Punahatun siemeniä sain viime vuonna, joten aion kylvää ne nyt keväällä.
Toissa vuonna tuli kylvettyä jotain punalatvaa eli nyt tänä vuonna niiden pitäisi jo kukkia. Kuvassa vaalean punalatvan vieressä kasvaa purppurapunalatvaa.
Jos löydän edullisen taimen, istutan sen maahan kokeeksi. Säilytämme siis syyssyrikän kellarissa. Se on talvenarka ja meillä II-vyöhykkeellä se saattaisi kuitenkin talvehtia, vaikka kaikki oksat paleltuisivatkin. Sehän kukkii uusiin versoihin eli kukkisi joka tapauksessa : )
Juuri katselin omia viimekesäisiä perhoskuviani sillä silmällä, että josko tekisi perhospostauksen talven keskelle ;))
VastaaPoistaMeillä eniten perhosia houkutteli tuo punahattu. Välillä niissä kukissa oli oikein tungosta ;)
Syyssyrikkä ei jostain syystä ollut yhtä houkutteleva.
Tilasin joulun alla Riku Cajanderin kirjan PUUTARHAN PARHAAT PERHOSKASVIT. Ihana kirja, kauniita kuvia ja hyödyllistä tietoa perhoskasveista :)
Ja meilläkin on mahtavat nokkospuskat tontin rajalla riukuaidan takana ;)
Minustakin on aivan mahtavaa, mitä enemmän elämää puutarhasta löytyy. Punahatut ovat meilläkin houkutelleet jo muutaman vuoden perhosia luokseen. Hyviksi havittuja ovat olleet myös yrtti-iiso sekä punatähkä.
VastaaPoistaHyvä aihe! Tämän takia minä vlaitsin Riku Cajanderin Luontopihan viime vuoden parhaaksi puutarhakirjaksi, sillä siinä otettiin koko luonto mukaan.
VastaaPoistaMinun on myös tarkoitus istuttaa jotain Cajanderin suosittelemaa perhoskasvia, mutta en nyt lennossa löydä sen nimeä...
Kallionauhus todellakin oikein 'imee' perhosia. Siinä niitä saa aina ihailla.
ja silloin ei sovi myrkytellä..
VastaaPoistaPunahattu tosiaan kiehtoo perhosia, niitä oli viime kesänä kiitettävästi
VastaaPoistaSyystyräkistä tykkään, se on hauska kukkivana.
Perhoshoukuttimia minullakin tekisi mieli istutella.. Meillä on tulossa vielä tien ja etupihan asfaltointi, joten se vähän jarruttaa kukkien istuttamista. Mutta ehkä ruukkuihin voisi istuttaa jotain jo valmiiksi?
VastaaPoistaPerhoset on kyllä niin kauniita että niitä mielellään katselee omassa pihassa. Punahattua minulla ei vielä kasvakkaan pihassa, mutta jos on niin hyvä perhoshoukutin niin taidan laittaa ensi keväänä punahattua meillekkin.
VastaaPoistaNokkosia minullakin on, vaikka kuinka, ja ohdakkeita! :-D Mutta ei niistä ikinä raaski kokonaan luopua sittenkään, kun joskus puutarhan villi osa pienenee. Ne kuhisevat perhosia kesällä! Punahatun eri väriset lajikkeet ovat minullakin ostoslistalla.
VastaaPoistaMonta kasvia, joita itsekin olen suunnitellut pihaan perhosille.
VastaaPoistaSyyssyrikkäästä olen haaveillut pitkään. Jos saan raivattua varastoon sopivan tilan talvehdittamista varten, niin voisin ehkä yrittää:)
Perhosia houkutellaan meidänkin pihalle. Nauhuksia on ja myrkytyksiä ei suorita. Tästä se varmaan lähtee...
VastaaPoistaHienot kuvat sinulla!
Meillä perhoset asustavat syysmaksaruohoissa ja purppurapunalatvoissa.
VastaaPoistaEn ole ennen nähnytkään tuota vaaleaa punalatvaa, onko se saman korkuinen tummemman kanssa? Tuotahan täytyy hankkia, sopivat hyvin yhteen.Mukavaa tammikuun loppua!
Punahattuja ja purppurapunalatvoja meiltäkin löytyy ja niissä perhoset kyllä vierailevat syyskesällä ahkerasti.
VastaaPoistaViime vuonna kylvin valkoisia ja kerrottuja punalatvoja tavallisten kaveriksi, toivottavasti kukkivat ensi kesänä.
Ja nokkosiakin löytyy;)
Risusydän - minäkin olen lueskellut tuota Riku Cajanderin kirjaa. Se on tosi hyvä : )
VastaaPoistaTaitaa olla vähän kasvin paikastakin kiinni, missä kukassa perhoset viihtyvät eniten. Meillä on daalioissa ollut aina paljon perhosia, mutta ei punahatuissa. Siis silloin kun punahatut olivat vielä hengissä ; )
Maria - yrtti-iiso onkin tosi hyvä perhoskasvi, kuten niin monet kukkivat yrtit. Meillä mäkimeiramit kerää myös paljon perhosia...
Leena Lumi - Riku Cajanderin kirjat ovat tosi hyviä. Ne on kirjoitettu niin käytännönläheisesti ja innostavasti : )
Haluaisin löytää kallionauhukselle paikan pihalta, juuri sen perhosia "imevän" ominaisuuden takia. Se oikein kuhisee neitoperhosia : )
Hannelen talviparatiisi - totta, ei ainakaan perhosen toukkia... eli niitä vihreitä matoja kasvien lehdiltä ; )
arleena - en ole kuullutkaan syystyräkistä, mitäköhän kasvia tarkoitat... Punahattu on klassinen perhoskasvi, varma valinta siis : )
Elisa - tuo onkin hyvä idea, istuttaa kukat kesäksi ruukkuun ja loppukesällä sitten omille paikoilleen pihalle maahan : ) On myös joitakin yksivuotisia hyviä perhoskasveja kuten heliotrooppi ja korkea jättiverbena.
Susanne - punahattu kuuluu hyviin perhoskasveihin. Siis houkuttelee niitä värikkäitä päiväperhosia. Monet kukkivat yrtit vetävät myös päiväperhosia puoleensa : )
Saila - punahattuja onkin montaa eri sävyä... ja kukan mallia : ) Taitavat muuten kaikki kerätä hyvin perhosia.
Tuo nokkoskuva on muuten otettu meidän kasvimaalta, nokkosrivistä ; )
Sussi - syyssyrikän kukat ovat tosi kauniit ja se on ehkä jopa paras perhoskasvi. Se vetää perhosia puoleensa aivan uskomattoman paljon, etenkin kun se on vähän vanhempi ja monioksainen. Eli kukkiakin on silloin paljon ; )
Nettimartta - kiitos : ) Nauhukset ovatkin varmoja perhoskasveja. Kukkivat juuri loppukesällä, jolloin on liikkeellä monia päiväperhosia...
Eeviregina - muistaakseni tuo vaalea ja punaisempi punalatva ovat aika saman kokoiset. Vain kukan väri on eri. Jännään itse, kylvettyjen punalatvojen väriä, onko ne vaaleita ja punaisia, vai joitain siltä väliltä ; )
Mukavaa tammikuun loppupuolta sinullekin !
pioni - nuo omat viljelykset ovat ihania. Ne antavat kivaa jännitystä tähän kesän odotteluun ; )
Ihan niin kuin meillä nuo punalatvojen taimet...niistä ei yhtään tiedä minkä väriset kukat niihin tulee : )