perjantai 18. heinäkuuta 2025

Fengshui tuo harmoniaa ja viihtyisyyttä pihaan

 
Pitkästä aikaa kirjoitan nyt puutarha-fengshuista, nimittäin fengshui tuo harmoniaa, jota moni tuntuu kaipaavan omaan elämäänsä nykyään. Eli kun puutarha on harmoniassa, niin se heijastaa harmoniaa omaan elämäänkin. Se on myös mielenkiintoista, miten harmonisoitu puutarha muuttuu heti paljon viihtyisämmäksi.


Oppi ympäristön vaikutuksesta...

Fengshui on tuhansia vuosia vanha oppi ympäristön vaikutuksesta ihmisiin. Tavoitteena on yleensä luoda harmonista ympäristöä, jolloin se myös vaikuttaa ihmisiin tasapainottavasti. Sellaisessa harmoniaa ja viihtyisyyttä huokuvassa pihassa myös viihtyy pidempään. 

Vaikka me ihmiset olemme erilaisia ja mieltyneet erilaisiin puutarhoihin, niin fengshui toimii niihin kaikkiin. Se ei siis ole lainkaan tyylisuunta. Vaikka fengshui on lähtöisin Kiinan alueelta ja siinä on paljon koulukuntia sekä se on värittynyt eri kulttuureissa, niin sen perusasiat toimii loistavasti edelleenkin. Ja kaikenlaisiin puutarhoihin ja pihoihin.


Kivialueet pihalla ja Bagua...

Nykyään näkee paljon isoja kivialueita pihoilla. Ne ovatkin kohtia, joihin fengshuilla saadaan luotua parempaa harmoniaa.
Toinen mielenkiintoinen asia on tutkia niitä Baguan avulla eli missä ne sijaitsevat. Sillä voi olla aivan oma merkityksensä. Jos et tiedä vielä mikä on Bagua, niin näet siitä lisää Puutarha Studion verkkosivulla Fengshui Bagua puutarhaan.



Fengshui tuo harmoniaa ja viihtyisyyttä...

Miten sitten fengshui tuo harmoniaa ja viihtyisyyttä puutarhaan, niin tasapainottamalla esimerkiksi fengshuin viisi elementtiä. Se on yksi tärkeimmistä perusasioista! 

On toki muitakin asioita, jotka tarkistetaan, mutta viisi elementtiä on niistä yksi vaikuttavimmista.
Aina välillä tulee eteen, että asiakkaiden pihalla jokin kohta tuntui heistä jotenkin epäviihtyisältä tai jokin siinä häiritsi. Ja kun pihaa oli tarkastelu fengshuin avulla, niin huomasin sieltä puuttuvan yhden tärkeimmistä elementeistä. Kun se oli sinne lisätty, alue muuttui heti tosi viehättäväksi ja myös harmoniseksi. Ongelma ratkesi.

Luonnon merkitys fengshui-puutarhassa...

Fengshui on lähtenyt mm. luonnon tarkkailusta ja edelleenkin fengshuissa arvostetaan hyvin paljon luontoa sekä luonnollisuutta. Sen takia harmonisessa fengshui-puutarhassa on aina huomioitu luonto, kukat, perhoset, pörriäiset, linnut, maanmikrobit jne.

Se voi olla eri pihoilla painottunut hyvinkin eri tavalla eli fengshuissa otetaan aina huomioon pihan luontainen ympäristö. Toki myös asukkaiden mieltymykset.
Luonto puutarhassa on myös yksi asia, joka tuo harmoniaa pihaan ja puutarhaan. Tämän takia jokaisessa fengshui-puutarhassa on yleensä ainakin pieni täysin luonnontilainen alue. Se voi olla vaikka vanhan männyn juurella kasvava pieni kanervamätäs.


Kirjoitan  nyt jatkossakin tänne fengshuista lisää postauksia. Jos sinulla on toiveita aiheista, niin laita viestiä tavalla tai toisella 😊
Koetan jälleen täyttää toiveita postausten aiheista.



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 16. heinäkuuta 2025

Ihana David Austin -ruusu `Lady Emma Hamilton`

 
On kiva aina kokeilla uusia kasveja, joten piti hankkia tämä ihana David Austin -ruusu `Lady Emma Hamilton` pari vuotta sitten. Tämän kukkien väritys sopii kivasti meidän vanhoihin daalioihin. Pari muutakin ruusua on hankintalistalla, koska tuoksuvat ruusut on niin ihania. Tämän ruusun paikka on siinä uudessa kasviryhmässä, josta on aiemminkin kertonut.


David Austin -ruusu Rosa 'Lady Emma Hamilton...

`Lady Emma Hamilton` lajike on minusta todella kaunis. Mietin pitkään, minkä David Austin -ruusun lajikkeen valitsisin. Niitä näytti kuitenkin olevan aika monta ihan suomalaisissakin myymälöissä.
Tähän `Lady Emma Hamilton` lajikkeeseen päädyin sen kukkien värin takia, koska meillä on ne vanhat oranssit daaliat. Lisäksi sen kukat ovat kauniisti hieman kerrotut. Ja toki kukkien hedelmäinen tuoksu myös kuulosti tosi viehättävältä. Halusin siis pensasmaisen David Austin -ruusun, en köynnösmäistä, sillä sellaisiakin lajikkeita on myynnissä.


Uudessa kasviryhmässä viime kesänä...

Tämän `Lady Emma Hamilton` ruusun paikka on nykyään siinä viime kesänä tehdyssä kasviryhmässä. Ensimmäisen kesän se oli meidän ryhmäruusupenkissä, mutta se selvästi kärsi siinä. Joten siksi sille valittiin uusi paikka tähän. 
Se viihtyi tässä todella hyvin ja kuten kuvasta näkyy, se teki runsaasti nuppuja ja kukkia. Kuva on otettu 8.8.2024.

Alla olevan kuvan otin viikkoa aikaisemmin, jolloin siinä oli vasta muutama kukka auennut. Sen vieressä oli matalahko vanha oranssi daalia ja sen takana oli jättiverbenaa, jotka myös kukkii pakkasiin asti. Näyttää siellä olevan myös punahattuja, jotka olivat silloin vielä pieniä taimia. 

Toiselta suunnalta se näytti tältä eli tämäkin kuva on viime kesältä. 
Saa nähdä, kukkiiko se tänä vuonna lainkaan, koska alkukesä oli niin viileä. Siinä kyllä näyttää olevan jo pari nuppua, mutta muuten se on kasvanut nyt tosi laiskasti. Toivottavasti nämä helteet jouduttavat sen kasvua ja se tekee vielä lisää nuppuja.

Talvenkestävyys eli talvenarka ruusu...

Nämä David Austin -ruusut ovat talvenarkoja eli niille on annettu kasvuvyöhykkeeksi I-?. Se tarkoittaa käytännössä, että talvehtivat I-vyöhykkeellä, mutta siitä ei vielä ole tietoa talvehtivatko pohjoisempana. Lisäksi I-vyöhykkeellä sille kannattaa tehdä talvisuojaus. 
Koska puutarhamme on II-vyöhykkeellä, niin olemme talvettaneet tämän meidän `Lady Emma Hamilton` ruusun kellarissa, varmuuden vuoksi.

Kasvupaikka ja hoito-ohje...

Tässä vielä tiivistetysti David Austin -ruusujen kasvatukseen ohjeita. Ne ovat siis vaateliaita pensaita, jotka kukkivat hyvällä hoidolla vielä syksylläkin.

David Austin -ruusun kasvupaikka...

  • Paras paikka David Austin -ruusulle on aurinkoinen ja suojaisa
  • Loppukesälläkin ja alkusyksyllä kohtaan tulee paistaa aurinko
  • Maan on hyvä olla runsasmultaista, ravinteikasta, tuoretta ja samalla läpäisevää
  • Multaa on oltava riittävän syvälti, sillä sen varttamiskohta istutetaan noin 15 cm syvyyteen maanpinnasta
  • Jatkossa kannattaa seurata, että varttamiskohta on edelleen reilusti mullan peittämä. Tarvittaessa multaa lisätään maan pinnalle

David Austin -ruusun hoito-ohje...

  • Keväällä David Austin -ruususta leikataan huonot versot pois ja lyhennetään hieman muita
  • Sitä lannoitetaan myös keväällä ja ehkä toisen kerran kesän alkupuoliskolla
  • Kuihtuneet kukat kannattaa leikata pois, jotta se jaksaa tehdä uusia nuppuja ja kukkia
  • Kesällä sateettomana jaksona, sitä on hyvä kastella, kuten monivuotisia taimia
  • Heinäkuun lopulla sille annetaan syyslannoitetta, varmistamaan sen talvehtiminen
  • Kun talvi saapuu, se suojataan talvisuojaturpeella tai multakeolla ja ehkä havuilla
  • Eli hoito on hyvin samantyyppistä, mitä jalo- ja ryhmäruusuilla

Lisää ruusuja hankintalistalla...

Näin helteillä on kiva suunnitella puutarhaa ja katsella uusia mielenkiintoisia kasveja, vaikka kokeiluun. Ulkona ei nyt jaksa tehdä oikein mitään, joten suunnitteluun jää aikaa.

Haluaisin vielä muutaman tuoksuvan ja kauniin ruusun. Seuraavat saisivat olla talvenkestäviä, jotta ne voi istuttaa suoraan maahan.
Toisaalta nämä David Austin -ruusut on tosi kauniita ja osa jopa vahvan tuoksuisia, joten niistäkin olisi kiva saada jokin toinen lajike.


Olisi kiva kuulla teiltä vinkkejä, hyvistä tuoksuvista ruusuista tai niiden lajikkeista?



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 13. heinäkuuta 2025

Pensaiden hävittäminen kuun mukaan

 
[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos} Tässä pieni vinkki: pensaiden hävittäminen kuun mukaan tekee hävitystyöstä tehokkaampaa. Tai oikeastaan tämä ei ole mikään pieni vinkki, koska siten saa pensaat ja vesakot hävitettyä 1-2 kesässä. Itse olen ollut mukana hävittämässä kurtturuusua kahdelta eri pihalta. Kuun mukaan ajoitetulla pensaiden hävitys onnistui yhdessä kesässä eli oli tehokkaampi.

Viitapihlaja-angervon haasteet...

Tätä viitapihlaja-angervoa näkee paljon pihoilla jopa pitkinä raja-aitoina. Kuukauden kuluttua eli 15.8.2025 se on hävitettävä vieraslaji, kuten kurtturuusu.
Kummatkin pensaat leviävät juuriversoilla voimakkaasti sekä leviävät siemenistä. Tosin ei kaikki viitapihlaja-angervot. Siksi ne kuuluvat sitkeisiin pensaisiin, joten ne eivät ole helpoimpia kasveja hävittää.

Pensaiden hävittäminen kuun mukaan...

Juuri tällaisiin pensaisiin ja puiden vesakkoon kannattaa käyttää kuun mukaan ajoittamista. Eli pensaiden alasleikkauksen tai kaivamisen ajankohta valitaan tarkasti kuun mukaan. Silloin pensas ei lähde niin herkästi kasvattamaan uusia versoja. Se saattaa jopa kuolla ensimmäiseen alasleikkaukseen.

Jos pensaiden hävittäminen tehdään aivan väärään aikaan, siitä seuraa voimakas uusien versojen kasvu. Se tietysti tietää alasleikkauksen tai kaivamisen uusimista. Eli lisää työtä. Ja jos uusinta hävitys tehdään taas väärään aikaan, siitä seuraa voimakas versojen kasvu.

"Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" - joten kumman pensaiden hävitystavan valitset😊

Sama puiden juuriversojen hävittämisessä...

Tässä poppeli on kasvattanut juuriversoja, jotka on saaneet kasvaa. Niistä kasvaa isot puut aikaa myöden. Joten näiden kuten myös pensaiden hävittäminen on helpointa tehdä leikkaamalla ne alas kuun mukaan, tarkalleen oikeaan aikaan. Aivan kuten vesakon torjunnassa.


Omenapuiden ja hedelmäpuiden leikkausaika...

Kuun mukaan katsotaan myös omenapuiden leikkauspäivät, jolloin ne eivät tee vesiversoja. Nekin on näin heinä-elokuussa. Kannattaakin olla tarkkana, sillä pensaiden hävittäminen ja omenapuiden leikkaamainen tehdään täysin eri päivinä kuun mukaan. 


Puutarhatyöt rytmittyy kivasti kuun mukaan...

Kun nämä itselle tärkeimmät puutarhatöiden hyvät päivät on merkannut omaan kalenteriin jo ajoissan, osaa varata niille aikaa omasta kalenterista. Silloin ne eivät mene ohitse! 

Eri puutarhatyöt tehdään hieman eri aikaan, joten ne rytmittyy pitkin viikkoa ja kuukautta. Siten yhdelle päivälle ei tule isoa urakkaa tehtäväksi. Puutarhatyöt tuntuvat jo sen takia kevyemmiltä.

Kun tekee etenkin tärkeimmät puutarhatyön sille parhaimpaan aikaan, ei tarvitse myöhemmin tehdä työtä uudestaan. Eli on kuin "viisas puutarhuri".

Kun se "hullu puutarhuri" tekee samat työt moneen kertaan, mikä vie häneltä tosi paljon aikaa. Kuulemma pensaiden hävittäminen on kestänyt joillakin jopa 5 vuotta ja monta kertaa kesässä.

Opi kuun mukaan ajoittaminen...

Jos haluat päästä helpommalla puutarhatöissä, opettele ajoittamaan ne kuun mukaan hyville päiville. Samalla opit myös mitä kannattaa ehdottomasti välttää. Joskus se on tärkeintä tietää, kun oma aikataulu on tiukka. Silloin ei vahingossa lisää rikkaruohoja, väärään aikaan kitkemisellä tai lisää pensaiden juuriversoja, väärään aikaan hävittämisellä jne.

Tämä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi on ikään kuin peruskurssi kuun mukaan ajoittamisesta puutarhassa. Siellä on kaikki kesän ja syksyn hyvät päivämäärät valmiiksi laitettuna. Eli sieltä löytyy hyvät pensaiden hävityspäivät, hyvät Kitkemispäivät, hedelmäpuiden leikkauspäivät, istutuspäivät jne.
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi on www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalla. Se on yritykseni Puutarha Studion.

Olen itse kokeillut ja testaillut näitä erilaisia hyviä päiviä kuun mukaan. Ja esimerkiksi pensasaidat leikkaan itse aina kuun mukaan hyvään aikaan, riippuen hieman mikä leikkauksella on tavoitteena. Pensasaitojen leikkaamisesta on enemmän Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilla.


Kuun mukaan ajoittaminen helpottaa siis puutarhanhoitoa ja säästää omaa aikaan!


Olisikin kiva kuulla, ajoitatko joitain puutarhatöitä kuun mukaan?



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 11. heinäkuuta 2025

Sinisade ja marskinlilja kukkii

 
Ihana sinisade kukkii tänä vuonna ennätyksellisen runsaasti. Tätä aina jännätään, miten se talvehtii kellarissa. Ja keväällä jännityksellä seurataan kukkiiko se vai ei. Nyt se siis kukkii ja samaan aikaan myös marskinlilja kukki komeasti ennätyspitkillä kukkavarsilla.


Sinisade kukkii versojen latvoihin...

Tämä amerikansinisade (Wisteria frutescens) on meillä jo viidettä kesää. Aiemmin se on kukkinut vain parilla kukkatertulla ja nyt se kukkii näin runsaasti. Eniten kukkia sillä on vanhojen versojen latvoissa. Tämä on niin ihana ja kuvauksellinen villiviinin tummia lehtiä vasten. Sen paikka on siis villiviiniaidan vieressä.

Tämä sinisade kukkii lyhyillä kukkatertuilla. Sen sijaan niillä sinisateilla, joita eniten näkee kuvissa, on pitkät kukkatertut. Tämä on kyllä aika söpö, etenkin kun se kasvaa isossa ruukussa.
Jostain syystä tänä kesänä sen lehdet on jännän kellertävät. Voi olla, että kylmyys on saanut sen aikaan tai sitten jokin muu. Toivottavasti lehdistö saa kunnon vihreän värin vielä tänä kesänä.

Viikko sitten kukat oli vielä nupulla...

Tasan viikko sitten sinisateen kukat oli vielä nupulla ja se näytti tältä. Nämä nuputkin on tietysti lyhyet, koska sen kukkatertut on lyhyet.

Näet lisää kuvia tästä sinisateesta ja miltä se näytti taimena Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä -postauksessa.

Olen hoitanut sitä kuun mukaan ja se on aina viety syksyllä ennen pakkasia kellarimaiseen tilaan talvehtimaan. Yöpakkasten mentyä se on vähitellen totutettu ulkoilmaan. Siitä enemmän Talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan -postauksessa.

Marskinlilja kukkii kahdella kukkavarrella...

Tänä kesänä tämä marskinlilja kukkii tosi pitkillä kukkatertuilla ja ne on myös korkeammat. Sillä oli kolmaskin kukkavana, mutta sen katkoi todennäköisesti variksen poikaset, kun ne opetteli lentämään siinä kohdin pihaamme.

Näillä on on tosi jämäkät kukkavarret, sillä kesän myrskyt ei ole niitä haitannut. Niitä ei siis tarvitse tukea. Tämä tarhamarskinlilja `Cleopatra` on meillä nyt neljättä kesää. Ekana kesänä se kukki jo yhdellä kukkavanalla. Saa nähdä, montako se kasvattaa ensi kesänä.

Super helppo ja näyttävä kasvi hyvällä paikalla...

Emme ole tehneet tälle mitään muuta, kuin keväällä hieman lannoittaneet ja myöhemmin kesällä poistaneet lakastuneet kukkavarret. Sitä ei tarvitse edes tukea ja emme ole myöskään kastelleet sitä. Se kesti hyvin viime kesän kahden kuukauden sateettoman jaksonkin ilman kastelua.

Kun sille löytää hyvän paikan, se viihtyy ja kukkii runsaasti. Se on siis tarkka kasvupaikan suhteen
Marskinliljat istutetaan juurakosta syksyllä. Näet kuvan sen mustekalamaisesta juurakosta ja ohjeet kasvupaikasta yms. Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.

Viime kesänä marskinliljassa oli kolme kukkavanaa ja se oli tosi komea näky kukkiessaan. Siitä kuvia Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksessa. Näitä on myös muunkin värisinä, kuten valkoisina ja vaaleamman oranssina.


On se kiva, kun osa kasveista on super helppoja ja osan kanssa saa vähän jännittää 😊


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Harjaneilikka vanha perinnekasvi

 
Tämä meidän ihana harjaneilikka kukkii nyt parhaillaan. Sitä kasvoi meidän puutarhassa aiemmin, mutta se hävisi. Onneksi sain sen siemeniä takaisin, sillä tämän kukat on kivan pirtsakat. Harjaneilikka on nimittäin vanha perinnekasvi, jota on helppo kasvattaa siemenistä. 


Hauskan moniväriset ja kirjavat kukat...

Näiden kukkatertut on hauskan moniväriset ja siksi tämä on niin ihana. Olin siis joskus kauan aikaa sitten lähettänyt tämän siemeniä Saaripalsta blogin Sailalle.  Meidän puutarhasta nämä hävisivät ja aivan ihanasti Saila lähetti siemeniä minulle takaisin. Kylvin siemenet viime vuonna ja nyt ne siis kukkivat taas pitkästä aikaa puutarhassamme. Kiitos Saila siemenistä 😊
Nämä pääsivät siihen uuteen viime kesänä tehtyyn kasviryhmään, joka on ekologisen monilajinen ja tiiviisti istutettu.

Harjaneilikka on myös hyvä leikkokukkana kukkakimpuissa. Sen kukkatertut on aika isot ja kestävät. Sitä onkin kiva kasvattaa omalla pihalla maljakkokukaksi, koska sen lajikkeissa on paljon värivaihtoehtoja. Meillä kasvaa perennaniityllä yksiväristä kirkkaan punaista harjaneilikkaa, mikä sopii hyvin monien kukkien kanssa yhteen.
  • Harjaneilikka on helppo kasvattaa siemenistä, jolloin taimia saa paljon, vaikka leikkokukkapenkkiin. Olen kylvänyt ne aina hajakylvönä rasiaan. Siitä kuvia Perennojen kylvö kuun mukaan -postauksessa

Harjaneilikan lehdistö kaunis läpi vuoden...

Kaikilla kasveilla lehdistö ei suinkaan ole kaunis keväästä syksyyn, saatikka läpivuoden kuten harjaneilikalla. Sen lehdistöllä on siis oma koristearvonsa.
Tältä nämä meidän harjaneilikat näyttivät kesäkuussa.

Ne olivat toukokuussa jo hyvässä kasvussa. Talven yli säilyneistä lehtevistä versoista kasvaa vihreitä kukkavarsien alkuja.
Miltä harjaneilikan lehdistö näyttää lokakuussa, siitä kuva Harjaneilikka ja harmaakäenkukka syksyllä -postauksessa.

Vanha kaksivuotinen perinnekasvi...

Harjaneilikka on siis kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Se on tullut suomalaisiin puutarhoihin 1700-1800-luvulla. Sitä näkee edelleen paljon vanhemmilla pihoilla ja myös uudemmilla, sillä sen kukkien väreissä on trendikkäitä sävyjä. 

Sen kukat voivat olla yksiväriset valkoiset tai eri punaisen sävyiset. On jopa hyvin tummanpunaista. Harjaneilikka voi olla myös kirjavakukkainen, jolloin kukkatertun pieni kukka on kaksivärinen.

Se tekee siemeniä, joten se myös leviää itse siten. Siementaimien takia se voi kasvaa samassa kohtaa vuodesta toiseen. Sitä on myös tietysti helppo lisätä siemenistä, joko ostosiemenistä tai omalta pihalta kerätyistä siemenistä.

Harjaneilikka hoito-ohjeet ja kasvupaikka...

Harjaneilikka viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla läpäisevässä hiekkamultamaassa. Talvehtiakseen se vaatii maalta läpäisevyyttä.
Sitä lannoitetaan vain hyvin vähän ja jos tietää maan olevan hapanta, niin kannatta hieman kalkita.

Se on helppohoitoinen, sillä periaatteessa sille ei tarvitse tehdä mitään. Jos ei halua sen leviävän siemenistä, kukat kannattaa leikata pois ajoissa. Kukkavarsia tai kellastuneita versoja voi leikata pois, jos haluaa. Itse olen sitä siten hieman siistinyt kukinnan jälkeen.

Lisää perinnekasveja eli maatiaiskasveja...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja, joten meidän vanhassa puutarhassa niitä on paljon.

Mitäs muita perinneperennoja vielä on? Tuleeko sinulle joitain muita mieleen?



Puutarhaterveisin Sari




sunnuntai 6. heinäkuuta 2025

Tähkälaventeli ruokaa ja rohtoja - omavaraisuus kotipihalla

 
Laventeleista tämä tähkälaventeli on talvenkestävin. Siinä on muitakin hyviä ominaisuuksia, sillä se käy myös ruuanlaittoon ja rohdoksi. Lisäksi sen kukat tuoksuvat hurmaavasti niin ulkona puutarhassa kukinta-aikaan, kuin myös sisällä kuivattuna. Se onkin monipuolinen ja monivuotinen kasvi ja sopii loistavasti omavaraiseen kotipihaan.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Tähkälaventeli hyvä perhos- ja pörriäiskasvi...

Tähkälaventeli on loistava perhoskasvi ja siinä näkeekin paljon perhosia. Se kukkii siis heinäkuun puolenvälin tietämillä, ei kuitenkaan vielä.  Saa nähdä, alkaako sen kukinta hieman myöhemmin, koska on ollut viileämpää ja sateisempaa, mitä aiempina kesinä. 
Meillä tähkälaventeleissa käy etupäässä näitä vaaleita lanttuperhosia ja nokkosperhosia. Sen sijaan sen kukissa välillä oikein kuhisee kimalaisia, mehiläisiä ja muita pörriäisiä.
Se kukkii aika pitkään, riippuen helteistä, joten senkin takia se on hyvä perhos- ja pörriäiskasvi.

Tähkälaventeli ruokaa ja rohtoja...

Tätä tähkälaventelia voi käyttää ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa mausteena. Siis nimenomaan sen nuoria versoja ja lehtiä, joita voi myös pakastaa tai kuivata talven varalle. Laventelin kukat taasen sopivat kuivattuna leivontaan. 

Sitä käytetään maustamisessa vain pieniä määriä. Osa ei pidä lainkaan sen mausta ja osa rakastaa sitä. Olen kerran päässyt maistamaan keksiä, jossa oli laventelia. Maku oli tosi outo. Ajattelin kyllä tänä kesänä kokeilla sitä leivonnassa, jos löydän kivan ohjeen.

Tutumpaa on käyttää tähkälaventelia rohtona tai tuoksuna. Kuivattuja pieniä kukkakimppuja voi pitää vaatekaapissa tuomassa raikasta tuoksua. Koska laventelilla on rauhoittava ja unta parantava vaikutus, kuivattuja kukkanippuja voi laittaa myös makuuhuoneeseen lähelle sänkyä. Tätä olen kokeillut ja se tosiaan rauhoittaa, jolloin nukahtaa paremmin.
Tai illalla voi ottaa jalkakylvyn, jossa on kuivattuja laventelin kukkia tai kukkavarsia.

Kuten aina rohtojen kanssa, niin on hyvä ensimmäisellä kerralla kokeilla pienellä määrällä varovasti. Pitkäaikaisessa käytössä on hyvä seurata omaa olotilaa ja verenpainetta, ettei se laske liian alas.

Monivuotinen ja ihanasti tuoksuva laventeli...

Nämä meidän tähkälaventelit on ainakin jo 20 vuotta vanhoja, ehkä reilusti vanhempiakin. Ne on kylvetty siemenistä alun perin ja niiden paikkaa on vaihdettu vuosia sitten tähän kohtaan.
Ne ovat siis monivuotisia täydellisen hyvällä kasvupaikalla ja siitä lisää lopussa.

Kun niitä on näin paljon, niin niiden tuoksu on aivan huumaavan ihana, kun ne kukkivat. Samoin kun niitä leikkaa kimpuiksi, niin ilmassa leijailee laventelin tuoksu 😊

Tässä kuvassa tähkälaventelit ovat vielä nupussa. Niillä kaikilla on siniset kukat, mutta jännästi joillakin nuput on vaaleat ja osalla tumman- tai vaaleansinisiä. 
Alun perin nämä olivat kapeana jonona ja nyt niitä on jo paljon leveämmälti, sillä ne ovat levinneet tähän kohtaan itsestään. Näet kuvan, miltä tämä kohta näytti yli kymmenen vuotta sitten Ne vanhat laventelit -postauksesta.

Leviää siemenistä hitaasti...

Tähkälaventeli tekee siemeniä, jos jättää ainakin osan sen kukkavarsista leikkaamatta syksyllä. Silloin siemenet putoavat maahan ja saavat talvella kylmäkäsittelyn luonnollisesti. Siten siemenet lähtevät keväällä itämään ja kasvuun, kylläkin hitaasti.

Olemme antaneet niiden levitä tähän kohtaan siemenistä ihan vapaasti, sillä ne eivät kuitenkaan leviä ongelmallisen paljon. Lisäksi siementaimet on aluksi hidaskasvuisia eli niistä ei ole haittaa tässä kohtaa.
Ja kun niitä on paljon omassa puutarhassa, niistä myös raaskii kerätä enemmänkin kukkavarsia.

Laventelin hoito-ohjeet...

Tähkälaventeli on erittäin vaativa kasvupaikan suhteen. Kun sille löytää mieluisan paikan, se talvehtii hyvin ja ongelmitta ainakin eteläisessä Suomea, kuten meillä.

Se viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää multamaata ja se voi olla hiekansekaista. Se siis kestää paremmin kuivuutta kuin märkää maata. Tarvittaessa maata kalkitaan, sillä se viihtyy maassa, joka on pH 6,5-7,5.

Todennäköisesti kotimaiset laventelin taimet talvehtivat varmimmin, mitä ulkolaiset. Ostettujen laventelin taimille kannattaa tehdä ensimmäiseksi talveksi talvisuojaus, ihan varmuuden vuoksi.

Taimia tietysti kastellaan, mutta seuraavina vuosina tuskin tarvitsee kastelua. Tähkälaventelia lannoitetaan hyvin vähän tai ei lainkaan.

Viimeistään keväällä sen kukat sekä kuivat versot leikataan pois, rennolla otteella. Eli sen eläviä versojen latvoja voi myös leikata ja muotoilla. 

Tältä meidän laventelit näyttivät keväällä, kun olin ne leikannut. Odotin siis ensin, että niissä näkyy selvästi uusien lehtien alut. Leikkasin ne tietysti taas kuun mukaan, hyvänä leikkauspäivänä, koska haluan niille tuuheaa kasvua ja runsasta kukintaa.



#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan kesäkuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://apilankukka.fi/nokkonen/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2025/





Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/07/06/heina-25-kesaiset-asiat/


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari




perjantai 4. heinäkuuta 2025

Puutarhakuulumisia heinäkuun alusta

Pioneista kiinanpionit kukkivat nyt parhaillaan ja tässä postauksessa vähän muitakin puutarhakuulumisia näin heinäkuun alusta. Kuvassa on vanha nimetön pioni, jolla on upean tummanpunaiset kukat. Tämä on pelastettu mökin heinikosta tai saatu vanhan talon pihalta. Silloin tämä ja ne muut olivat kituvia ja kukkimattomia, kun istutimme ne puutarhaamme. Ja nyt tämä kukkii näin upeasti. 

Patiokärhö kukkii taas runsaasti...

Tämä ihana punakukallinen patiokärhö eli ruukkukärhö kukkii nyt parhaillaan. Se on siis myyty patiokärhönä, sillä se on jalostettu matalakasvuisemmaksi, mitä tavalliset loistokärhöt. Siis hyvä terassille ruukkuun. Tosin se voi olla talvenarempi, joten se ei ehkä talvehdi ulkona ruukussa. Patiokärhö kukkii jo -postauksessa näet, millaisena se myytiin.
Tämä on meillä nyt neljättä kesää ja talvet se on viettänyt kellarimaisessa tilassa. Meillä on myös toinen matalakasvuinen kärhö ruukussa, joka talvehtii kellarissa. Sekin kukkii jo upeasti isoin vaaleansinisin kukin. Siitä kuvia Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun -postauksessa, sillä tänään tuuli niin, etten saanut otettua siitä hyvää kuvaa.

Sinisateeseen tulossa paljon kukkaterttuja...

Aivan ihana ylläri on tämä sinisade, joka myös kasvaa ruukussa ja talvehtii kellarissa. Siinä on nyt ensimäistä kertaa kasvamassa tosi monta kukkaterttua. Nyt ne on vielä nupulla. Aiempina kesinä siihen on tullut vain muutama kukkaterttu. Taidan laittaa siitä oman postauksen tänne blogiin myöhemmin, kun kukat ovat avautuneet.
Tällä sinisateen lajikkeella on lyhyet kukkatertut. Näet siitä kukkatertut ja miltä se näyttää ruukussa Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä - postauksesta.

Ennätyskorkeat sormustinkukat...

Tänä kesänä sormustinkukat ovat kasvaneet ennätyskorkeiksi ja osassa kukkavarsia on myös kukkivia sivuhaaroja. En muista aiemmin niitä nähneeni. Nämä on niin ihania, etenkin kun peurat ja rusakot jättävät ne rauhaan. Ja ne kukkivat takuuvarmasti.
Vinkki - jos et halua sormustinkukkien leviävän tai haluat muuten kerätä niiden siemeniä, niin näet siitä  ohjeet Siementen kerääminen sormustinkukista -postauksessa.

Marskinlilja aloittelee kukintaa...

Aina yhtä sykähdyttävän ihana marskinlilja on avannut jo ensimmäiset kukkansa. Tässä oli kolmaskin kukkavana, mutta joku oli katkaissut sen. Syylliset on todennäköisesti päättömästi lentelevät variksen poikaset. Siinä lähellä ne nimittäin lensivät melkein päin niin, että niitä piti ihan varoa.
Marskinlilja on upea ja monivuotinen vain hyvällä paikalla. Se istutetaan juurakoista, joita on myynnissä syksyisin, kuten tulppaanien ja narsissien sipuleitakin.
Näet lisää tästä puutarhan korkeasta kaunottaresta tarhamarskinlilja `Cleopatra` Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksesta. Siellä on myös ohjeet sen kasvupaikasta.

Istutusaika kuun mukaan...

Tänään istutin kasviryhmiin perennoja, joista osan olin esikasvattanut jo keväällä ja osan ostanut pikkutaimena. Nyt oli hyvä aika istuttaa kuun mukaan ja lisäksi sääennuste lupailee huomenillasta alkavaa monen päivän sadejaksoa. Siis oli loistava hetki istuttaa taimia.
 
Taimien hyvän istutusajan kuun mukaan katsottuna, näet aina täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.

Muita puutarhakuulumisia heinäkuun alusta...

Miksi istutin taimet vasta nyt näin myöhään, niin syynä on järkyttävän isot laumat siruetanoita ja kotiloita. Kesän sateet on saaneet ne liikkeelle.
Kaiken lisäksi varikset ja muut linnut ovat taas alkaneet syödä etanarakeita. Ne osaa löytää ne jo kasvin lehtienkin alta. Sen takia annetaan nyt taimien kasvaa isommiksi ruukutuspöydällä, ennen kuin istutetaan ne maahan. Isompina taimina siruetanat eivät syö niitä täysin kokonaan.

Toinen aivan outo ja samalla super ihmeellisen ihana asia on nämä kevään ja alkukesän sateet. Meillä oli kaksi edellistä kesää tosi vähäsateisia pitkine sateettomine jaksoineen. Myös sitäkin aiemmat vuodet on olleet meidän alueella vähäsateisia eli on ollut kuivaa.

Nyt tänä kesänä tuntuu ihan ihmeelliseltä, kun osa kasveista on kasvanut hurjan isoiksi ja leveiksi. Sitä ei voi kun ihastella ja ihmetellä. Tuntuu suorastaan ihan eksoottiselta. Eikä ole tarvinnut kastella kuin ruukkuja ja joskus kylvöksiä. 
Näissä sateissa on kyllä yksi huono puoli ja se on ne etanat. Oikeastaan se on kuitenkin aika pieni juttu, kun puutarha on ihanan rehevä ja runsaskukkainen.

Pitäisikin kurkata pihakaivoon, kuinka korkealla vedenpinta on. Todennäköisesti ennätyskorkealla 😊


Puutarhaterveisin Sari