tiistai 17. tammikuuta 2012

Uuden perennapenkin suunnittelua...

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty...  ; )

Tältä tilanne näytti kesällä, eli muovin kohdalle tulee uusi perenna- eli kukkapenkki. Takana kasvavan pihlaja-angervon ja nurmikon välissä on oja, joka ainakin tähän asti on estänyt pihlaja-angervon juuriversojen leviämisen nurmikolle : )
Istuinpenkki on muovin päällä "painona". Sen takana oleva punalehtinen happomarja jää perennapenkkiin. Sen sijaan istuinpenkki siirretään muualle ; )


Eli tällaista kohtaa suunnittelen ..... paikka on aurinkoinen : )
Tällä hetkellä tähän uuteen perennapenkkiin olen ajatellut seuraavia perennoja:

Isopäivänkakkara - kylvin siemenistä sitä viime keväänä ja taimet ovat nyt vahvistumassa toisessa perennapenkissä.

Tarhapäivänlilja - nämä taimet kasvavat nyt liian varjoisalla paikalla

Syysleimu - näiden jakotaimia on jo odottamassa valeistutuksessa... tähän uuteen kukkapenkkiin laittaisin noita vaaleanpunaisia.

Idänunikko - samoin näiden taimia on valeistutuksessa. Ja uusia siementaimia nousee varmasti vähän sieltä sun täältä, sillä näitä kasvaa pitkä rivi toisessa perennapenkissä.

Eli periaatteessa tuohon ei tarvitsisi ostaa yhtään tainta, näillä olemassa olevilla saisi sen jo tehtyä.... Mutta haluan siihen jotain uuttakin ! Tummakurjenpolvi voisi olla ihana kirjavine lehtineen...

Mitä muita tuohon ryhmään sopisi ? Otan ilolla vastaan vinkkejä... : )
Mitä mieltä olette näistä oranssin ja punaisen väriyhdistelmistä (tosin ne eivät kuki kaikki samaan aikaan) ?

Edit - Näet tämän perennapenkin teon 1. osan  tästä, klik. ja 2. osan tästä, klik.


PS. Kurssit alkavat ensi viikolla... niihin mahtuu vielä eli ilmoittautua kannattaa heti suoraan opistoihin.
Pihasuunnittelukurssit: Klaukkala, Nurmijärven kirkonkylä, Espoo, Jokela
Fengshui sisustuksessa -kurssi: Espoo
Pihan hoitokurssit alkavat myöhemmin ... toki niillekin kananttaa jo ilmoittautua : )

14 kommenttia:

 1. Samoissa hommissa täälläkin!
  Viime kesänä jäi toteuttamatta mun kelta-osanssi penkki.
  Siirrän siihen eri paikoista pihaltani keltaiset ja punaiset päivänliljat, unikot, muut keltaiset ja oranssit liljat,kullerot,tarha-alpia,poimulehtiä ja syksyllä kukkivat keltaiset kukat kultapiiskun ja nauhukset. Ainoa ostos olis kultapallo. Sille mulla on jo kehikko ostettuna.
  Siinä onkin suunnittelemista, kun kukat ovat eri korkuisia ja kukkivat eri aikaa. Että aina olisi joku kukassa. Mua häiritsee, kun keltaiset kukat on jotenkin väärässä paikassa.Kerään ne kaikki samaan.
  Aion tehdä kaksi kolmion muotoista penkkiä ja niiden välistä käytävän kohti herukkapensaita.
  Mun mielestä oranssit, punaiset ja keltaiset sopii hyvin yhteen. Jotain tummaa vois olla vielä joukossa.
  Mukavaa suunnittelu-tammikuuta!

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen suunnitellut isoa kukkamaatani, jonka tekemisen viime syksynä aloitimme... Ihania kukkia olet valinnut omaasi! Minullakin on listassa päivänlilja ja syysleinu.

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että pihlaja-argervo ei leviä (ehkä;-)) ojan yli, pihallani kun on ojia paljonkin ja toisaalta pidän kovasti pihlaja-angervon ulkonäöstä. Ja punertavine lehdenkärkineen se rimmaa ihanasti tuon happomarjan (?) kanssa.
  Minulla on muuten yksi punainen kukkapenkki, se on syntynyt ihan suunnittelematta punaiseksi. Kun siinä on todella paljon sävyjä vaaleanpunaisesta ja marjapuuronpunaisesta tuohon idänunikon oranssinpunaan, ja taustanaan on vielä punamullattu seinä, niin voisi luulla että huh huh..- mutta oikeasti siitä onkin tullut ihan mahtava!
  Niin että anna palaa ;-)
  Yksi todella hyvä monen punaisen sitojakasvi penkissäni on muuten korallikeijunkukka, se kevyet kukinnot sitovat kokonaisuutta ja kukinta-aikakin on vielä mahtavan pitkä, koko kesän oikeastaan.

  VastaaPoista
 4. Kivoja juttuja suunnittelet. Se mikä omassa puutarhassani mietityttää kun toissa kesänä kaivoin nurmikon pois ja laitoin lisää multaa niin viime kesänä koko uusi perennapenkki oli muutaman kerran nurmikon vallassa. En ehtinyt istutella siihen kovinkaan paljon ja epätoivoisena kitkin nurmikkoa pois. Olisiko sinulla siihen ideaa ettei nurmikko niin leviäisi.
  Kiittäen Kristina

  P.S Olisimme täällä Pohjanmaallakin iloisia kursseistasi:)

  VastaaPoista
 5. Tulee varmaan ihan kaunista! Sormustinkukkaa... ehkä... taimia on paljon.....

  VastaaPoista
 6. Oi mitä suunnitelmia sinulla jo on... Mun on herättävä puutarhaunesta nyt heti!! Tummakurjenpolvi on kaunis, mutta minulla se leviää niin, että on melkein rikkaruohoihin verrattava jokapaikkaan yltäjä :) Tuo lilja on upean värinen!

  VastaaPoista
 7. Eeviregina - se on totta, että näiden perennapenkkien suunnittelu vie paljon aikaa. Kukinnan värin, kukinta-ajan, korkeuden lisäksi on kiva ottaa huomioon myös lehdistön kauneus/huonokunto, leviävyys, kilpailu rikkaruohoja vastaan... ja tietysti valontarve ja maan kosteus.
  Kelta-oranssi penkki kuulostaa tosi energiselta, ja iloiselta : )
  Ison ryhmän tekeminen onkin hyvä suunnitella etukäteen, niin homma sujuu paljon joutuisammin. Istutusryhmästäsi vaikuttaa tulevan tosi komea ja näyttävä : )
  Ihania suunnitteluhetkiä sinullekin !

  Mari - päivänliljat ja syysleimut sopivat hyvin vanhan talon pihaan, ja käyväthän ne uudempaankin taloon : )
  Näiden isojen ryhmien tekemiseen onkin hyvä varata aikaa... vaikka parikin vuotta ; )

  Saila - tuo pihlaja-angervo on jo ainakin kerran leikattu alas, eikä silloinkaan lähtenyt leviämään ojan toiselle puolelle. Se ei muuten kasva edes ojassa, muistaakseni ; )
  Tosi kiva kuulla, että punainenryhmä punamultaseinää vasten toimii. Sitä välillä iskee ihan ihmeellinen epäusko ; )
  Taidanpa kokeilla parilla korallikeijunkukalla aluksi... Joskus aiemmin sitä on ollut pihalla pari, mutta ihmeellisesti ne eivät viihtyneet. Siis uusi yritys : )

  kristina - vähän vaikea sanoa näkemättä mitä se nurmikkokasvusto kukkapenkissä oli. Jos nurmikon kaivaa juurineen pois, se ei kasva yleensä uudelleen. Toisaalta maassa ja esim. kompostimullassa on paljon rikkaruohojen siemeniä. Ja ne lähtevät kasvuun, mutta onneksi ne on helppo kitkeä pois.
  Uusia kasveja ei tosiaankaan kannata istuttaa rikkaruohoseen maahan... ja uudet pienet rikkaruohot on hyvä kitkeä aina heti pois uudesta kukkapenkistä, niin ne eivät valtaa koko ryhmää : )
  Olen muuten joskus pitänyt Fenghsui puutarhassa -kurssin Mustasaaressa : )

  marjamatilda - oih, totta... sormustinkukka on niin kaunis, että sitä mahtuu aina kukkapenkkiin : )
  Olenkin unohtanut muuten ihan loppukesän kylvökset... eli taimia onkin paljon enemmän. Ettei vaan nyt käy niin, että pitääkin tehdä kolmas uusi kukkapenkki, hih ; )

  Sanni - tummakurjenpolvi leviää nopeasti, mikä on etu tai haitta ; ) Ajattelinkin istuttaa sitä toiseen reunaan, lähelle pihlaja-angervoa, joka on myös kova leviäjä.
  Minustakin tuo päivänlilja on tosi hienon värinen... vaikka sen pitikin olla keltakukallinen nimikyltin mukaan ; )
  Eli kannattaa jo herätä... ettei kevät pääse yllättämään, sillä se lähestyy jo : )

  VastaaPoista
 8. Sieviä kukkia on niin paljon, mitkä tuohon passaisi kaveriksi. Salkoruusut? Päivänkakkaran kaveriksi jokin sininen?
  Joka tapauksessa on mukava suunnitella :).

  VastaaPoista
 9. Multasormi - suunnittelu on tosiaankin mukavaa ... : ) Sinistä meillä taitaa olla aika vähän, hmm... jotain sinistä tähän voisikin laittaa. Ja salkoruusut on aivan ihania... : )

  VastaaPoista
 10. Hyvältä näyttää, tulee varmasti upea lopputulos! Värivinkkejä en osaa antaa, kun talven jäljiltä ihan kaikki värit näyttävät ihanilta :) Mutta jään innolla odottamaan kasvivalintojasi.

  VastaaPoista
 11. Geranium - onneksi noita perennoja on todella helppo siirrellä, jos jokin väriyhdistelmä ei miellytäkään silmää ; )
  Tämä perennapenkki on myös siitä jännä suunniteltava, että kun keväällä pääsee kaivelemaan maata.... vasta silloin näkee mitä nurmikon alla on. Vanhoilla pihoilla kun voi olla ylläreinä vaikka maahan haudattuja jätteitä ; )

  VastaaPoista
 12. Totta, niitä jätteitä on meidänkin pihalta löydetty melkein jokaisesta kaivetusta kuopasta. Sinnehän ne kätevästi aikanaan jemmattiin, maahan. Ja isommat romut todennäköisesti läheiseen jokeen...

  VastaaPoista
 13. Geranium - vielä vähän aikaa sitten rivitalojen rakennustyömaillakin haudattiin maahan rakennusjätettä... mitä asukkaat sitten kaivavat pois istuttaessaan kasveja.
  Onneksi jätteiden kierrätys ja keräys on nykyään tehokasta, ja pakollista ; )

  VastaaPoista
 14. Sama juttu täällä, kun lapiohommiin ryhtyy usein löytää rakennusjätettä, vanhoja kenkiä ja leluja ym. Ja tietenkin valtavia kivenmurikoita, joita ei edes lapiolla saa ylös.

  Kukkapenkistäsi tulee varmasti kaunis. Ehdottaisin siihen kontrastiksi jotain poikkeavaa lehtiväriä, esim. keijunkukan punertavalehtistä muotoa :)

  VastaaPoista