perjantai 15. huhtikuuta 2011

Nyt on syytä hillitä itseään ; )

Nämä pienet krookukset ovat sitten suloisia ...

Vaikka lumi alkaa olla jo sulanut paikoitellen, ei perennapenkkejä kannata vielä putsailla. On hyvä antaa uusien versojen kasvaa vähän korkeammiksi.

Samoin nurmikkoakaan ei ole syytä vielä haravoida. Jos haluaa tiiviin ja heinävaltaisen nurmikon (ei siis harvaa ja muita kasveja kasvavan), nurmikko haravoidaan vasta kun se vihertää kunnolla.

Suojaverkkojakaan ei vielä poisteta ! Rusakoilla ei ole nyt luonnossa herkullista ruokaa, eli tietyt maukkaat puutarhan kasvit kelpaavat niille vieläkin ; )
Mutta kun nurmikko on vihreä, eivät rusakot ole yleensä enää kiinnostuneet omenapuista...

Eli aika tavalla tässä saa vielä hillitä puutarhan siivousinnostustaan ; ) Tosin sen energian voisi kyllä kanavoida pensaiden leikkaamiseenkin....

Sain vihdoinkin kuvattua kevään ensimmäiset perhoset : )
Aurinkoista viikonloppua kaikille !

23 kommenttia:

 1. Alkaa pian olla hillitsemätöntä.. ;)

  Minä olen arponut, että onkohan nuo ruusut hengissä enää,osa näyttää aika ruskeilta..ainoastaan köynnösruusussa näyttää vihertävänkin jotain. Mistä sen näkee, onko eloa?

  VastaaPoista
 2. Oi oi, miten ihania krookuksia! Asustelen täällä korkealla metsän keskellä ja edelleen vaan on lunta n.40 cm puutarhassa...vielä ei siis näy mitään. Onneksi pääsin tänne ihastelemaan - tuntuu epätodelliselta :)

  VastaaPoista
 3. Suurin osa puutarhasta on jo sulanut ja näky on varsin lohduton. Monin paikoin näyttää kynnöspellolta, kiitos myyrien. Ja se pahuksen pihapupu on syönyt ruusujakin, vaikka kuinka kamalasti, siis niitä kaikkein piikkisimpiä ja katkonut kaikki, kaikki keltavadelmat ja karhunvatukat. *ruma sana*

  VastaaPoista
 4. Oi ihanuus mitä krookuksia!! Mä en malta odottaa, että pääsen viikonloppuna katsastamaan " tilukset" ;)
  Kiitos vinkeistä ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Minä niin iloitsen, kun löysin tämän blogisi... Daaliat muhivat ruukuissaan. Jos vaikka ikkunoita kirkastaisi tai kompostoria pöyhisi. Minulle tämä sinun blogisi on oikean tietoarkku! KIITOS.

  VastaaPoista
 6. Minulla on tälläinen hypoteesi; kukkapenkit on puhdistettava hyvissä ajoin ettei sitten vahingoita kasvustoja haravalla. Olenko totaalisen väärässä. Tosin vain sen ensimmäiseksi paljastuvan seinustalla putsaan ja laitan sitten harson yöksi suojaamaan aloittelevia taimia. Piha on täynnä valkovuokkoja keväällä, siksi haravoin syksyllä suurimman osan. Jos jätän haravoinnin kevääseen olen valmis vasta juhannuksen tienoilla, lääniä on niin paljon.

  VastaaPoista
 7. Epistä - mä en ala, teillä on kevät paljon pitemmällä kuin meillä - höh. No tulee se tänne meillekin. Kiva nähdä jo kuvia kevään ensimmäisistä pienistä ilonaiheista, perhosista ja kaikista. Meillä kävi parin puun ja pensaan kanssa huonosti, kun ei huomattu, kun pupujussit olivat tulleet aidan yli ja käyneet sisäpihalla napostelemassa. Vauriot selviävät hetken päästä, kivaa viikonlopunaikaa!

  VastaaPoista
 8. Kauniita nuo sun krookukses. Perennapenkki meillä on sulanu lähes kokonaan lumista. oottelen sipulikukkia sieltä nousevaksi. Oon tosi tyytyväinen kohopenkistä, kun vesi löllöttelee maan vieresä, niin kohopenkki saa kuivua rauhasa =). Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 9. Kiitos tiedoista! Mä juuri haravoin nurmikkoa kun se on aivan kuin jonkun kuoren alla, homekuori? Aika hurjaa, kaipa se siitä virkistyy, mutta ehkä mä en haravoi enempää?
  Meillä ei vielä kuki, mutta toivottavasti pian. Ihanat krookukset!

  VastaaPoista
 10. Tänään minäkin bongasin ensimmäisen perhosen ja kimalaisen vai olikohan se ampiainen.

  VastaaPoista
 11. Sari, älä nyt viitsi:-) Olen jo haravoinut, putsannut kukkapenkit, kastellut joka päivä YHTÄTOISTA kartiovalkokuustani, poistanut rusakkoverkot, mutta jättänyt myyräsuojukset, puro solisee, olen euforiassa, soitin jo Vierhlandiaan ja tilasin jotain vapulle ja seuraavan satsin äitienpäivälle ja sitten loput kesäkuun alulle...Pirjo siellä voisi tarkistaa suven alkamisen mun soitosta.

  (Vein muuten vuoden 2009 ja vuoden 2010 kaikki puutarhakirjat palkiin oman puutarhani (ehkä) vaihtuvan kuvan alle. Nyt unikko. Sun linkit pitää siis silti paikkansa etc. uusia puutarha kirjoja vielä tulossa.)

  Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 12. Vau, mikä oiva blogi!

  Olen aloitteleva puutarhan hoitaja ja kaikki tieto puutarhaan liittyen on minulle tarpeen. Ostimme talon loppusyksystä, ja nyt kun lumet ovat melkein sulaneet, olemme huomanneet, että nurmikolle on jäänyt aika isoja lehtikasoja viime syksyltä. Olisiko siis syytä jättää näidenkin haravoiminen myöhemmäksi, vai poistaa enimmät jo nyt? Hmmm...

  Ja mitä tuo valkoinen harsomainen juttu nurmikolla on, jota yhdessä kuvassasikin oli? Sitä on nurmella nyt aika paljon.

  Kiitos, jos ehdit vastata! Alan nyt selata vanhoja postauksiasi...

  VastaaPoista
 13. Minä kolasin eilen ison lumikasan pois paikalta johon tulee uusi perenna penkki. Sen verran haravoin, että terjoensalavan alta linnunsiementen roskat ja kuivat oksat kasasin, enpäs nyt sitten haravoi enempää ;)
  Tiedätkö muuten onko kirjallisuutta tuosta puutarhan hoidosta kuunvaiheiden mukaan?

  VastaaPoista
 14. Ei minulla hermot kestäneet. Yhtä penkkiä jo siivoilin, tosi huippuvarovasti käsin, ettei taimet vahingoitu.

  VastaaPoista
 15. Miekin tunnustan että sitä mukaa kun lumi sulaa, kevyesti haravoin niin että ruoho saa ilmaa eli nousee maa pinnasta ylös ja mahdolliset härmät ja homeet kaikkoaa. Näyttää siistimmältä. :) Kunnolla haravoin sitten kun maa on kuivahtanut.

  VastaaPoista
 16. Ihanat krookukset! Ja olet saanut jo perhosenkin kuvaan. Siellä on kyllä kevät paljon pitemmällä kuin meillä täällä.
  Kiitos taas hyvistä ohjeista! Tällaiselle puutarhan perustajalle ovat kullanarvoisia nuo ohjeet.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 17. Minä hätäilin jo, täytyy tunnustaa. Haravoin ne muutamat neliöt, jotka olivat täysin kuivat:)

  VastaaPoista
 18. Nokkosperhonen teillä - sitruunaperhonen meillä. Krookukset sinulla jo värjäävät puutarhaa loisteeseen.
  En malttanut noudattaa neuvojasi. Haravan jatkona ole jo ollut muutaman päivän.

  VastaaPoista
 19. Mutta kun jo sormet syyhyää :)) No, kyllä meillä lunta vielä piisaa, joten haravointi puuhiin ei vielä pääse...
  Mukavaa palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
 20. Kiitos paljon ihanista kommenteistanne ! Ne ilahduttavat aina niin suuresti : )

  Olemme jo syksyllä haravoineet pihan ja leikanneet perennojen varret eli nyt siivottavaa on aika vähän. Haravalla en uskalla putsata kukkapenkkejä, vaan teen sen kevyesti käsin vähän myöhemmin keväällä. Nyt "roskat" suojaavat vielä herkkiä perennojen alkuja kylmältä.
  Toki keräämme maahan pudonneet puiden oksat ja rakettien jämät pois. Samoin lehtikasat kannattaisi myös poistaa nurmikolta pika pikaa, jos ne jäivät syksystä.

  Lumihometta näkyy nyt paljon nurmikoilla. Tuho on jo tapahtunut lumen alla, joten nyt odotellaan nurmikon vihertymistä, niin nähdään, miten nurmikolle kävi ...
  Talvituhot ovat aina harmillisia, mutta kuuluvat puutarhaharrastukseen ; )

  Vielä ei näe pensaistakaan, onko ne hengissä vai ei. Eli odotellaan, että kevät etenee ja lehtien silmut pullistuvat : )

  Kuun vaikutus (Yläkuu kustannus) -kirjassa on myös puutarhaan liittyviä ohjeita.

  VastaaPoista
 21. Hups. Justiin sain nurmikon haravoitua!? Kosteaa paikkaa ei ollut kuin oikkuisen yhdessö kulmassa ja puiden aluksia ja kukkapenkkejäkin jo hieman roplasin. Siis en millään malttanut olla koskematta. ;D

  VastaaPoista
 22. santra - ymmärrän hyvin ; ) Ulkona on niin ihanan keväistä....

  VastaaPoista