
 4. Saila - se Pihan havupuut ja -pensaat on tosiaan hyvä kirja. En ole tullutkaan sitä hankkineeksi...
  Pionihulluus kun iskee, siitä ei toivu koskaan ; ) Nytkin odotan Pionien kodin taimihinnastoa... vaikka suurin osa lajikkeista taitaa olla samoja kuin viime vuonna... on tämä hullua, hih ; )

  Eeviregina - minäkin pidän noista Paulan kirjoista ja kirjoituksista : ) Paratiisi takapihalla -kirjassa on tosi kivoja ideoita
  Sinulla on kyllä mielenkiintoinen projekti menossa.
  Ihanaa viikonloppua sinullekin !

  Maria - käväisinkin jo katsomassa ja komea pino kirjoja näkyi olevan ; )
  Huomasin siellä monta tuttua teosta, jotka löytyvät myös omasta kirjahyllystäni.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kirjavinkeistä!
  Olen hullaantunut pelargonien lisäksi pioneihin ja ruusuihin:) Nuo kirjat täytyy saada.

  VastaaPoista
 6. Sari, mulla on yli 300 kasvia puutarhassani, mutta ei pionia, sillä tämä puutarhan kuningatar ei pidä minusta;-) Minun on ihan pakko saada joskus siirtää kaseveja muutuvien mieltymysteni mukaan...Siis siksi ei tuo pionikirja kuulu valikoimiini.

  Ehdottomasti ihanin puutarhakirja, mille ei edes ole hintaa, on Ihanat kärhöt - Yli 100 klematis-lajia. Kysyin tänään kustantajalta ja varmistin, että tätäkin ihanuutta on edelleen saatavissa.

  Puutarhuriystäväni pyysi ja sai minulta taas kirjan Varjokasvit, sillä toisin kuin minun pihallani, hänellä ei ole siimeksiä ja niitä hän on nyt alkanut luomaan.

  Tulevaisuuteni on kuitenkin Cajanderin Luontopiha, sillä haluan tehdä isosta puutarhastamme hiukan villimmän ja vähemmän hoitoa vaativan. Ja siis tervetuloa siilit, linnut, lumikot, oravat etc. kuten Luontopihassakin. Ja perhosten houkuttelijoita on jo alettu istuttaa.

  Pelargoniat nostin kellarista 5.2. ja ne nyt 'lasehtivat', sitten alasleikkuu ja uudet mullat.

  Sari, ole hyvä: Ilo oli minun!

  VastaaPoista
 7. Juuri tänään ostin melko edullisesti Christel Kvantin Ruukkupuutarha-kirjan. Ehdin sitä vähän jo selailla ja hauskaa, että siellä on aiheena käsittelyssä myös itse ruukut kasvien lisäksi. Kiinnostavalta vaikuttaa! Ihastuin äskettäin myös Susanna Rosénin ja Anna Skoogin kirjaan Sipulikasvit ruukussa ja puutarhassa. Se on täynnä aivan ihanan viehättäviä kuvia sipulikasveista, ja erityisesti niiden ruukkukasvatus kiinnostaa. Voisin luetella ison pinon kirjoja, joita on kaappieni kätköissä, tykkään kyllä ihan niistä kaikista, myös englanninkielisistä puutarhakirjoista!

  VastaaPoista
 8. Minun suosikkin nyt on Paulan puutarha-paratiisi takapihalla kirjoittanut: Paula Ritanen-Närhi, ihana yhden pihan muutos tarina, joka sopii juuri minua innoittamaan tyylillään:)

  VastaaPoista
 9. Susanne - näiden kirjojen etu on myös se, että ne on kirjoitettu Suomen oloista. Eli kirjoissa mainitut kasvit menestyvät meillä... toki siellä on myös harvinaisuuksia ja arkoja kokeilijoille : )

  Leena Lumi - sinä olet taas jo ajoissa : ) Minä pääsen ottamaan pelakuut kellarista vasta, kun olen saanut järjestettyä ikkunalle lisää pöytätasoa ... toivottavasti sunnuntaina ; )
  Luontopiha, kuten Cajanderin Puutarhan parhaat perhoskasvit, ovat tosi hyviä : ) Aion muuten hankkia lisää perhoskasveja puutarhaan ... niitä kuuluu olla toooosi paljon : )

  Intianminttu - mukavaa, että nykyään on paljon ihan ruukkupuutarhoihin keskittyneitä kirjoja. Monellahan puutarhana on parveke tai pieni terassi...
  Mielenkiinnolla odotan tämän kevään uutuuskirjaa, Villin niityn sipulikukat. Siinä on hyvät tekijät : )

  Maija - kirja onkin upea ja täynnä kivoja ideoita : ) Pidän paljon myös Paulan muista kirjoista.
  Uuden ja vanhan yhdistäminen tuo persoonallisuutta pihaan, ja on ekologistakin : )

  VastaaPoista
 10. Selasin just sun aiempia juttuja ja ihania kuvia tuolta Välimeren matkaltasi!Niin tutunnäköisiä kasveja, samoja kuin Israelissa.
  Tuli ihan matkakuumetta, vielä pitäisi yli kuukausi malttaa odotella!

  VastaaPoista
 11. Vitsi, miksi en aikaisemmin ole osunut blogiisi! Ihania kukkia, hyviä ohjeita, mielenkiintoinen ja hieno blogi! Taisin tulla jäädäkseni.
  Puutarhakirjoja minulla muutamia on ja puutarhuritytär.

  VastaaPoista
 12. Yöpöydällä on aina joku puutarhakirja tai -lehti siivittämässä unia.
  Yhtä suosikkikirjaa minulle ei ole. Erilaisia kirjoja on kertynyt nelisenkymmentä. Uusimmat ovat A. Titchmarshia. Fengshui kiinnostaa kovasti, joten yritän silmitellä josko joskus pidät kurssia lähikunnissani.

  VastaaPoista
 13. Joopajoo,tuo kirjahan se minunkin pionihulluuden lietsoi sit lopulliseen roihuun...On kyllä loistava teos kaikenkaikkiaan ja löytyy minunkin hyllystä.Mulla ei oikeastaan olekaan kuin hyviä puutarhakirjoja,huonot olen jättänyt ostamatta:)Suosikkeja ovat Gardeners book of colour,Pihasta puutarhaksi,Ihanat kärhöt,Oman pihan suunnittelu,Varjokasvit,Paratiisi takapihalla,Fengshui puutarhassa,Suomalainen ruusukirja,Hyvän mielen puutarha...

  VastaaPoista
 14. Varmaankin eniten luettu puutarhakirjani on Antti Riikosen Suomalainen Perennakäsikirja. Sitä on luettu vuosien saatossa moneen otteeseen, sisältää paljon kuvia ja tietoa perennoista.

  Nykyään tulee luettua enemmän puutarhakirjoja, joissa on jotain muuta kuin sitä perinteistä puutarhan perustamista, yksi hyvä on Johanna Vireahon ja Sari Tammikarin Suomalaisia unelmapuutarhoja.

  Ja aivan ihania ovat myös Ihanat kärhöt ja Pionit, mutta kuten joku jo sanoikin, kauppalista vain kasvaa näitä lukiessa;)

  VastaaPoista
 15. Sari, vilkaiseppa vähän mikä viesti sinulle on mun blogissa...;-)

  VastaaPoista
 16. Eeviregina - oih, sinulla on tulossa ihana reissu : ) Siellä on kevät jo pitkällä silloin, eikö vain...

  anja - tervetuloa käväisemään uudelleenkin : )
  Oletpa onnekas, kun omaat puutarhurityttären ; )

  Nettimartta - täytyykin taas vilkaista noita A. Titchmarshian kirjoja. Minulla ei ole niitä yhtään, ainakaan vielä ; )
  Fengshui puutarhakursseja alan kohtapuoliin pitää taas enemmän...

  Tiina - jotenkin arvelin, että sinulla on tuo Pionit kirja ; )
  Siitä voi todellakin saada tartunnan pionihulluudesta, hih : )

  pioni - tuo Suomalainen Perennakäsikirja on minullakin : ) Se on hyvä opus. Toinen laaja kirja perennoista on Pohjolan perennat - Jari Särkkä ja Esa H. Ukonaho. Siinä on paljon tietoa, muttei yhtään kuvaa ; )

  Olivieno - ole hyvä : ) On kiva nähdä, mitä hyviä puutarhakirjoja on muilla. Ja noita Leenan puutarhakirja-arvosteluja oikein odotan... aion hankkia todennäköisesti niistä muutaman : )

  Leena Lumi - oih, ihanaa : )
  Sattuipa minulle hyvä tuuri...

  VastaaPoista