Mikä on helppohoitoisempi, itselle...
Ehkä nyt ajattelet, että eihän kasvien kaivu maasta kellariin talvehtimaan ole lainkaan helppohoitoista. Meidän mielestä se on ihan helppoa ja kivaa puuhaa. Seuraava homma niiden kasvien kanssa on vasta keväällä, kun ne istutetaan takaisin maahan. Ne eivät siis talvehdi ulkona. Oranssit daaliat laitetaan kylläkin ensi keväänä toisella tavalla ja laajennamme vielä ryhmää hieman. Tällainen iso kerroksellinen ja monilajinen kasviryhmä on monella tavalla helppohoitoisempi.
Oleellista pihan helppohoitoisuudessa on tietysti se, miten itse kokee eri pihatöiden helppouden tai työläyden. Sen mukaan voi muuttaa pihaa helppohoitoisemmaksi.
Uuden kasviryhmän suunnittelua...
Ensi kevään projektina meillä on istuttaa uudet kasvit tähän rutikuivaan kohtaan, josta löytyi hiekkakerros mullan alta. Se oli syy, miksi tästä kohdasta kasvit kuivuivat viime vuosien vähäsateisina kesinä.
Nyt ollaan jo kaivettu kohdasta kaikki kasvit ja rikkaruohot pois sekä tuotu siihen kompostimultaa. Kuvan on kesältä, kun homma vasta aloitettiin.
Tämän kohdan kasveja parhaillaan suunnittelen, sillä osan taimista aion ostaa ja osan taidan kylvää itse siemenistä. Ne voisi kylvää nyt syyskylvönä, mutta taidan kylvää ne vasta keväällä sisälle esikasvatukseen. Syyskylvöistä lisää Perennojen syyskylvö -postauksessa.
Valitsen tähän kasveja, joita ei juurikaan tarvitse hoitaa. Emmekä aio edelleenkään kastella kasveja, kuin ekana kesänä ja ehkä toisena, jos pitkät sateettomat jaksot jatkuvat. Eli kasvivalinnalla on tosi suuri merkitys, kun haluaa pihastaan helppohoitoisen.
Lisää kukkia eli entistä kukkarunsaampi piha...
Meillä on jo paljon kukkia sekä tietysti erittäin hyviä perhos- ja pörriäiskukkia. Niitä lisään myös joka vuosi, joko taimista tai sitten kylvän perennoja siemenistä. Niissäkin otan aina huomioon kasvin helppohoitoisuuden.
Tein alustavasti listaa perennoista, joita kylvän keväällä esikasvatukseen. Ja taidan kylvää myös lisää tätä punakukallista laukkaneilikkaa, sillä se kukki tosi pitkään. Siitä enemmän kuvia Jänniä siemenistä kasvatettuja perennoja -postauksessa.
Kasviryhmästä tuli helppohoitoinen ja kukkarunsas...
Ihan ensimmäisen kuvan kasviryhmästä en edelleenkään ole tehnyt tänne blogiin omaa juttua. Koetan tehdä sen sitten, kun tulee lomapäiviä.
Se onnistui hyvin eli on helppohoitoinen ja tosi kukkarunsas, kuten tavoitteena oli. Lisäksi sen kukissa kivasti näkyi kesällä paljon kimalaisia ja muita pörriäisiä sekä perhosia.
Testailen näitä erilaisia pörriäiskukkia omalla pihalla, ennen kuin laitan niitä verkkokurssien listauksiin. Koska kaikki pörriäiskukkina pidetyt kasvit eivät ole kovinkaan hyviä pörriäiskasveja käytännössä.
Kiinnostaisiko sinua kuulla lisää pihan helppohoitoisuudesta?
Puutarhaterveisin Sari
Kyllä kiinnostaa! Itse tuskailen parhaillaan rikkaruohojen valtaamien lavakaulusten kanssa.
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet kiinnostunut helppohoitoisuudesta. Laitan jatkossa siitä lisää postauksia. Rikkaruohot onkin oma juttunsa, varsinkin kun haluaa pihasta helppohoitoisemman.
PoistaVoi, tuli niin ikävä kesää 💚 Ensi kesänä aion laittaa siemenistä kasvavia kukkia pörriäisille entistä enemmän. Otin siemeniä omista kukista ja nyt yhtäkkiä tuli mieleen, tarvitseeko esim. tsinnian, salkoruusun ja harjaneilikan kerätyt siemenet kylmäkäsittelyn? Kiitos, jos ehdit vastaamaan 💚
VastaaPoistaT. Katja
Tämä marraskuu ja talvi on niin hyvä aika suunnitella pihaa ja tulevia kylvöjä, kun saa katsella kesäisiä kuvia :) Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta! Ja vielä enemmän auttaisit pörriäisiä, jos lisäisit monivuotisilla pörriäiskasveilla pidempää kukintaa.
PoistaNuo eivät vaadi kylmäkäsittelyä, ovat siitä helppoja.