sunnuntai 16. maaliskuuta 2025

Pensasaidan leikkaus helpommaksi, kuun mukaan

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Tässä muutama vinkki, jonka avulla pensaiden ja pensasaidan leikkaus muuttuu helpommaksi. Tiedän, että moni nykyään tuntee pientä tuskaa, kun pitäisi leikata pensasaitaa tai yksittäistä pensasta. Se on onneksi yllättävän helppoa, kun tietää miten niiden leikkaaminen tehdään oikealla tavalla.


Muotoon leikatut aidat...

Upeat muotoon leikatut pensasaidat ovat tosi näyttäviä ja antavat näkösuojaa, myös lehdettömänä talviaikaan. Sen takia niitä kannattaakin leikata säännöllisesti, jotta ne pysyvät tuuheina. Silloin pensasaidan leikkaus pysyy helppona jatkossakin. Nimittäin jos leikkaat aidan huolimattomasti, sen seuraava leikkaus on hankalampi ja työläämpi.
Kuvan aitaa on jatkossa helppo leikata, koska se on viimeksi leikattu huolellisesti muotoon.

Vapaasti kasvavat aidat ja pensaat...

Pensasaita voi olla myös vapaasti kasvava, jolloin sitä leikataan yleensä hyvin vähän, riippuen pensaslajista. Pensaslajilla tarkoitetaan pensaan tarkkaa nimeä, kuten esim. marja-aronia. Vapaasti kasvavien pensasaitojen eli aidanteiden leikkaus tehdään myös pensaslajin mukaan. Silloin ne pysyvät kauniin mallisina ja elinvoimaisina.
Kuvassa on aronia-aita, jonka oksat ovat kaatuneet marjojen painosta. Se kertoo siitä, että sitä ei ole leikattu oikein. 

Pensasaidan leikkaus helpottuu...

Tässä tiivistetysti vinkit, joiden avulla pensasaidan leikkaus koetaan heti helpommaksi.
    • Hyvät työvälineet aidan leikkaamiseen - terävät ja puhtaat sakset tai aitaleikkuri.
      • Huolla työkalut ajoissa, niin ne ovat heti käytettävissä leikkauspäivänä.
      • Leikkaaminen sujuu nopeammin ja kevyemmin, kun leikkausvälineet ovat hyvässä kunnossa.
    • Oikea ajankohta - eri pensaslajit leikataan hieman eri aikaan vuodesta. 
      • Selvitä siis pensasaitasi paras leikkausajankohta. 
      • Siihen vaikuttaa leikataanko vain vähän oksia vai reippaammin tai leikataanko ihan alas.
    • Kun tiedät, mitä ja miten leikataan - se tuo varmuuden tunnetta. 
      • Selvitä pensasaitasi oikea leikkaustapa. 
      • Kun pensasaidan leikkaus tuntuu vaikealta ja työläältä, se usein tulee siitä, että epäröi tekeekö oikein... tai mistä kohtaa pitäisi leikata... tai kestääkö pensas varmasti leikkaamisen ja eihän se vain jää kitumaan. 
    • Hyödynnä kuun mukaan ajoittamista - saat helpommin toivotun tuloksen
      • Valitse hyvät leikkauspäivät kuun mukaan aitasi pensaslajille
      • Haluatko siis pensasaidan kasvavan korkeutta vai toivotko sille hitaampaa kasvua, tai kenties haluat sen kukkivan runsaasti. Sen mukaan valitaan ajankohta.


Pensasaidat tuuheaksi tietopaketti...

Pensasaitojen leikkaukseen ja hoitoon on oma verkkokurssi, koska aiheeseen liittyy niin paljon tärkeää erikoistietoa. Kurssimateriaalit ovat lyhyinä videoina, joista on helppo löytää juuri nyt tarvitsemansa tieto ja ohjeet. 
Kurssilta löytää ajanmukaista tietoa lehtipensas- sekä havuaitojen hoitoon. Toki myös miten tehdään uuden pensasaidan leikkaus ja tärkeä alkuvuosien hoito.

Katso lisätietoja Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssin sivulta. 

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy muiden puutarhakurssien tapaan www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.


Jos mietit, miten leikataan syreenit, pensashanhikit tai hortensiat, niin kurssilta löydät niille leikkausohjeet. Ohjeet toimivat myös yksittäisten pensaiden leikkaamiseen. Näiden pensaiden leikkaamista kysytään minulta yllättävän paljon.

Siellä on myös ohjeita marja-aronian leikkaamiseen. Olen tekemässä kurssille vielä lisävideon aronioiden hoidosta. Nimittäin siitäkin ja aronia-aidan kaatumisesta tulee paljon kyselyjä. Aronia on selvästi nyt monella haasteena.

Kuun mukaan leikkaaminen...

Jo useimmalle tuttu kuun mukaan ajoittaminen on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Siinä on siis kyse yhdestä luonnon rytmistä, jonka mukaan ajoitetaan puutarhatyöt.

Kun kuun mukaan ajoitetaan leikkaaminen, niin silloin valitaan parhaat leikkauspäivät kuukalenterin avulla, kyseiselle kasvilajille. 
Päivän valitsemiseen vaikuttaa myös se, mitä toivotaan jatkossa pensaalta. Leikkaaminen siis vaikuttaa siihen, tuleeko pensas kasvattamaan uusia versoja vähän vai runsaasti. 

Vai halutaanko kenties hävittää pensas eli toivotaan sen kuolevan, jolloin valitaan ihan eri päivät sen alas leikkaamiseen.

Hyvät päivät pensaiden leikkaukseen...

Verkkokurssilla on valmiiksi listattu tämän vuoden hyvät leikkauspäivät, jotta pensasaidan leikkaus onnistuu toivotusti. Sieltä voi valita eri tarkoituksiin sopivat, halusi sitten pensaalle hitaampaa tai runsaampaa uutta kasvua. Materiaaleista löytyy myös parhaat päivät pensaiden alas leikkaamiseen, ne ovat nyt ihan lähiaikoina. 

Jotta ei vahingossa leikkaa pensaita sellaisena päivän, jolloin hävitetään pensaita, niin nekin oppii tietämään kurssimateriaaleista. On nimittäin tärkeää välttää niitä huonoimpia leikkauspäiviä, jos haluaa pensasaidan jatkavan hyvää kasvua jatkossakin.




Puutarhaterveisin Sari


Ps. Älä vain myöhästy parhaista pensaiden leikkaamisen ajankohdista. Kevät etenee kohta niin vauhdilla, että pensasaidan leikkaus ajankohta on nopeasti ohitse.

perjantai 14. maaliskuuta 2025

Keväinen anemone ilahduttaa ruukkukukkana

 
Tämä upea keväinen anemone ilahduttaa nyt ruukkukukkana myrtin vieressä. Käväisin nimittäin tänään torilla pitkästä aikaa kukkaostoksilla. Kaipasin jotain keväistä piristämään päivää, sillä meillä on maa taas lumen peitossa ja ulkona on niin kylmä. Onneksi siihen auttaa aina kevätkukat. Ja siellä torilla kukkia ihastellessa tuli heti niin ihana kevätfiilis.  


Jännät lehtitupsut kukan takana...

Näillä anemoneilla eli kruunuvuokoilla on jännästi lehdet kukan takana. Ne näyttävät ihan lehtitupsuilta ja tekevät näistä erityisen viehättäviä kukkia. 

Kruunuvuokon ihanan siniset kukat...

Tällä `Harmony Blue` lajikkeella on tosi kauniin väriset kukat. Sininen on jotenkin keväinen väri, ehkäpä sen takia, että se muistuttaa sinivuokkojen kukkia. 
Kukan keskusta on myös koristeellinen, näin läheltä katsottuna. 

Keväinen anemone ruukkukukkana...

Löysin siis tämän keväisen anemonen meidän Nurmijärven kirkonkylän torilta, paikallisen Ruotin puutarhan torikojusta. Se on oikea aarrepaikka, sillä sieltä löytää aina myös jotain erikoisempaa tai muuten kivaa kasvia. 
Tämä anemone on heidän kasvattama eli ekologinen lähikukka 😊

Anemonella on tosi kauniit lehdet, joten otin siltä koristepaperin pois, jotta lehdet näkyvät kokonaan. Sillä on vasta ensimmäinen kukka avautumassa. Näillä sipuli- ja mukulakasveilla kukinta kestää pisimpään, jos siirtää ne yöksi viileään huoneeseen tai viileälle ikkunalla. Pakkasta kruunuvuokko ei kuitenkaan kestä.

Vanha myrtti kasvattaa jo uusia versoja...

Kruunuvuokon vierellä on se vanha myrtti, josta olen kirjoitellut aiemmin. Se talvehti taas hyvin viileässä huoneessa. Tällä kertaa se ei ollut edes ikkunalla, vaan kauempana ikkunasta. Tänä keväänä sille pitääkin vaihtaa hieman isompi ruukku. 
Näet kuvia siitä viime keväältä Myrtti kaipasi leikkaamista -postauksessa.

Myrtissä oli viime vuonna villakilpikirvoja, jotka sain pois. Nyt siinä ei niitä näkynyt. Poistin villakirvat jo kesällä tarkasti kuun mukaan. Muutenkin hoidan tätä ja muita kasveja ajoittamalla hoitotoimet ja kastelun kuun mukaan. Se kun on yksi luonnon rytmeistä ja osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.

Anemone näin ruukkukukkana sopii hyvin tämän myrtin kanssa, sillä niistä tulee niin keväinen fiilis. Ja sekös ilahduttaa lumisena maaliskuun päivänä😊


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 9. maaliskuuta 2025

Unelma lasikuvussa

Ehkä teistä joku muistaa sen pienen unelman taimen, jonka laitoin lasikupuun muutama vuosi sitten. Olin pitkään etsinyt pientä unelman taimea, jonka saisin mahtumaan tähän lasikupuun. Nimittäin unelmaa on hankala saada pysymään kauniina nykyajan asuinhuoneessa. Tässä nyt kuvia, miltä se näytti tänään, kun vaihdoin sille isomman ruukun. Eli se on edelleen hengissä ja kauniin vihreänä.

Unelma lasikuvussa vanhassa ruukussaan...

Tältä unelma näytti ennen ruukun vaihtoa, kun se kasvoi vanhassa saviruukussa, johon olin sen istuttanut muistaakseni syksyllä 2022. Näet siitä kuvia Kultaimarre ja unelma viihtyy -postauksessa.
Olin ostanut tämän unelman taimen keväällä 2022 ns. minikasvina. Siitä kuvia Minikasvit pikkuruukkuihin lasikupuun -postauksessa.

Unelma lasikuvussa uudessa ruukussaan...

Vaihdoin tälle siis tänään hieman isomman ruukun, kun on vielä hyvät istutuspäivät kuun mukaan. Samalla erottelin sen versoja väljemmäksi. En leikannut siitä pois kuin muutaman pienen vanhan lehdykän. Nyt versoilla on enemmän tilaa ja valoa kasvaa.

Veitsi hyvä apuväline kasvin irrottamiseen ruukusta...

Unelman juuripaakku ei lähtenyt pois ruukusta, enkä halunnut rikkoa saviruukkua, joten otin veitsen avuksi. Sillä juuripaakku irtosi hyvin, rikkomatta juuria. Se selvästi kaipasi jo isompaa ruukkua, sillä juuret olivat täyttäneet lähes koko ruukun. Unelma kylläkin viihtyy ahtaassa ruukussa, joten tämä uusi ruukku on sille riittävän iso.

Tältä unelma näyttää ilman lasikupua...

Koska se on kasvanut lasikuvun sisällä, niin sen oksisto on muotoutunut sen mukaan. Aika hauskan näköinen. Laitoin sen kuitenkin takaisin lasikuvun alle, jotta se pysyy hyvän näköisenä eikä ala kuivattaa lehtiään.
Unelma on vanha huonekasvi jo 1800-luvun lopulla saleissa ja kamareissa. Sitä on käytetty ja käytetään edelleen myös kukkasidonnassa eli kukkakimppujen vihreinä.

Uusia versojen alkuja...

Näin keväällä se kasvattaa uusia verson alkuja, kuten muutkin huonekasvit. Uudet versot eivät pääse kasvamaan isoiksi, koska lasikupu estää ja ohjaa niiden kasvusuuntaa. Saa nähdä, kuinka kauan se pärjää tässä lasikuvussa, ellen sitten löydä sille isompaa lasikupua jostain.

Unelman hoito-ohje...

Unelma (Asparagus setaceus) viihtyy hyvin valoisalla paikalla, mutta ei kestä auringon paahdetta. Sitä voi kasvattaa myös valoisalla pohjoisikkunalla. Tavallinen asuinhuoneen lämpötila on sille hyvä keväästä syksyyn ja talviaikaan lämpötilan olisi hyvä olla hieman viileämpi.

Sitä kastellaan säännöllisesti ja kesällä on hyvä olla tarkkana, ettei multa pääse kuivumaan. Jos multa kuivahtaa liika, se kellastuttaa versojaan herkästi. Talvella, kun unelma ei kasva, mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa.
Keväästä alkusyksylle, jolloin se kasvattaa versoja, sitä lannoitetaan.

Unelma viihtyy kauniina, kun ilmankosteus on suuri eli sitä saa sumutella. Tämän takia pidän sitä lasikuvussa, koska siellä ilma on kosteampaa ja muutenkin olosuhteet sille paremmat. Ja ei tarvitse sumutella sitä.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Nyt on vielä muutama päivä hyvää huonekasvien mullanvaihdon aikaa. Jos et nyt ehdi, niin huhtikuussa on niitä lisää.


perjantai 7. maaliskuuta 2025

Aika leikata pelargonit kuun mukaan

 
Näin maaliskuussa on aika leikata pelargonit, jos niille löytyy jo hyvin valoisa ikkuna tai kasvivalot. Tämä kuvan pelargoni kasvoi viime kesänä näin erikoisen malliseksi. Se on minusta niin jännän vino ja tosi koristeellinen, että lyhensin sen pitkää versoa vain vähän. Saa nähdä, pysyykö se kesällä pystyssä vai kaatuuko se vinon oksan painosta.

Vanhat pelargonit leikkaan litteiksi...

Tässä kuva siitä samasta pelargonista sivusta päin katsottuna. Pidän tämän siis leikkaamalla litteänä, jotta se mahtuu kapealle ikkunalaudalle. Siihen mahtuu juuri tämän kokoinen ruukku, joten en vaihda tälle nyt isompaa ruukkua.
Nämä vanhat pelargonit ovat siis olleet talven asuinhuoneen ikkunalla, siksi ne ovat näin hyvän vihreitä ja lehteviä. Talvetan vain nämä ikkunalla, muut ovat edelleen kellarissa.

Milloin pelargonit on hyvä ottaa kellarista valoon, riippuu muutamasta asiasta. Siitä lisää Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin? - postauksessa.

Ekat nuput jo näkyvissä...

Kummatkin pelargonit ovat siis aurinkoisella kaakon suunnan ikkunalla ja nyt niissä on jo nuppuja. En raaskinut leikata nupullisia versojen latvoja pois, etenkään tältä jännän vinoon kasvaneelta. Sen kukkien värisävy on tosi hienon lämpimänpunertava. 
Se on selvästi herkkä kukkimaan, sillä se kukki melkein joulukuulle asti. Siitä kuvia Pelargoni kukkii ikkunalla vielä marraskuussa -postauksessa.


Toinen vanha pelargoni...

Tämä toinen vanhoista ikkunalla talvehtineista pelargoneista näyttää tältä. Sitäkin leikkasin hyvin vähän. Sen korkeimmassa versossa kasvaa jo nuppu, josta tulee hyvin vaaleanpunaiset kukat.


Aika leikata pistokkaita kuun mukaan...

Nyt kuun mukaan on hyvä aika leikata pelargonit pistokkaiksi, jos ne ovat jo hyvässä kasvussa. Joten otin lämpimän punertavasta pelargonista muutaman pistokkaan. Laitoin ne sammalnappeihin juurtumaan. Näin ne vievät vähän tilaa pöydältä, nimittäin pistokkaita ei kannata laittaa suoraan auringon paisteeseen, ennen kuin ne on hyvin juurtuneet. Siihen menee aikaa.

Pistokkaat on hyvä leikata lyhyiksi, jotta ne juurtuvat hyvin. Siitä lisää Pelargonin leikkaaminen ja pistokkaat -postauksessa.

Hyvä aika leikata ja vaihtaa multa kuun mukaan...

Nyt maaliskuussa kuun mukaan hyvä aika leikata pelargonit pistokkaiksi on torstaihin 13.3.2025 asti. Sieltä jaksolta voi tietysti katsoa parhaat päivät, jos haluaa varmistaa runsaan kukinnan jatkossa.

Hyvän mullanvaihdon ajan näet täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta. 

Lisää blogipostauksia pelargoneista...



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 5. maaliskuuta 2025

Estä omenapuun vesiversojen kasvu

 
[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Kun leikkaat omenapuuta, se voi kasvattaa tosi voimakkaasti vesiversoja tai voit estää vesiversojen kasvun. Se siis riippuu ihan siitä miten leikkaat ja milloin leikkaat omenapuuta. Tämä aihe on nyt tosi ajankohtainen, koska omenapuiden ja päärynäpuiden leikkausaika on alkamassa.

Kevät paras aika omenapuun leikkaamiseen...

Kevät on ehdottomasti paras aika omenapuun ja myös päärynäpuun leikkaamiseen, koska silloin näkee parhaiten oksiston. Kevätleikkaus ei aiheuta vesiversojen kasvua, kun valitsee leikkaamiseen tarkasti oikean ajankohdan.
Kuvan koristeomenapuussa ei ole vesiversoja, sillä ylöspäin kasvavat oksat ovat ihan normaalia kasvua. Tätä puuta onkin leikattu keväisin luonnonrytmin mukaan oikeaan aikaan ja sopiva määrä.

Toinen ajankohta omenapuun leikkaamiseen on heinä-elokuu, jolloin puussa on omenat. Se leikkausaika sopii parhaiten omenapuun ns. vuoden toiseen leikkaamiseen. Nimittäin joitakin omenapuita, kuten säleikköomenapuita, on pakko leikata keväällä ja uudelleen loppukesällä. 

Kesällä puun oksissa on lehtiä niin paljon, että ne estävät näkemästä oksia selkeästi. Silloin on vaikea nähdä, mikä oksa pitäisi poistaa sekä miten oksan poistaminen vaikuttaa puun oksiston tasapainoon. Siksikin tavallisen omenapuun paras leikkausaika on aina kevät!

Estä omenapuun vesiversojen kasvu...

Voit siis estää omenapuun vesiversojen kasvun, kun leikkaat omenapuuta luonnonrytmissä eli kuun mukaan katsottuina hyvinä leikkauspäivinä. Niitä on maalis- ja huhtikuussa sekä pohjoiseen Suomeen tarvittaessa vielä toukokuussakin. Samoina päivinä voi leikata myös päärynäpuita. 

Kuun liikkeet on siis yksi luonnonrytmeistä, jonka mukaan ajoitetaan puutarhanhoitoa. Siinä toimitaan koko ajan luonnonrytmissä ja ehkä siksi puutarhanhoito on paljon helpompaa. 

Aiheutatko itse omenapuun voimakkaan vesiversojen kasvun...

Kuvassa omenapuuhun on kasvanut runsaasti suoraan ylöspäin kasvavia vesiversoja kesän aikana. Niitä on niin paljon, että ne pitäisi poistaa jo kesällä. 

Eli kuun mukaan väärään aikaan leikkaamalla saat omenapuun kasvattamaan voimakkaasti vesiversoja. Se on tosi huono puulle ja tietää sinulle lisätyötä!
Vielä enemmän vesiversoja saat kasvamaan, jos leikkaat omenapuuta liian rajusti eli poistat aivan liikaa oksia. Silloin joudut leikkaamaan omenapuuta keväällä sekä uudelleen loppukesällä... ja pahimmassa tapauksessa vesiversojen kasvu jatkuu.

Vähennät samalla muumiotautia omenapuussa...

Kun omenapuu ei kasvata runsaasti vesiversoja, se pysyy kesällä ilmavana. Silloin sen omenat säästyvät paremmin muumiotaudilta. Kuun mukaan leikkaamisesta on siis tämäkin hyöty.

Jos omenapuussa on paljon vesiversoja kesällä, muumiotauti pääsee herkemmin leviämään omeniin, kuten kuvassa on käynyt.

Puutarhanhoito luonnonrytmissä kuun mukaan...

Luonnonrytmissä tehty puutarhanhoito tekee siitä paljon helpompaa. Siinä valitaan eri puutarhatöille sopivimmat ajankohdat, jotta saadaan toivotunlainen lopputulos. Niille kaikille on siis omat hyvät päivät.

Omenapuun leikkaamisessa, samoin kuin rikkaruohojen kitkemisessä ja esikasvatuspuuhissa huomaa nopeasti, miten kuun mukaan ajoittamisella säästyy myös aikaa.
Ei siis tarvitse leikata vesiversoja, kun niitä ei kasva omenapuuhun. Rikkaruohoja tarvitsee kitkeä vähemmän, koska ne kasvavat kitkettyyn kohtaan hitaammin takaisin tai saa hyötytarhan sadosta hyvälaatuisen pienemmällä työllä.

Kuun mukaan ajoittamisen peruskurssi...

Olen tehnyt aiheesta kattavan verkkokurssin, josta löytyy kuun mukaan puutarhatöiden ajoittamisen perusasiat. Se on ikään kuin peruskurssi, jonka avulla ymmärtää aihetta ja oppii itsekin katsomaan hyviä päiviä.

Ajankohtaiset hyvät päivät näkee Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin Puutarhatöiden viikkolistauksesta. Tai voi katsoa omenapuiden parhaat leikkauspäivät nyt keväällä ja syyskesällä kurssin materiaaleista.

Verkkokurssin löydät  www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalta ja se on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari  


Ps. Nyt parhaillaan on omenapuiden leikkaamiseen huono ajankohta kuun mukaan.


sunnuntai 2. maaliskuuta 2025

Puutarhan vuodenkierto - omavaraisuus kotipihalla

 
Puutarhassa ja puutarhanhoidossa on tietty vuodenkierto eli eri vuodenaikoina on omat tietyt puuhansa. Ne kun oppii, niin osaa paremmin ennakoida ja valmistautua tulevaan. Se nimittäin helpottaa puutarhanhoitoa yllättävän paljon.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Kevät - puutarhan vuodenkierto...

Kylvöjä ja taimikasvatusta

Esikasvatusta vaativat kasvit, kuten chilit, tomaatit, kasvihuonekurkut ja monet muut, kylvetään siemenistä jo hyvissä ajoin esikasvatukseen sisälle. Jokaiselle kasville on oma suositelluin kylvökuukausi ja tarkemmat kylvöpäivät tietysti valitaan kuun mukaan

Jotta esikasvatus onnistuu parhaiten, kannattaa aina etukäteen tehdä itselle lista, milloin kylvää mitkäkin siemenet ja mihin. Sillä osa viihtyy viileämmässä ja osa lämpimässä. Näet Maaliskuun kylvöjä -postauksesta nyt kylvettäviä kasveja.

Keväinen puutarhan lannoitus

Huhti-toukokuussa on puutarhan lannoituksen aika, ei siis kannata lannoittaa liian aikaisin. Eri kasveille annetaan eri määrä lannoitetta, sillä osa vaatii runsasravinteisen maan ja osa esim. niukkaravinteisen maan. Kuvassa tehdään varastolannoitusta pensasmustikalle.


Talvetetut kasvit puutarhaan tai ikkunalle

Kellarissa säilytetyt daalian juurakot istutan suoraan maahan toukokuun alussa, kuun mukaan. Muut kellarissa talvetetut kasvit siirretään ulos totuttelemaan ulkoilmaan myös toukokuussa. Osa pelargoneista otetaan yleensä ikkunalle maalis-huhtikuussa. Liian aikaisin niitä ei kannata ottaa, sillä ne pääsee istuttamaan ulos vasta yöpakkasten mentyä eli touko-kesäkuun vaihteessa.


Omenapuiden ja puutarhan pensaiden leikkaaminen tehdään myös keväällä aikaisin, jos siihen on tarvetta. Sen usein näkee jo edellisenä syksynä.

Kesä - puutarhan vuodenkierto...

Kylmänarkojen kasvien kylvö ja istutus ulos

Kesäkuun alussa, kun ei enää ole yöpakkasriskiä, istutan tomaatin taimet ulos. Kasvatamme siis avomaatomaatteja ihan taivasalla. Samoin siihen aikaan pääsee ehkä jo kylvämään herneet ja pavut maahan, mikäli maa on lämmennyt niille jo sopivaksi. Niiden siemenet nimittäin mädäntyvät kylmässä maassa.

Rikkaruohojen kitkeminen

Kesän yksi lempipuuhani on rikkaruohojen kitkeminen. Sitä saa tehdä keväästä syksyyn, mutta eniten sitä puuhaa on kesällä. Ja tietysti kitken rikkaruohoja hyvinä Kitkemispäivinä kuun mukaan, koska se on siten paljon helpompaa.

Kesäinen sadonkorjuu

Kesä-heinäkuussa pääsee nauttimaan jo ensimmäisistä sadonkorjuista, kun mansikat ja kirsikat alkavat kypsyä. Toki tomaateista, yrteistä ja lehtivihanneksista saa satoa aikaisemminkin. 
Riippuu siis ihan siitä, mitä kasveja ja lajikkeita on valinnut puutarhaansa. Ja esikasvattaako taimia, sillä esikasvatus aikaistaa yksivuotisten kasvien satoa.


Syksy - puutarhan vuodenkierto...

Syksyinen sadonkorjuu

Syys-lokakuussa monet yksivuotiset hyötykasvit tuottavat varsinaisen sadon, kuten kuvan punajuuri, keltaiset vahapavut ja minimunakoisot. Silloin myös suurin osa omenista kypsyy kerättäväksi.
Voi siis etukäteen keväällä jo suunnitella, mitä syötävää tulee minäkin kuukautena.

Talvetettavat kasvit kellariin tai ikkunalle

Pelargnit ja muut talvisäilytykseen siirrettävät kasvit otetaan ajoissa sateelta suojaan ja lopulta pelargonit viedään kellariin tai ikkunalle. Osa talvetettavista kasveista on tosi herkkiä paleltumaan jo ennen pakkasta, kuten värinokkoset, joten ne otetaan ensimmäisinä talvisäilytykseen. Osa taas kestää hyvin ekat pakkasyöt, kuten daalian juurakot maassa. Ne kaivettaan kellariin lokakuun tietämillä.


Puutarhakompostin kasaamista

Syksyllä tulee eniten puutarhasta kasvijätettä kompostiin, joten syksyllä kasa on korkeimmillaan. Tähänkin kuvan puutarhakompostikasaan on alettu kerätä kasvijätettä jo keväällä ja sitä on jatkettu pitkin kesää.

Syksyllä yksi tärkeä työ on siirtää ruohonleikkuri, kottikärryt, puutarhatyökalut, pihakalusteet, kastelukannut yms. talviteloille suojaan pakkaselta tai ainakin sateelta. Siten ne pysyvät hyvässä kunnossa ja kestävät käytössä pitkään.


Talvi - puutarhan vuodenkierto...

Kasvien suojien tarkistus

Tietyille kasveille laitetaan jo syksyllä puiden runkosuojat ja verkot ympärille. Talvella ne on hyvä tarkistaa, että ne edelleen estävät rusakoita tai peuroja syömästä puiden runkoa ja oksistoa.

Lepoa ja tulevan suunnittelua

Talvi on yleensä puutarhurin lepoaikaa. Jossain vaiheessa joulukuuta alkaa tulevan puutarhakauden suunnittelu ja uusien siemenluetteloiden selaus. Silloin tulee jo tilattua ensimmäiset siemenenpussit verkkokaupasta.


#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan maaliskuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraisuus-ja-jaksaminen-suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2025/




Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 28. helmikuuta 2025

Kevätkukkien kasvatus parvekkeelle

 
Aikaisten kevätkukkien kasvatus sipuleista on tosi helppoa kotioloissa, kunhan on käytössä jonkinlainen viileämpi tila talvella. Ne kasvatetaan ruukuissa ja saadaan kukkimaan ennen niiden normaalia kukinta-aikaa. Sitä kutsutaan sipuleiden hyötämiseksi kukkaan. Kuvassa on nupullinen jouluhyasintti, joka kasvattaa hauskasti kahta kukkavartta. 

Upean punainen ja tuoksuva `Jan Bos` hyasintti...

Tämä vahvan punainen `Jan Bos` hyasintti kuuluu suosikkeihini. Itse asiassa tämän kasvatin jouluksi, mutta siirsinkin sen jääkaapin viileyteen, kun sen ekat kukat olivat auenneet. Se on siis ollut jääkaapissa joululta asti ja välillä suojasäällä se oli parvekkeella. Siitä leijailee nyt ihanan vahva tuoksu.

Hyasintilla on tosi kauniit juuret, kun sipuli saa kasvaa hyasinttimaljakossa alusta asti.

Kevätkurjenmiekka loistava parvekkeelle...

Toinen helppo sipulikukka hyötää kukkivaksi on kevätkurjenmiekat eli matalat aikaisin kukkivat iirikset. Ne on herkän kauniita kukkiessaan ja värisävyjä on erilaisia.
Toissa keväänä minulla oli kevätkurjenmiekka `Clairette`, jonka kukissa oli vaalean- ja tummansinistä. Se kukki jo helmikuun lopulla.

Tämäkin kevätkurjenmiekka aloittaa kukkimisen kohta, sillä lehtien välissä paksumpi vihreä on nupun alku. Jos ottaisin tämän ruukun huoneenlämpöön kukinta alkaisi nopeasti, mutta pidän tätä vielä parvekkeella. Avautunut kukka paleltuu herkästi, kun taas tiukassa nupussa oleva kestää paremmin pakkasta. Meille sääennuste lupailee vielä pakkasyötä.
Nämä ovat olleet nyt parvekkeella jo viikon, joten ne kestävät pienen pakkasen kevyesti suojattuna. Sen sijaan kukkiva hyasintti pitänee ottaa ensi yöksi jääkaappiin.

Kevätkukkien kellertävät lehdet vihertyy valossa...

Viikko sitten nämä hyasintit ja kevätkurjenmiekat näyttivät tältä, kun otin ne jääkaapista parvekkeelle. Ne olivat jo hieman vihertyneitä, sillä olivat olleet parvekkeella talvella, kun oli plussakelit. Ennen pakkasia olin siirtänyt ne takaisin jääkaappiin.

Ruohosipuli talvehti parvekkeella...

Kuvassa ei ole linnunpesä, vaan ruohosipuli 😊 Sen lakastuneet lehdet on kiepautettu ruohosipulin suojaksi. En leikkaa kuivuneita vielä pois, koska kuun vaihe on siihen vielä huono. Toisekseen, kuivat lehdet suojaavat uusia versoja pakkaselta.

Kevätkukkien kasvatus aloitetaan syksyllä...

Syys-lokakuun vaihteessa istutetaan jouluhyasintin sipulit ruukkuihin niin, että sipulin yläosat jäävät mullanpinnalle näkyviin. Sen jälkeen ruukkuja pidetään jääkaapissa, kylmiössä, kellarissa tms., jossa talvella lämpötila ei laske pakkasen puolella.
Kun ulkona lämpötila on plussan puolella, ruukut voi siirtää ulos. Ja ennen pakkasia taas kylmään.

Aikaisin keväällä kukkivat sipulikukat istutetaan ruukkuihin myöhemmin, joulukuun tietämillä. Kevätkurjenmiekat kuuluvat niihin. Niidenkin sipulien yläosa saa jäädä lähelle mullanpintaa eli ne peitetään mullalla vain hieman. Ruukut pidetään viileässä, aivan kuten hyasinttienkin ruukut.
Lisää kuvia ja ohjeita Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi -postauksessa.

Itse istutan näidenkin sipulit tietysti hyvänä istutuspäivänä kuun mukaan. Koetan muistaa laittaa hyvän istutusjakson Kastelupäivät ja kuu -sivulle tänne blogiin. Kaikkia hyviä istutuspäiviä siihen ei kuitenkaan mahdu.

Muistiin omaan kalenteriin...

Tämä postaus on siis vinkiksi, jos kaipaat kevätkukaksi ruukkuihin aikaisin kukkivia sipulikukkia. Laita nyt jo omaan kalenteriin syksylle muistutus, että muistat ostaa sipulit ajoissa syyskuussa. 


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Laitan myöhemmin kuvia näistä postauksen kevätkurjenmiekoista, kun ne kukkivat.