perjantai 19. helmikuuta 2021

Mullanvaihtokuu eli kuun mukaan mullanvaihto

Mullanvaihtokuu on parhaillaan menossa siis kuun mukaan. Nyt oli jo pakko aloittaa, sillä muutama kasvi kuivuu siihen tahtiin, että juuret ovat todennäköisesti täyttäneet mullan ja kaipaavat isompaa ruukkua. Usein aloitankin mullanvaihdon juuri niistä. 

Kiireellinen mullanvaihto lohikäärmepuulle...

Tämä kapealehtinen lohikäärmepuu on odotellut jo pitkään pientä altakasteluruukkua. Sellainen on siis edelleen etsinnässä. Lohikäärmepuun "multa" kuivuu tosi nopeasti ja sitä saa kastella useamman kerran viikossa, joten ei auttanut muu kuin vaihtaa sille vähän isompi ruukku.
Vaikka sillä on juuret jo näin näkyvissä, niin se voi hyvin, koska "multana" on Kasvusammalta. Siksi käytin sitä nytkin.


Syksyn pistokastaimet odottaa vielä...

Syksyn pistokastaimet saavat vielä olla vanhoissa ruukuissaan. Niillä ei ole mikään kiire. Sen huomaa jo siitä, että juuria on näin vähän näkyvissä. Vaalea multapaakun pinnalla on sanomalehden pala. Laitan nimittäin aina mullanvaihdossa paperinpalan ruukun pohjalle, niin multaa ei karise ruukun rei´istä pöydälle. Siis siistimpää hommaa.

Tältä syksyllä laitettu värinokkosen pistokas näyttää nyt. En ole latvonut sitä vielä. Se jännästi tuuheutuu itsestään. Ehkäpä lyhennän pisintä versoa ja tietty kuun mukaan oikeana päivänä. Tästä olisi kiva saada sellainen tuuhea ja pallomainen puska piharuukkuun.

Ylimmässä kuvassa on tämän emo eli limenvihreä värinokkonen nyt. Siinä on uutta kasvua oksien kärjissä ja olen aloittanut sen lannoittamisenkin jo. Leikkaanko sitä ja vaihdanko mullan sille nyt vai vasta keväällä pihalla, mietin vielä. 
Kuva siitä Värinokkonen tammikuussa ja pistokastaimet, kun se vielä kellastutti vanhoja lehtiä valon vähyyden takia. 

Hentojuurinen pitsilehti ja mullanvaihto...

Pitsilehteä saa myös kastella useamman kerran viikossa, joten sillekin tein nyt mullanvaihdon. Se on hentojuurinen kasvi, joka ei kestä jatkuvasti litimärkää multaa eikä kuivaa multaa. Ja viihtyy aika pienessä ruukussa.
Sen multa näytti olevan hyvin ilmavaa, jossa on mukana hiekkaa ja valkoista perliittiä. Multa on noin tummaa, koska kasvin multa on hyvä olla kasteltu ennen mullanvaihtoa. Kasvi kestää siten paremmin mullanvaihdon.

Otin varovasti multaa pois multapaakun pinnalta ja pohjasta, varoen rikkomasta juuria liikaa.

Sitten istutin sen hieman isompaan ruukkuun. Mietin pitkään, mitä multaa laittaisin sille. Kaktusmulta todennäköisesti kuivahtaa liian nopeasti. Mullan pitää olla ilmavaa sillä, joten päädyin sammaleeseen eli Kasvusammaleeseen, jossa monet kasvit näyttävät viihtyvän.
Ruukussa on useampi taimi ja nyt isommassa ruukussa, ne hieman painuivat sivullepäin ja keskustasta näkyy multa. Saas nähdä, alkavatko lehdettömät varret kasvattaa uutta kasvua.

Altakasteluruukkuun altakastelumulta...

Tähän klusiaan vaihdan mullan lähiaikoina, nyt en vielä ehtinyt. Sille ei tarvitse joka vuosi tehdä mullanvaihtoa, riittää jos vaihtaa hieman pintamultaa. Altakasteluruukuissa kannattaa aina käyttää altakastelumultaa, koska sen rakenne pysyy hyvänä pitkään.

Pölyt pois lehdiltä mullanvaihdossa...

Mullanvaihdon jälkeen on hyvä pyyhkiä lehdiltä pölyt tai käyttää kasvi suihkussa. Samalla muutenkin kannattaa tutkia kasveja tarkemmin. Nyt löysin juurikirvoja lohikäärmepuun mullasta. Aika jännää, ei ole koskaan aiemmin ollut moisia ja kasvi näyttää voivan hyvin. Ehkäpä kirjoitan siitä myöhemmin oman jutun.
Remontin aikana olen jo useamman kerran pyyhkinyt tämänkin lehdet. Ja taas viikonlopun siivouksen jälkeen teen sen uudelleen. Tämä on onneksi helppo pyyhkiä 😊

Mullanvaihtokuu eli kuun mukaan tehty mullanvaihto...

Mullanvaihto kannattaa tehdä kasvavalla kuulla eli yläkuulla. Silloin kasvi lähtee hyvään kasvuun ja ajankohta on sille luonnollinen. Voi myös katsoa vielä tarkemmin, mikä on paras aika eri kasveille. Se vaatii jo enemmän tietoa.

helmikuun #mullanvaihtokuu 12.-26.2.2021

Itse asiassa #mullanvaihtokuu on useana kuukautena, yleensä helmikuulta kesäkuulle tai jopa syyskuulle, kun sen tekee kuun mukaan oikeaan aikaan. Pimeimpään talviaikaan ei kannata vaihtaa kasveille multaa. Se helposti vain rasittaa niitä.


Lisää tietoa puutarha-ammattilaisilta puutarhanhoidosta kuun mukaan...

Lisää tietoa löydät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta ja sen viikkolistalta. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.



Mullantuoksuisin terveisin Sari


8 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvistä ohjeista.Hauskasti sinulla on esimerkkeinä kaksi kasvia joille olen suunnitellut mullan ja ruukun vaihtoa viikonlopun aikana ,pitsilehti ja klusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Jopas sattui hauskasti... sinulla on hyvä maku kasvien suhteen :)
      Minulla tuon pitsilehden multa kuivahti jatkuvasti ja sitä sai kastella lähes joka toinen päivä. Toivottavasti nyt kastelujen väli pitenee, niin ei kevätkiireissä pääse kuivumaan korpuksi.

      Poista
  2. Mulla on myös tuossa monta kasvia joille pitää heti vaihtaa mullat. Viime syksynä (ostin ne kesällä) jäi monelta vaihtamatta kun niin hyvin kasvoivat. Ja on pengottava kuihtuvan aaltomaijan juuret, kun nuupottaa vaan. Vaikka ne on kauniita nämä maijat, niin vähän väliä niissä on ötököitä, vaikka mitä tekis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Läheskään kaikille kasveille ei tarvitse vaihtaa multaa heti. Minulla on jopa monta vuotta vanhat muorinkukat edelleen ostoruukuissaan ja tietty mullassa. Nyt ajattelin niidenkin juuria vähän tutkia tarkemmin, josko kaipaisivat jo mullanvaihtoa.
      Joidenkin kasvien riesana on ötökät. Niitä ei saa aina edes kokonaan pois, vaan vaatii jatkuvaa torjuntaa. Toivotaan, että saat maijasi piristymään, ja ettet löydä siitä ötököitä :)

      Poista
  3. Kiitos neuvoista!
    Ooh, tuo limenvihreä värinokkosesi on tajunnanräjäyttävän kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Itsekin olen siihen aivan ihastunut. Nyt varsinkin, kun latvoihin on kasvanut uusia heleän limenvihreitä lehtiä. Isoa pitäisi leikata, mutta en taida pystyä... se on niin kaunis, vaikkakin toispuoleinen ;)

      Poista
  4. Tiedätkö sopiiko kasvusammal anopinkielelle, jukkapalmulle tai palmuvehkalle?
    Pe. pitäisi mullat vaihtaa noihin + traakkipuu ja kumiviikuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tärkeintä on hallita kastelu. Itsellä traakkipuu viihtyy kasvusammaleessa sekä amaryllis, värinokkonen ja pelargonit, mitkä nyt ensimmäisenä tuli mieleen. Eli kasvusammaleen pinta pitää ehdottomasti kuivahtaa, ennen kastelua.
      Kannattaa kokeilla, sillä nuo kasvit ovat aika sitkeitä ja helppoja, kunhan varoo liikakastelua.

      Poista