tiistai 25. tammikuuta 2011

Siemeniä ja siemenhinnastoja 2011

Viime kesänä hajuherneet tuoksuivat tosi voimakkaasti.... ihan tulee vieläkin tuoksu nenään, hih ; ) Ne oli kylvetty itse siemenistä toukokuussa.

Olen nyt selaillut pitkään eri siemenhinnastoja ja tehnyt listaa tilattavista siemenistä...

...ja tutkinut viime vuodelta jääneitä siemenpusseja. Tämän punahatun aion kylvää nyt keväällä. Sehän oli se varma perhoskasvi : )

Osassa siemenpusseja on selvästi merkitty siementen itävyyden säilyminen. Eli alla olevan kuvan siemenet itävät hyvin vielä tänä vuonna ( toisessa on vuosilukuna 2011 ja toisessa 2012). Sen jälkeenkin voi joskus itävyys säilyä vielä vuosia. Eli aina kannattaa kylvää vanhatkin siemenet.
Lopulta päädyin tilamaan Korpikangas Siemen-Fröltä mm. yksivuotista valkoista silkkiunikkoa, köynnöskrassia sekä monivuotista isopäivänkakkaraa.
Ja en voinut hillitä itseäni, vaan tilaukseen liitin myös yhden pussillisen Daturaa eli hulluruohoa. Se on myrkyllinen, mutta niin ihana tuoksuva kasvi. Kuvia Daturoista näette Ruusuja ja Rikkaruohoja -blogista, eli terveisiä vaan TuijaR. :lle, innostuin sittenkin kokeilemaan näiden kylvöä ; )
.
Tilasin muuten myös ruusupapua, se kun kukki viime vuonna niin komeasti. Kuva siitä on alla...
Laitan tänne postauksia, milloin mitkäkin siemenet kannattaa kylvää, sitten kun on sen aika. Pieni osa kyvetään jo nyt tai helmikuussa, ja suurin osa kasveista vasta myöhemmin. Puutarhan vuodesta näet esimerkkejä kasveista. Päivitän sitäkin sivua kohta... : )

17 kommenttia:

 1. On kyllä ihan pakko kokeilla itsekin hulluruohoja! Aivan ihanan näköisiä ja ilmeisesti myös ihanan tuoksuisia.

  VastaaPoista
 2. Voi ruusupapu! Ihana väri. :)

  VastaaPoista
 3. Tuoksuherneitä olen kylvänyt useana vuonna, kehnoin tuloksin:( Kasvaako sinun omasi ruukussa vai maassa?

  VastaaPoista
 4. Tuoksuherneet onnistui minullakin hyvin viime kesänä. Ruusupapukin kukki syyskesällä... Nyt tilasin Korpikangas siemen fröltä ison lastin :) Nälkä kasvaa syödessä...

  VastaaPoista
 5. Tuoksuherneistä minäkin aloin kommentoimaan, että viime kesänä eka kerran kokeilin ja tänäkin vuonna piti niitä tilata. Sitä ihan oikiasti hullaantuu noilla siemen sivuilla, ne kun ei niin kauhian kalliita ole, verrattuna valmiisiin taimiin.

  VastaaPoista
 6. Partsipuutarhuri - tuoksu on kuulemma vahva, kuten pasuunakukillakin. Ja viihtyvät lämpimässä, vaikka parvekkeella ; )

  Sofia Punta - ruusupavun oranssinpuna kukanväri on kyllä ihan erityinen. Meillä se kasvaa lähellä oransseja daalioita... ihana väriyhdistelmä : )

  pioni - meillä ne kasvavat aina maassa. Esikasvatan ne sisällä ja parvkkeella, ja niitä kannattaa latvoa tällöin. Kun yöpakkaset ovat ohi, ne istutetaan pihalle. Niitä kannattaa lannoittaa, etenkin jos multa ei muuten ole saanut ravinnevahvistusta.

  Mari - viime kesä olikin tosi hyvä kukkiville kasveille : )
  Olisipa minullakin mahdollisuus kylvää iso satsi... mutta tiedän jo, että keväällä olen monta päivää työmatkoilla ja samoin kesäkuussä. Eli tilasin nyt järjellä noita siemeniä, tarkoitan siis vähän ; )

  Eve - minä jätin nyt tuoksuherneet väliin, tosin tässä on vielä pitkä talvi aikaa tilata lisää ; )
  Minusta on tosi kiva kasvattaa aina joka kevät jotain monivuotista itse siemenistä. Siinä on ihan oma hohtonsa, ja saa kerralla paljon taimia : )

  VastaaPoista
 7. Tervehdys Sari pitkästä aikaa..Minäkun käyn aina kattomassa tuolla naamakirjassa sun kuulumiset. Nyt sitten pääsin tänne asti.
  A j a t t e l e....minäkin innostuin ostamaan siemeniä, jos tänä vuonna sais ne multaan asti.;)
  Ruusupapu on kiva munki mielestä se on jotenkin niin jämäkkä, ei notku ja räntyä pitkin ja poikin.Taidan minäkin sitä ostaa. Tuoksuherneitä ostin minäkin pussillisen, niissä sanottin, että voisi laittaa suoraan penkkiin? Voiko? Kerran yritin kasvattaa niitä , niistä tuli ihan kamalat huitukat..Joko olet löytänyt helmililjoja?

  Mukavaa lumista tammikuun loppu sinulle, itse kävin äsken kaivamassa omenapuun ympäriltä lunta pois, jotta puput ei käy vieraisilla.;)

  VastaaPoista
 8. Tuoksuja....kauniita siemenpusseja unelmia...
  minulla ne valkoiset neilikat eivät tuoksu...kävin heti nuuhkaisemassa, miehen mielestä miedosti, hih!
  Minäkin kasvattelen joitain siemenestä...
  jäin muuten äsken kasvihuoneeseen ´..ovi jäätyi kiinni eikä ollut känny matkassa! Hakkasin ikkunoita ja armas mieheni pelasti pälkähästä...onneksi ei ollut kerinnyt mennä nukkumaan, hih!

  VastaaPoista
 9. Tuoksuherne on lemppareitani, täytyykin istuttaa niitä tänä vuonna:)

  VastaaPoista
 10. Tuija - kiva kun ehdit tännekin poiketa : )
  Kyllä tuoksuherneet voi kylvää suoraan maahankin, tuo esikasvatus vain nopeuttaa niiden kasvua eli kukintaa. Tosin niitä ei kannata kasvattaa liian aikaisin ja ne on hyvä latvoa...
  Helmililjoja en ole nähnyt, en kyllä nyt ole käynyt kaupoillakaan ; )
  Aurinkoista päivän jatkoa !
  ps. vihdoinkin aurinko paistaa : )

  Sirkka - oho, kylläpäs kasvihuone voi olla vaarallinen paikka, hih. Sinnehän täytyy jo ottaa mukaan pelastautumisvälineet, hih ; )
  Olen luullut, että kaikki neilikat tuoksuvat...vai olikohan se niin, että isokukalliset tuoksuvat selkeästi. Tuota täytyy ihan nuuskia, siis tutkia ; )

  Sussi - tuoksuherneissäkin on montaa väriä sekä myös pienikukallisia. Osalla niistä on voimakas tuoksu ja osalla miedompi. Ne voimakkaasti tuoksuvat ovat lemppareitani : )

  VastaaPoista
 11. Minä en ole istuttanut siemenistä paljon mitään mutta mielenkiintoista olisi kokeilla saanko niistä mitään kasvamaan. Kauniita kukat on ja niistä kovasti tykkään, joten tänä vuonna voisin aloitta siemenistä kasvattamisenkin:)
  Seuraan tiiviisti mitä kirjoittelet täällä ja otan oppia:)
  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 12. Ihanan kesäisiä kuvia täällä, vaikka ulkona paukkuu pakkanen. Itelläkin oli viime kesänä noita hajuherneitä ja keräsin niistä siemeniä tulevaa kesää varten. Ne kukki silloin vähänlaisesti, mutta se taisi johtua siitä että kylvin ne vähän myöhään. Punahattu näyttä hauskalta kukalta. Vois varmaan harkita laittaa sitä isoon ruukkuun.

  VastaaPoista
 13. Susanne - siemistä kasvattamisessa on ihan oma hohtonsa, ja siihen jää helposti vähän koukkuun ; )
  Kannattaa aloittaa nopeasti ja varmasti itävistä kasveista, niin saa tuntumaa touhusta : )

  santra - hyvässä ja ravinteikkaassa mullassa sekä auringosssa hajuherneet kukkivat upeasti... ja tietty, mitä aiemmin ne saa kasvamaan, sitä aikaisemmin ne aloittavat kukinnan : )
  Kuvan punahatusta on myös paljon lajikkeita, joilla kukan muoto vähän vaihtelee. Kuten monet monivuotiset, ne eivät kuki vielä ekana vuotena... mutta niitä on kyllä myynnissä myös kukkivina taimina ..

  VastaaPoista
 14. Siemenpussien rapistelua täälläkin jo harrastetaan ;) Sinulla on mielenkiintoinen blogi.

  Kiitos kunniasta päästä puutarhablogilistallesi.

  VastaaPoista
 15. Nettimartta - kiitos : ) Minulla on siemenpussit pöydänkulmalla, ja niitä on välillä ihan pakko tutkia.... ja rapistella.
  Kerään tuohon listalleni hyviä puutarhablogeja, eli blogisi kuuluu ilman muuta sinne : )

  VastaaPoista
 16. Minäkin olen jo jonkun aikaa katsellut, että mitä tänä vuonna tilaisi.. Omat suosikkini ovat unikot ja krassit.

  VastaaPoista
 17. RANTAPUIKKO - unikot ovat minunkin suosikkejani... niin monivuotiset kuin yksivuotisetkin. Jännityksellä odotan, miten muutama uusi monivuotinen on talvehtinut.

  VastaaPoista